Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.
gorat - 1 Lutego 2006, 13:29
Ja do niektórych wniosków doszedłem w trakcie...
A tekst opracowałem po kilkumiesięcznym "duszeniu" w sobie zarysu na kilka dni przed
Więc nie gońcie go tak intensywnie, i tak zdąży
Edit: o, to już od dawna jestem rysowany...
Szninkiel się jakiś trafił
Pako - 1 Lutego 2006, 15:39
Hmm.. tekst niestety i tak wybitny nie będzie. Bo ja początkujący ciągle jestem, to po pierwsze, a po drugie - to czym takim ta owieczka mogła zwinić Ale zaraz biorę się do korekty. Zobaczymy, jak mi teraz tekst wyjrzy Dobry - czy zly. Zobaczymy, jak się dalej potoczy
Pako - 1 Lutego 2006, 20:45
http://www.republika.pl/g...czytaj/smok.rtf
Tutaj macie tego shorcika. W sumie nei warto z nim czekać do jutra. Obiecałem na dziś, to dziś dam. A do jutra, to bym tylko doszedł do wniosku, że on nic nei wart, a nowego bym pewnie też nie napisał. Więc przeczytajcie to takim, jakim jest. Czekam na jak najszczersze opinie. Bluzgano już mnie, delikatnie mówiono, że pisać za dobrze nie umiem, wychwalano, wyrażano optymizm. Chyba wszystkie reakcje podstawowe zaliczyłem. Teraz czekam na szerość. Chociaż ten short to nawet połowa tego, na co mnie stać. Ot.. shorty jakoś moją mocną stroną nie są.
Swoją drogą - jak tak dalej pójdzie, to się własnego topica dorobię, zęby Romkowi nie bruździć i stron nei nabijać
Czarny - 1 Lutego 2006, 21:00
Przeczytałem to coś, jeśli bardzo chcesz, to mogę Ci przesłać moje uwagi na maila, bo będzie ich ze strona. Nie chcę tu bruździć.
Pako - 1 Lutego 2006, 22:03
No. dokąłdnie tak jak myślałem Totalnie nie umiem pisać shortów
Uwagi ślij - jporwol@wp.pl . Swoją drogą fajnie - strona uwag do półtorej strony tekstu. Pobiłem swój grafomańczy rekord chyba zupełnie
Dracena - 1 Lutego 2006, 22:50
Anko
Cytat | Racja! To trzeba przypominać! Wiesz, jak dostałam mail od znajomego, który wie, w jakim mieście mieszkam - a w liście kondolencje z powodu wypadku w Katowicach bo (cytuję) Ty też mieszkasz na Śląsku to mi ręce opadły! |
Chłopak chciał być miły , a Ty go biednego na lekcje geografii posyłasz
Dracena - 1 Lutego 2006, 22:58
Cytat | Mój przyjacielu nie mam ochoty palić świeczek pod twoim oknem z żadnych powodów, przeciez napisałam jasno. Dlatego pierwsza zaproponowałam skonczenie tematu, który cie zainteresował. |
Przemieście temat to najsensowniejsze rozwiązanie
Wiedźma - 1 Lutego 2006, 23:29
Dracena napisał/a | Cytat | Mój przyjacielu nie mam ochoty palić świeczek pod twoim oknem z żadnych powodów, przeciez napisałam jasno. Dlatego pierwsza zaproponowałam skonczenie tematu, który cie zainteresował. |
Przemieście temat to najsensowniejsze rozwiązanie |
No bo ja jestem Wiedźma inna, niestereotypowa, podobnie jak smok Filippon autora jestem pokojowo nastawiona, nawet włosów rudych nie mam...
mawete - 2 Lutego 2006, 08:55
Przeczytałem Shorta... Trochę melodramatyczny koniec...
Pako - 2 Lutego 2006, 09:39
Dzięki za przeczytanie Shorta i tobie i Czarnemu i innym
Koniec melodramatyczny? Taki miał być. Ja nie umiem pisać wesoło. Poczucie humoru mam, kiepskie, bo kiepskie, ale własne i dumny z niego jestem Ale pisać wesoło? Nie.. to zostawię Romkowi Przez to jest melodramatycznie, tragicznie, smutno, poważnie. Różnie. Ale nie śmiesznie
Ale prosiłbym też o ogólną ocenę - podobało się? Czy kaszan kompletna?
Czarny - 2 Lutego 2006, 09:42
Swoją opinię zawarłem w tekście w raz z uwagami. Nie offtopujmy tu zbytnio, bo to nie ten wątek.
mawete - 2 Lutego 2006, 09:46
Nie było złe. Napiszę Ci na email potem - jak przeczytam jeszcze ze 2 razy...
Romek P. - 2 Lutego 2006, 10:28
Pako napisał/a | No. dokąłdnie tak jak myślałem Totalnie nie umiem pisać shortów
Uwagi ślij - jporwol@wp.pl . Swoją drogą fajnie - strona uwag do półtorej strony tekstu. Pobiłem swój grafomańczy rekord chyba zupełnie |
Jak będę potrzebowal hymnu własnego państwa, masz u mnie posadę ten orzeł mnie rozczulił ;-D
Uwagi, zwyczajem już ustalonym, dostaniesz na priv
Pako - 2 Lutego 2006, 10:37
Hehe.. orzeł był, bo orły latają wysoko. I orły lubię. A że z naszym państwem jakos się wiążę - z niemieckim też. I z paroma innymi, jeśli się mnie mylę
Romek P. - 2 Lutego 2006, 10:44
Pako napisał/a | Hehe.. orzeł był, bo orły latają wysoko. I orły lubię. A że z naszym państwem jakos się wiążę - z niemieckim też. I z paroma innymi, jeśli się mnie mylę |
No teraz to pojechałeś ostro! Orzeł międzynarodowy na zwłokach naszego smoka... hmmm, czy Ty to sobie dobrze przemyślałeś?
mawete - 2 Lutego 2006, 11:15
To co? Orła też do piachu?
Pako - 2 Lutego 2006, 11:22
Nie no.. orzeł nie był międzynarodowy. Orzeł nie był narodowy w ogóle. Orzeł był nie związany z ludźmi. Odcięty od nich. na wysokiej skale, gdzie ludzie wleźć nie mogą.
A że się z Polską kojarzy, to już inna sprawa, bardziej problematyczna.
Wiedźma - 2 Lutego 2006, 11:34
Pako napisał/a | Nie no.. orzeł nie był międzynarodowy. Orzeł nie był narodowy w ogóle. Orzeł był nie związany z ludźmi. Odcięty od nich. na wysokiej skale, gdzie ludzie wleźć nie mogą.
A że się z Polską kojarzy, to już inna sprawa, bardziej problematyczna. |
Trzeba brać przykład z Romka, i bezpieczniej na przykład opisywać sokoły
Pako - 2 Lutego 2006, 11:39
No.. na przyszlśc chyba będą sokoły Bo jeden orełek i milion problemów Ale fakt - kojarzy się od razu z polską, skoro polski smok jest. My mistake.
Romek P. - 2 Lutego 2006, 11:52
Pako napisał/a | No.. na przyszlśc chyba będą sokoły Bo jeden orełek i milion problemów Ale fakt - kojarzy się od razu z polską, skoro polski smok jest. My mistake. |
Nie mistejk, tylko patriotyzm
Pako - 2 Lutego 2006, 12:00
No niby racja. może jakoś tam w głębi duszy myślałem o tym orzełku jako o symbolu polski. I w sumie jakby zrobić interpretację: "poeta chciał poweidzieć" to by i coś się z tego wycisnęło. W sumie to sporo.. i nawet by mi pasowało Ach ta podświadomość i nieobjawiony geniusz
Swoją drogą ciągle czekam Romek na twoją ocenę, która na priva miała iść Ani na mailu ani na forum niczego nie ma Czeka dalej
Romek P. - 2 Lutego 2006, 12:12
Pako napisał/a | No niby racja. może jakoś tam w głębi duszy myślałem o tym orzełku jako o symbolu polski. I w sumie jakby zrobić interpretację: poeta chciał poweidzieć to by i coś się z tego wycisnęło. W sumie to sporo.. i nawet by mi pasowało Ach ta podświadomość i nieobjawiony geniusz
Swoją drogą ciągle czekam Romek na twoją ocenę, która na priva miała iść Ani na mailu ani na forum niczego nie ma Czeka dalej |
Jeszcze trochę poczekaj najoierw obowiązki, potem przyjemność wyrywania piór... orłu
Pako - 2 Lutego 2006, 12:16
Aha dobra, ja się tylko przypominam. Jeszcze nigdy mnie nie krytykował profesjonalny, że się tak wyrażę, autor To człowiekowi aż chęć do oberwania się zbiera
Wiedźma - 2 Lutego 2006, 12:18
Pako napisał/a | Aha dobra, ja się tylko przypominam. Jeszcze nigdy mnie nie krytykował profesjonalny, że się tak wyrażę, autor To człowiekowi aż chęć do oberwania się zbiera |
Tylko jak nie jestes "orłem" czy to przeżyjesz?
Romek P. - 2 Lutego 2006, 12:21
Wiedźma napisał/a | Pako napisał/a | Aha dobra, ja się tylko przypominam. Jeszcze nigdy mnie nie krytykował profesjonalny, że się tak wyrażę, autor To człowiekowi aż chęć do oberwania się zbiera |
Tylko jak nie jestes orłem czy to przeżyjesz? |
Cóż, zgodnie ze starą inkwizycyjną zasadą, będę tak wyrywać, żeby przeżył
Pako - 2 Lutego 2006, 12:22
Przeżyję Spadało się nie z takich wysokości Przetrzymam wszystko Najgorsze i tak mam już za sobą, jeśli idzie o pisanie
Lu - 2 Lutego 2006, 13:11
Pako napisał/a | Najgorsze i tak mam już za sobą, jeśli idzie o pisanie |
Pocieszyłeś mnie....
Rozumiem że następnym razem bedzie lepiej
Pako - 2 Lutego 2006, 13:16
Zazwyczaj następnym razem jest lepiej
Ten tekst ogólnie nie wyszedł kompletnie i jestem tego świadom. Tak więc trzeba by go od nowa napisać. Albo nie pisać w ogóle
Ale może za jakiś czas wrzucę tu inne opowiadanie, już bardziej dopracowane, lepsze ogólnie. Ale za jakiś czas
Anko - 2 Lutego 2006, 15:42
Dracena napisał/a | Chłopak chciał być miły , a Ty go biednego na lekcje geografii posyłasz | No widzisz, bo ja nie lubię takiego składania sobie życzeń/gratulacji/kondolencji na pokaz (tzn. nie dlatego, że coś czujemy, ale dlatego, że tak wypada ). A akurat nieco geografii wg mnie nie zaszkodzi.
Romek P. napisał/a | Moje drogie - obie - zaperzone niemal na śmierć - też obie - Panie... | Och, żeby zaraz na śmierć... Ja to tylko wściekły mag jestem (gryzę) - ale żeby na śmierć (moją albo cudzą? ) Zresztą, przecież przeprosiłam...
mawete napisał/a | Fajnie się Was kobietki czyta... dawno sie tak nie uśmiałem.... | Cieszę się, że jakiś ze mnie pożytek jednak jest. Za brawa dziękuję, teraz mi tylko do kompletu brakuje Złotej Maliny i Nagrody Darwina.
Romek P. napisał/a | jacyś debile (nie kibice, tych szanuję) spod znaku Gieksy czy innego Zagłebia by mnie palili. | A to oni czytają SFFH? Zresztą, oni W OGÓLE umieją czytać?
Romek P. napisał/a | Muszę kogoś namówić, żeby obraz namalował, to się podrasuje | Byleby to nie był ktoś pokroju Astrogoniusza.
Romek P. - 2 Lutego 2006, 16:13
Anko napisał/a | Romek P. napisał/a | Moje drogie - obie - zaperzone niemal na śmierć - też obie - Panie... | Och, żeby zaraz na śmierć... Ja to tylko wściekły mag jestem (gryzę) - ale żeby na śmierć (moją albo cudzą? ) Zresztą, przecież przeprosiłam... |
Anko, Ty się będziesz w ogniu piekielnym smażyć rzecz nie w przepraszaniu, tylko niedoprowadzaniu do takich scysji...
[quote="Anko"] Romek P. napisał/a | jacyś debile (nie kibice, tych szanuję) spod znaku Gieksy czy innego Zagłebia by mnie palili. | A to oni czytają SFFH? Zresztą, oni W OGÓLE umieją czytać?
Anko, widzisz, wiem, że żartujesz, ale ja znam całkiem poważnego człowieka, który by w dziedzinie literatury i ogólnie rozumianej kultury swoją wiedzą skasował nas oboje, a nie wiem, czyby i NURSa nie schrupał na dokładkę. No, ale ma feler: uwielbia piłkę nożna, i na mecze Zagłębia chadza, a nawet coś tam pokrzykuje. Ale daję sobie trzy palce z lewej dłoni uciąć, że nikomu nie dał w twarz, nie rzuca kamieniami...
Więc sama widzisz, z jednej strony apelujesz o tolerancję, a z drugiej wygłosiłaś pogląd bardzo niesprawiedliwy, uogólniający w sposób przykry.
[quote="Anko"] Romek P. napisał/a | Muszę kogoś namówić, żeby obraz namalował, to się podrasuje | Byleby to nie był ktoś pokroju Astrogoniusza.
E, jak sie przekonasz wkrótce, Astrogoniusz umie malować ;-P
|
|
|