Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Witchma - 3 Kwietnia 2009, 11:52
Adon, no niestety chyba tak to wygląda. Znalazłam informację, że zachowku może się domagać tylko spadkobierca ustawowy, który nie dostał należnej ustawowo części majątku od innego spadkobiercy (a ja nie jestem spadkobiercą). Inna sprawa jest taka, że gdyby rodzina była normalna to by uszanowała fakt, że ciężko musiałam pracować, żeby wykupić to mieszkanie (i jeszcze spłacam pożyczkę) i nie występowałaby o zachowek, ale po mojej ciotce mogę spodziewać się najgorszego...
xan4 - 3 Kwietnia 2009, 11:52
Muszę wymienić telefon, z tej racji, że nie umiem innych używać to musi być Nokia, macie jakieś propozycje ?
ma służyć do rozmawiania, internetu, czasami zdjęć, słuchania radia i mp3
i ma długo trzymać i być poręczny
Witchma - 3 Kwietnia 2009, 11:56
xan4, ja nie uznaję innych telefonów niż SE, Nokii nie traktuję poważnie (a baterie mają kiepskie - ostatnio Ronin zaszalał i wziął "cudowną" Nokię E51 i naprawdę można o kant .... ten telefon potłuc).
shenra - 3 Kwietnia 2009, 11:59
Zgadzam się SE są zdecydowanie trwalsze i wydajniejsze. xan4, zastanów się wcale nie są skomplikowane w obsłudze.
hrabek - 3 Kwietnia 2009, 12:13
Dokladnie, teraz menu w SE i Nokii jest bardzo podobne, wiec przejdz sie do salonu, niech ci wlacza jakiegos SE, zobaczysz, jak sie w nim czujesz. Moim zdaniem sa nawet prostsze w obsludze od Nokii.
Nokia E51, to telefon z Symbianem, trzeba sie do niego przyzwyczaic, bo nie jest prosty w obsludze. Ale dzieki symbianowi mozna sporo ciekawych programow dograc, rozszerzajac jego mozliwosci. Problem w tym, ze Nokia juz dawno przestala robic telefony wytrzymale i teraz nawet te z gornej polki wygladaja i zachowuja sie jak tandetne zabawki z Chin.
Witchma - 3 Kwietnia 2009, 12:16
hrabek, no właśnie o to chodzi. Nie dość, że może się w każdej chwili w ręku rozlecieć, to jeszcze bateria jest do du..., na dodatek daje tylko jedno ostrzeżenie, a potem się wyłącza. W SE w każdej chwili mogę sprawdzić, ile procent jeszcze baterii mi zostało
hrabek - 3 Kwietnia 2009, 12:28
Ja jesli chodzi o telefony to tylko Windows Mobile, ale podejrzewam, ze xan4 moze niekoniecznie chciec cos tak zaawansowanego, wiec nawet nie polecam.
Xan4: a sprawdz moze Era G1. On ma internet i duzy pakiet danych w taryfie, moze cos takiego? A w obsludze jest banalny. W zasadzie sluzy tylko do internetu i rozmawiania/smsowania. Do niczego innego sie nie nadaje. Ale ma duzy ekran, wiec i ogladanie stron internetowych na nim nie jest katorgą.
Godzilla - 3 Kwietnia 2009, 12:30
Mam SE K530i i chwalę sobie. Rozmawiać się daje, zdjęcia robi całkiem fajne, bateria na długo starcza, nie testowałam internetu, radia i mp3.
Witchma - 3 Kwietnia 2009, 12:32
Jeżeli chodzi o radio, to SE zostawił konkurencję daleko w tyle. Nie wiem, jak z mp3, ale w moim C702 internet działa przyzwoicie.
xan4 - 3 Kwietnia 2009, 12:33
dzięki,
wiecie ja z księgowości jestem , co to jest SE
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2009, 12:34
sony ericson
shenra - 3 Kwietnia 2009, 12:44
Też mam SE K550i może nie widowiskowy, ale spisuje się brawurowo. Nawet jak raz jechałam rowerem wypadł mi z kieszeni(szkoda, że nie zadyndał na zestawie słuchawkowym), nie rozwalił się, prawie nie porysował i co zaskakujące - połączenia nie przerwało. Jak go podniosłam, usłyszałam tylko głos znajomej "co to ku... było?"
Rafał - 3 Kwietnia 2009, 16:10
Nokia 6300 pomału staje się tym czym była 6310i (cały czas na chodzie w superstanie)
xan4 - 3 Kwietnia 2009, 16:14
6310 to jest mój ideał
joe_cool - 3 Kwietnia 2009, 18:58
ja też mam pytanie do ewentualnych prawników na forum.
otóż jeśli firma zechciałaby obniżyć mi pensję, to ja muszę się na to zgodzić? bo jakiś aneks do umowy czy coś pewnie będzie do podpisania, ale co jeśli nie podpiszę - wywalą mnie? z czyjej winy?
tak się na zaś pytam, wiecie, kryzys jest
xan4 - 3 Kwietnia 2009, 19:08
z reguły odbywa się to poprzez zmianę warunków pracy i płacy (aneks) w którym pisze się, że jeżeli nie przyjmujesz nowych warunków to leci wypowiedzenie.
joe_cool - 3 Kwietnia 2009, 19:10
ale to wypowiedzenie jest z winy pracownika czy pracodawcy?
merula - 3 Kwietnia 2009, 19:24
chyba za tak zwanym porozumieniem stron
joe_cool - 3 Kwietnia 2009, 19:31
no ale jak porozumieniem, jak ja się nie zgadzam?
w ogóle dzięki za odzew
merula - 3 Kwietnia 2009, 19:51
jest to traktowane jak wypowiedzenie umowy przez pracodawcę (sprawdziłam)
xan4 - 3 Kwietnia 2009, 20:00
tak, merula, ma rację
joe_cool - 3 Kwietnia 2009, 20:01
dzięki!
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2009, 04:42
xan4 napisał/a | 6310 to jest mój ideał | lepszego telefonu nie było
Studnia - 4 Kwietnia 2009, 07:20
Na chwile obecną jestem posiadaczem SAMSUNGA i550w na symbiabianie i jako taki sobie chwale. Aczkolwiek jako smartfonowi daleko mu moim zdaniem do telefonów na windowsie mobile. Ale co do Samsungów ogólnie, to bardzo wytrzymałe telefony, do produkcji używają materiałów dobrej jakości, po roku użytkowania na telefonie nie ma śladów (rys, otarć itp.) więc polecam się jeszcze rozejrzeć wśród telefonów tej marki.
Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2009, 08:13
wie ktoś gdzie skąd ściagnąć wtyczkę National Geographic dla gimpa 2.6? jakos nie mogę wyszukać
Ixolite - 7 Kwietnia 2009, 11:38
Czy to o to chodzi? http://gimp-registry.fargonauten.de/node/9592
Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2009, 13:02
o to, i znalazłem tą stronę ale nie mam pojęcia jak stąd pobrać wtyczkę
Ixolite - 7 Kwietnia 2009, 15:57
http://gimp-registry.farg...-geographic.scm >>> prawy przycisk myszki i "Zapisz jako" tudzież "Save as" i zapisz ten plik w folderze skryptów Gimpa.
U mnie ścieżka do tego folderu wygląda tak: C:\Program Files\GIMP-2.0\share\gimp\2.0\scripts
Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2009, 16:43
dzięki wielkie Ixolite, sam bym nie poradził
Kasiek - 10 Kwietnia 2009, 14:07
Nie wiem czy to tu się nada, ale...
niedawno otrzymałam rękopis Kaczmarskiego na podstawie którego mam napisać pracę roczną. Problem w tym, że mam to zrobić w oparciu o 4 wydania tego wiersza. Mam dwa, z 1983 i 1984 roku. Jeśli ktoś ma w domu inne wydanie wiersza "Powrót" z cyklu "Raj" albo mógłby udać się do biblioteki i zrobić dla mnie ksero i przesłać mi skan (wszystkie koszty zwracam oczywiście) to byłabym niezmiernie wdzięczna, bo w Lublinie jest to niedostępne.
Sprawa jest pilna, bo do 29 kwietnia muszę oddać pracę, dlatego bardzo proszę, jeśli ktoś może, niech mi pomoże...
|
|
|