To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Ozzborn - 29 Sierpnia 2010, 12:03

Sru, był rewelacyjny jakkolwiek go nie przetłumaczyć ;)

Na zakończeniu przysnąłem 3 razy :P powinni byli dać Porządki w Shire, byłoby ciekawiej... choć masakrycznie dłużej :P

Matrim - 29 Sierpnia 2010, 12:08

Dunadan :) Dosłownie.

Ozzborn napisał/a
powinni byli dać Porządki w Shire, byłoby ciekawiej... choć masakrycznie dłużej :P

Fakt, ale Sarumana się wcześniej pozbyli, a to już by nie było to samo :) Mnie w końcówkach najbardziej męczyła ospałość - wszystko się chyba w zwolnionym tempie toczyło.

dzejes - 29 Sierpnia 2010, 12:39

Chal serio dotarło do ciebie z Men... coś poza okrucieństwem? Ten film wygrywa niemal każdy plebiscyt na najbrutalniejszy obraz i moim zdaniem w wymowie nic poza szokiem nie zostaje.
Chal-Chenet - 29 Sierpnia 2010, 13:33

dzejes, o okrucieństwo, jego ukazanie przede wszystkim chodziło, ja akurat widzę sens w pokazaniu tych wszystkich rzeczy ze względu na to, że te wydarzenia miały miejsce, może nam to uświadomić czym mogą stać się ludzie, gdy tracą swoje hamulce moralne. To każe się zastanowić nad kondycja ludzkości, taka terapia szokowa może być wbrew pozorom dobra, bo suche notki na różnych portalach nie oddają ogromu tego bestialstwa w takim stopniu jak fabularyzowana wersja. Ona bardziej działa, bo to wszystko widać. Taki film powinien być i jest przestrogą.
Poza tym po seansie pojawiły się u mnie myśli, że wstyd mi za to, do czego zdolny jest człowiek.

Gustaw G.Garuga - 29 Sierpnia 2010, 14:00

Dunadan napisał/a
fakt faktem że rozszerzone wersje to właśnie wersje które powinno się oglądać

Rozszerzona "Troja" jest nieoglądalna.

Witchma - 29 Sierpnia 2010, 14:01

Cytat
Rozszerzona Troja jest nieoglądalna.

To jest wersja rozszerzona? :shock:

Gustaw G.Garuga - 29 Sierpnia 2010, 14:10

Reżyserska, poza dodatkowymi scenami jest też inna ścieżka dźwiękowa.
dzejes - 29 Sierpnia 2010, 15:45

Chal zgadzam się z tobą co do przesłania, jakie można znaleźć w tym filmie, intelektualnie je odszukać, ja go jednak nie poczułem, bo zostałem przytłoczony okrucieństwem właśnie. I choć po seansie mogłem sobie dopowiadać, to w czasie oglądania czułem się, jakbym oglądał coś z serii Guinea Pig.
merula - 29 Sierpnia 2010, 15:49

dzejes napisał/a
bo zostałem przytłoczony okrucieństwem

To nie oglądaj filmu Grotesque. Trafiłam przypadkiem i w/g mnie potwierdza on panującą opinię, że Japończycy są chyba z innej planety.

Memento - 29 Sierpnia 2010, 17:43

Paranormal Activity

Ale *beep*.

Matrim napisał/a
Memento, zdefiniować się nie da, ale można podać przykłady.

Hurt Locker, to dobry przykład :)

Dla Ciebie. Dla mnie - na przykład Alien, Memento, The Exorcism Of Emily Rose, Ice Age, The Game, Memento, SE7EN, Body Double, Amores Perros, Planet Terror, The Terminator, Inside Man, Bandits, Iron Man, Snatch, Transformers, Pulp Fiction. The Hurt Locker jest u mnie na tej samej półce co Transformers - obejrzeć, odprężyć szare komórki i zapomnieć. Ewentualnie za parę miesięcy obejrzeć raz jeszcze. :P

ilcattivo13 napisał/a
Lepiej sobie pospamować na Forum. Albo upiec kota. Sąsiadki, ofkors.

Sam się upiecz! :evil:

Virgo C. - 29 Sierpnia 2010, 17:51

Gustaw G.Garuga napisał/a
Rozszerzona Troja jest nieoglądalna.

A to zwykła jest oglądalna?

Ostatnie tango w Paryżu
W końcu obejrzałem i może nie tak rewelacyjny jak na mieście mówili, ale oglądało się z przyjemnością :)

Niezniszczalni
Niech krytycy marudzą, dla mnie bardzo dobry film, który przypomniał radochę jaką miałem w czasie oglądania większości filmów akcji z lat 80-tych. Tylko ktoś mógłby zastąpić Sly'a przy pisaniu dialogów, one-linery nie są niestety jego mocną stroną.
Edit:
Swoją drogą, w przypadku dwójki Niezniszczalnych musiałem się posiłkować podesłanym przez gorbasha plakatem by się zorientować co to za gwiazdy kina akcji :roll:

@Memento
A może Ty socjopatą jesteś? ;P:

Meurglys - 29 Sierpnia 2010, 17:57

The Fourth Kind

Najbardziej niemrawe porwania przez kosmitów ever. Ba! Nawet żadnego kosmity w filmie nie zobaczyłem, zupełnie jakby się bali, że jak wsadzą jakąś gumową kukłę to ludzie zamiast się bać, będą się śmiać. Straszne nudy ten film, odradzam nawet pasjonatom ufa.

Chal-Chenet - 29 Sierpnia 2010, 18:09

Wall Street
Zainspirowany informacjami o powstaniu drugiej części sięgnąłem po raz pierwszy po oryginał.
Dobry film, co prawda nie do końca w moich klimatach, ale w ostatecznym rozrachunku można powiedzieć, że mnie wciągnął. Bardzo dobra rola Douglasa.
7/10

Memento - 29 Sierpnia 2010, 18:54

Virgo C., przyszło mi na myśl nie raz. Ale leży mi na wątrobie los co niektórych zwierzątek, więc nie jest chyba źle. ;D
Nina Wum - 29 Sierpnia 2010, 19:25

Skończyłam Kompanię Braci - dokumentalny serial o losach oddziału amerykańskiej formacji powietrzno - desantowej podczas II wojny. W oryginale nazwa jest prosta i działa na wyobraźnię: airborne.

Znakomite zdjęcia, świetnie dobrani aktorzy - kompletnie nieznane twarze, a przy tym grają tak naturalnie, bez cienia pretensji do "poaktorzenia sobie".
Mimo, że dzieją się rzeczy ewidentnie dramatyczne, które mogłyby do takowego być okazją.

Ten serial przywrócił mi zduszoną przez rozmaite SinCity wrażliwość na cierpienie na ekranie.
Scena w lesie w Bastogne, gdzie chłopak z kredowobiałą twarzą, z rozerwanym przez odłamek pocisku gardłem, kona na śniegu jak wyciągnięta na brzeg ryba, chodzi za mną i nie zamierza przestać.
Wrócił do mnie czas, gdy miałam 12 lat, dorwałam Paragraf 22 i przy Snowdenie wymiękłam, bo dotarło do mnie z intensywnością ciśniętej cegłówki, czym jest wojna.
Kompania to przejmująca, mocna opowieść.
Niesamowitą sprawą jest możliwość spojrzenia w twarze jej autentycznym bohaterom.
Jest w tym jakaś metafizyka. Siwowłosy, o poznaczonej cierpieniem twarzy człowiek wciąż ma spojrzenie tego zadzierżystego chłopaka, który stracił nogę, bo pierdutnęło, gdy wlókł rannego kumpla do okopu.

Hubert - 29 Sierpnia 2010, 19:44

Zaglądając bratu przez ramię, obejrzałem kilka odcinków Beast Machines. Serial kontynuuje wątki z Beast Wars, oba animowane są w podobnym sposób. Ooo, fajnie, zrobili kontynuację, pomyślałem.
Jednak... Dżizas, co oni zrobili tym biednym Transformersom? :shock: Design Maximali nadany przez wyrocznię to porażka, tak okropnych robotów nie widziałem. Ich przeciwnicy - vechicony to kompletna porażka. Gorzej, większość dramatis personae pozbawiono jaj. Nie ma też takich ciekawych i w miarę niejednoznaczny bohaterów, jak Dinobot (mój ulubieniec z dzieciństwa), Rampage, Tarantulator, Depth Charge (co imię, to bardziej kiczowate, no ale...). Nudne to było. Jakiś odcinek BW czasem sobie przejrzę, żeby powspominać, ale to... Nevermore.

Virgo C. - 29 Sierpnia 2010, 19:47

Sosnechristo napisał/a
Dinobot (mój ulubieniec z dzieciństwa),

Moje dzieciństwo = 5 dinobotów. Jak z całej tej wesołej gromadki dużych dzieci można było zrobić jednego? :roll:

Hubert - 29 Sierpnia 2010, 19:50

Wyrocznia z Beast Machines zna odpowiedź.
Właśnie, ten nachalny pro-ekologiczny element w BM dopełnił żenady.

Matrim - 29 Sierpnia 2010, 21:10

Nina Wum, ogólnie to się zgadzam w całej rozciągłości, ale
Nina Wum napisał/a
dokumentalny serial o losach oddziału amerykańskiej formacji powietrzno - desantowej

Dokumentalny to on nie jest :) Paradokumentalny też nie. Fabuła oparta na prawdziwych wydarzeniach ;)

Nina Wum - 30 Sierpnia 2010, 08:39

Matrim, o to mi chodziło mniej więcej - , ale tak się zagłębiłam w rozważaniach, czy kompanie składają się na batalion, czy na brygadę, czy na coś innego może (w temacie wojskowości jestem zielona jak gruszka konferencja) - że napisałam, jak widać. :oops:
Matrim - 30 Sierpnia 2010, 08:54

Nina Wum, ważne, że się podoba :)

Eh, przypomniało mi się, jak go jeszcze na VHS-y nagrywałem przy pierwszej emisji w Polsce. Gdzieś jeszcze chyba są, takie ładnie opisane :)

feralny por. - 30 Sierpnia 2010, 09:04

Nina Wum, zwykle kompanie składają się na bataliony (istnieją również kompanie specjalistyczne nie wchodzące w skład batalionu, a podległe bezpośrednio dowódcy brygady/pułku/dywizji). Brygada to wyższy poziom organizacyjny.
Nina Wum - 30 Sierpnia 2010, 09:10

Dziękuję, Feralny. :)
Gustaw G.Garuga - 30 Sierpnia 2010, 10:49

Virgo C. napisał/a
A to zwykła jest oglądalna?

Przyznam się, że lubię ten film. Dopiero w wersji rozszerzonej staje się niestrawny.

Sauron - 30 Sierpnia 2010, 11:51

Ja ostatnio oglądałam trylogię Władcy Pierścieni
Najbardziej lubię pierwszą część, najgorsza jest chyba trzecia. Nie dość że ominęli porządki w Shire, śmierć Sarumana, wciskali jak zwykle Arwenę na siłę, to jeszcze porobili mnóstwo rozdmuchanych scen i ujęć, patetycznych przemów itd.
Arwenę chcieli nawet wcisnąć pod Helmowy Jar i gdzieś tam ją niedokładnie wycięli. I jeszcze ginie Haldir.

Memento - 30 Sierpnia 2010, 15:45

Black Death

Taaaaaaaakie... nawet nawet. Chwilami wydawało się, że scenarzysta i reżyser nie bardzo wiedzą co zrobić z niektórymi wątkami i chociaż wszystkie w końcu zostały domknięte, fabuła sprawia wrażenie skleconej tak na pół gwizdka. Widać jakiś zamysł, mógł być z tego horror na którym widz miałby nerwy napięte jak postronki - jednak nie jest. Ale ekipa Ulrika jest świetna. 7/10.

Sauron - 30 Sierpnia 2010, 17:20

Atak Morderczych Pomidorów
Najgłupszy film jaki widziałam. I to pierwsze zdanie- To nie krew... To sok pomidorowy... Albo atak pomidora: pomidor się toczy i wydaje z siebie dziwne dźwięki, człowiek krzyczy. Zmiana sceny, a potem ujęcie na trupa i krew dookoła. Film tak idiotyczny, że aż fajny.

nureczka - 30 Sierpnia 2010, 17:23

Sauron, gdzie zdobyłeś, gdzie? Szukam od dłuższego czasu. Podobnie jak "Ataku zabójczych ryjówek".
Sauron - 30 Sierpnia 2010, 17:25

Znajomy mi gdzieś wygrzebał z internetu, potem sobie jeszcze ściągnęłam napisy. Nie wiem już teraz skąd dokładnie był ten film, już go nie mam :/ Został mi chyba "powrót morderczych pomidorów"
"atak zabójczych ryjówek"? O ja, muszę obejrzeć :D

Virgo C. - 30 Sierpnia 2010, 17:41

@Sauron
Mało filmów widziałaś ;P:

@Nureczka
Jeśli jakimś cudem Twoje maleństwo nie posiada na stanie to mogę przez niego Ci podesłać :)

Partner forum