Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy
Iscariote - 17 Czerwca 2007, 13:24
Zaklętą w sokoła też widziałem. I też n-ty raz. Coś ma w sobie ten film.
Woody - 17 Czerwca 2007, 18:37
Ludzkie Dzieci Nie spodziewałem się zbyt wiele. W sumie miłe zaskoczenie: rodzaj nieco odsłodzonej antyutopii. Bardzo brytyjskie. Gdy ktoś słyszał, jak potrafią na lotnisku potraktować przyjezdnych niebrytyjskiego pochodzenia, ten się nie raz i nie dwa uśmiechnie. Mało atrakcyjny, raczej z tych na które nie można bezpiecznie pójść z grupką znajomych. Mogą go wygwizdać Za to pewne relacje społeczne i realia pokazane z konsekwencją i bez oglądania się na konieczną dla coca-colopijcy porcję melasy. Bardzo dobre quasi-dokumentalne zdjęcia (zwłaszcza finałowy szturm podczas buntu). Przekonująca gra aktorów, sporo zaskoczeń. Film może nie wybitny ale naprawdę dobry i dający do myślenia. Od razu obejrzałem również V jak Vendetta i Aeon Flux dla wytworzenia wewnętrznego dyskursu. Jedyny kłopot jest taki, że to co autorzy uważali za rozwiązanie problemu, wg. mnie nim nie jest. Z jednej strony cały czas pokazują koszmarną erozję stosunków społecznych, która osiąga wg. mnie nieodwracalne rozmiary (nieodwracalne z powodu samonapędzania się). Z drugiej proponują rozwiązanie złożonej sytuacji jednym, "czystym pchnięciem". To takie amerykańskie, wierzyć że jakiś tam Patton czy Custer lub inne pojedyńcze objawienie, potrafi obrócić o 180 stopni na osi losy świata...
Aha, tylko nie chcę teraz dyskusji o Chrystusie
hrabek - 18 Czerwca 2007, 13:15
5ive days to midnight - mini serial, 5 odcinkow o profesorze, ktory odkrywa przy grobie swojej zony teczke z dokumentami z jego morderstwa, ktore ma nastapic za 5 dni. Sa tam zdjecia, raporty balistyczne, raport z sekcji, lista podejrzanych, itp. Na poczatku wciagajace, jak po kolei elementy ukladanki zaczynaja wskakiwac na swoje miejsca, ale pozniej robi sie jakos tak nudno, a koncowka jest juz przekombinowana. Ogolnie srednio, chociaz jak ktos obejrzy poczatek to pewnie bedzie mu sie podobac.
Hubert - 18 Czerwca 2007, 19:21
A ja już Shreka nie dałem rady... 100 razy (to nie żart! a nie dam głowy, czy przypadkiem nie było tego więcej) to aż nadto. I tak już znam ten film na pamięć. Praktycznie każdy tekst
agnieszka_ask - 18 Czerwca 2007, 21:59
Sosnechristo napisał/a | I tak już znam ten film na pamięć. Praktycznie każdy tekst |
To co powiedział osioł jak się zorientował, że mu zdrętwiały palce?
(oczywiście żart, nie musisz podejmować wyzwania;))
Hubert - 19 Czerwca 2007, 11:21
Nie muszem, ale kcem. Czy jak to tam szło.
"O nieee, palce mi drętwieją!... Gdzie są moje palce?!
Niech mnie ktoś przytuli... "
agnieszka_ask - 19 Czerwca 2007, 11:45
Szacuneczek, proszę Pana, szacuneczek.
hrabek - 19 Czerwca 2007, 13:23
Gost Rider - ciesze sie, ze nie poszedlem na to do kina. Cage drewniany nawet jak na niego, fabula prosta jak sznurek w kieszeni, a efekty tragiczne. A juz koncowka, to prosze pana, dno totalne. Juz dawno nie widzialem gorszej adaptacji filmu.
Martva - 19 Czerwca 2007, 15:01
Piraci z Karaibów 3: na krańcu świata
Nareszcie
hrabek - 20 Czerwca 2007, 07:39
Good Year - bardzo sympatyczne romansidlo z Russelem Crowe w rezyserii Ridleya Scotta. Bezwzgledny rekin gieldy dziedziczy dom po wujku w prowansji i jego winnice. Oczywiscie nie interesuje go posada wlasciciela winnicy i postanawia posiadlosc sprzedac. Do czasu.
Bardzo przyjemnie sie ogladalo. Polecam na wieczor z druga polowka przy winku.
NURS - 20 Czerwca 2007, 14:11
hot Fuzz, nowa produkcja gości od Wysypu zywych trupów, w tym samym stylu parodiująca klasyczne brytyjskie kryminały. Super glina wysłany na prowincje, bo stawiał kolegów w złym świetle, trafia do idealnej miejscowości, o zerowej przestepczości. No i zaczyna się teksańska masakra piłą mechaniczną, rambo i bambo. co tu gadac, to trzeba zobaczyć.
Iscariote - 20 Czerwca 2007, 17:38
Strażnik Wybrzeża - film Kim Ki Duka. Koreański żołnierz marzy by zabić szpiega z północy. Pewnej nocy zabija jednego, który okazuje się być cywilem z pobliskiego miasteczka. Uzbrojony żołnierz popada powoli w obłęd. Film ciekawy i nie dziwię się tym nagrodom i ocenom. Jednak ciężko się to oglądało. W poczekalni kolejne Kim Ki Dukowe filmy.
Lock, Stock And Two Smoking Barrels i Snatch. - Dawno ich nie oglądałem więc musiałem zrobić sobie powtórkę. Ach... co za rozkosz I ten brytyjski akcent.
joe_cool - 20 Czerwca 2007, 19:29
właśnie się zastanawiam, czy obejrzeć, bo zaczajki były niezłe
hrabek - 21 Czerwca 2007, 07:39
A ja myslalem, ze to jakis powazny kryminal. To teraz nie wiem, czy ogladac. A juz zonie smaku narobilem...
Comar - 21 Czerwca 2007, 09:36
Zdecydowanie oglądać. Bo to zarazem jedna z najlepszych komedii ostatnich lat i w dodatku pierwszorzędny kryminał... ponadto rewelacyjny film akcji... mroczny horror... kąśliwa satyra... i jeszcze parę innych gatunków. Każdy w najlepszym wydaniu. A całość jest jeszcze lepsza niż suma składowych. Natomiast jako bonus w rolach drugoplanowych i epizodach pojawia się gromadka świetnych brytyjskich aktorów.
Pankracy - 22 Czerwca 2007, 13:05
hi Way! - w TVP2.. we wtorek chyba.. i film niezły.. nawet lepszy niż sie spodziewałem
Iscariote - 22 Czerwca 2007, 17:10
Job, czyli ostatnia szara komórka - film to taka zbieranina różnych scen, czasem śmiesznych, czasem mniej. Wszystkie z grubsza ze sobą powiązane. Nie ogląda się tego źle. Kilka żartów mnie powaliło. Z drzwiami do hipermarketu i z księdzem
NURS - 22 Czerwca 2007, 18:02
Ale całość nie powala niestety. A Ciało tak świetnie się oglądało...
Fearfol - 24 Czerwca 2007, 10:29
Może to nie film ale również polecam oglądanie : Broń przyszłości - cykl programów na discovery ( niedziela 20.00 ) o jak sama nazwa wskazuje najnowocześniejszych broniach i co ciekawe nie tylko na amerykańskim wyposażeniu ( choć te przeważają). Całkiem ciekawe.
Prawdziwy rarytas to jednak Szkoła przetrwania - discovery (środa 21.00) to nie żaden reality show tylko ciekawy poradnik , zadziwia mnie na przykład mnogość sposobów na wykorzystanie np: mchu leśnego.
lavojtek - 24 Czerwca 2007, 10:49
Shrek the Third
Bylem wczoraj na przedpremierowym pokazie. O trzeciej czesci mozna powiedzie 3 rzeczy: smieszna, smieszna i jeszcze raz smieszna. Dobra fabula, swietna animacja, poziom poprzednich czesci utrzymany z rozkosza obejrze nastepne (juz zapowiedziane).
Jedyny mankament to brak Jerzego Sztura Mam nadzieje ze jak zawiatam do ojczyzny w sierpniu to beda juz grali wersje polskojezyczna!
Hubert - 24 Czerwca 2007, 11:52
"Czerwony smok". Mocne. A już na pewno lepsze od "Hannibala". Choć do "Milczenia owiec" nie ma startu.
Iscariote - 24 Czerwca 2007, 15:11
Sosnechristo napisał/a | Czerwony smok. Mocne. A już na pewno lepsze od Hannibala. Choć do Milczenia owiec nie ma startu. |
Też mi się podobało. Edward Norton całkiem fajnie grał. Tylko czemu zasnąłem w połowie filmu?
hrabek - 25 Czerwca 2007, 09:28
Obejrzyjcie sobie oryginalna wersje (znaczy pierwsza ekranizacje, bez Hopkinsa, ale za to w rezyserii Michaela Manna):
http://www.imdb.com/title/tt0091474/
O wiele lepsze niz wersja Rattnera. Jest niemal tak dobre jak Milczenie Owiec.
A jak juz skonczycie ogladac to przeczytajcie ksiazke, jesli jeszcze tego nie zrobiliscie. Bije na glowe Milczenie Owiec.
Adashi - 25 Czerwca 2007, 11:40
Tak, tak! A kto wyreżyserował Hannibala, hrabio?
Dom Latających Sztyletów - niezłe, ale Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok był lepszy. Jak dla mnie, tak mniej więcej poziom Hero. Oczekiwałem wciągającej fabuły a dostałem dramat miłosny, ale można obejrzeć.
hrabek - 25 Czerwca 2007, 12:09
Łoś jakis, o ile pamietam. O jakims takim pospulskim nazwisku. Jakis Jones, Brown, Davids, czy Scott, cos takiego
A o Domu Latajacych Sztyletow juz kiedys duzo pisalem w watku Gustawa, bodajze, wiec teraz tylko przypomne, ze w moim prywatnym rankingu stoi on o wiele wyzej od Hero i Tygrysa.
Sergent - 25 Czerwca 2007, 13:12
Jestem świeżo po filmach: Park Jurajski (4 DVD) i Batman Początek (2 DVD). Filmy dobre, dodatki bardzo dobre. Uwielbiam takie wydania filmów. Brakuje mi tylko komentarzy twórców (jak np. w "Gwiezdne Wrota" czy "Resident Evil 2").
Hubert - 25 Czerwca 2007, 14:36
"Kruk". Oto jak z trywialnego mordobicia z żywym trupem w tle zrobić dynamiczny, nastrojowy film. I ta muzyka... Chyba sobie obejrzę jeszcze raz.
hrabek - 28 Czerwca 2007, 10:56
Black Snake Moan - podstarzaly bluesman napotyka na drodze na pobita i ledwie zywa panne lekkich obyczajow. Zgarnia do chaty i postanawia sie nia zaopiekowac. Nie wciagnelo mnie i nie czekalem, jak sie historia zakonczy. Samuel Jackson strasznie wyglada jako emeryt
Shooter - Mark Walhberg w roli wspolczesnego Rambo. Polozyc samotnie 20 gosci okrazajacych jego dom to dla niego zaden problem. Troche naciagane, momentami bardzo, ale jesli przymknac na to oko, to film zapewnia swietna rozrywke.
Blood Diamond - kolejny film, w ktorym DiCaprio gra znakomicie. Zreszta sam film jest swietny. Historia mieszkanca Sierra Leone, ktory pracujac przymusowo w kopalni diamentow napotyka diament niezwyklej wielkosci i zbiegami okolicznosci udaje mu sie go ukryc i uciec przed oprawcami. Leo gra handlarza diamentami, ktory chce pozyskac diament od odkrywcy, ale wzamian musi mu pomoc odnalezc jego rodzine, porwana przez lokalne bojowki. Wzruszajacy i prawdziwie brutalny film o Afryce. Warto.
hrabek - 29 Czerwca 2007, 08:23
Hot Fuzz - momentami genialne, ale ogolnie bardzo nierowne. Zonglerka gatunkami i mnostwo zawoalowanych parodii. Zaczelo sie jak komedia, pozniej horror, film sensacyjny i zakonczylo ponownie komedia. Mozna bylo sie niezle zakrecic. Ogolne wrazenie pozytywne, chociaz mam wrazenie ze film moglby byc lepszy.
feralny por. - 1 Lipca 2007, 15:13
Skusiłem się ostatnio na rosyjską supreprodukcję pod tytułem "9 kompania". Z całego filmu warta zobaczenia jest tylko scena zestrzelenia samolotu transportoewgo. Reszta to naiwna agitka, a sceny batalistyczne wołają o pomstę do nieba.
|
|
|