To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

joe_cool - 19 Czerwca 2006, 14:27

o łał, zgadłam :D
nad pytaniem się muszę zastanowić, chwilowo siedzę w pracy, więc będzie dopiero wieczorem...

EDIT: z powodu migreny pytania dziś nie zadam :( . jeśli się wam nie chce czekać do jutra, to oddam obowiązek w dobre ręce...

Rafał - 21 Czerwca 2006, 12:03

Nikt nie chce? To ja biorę :mrgreen:
Tylko bez zaglądania do książek i szykania po necie :evil:
A więc ....

JAKIE PIWO PIJALI MISTRZOWIE NA ROKE NA ŚNIADANIE?

Haletha - 21 Czerwca 2006, 12:05

Takie, które pasuje w sam raz do quizu książkowego;D
Rafał - 21 Czerwca 2006, 12:38

Też się zastanawiałem nad tym, czy aby pytanie tego rodzaju pasuje tutaj i doszedłem do wniosku, że wyjątkowo tak. Pasuje i tu i tu. Pytam wszak o rzecz, od której swoją edukację winien zacząć każdy szanujący się fantasta - jak najbardziej edukacja :mrgreen: I to jeszcze jaka!

Ale może to ten upał tak wali na mój dekiel, że zawieszam się razem z komputerem. Tyś tu Panią i władczynią, może masz i rację. Jeśli tak to cofam pytanie, chyba, że ktoś spróbuje - bo go zaciekwi na przykład i zechce sprawdzić swoją pamięć?

Hauer - 22 Czerwca 2006, 21:38

Co z tym quizem ??
Rafał - 23 Czerwca 2006, 08:50

No dobra, pytanie może i nie dokońca z tego działu, otóż mistrzowie na Roke, pili na śniadanie gorzkie piwo. :mrgreen:
No to z właściwej beczki: podaj rozwiązania przekształcenia Laplace'a dla tensora naprężneń .... żartowałem :mrgreen:

Dlaczego niebo jest niebieskie?

Henryk Tur - 23 Czerwca 2006, 09:38

Z pwoodu atmosfery. I takie tam...
Rafał - 23 Czerwca 2006, 09:53

A czemu nie zielone w kropki bordo? No czemu?
elam - 23 Czerwca 2006, 09:59

bo swiatlo sloneczne tak sie jakos rozprasza przez czasteczki roznych gazow w atmosterze, tam wysoko, ze postrzebamy je jako niebieskie. ?
ktos kiedys tlumaczyl, jak to jest z tymi kolorami i rozpraszaniem swiatla, przy okazji pytania o tecze bodajze.
o to chodzi??

Rafał - 23 Czerwca 2006, 11:19

No z grubsza tak, spodziewałem się jednakże, że powiesz o absorpcji fotonów słonecznych przez cząsteczki tworzące atmosferę, ich przejście na wzbudzone orbitale i powrót związany z emisją fotonu oraz filtrowaniu widma słonecznego przez gaz, alenich będzie :wink:
Zadawaj :bravo

elam - 23 Czerwca 2006, 11:38

jak mi wytlamaczysz, co to sa te orbitale i fotony ... :mrgreen: ja prosty gremlinek jestem. :)
hmm, no to o co by zapytac...

- czy zorze polarna widac takze na polkuli poludniowej, i dlaczego tak/nie?? :)

Godzilla - 23 Czerwca 2006, 11:45

Strzelam: nie, bo jest dziura ozonowa nad Antarktydą i ten tam wiatr słoneczny nie ma na czym świecić?
Rafał - 23 Czerwca 2006, 11:57

Yes! To znaczy jest i tam, cząsteczki promieniowania słonecznego (wiatru słonecznego) są hamowane na polu magnetycznym Ziemi, bodajże pasy van Allena sie to zowie i na dodatek dokładnie w tym samym czasie na dwóch biegunach pojawiają się identyczne zorze (wiem bo widziałem film, w którym pokazywali zestawione na jednym ekranie w czasie rzeczywistym dwie zorze z dwóch biegunów)
elam - 23 Czerwca 2006, 12:06

Rafal wie wszystko :)
a rzadziej sie o nich mowi tylko dlatego, ze w tamtych rejonach, kolo bieguna poludniowego, nikt tak naprawde nie mieszka oprocz paru zwariowanych naukowcow, wiec nie ma ich kto podziwiac :mrgreen:

Rafał - 23 Czerwca 2006, 12:12

No to może ktoś mi powie kiedy ludziom odpadają ogony?
Godzilla - 23 Czerwca 2006, 12:15

W rozwoju płodowym występują coś koło 8 tygodnia. Potem raczej nie odpadają, tylko wrastają w ciało. Pupa rośnie, ogonek nie.
Haletha - 23 Czerwca 2006, 12:16

Chodzi o atawistyczne pozostałości ogonowych kości? One zdaje się nie odpadają, tylko same zanikają. Odpadają u kijanek, a u ludzi może u fryzjera, kiedy ktoś się zdecyduje obciąć kucyk?;-)
Rafał - 23 Czerwca 2006, 12:21

Odpadają miało być w cudzysłowie :wink: Godzilla zadawasz :bravo
Godzilla - 23 Czerwca 2006, 12:29

Znacie jakieś zapożyczenia z arabskiego w polskim? Raczej nie jest tego dużo. Jedno powszechnie znane słowo kojarzy się z policją lub więzieniem.
Rafał - 23 Czerwca 2006, 12:35

Pewnie jakowyś areszt.
Ale było jaieś bardzo popularne słowo, zdaje się, że kawa, albo zero?

Haletha - 23 Czerwca 2006, 12:40

Strzelam: kajdany? Bo nie wiem skąd się wzięło to słowo, a brzmi wschodnio;)
Godzilla - 23 Czerwca 2006, 12:42

He, zadajesz, Rafał.
Kawa, po ar. qahła. Podobno kiedyś oznaczało gatunek bardzo ciemnego wina.
Zero - nie wiem, natomiast po arabsku zero to "sifr", co mi się dziwnie kojarzy z cyfrą. Ale bez dobrych źródeł (a skąd je wezmę w biurze) łatwo popaść w domorosłą etymologię. Czasem wychodzą z tego niezłe absurdy.
A chodziło mi o kajdany. Qajd - koło, liczba podwójna qajdani. Dwa kółka - kajdanki.

Edit: Haletha trafiła z kajdanami. No i mam za swoje, bo właściwie zadałam dwa pytania w jednym. Jedno było w ogóle o arabskie zapożyczenia, a drugie bardziej szczegółowe. Hmmm. To po pytaniu od jednego i drugiego?

Haletha - 23 Czerwca 2006, 12:55

Arabskich zapożyczeń jest na pewno zdecydowanie więcej, niż tylko kawa. Tylko ciężko je będzie wyszukiwać i wymieniać:) Np. zorza - z arabskiego zora.
A co do pytania... niech Rafał coś zada.

Rafał - 23 Czerwca 2006, 12:57

No to jadziem w tym samym ogródeczku.
Poszukuje słowa w języku niemieckim, pochodzącego z jęz.polskiego.

Haletha - 23 Czerwca 2006, 13:02

Polnisch:D
A tak w ogóle mnie, antylingwistkę, zastanawia niemieckie słówko 'liebe'. Z języków germańskich występuje chyba tylko w niemieckim, a w słowiańskich z tego co wiem wszystkich. To slawizm, prawda?

Godzilla - 23 Czerwca 2006, 13:03

Gurken, czyli ogórki?
A liebe przypomina mi jak żywo angielskie love.

Rafał - 23 Czerwca 2006, 13:13

Godzilla: :bravo
oczywiście :D
zadajesz :mrgreen:

Godzilla - 23 Czerwca 2006, 13:18

Rafał, może niech zada Haletha. Mi nic nie przychodzi do głowy, a nawet nie mam książek pod ręką żeby coś wymyślić.
Haletha - 23 Czerwca 2006, 13:26

No to może wróćmy do klimatów kryminalnych. Kto uchodzi za pierwszego w historii Herloka Szolmsa i jaki oficjalnie zawód uprawiał, bo detektywów jeszcze nie było?
Rafał - 23 Czerwca 2006, 13:42

pas...

Partner forum