Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
gorat - 16 Czerwca 2006, 21:37
Mam kogoś postraszyć avatkiem? Ruszać się! Chcemy głowy zadającej!
elam - 16 Czerwca 2006, 21:40
tak jest! zbanowac za takie trudne pytania !
gorat - 16 Czerwca 2006, 21:44
elam: no co Ty? Czytać dat nie umiesz?
Żwawo, żwawo! Chcemy jej głowy! My na tym avacie obok!
Pako - 17 Czerwca 2006, 08:00
Ale jej nie ma na weekend. TO może niech ktoś inny rzuci zagadką skoro tej nie damy rady rozwiązać?
Argael - 17 Czerwca 2006, 08:06
To ja! To ja!
Dlaczego filmy na DVD wydane Europie są zawsze o kilka minut krótsze od swoich odpowiedników wydanych w USA i w Japonii?
elam - 17 Czerwca 2006, 09:12
hmmm..
to zapewne zalezy od sposobu zapisu, kodowania... wiem, ze istnieja DVD strefa 1 i 2, wlasnie jedne sa dla europy a drugie dla usa, i teoretycznie te amrykanskie nie chodza na europejskich odtwarzaczach (no mnie tam wsio rybka bo na kompie chodzi wszystko ) moze to ma tez cos wspolnego z tym, ze w ameryce maja mniej prundu w prundzie , tylko 110V? tak sobie strzelam wiec maja inne odtwarzacze, inny zapis..
??
Pako - 17 Czerwca 2006, 09:43
Nie.. kwestie techniczne raczej w grę nie wchodzą. Obstawaiłbym raczej coś z prawem związanego, na przykład że coś tam jest niedopuszczane w europie i trzeba to wycinać. Ale to takie se gdybanie.
Henryk Tur - 17 Czerwca 2006, 09:50
Może w USA jest dłuższa lista z napisami ?
elam - 17 Czerwca 2006, 09:54
oo to calkiem mozliwe, moze oni wyliczaja wszystkie copyrighty.. ale mi sie wydaje ze to jednak cos z zapisem - no dlaczego te amerykanskie nie chca w europie chodziC?? a oni nie maja tam innego systemu, te cale pale i secamy, moze to tez ma jakis wplyw?
Argael - 17 Czerwca 2006, 11:20
elam jest najbliżej.
Podpowiem, że chodzi o kwestię techniczną, ale nie sprzętową.
elam - 17 Czerwca 2006, 11:25
moze u nich jest inna predkosc wyswietlania ? wolniej, bo mozgi wolniejsze
a prad (prond) nie ma nic do tego?
Stoniu - 17 Czerwca 2006, 11:26
To może zależy od jakiegoś zapisu cyfrowego (w domu dwóch elektroników żadnego pod ręka )?
elam - 17 Czerwca 2006, 11:28
no juz proponowalam sposob zapisu, inne kodowanie, bo przeciez jest inny - te strefy...
Stoniu - 17 Czerwca 2006, 11:38
No wiesz elam, nie napisałaś słowa"cyfrowego" , chodź tylerzeczy wymieniłaś że powinnaś ty następna zadać pytanie .
Argael - 17 Czerwca 2006, 11:43
elamCytat | moze u nich jest inna predkosc wyswietlania? |
W zasadzie to u nas jest inna prędkość wyświetlania. Tylko dlaczego? regiony DVD nie mają tu nic do rzeczy, przypominam, że Japonia też jest w 2, tak jak Europa, a tam filmy trwaja tyle samo co w USA.
elam - 17 Czerwca 2006, 11:56
heh ja sie poddaje
Stoniu - 17 Czerwca 2006, 13:32
Ze względu na częstotliwość sieci. U nich jest 60 hz u nas 50 hz ?
Emilia - 17 Czerwca 2006, 13:40
Wyświetlanie - system PAL 25 klatek na sekundę, a NTSC 30 klatek.
Argael - 17 Czerwca 2006, 13:54
Emilia ma rację, co do ilości klatek na sekundę, ale co dalej?
Emilia - 17 Czerwca 2006, 14:23
Cytat | Argael Emilia ma rację, co do ilości klatek na sekundę, ale co dalej? |
Film w systemie NTSC jest zapisany z szybkościa taka jak wyswietlany w kinie. Natomiast system PAL daje przyspieszenie 4% więc film który w kinie będzie miał 120 minut zapisany dla Europy będzie o prawie 5 minut krótszy.
Argael - 17 Czerwca 2006, 14:50
Zgadza się. Film w kinie odtwarzany jest z prędkością 24 klatek na sekundę. Przerabiając taki film na PAL, przyspiesza się go do 25 klatek (różnica jest niezauważalna dla oka, a dzwięk poprawia się odpowiednim filtrem), przez co jest trochę krótszy. Natomiast przy NTSC stosuje się metodę, która polega na tym, że wykorzystując przeplot, cztery klatki taśmy filmowej zamienia się w pięć klatek sygnału TV. W ten sposób czas trwania filmu pozostaje bez zmian.
Kolej na Emilię
Emilia - 17 Czerwca 2006, 21:33
Przy ustalaniu proporcji ciała w plastyce jako podstawowej jednostki (modułu) używa się wysokości głowy. Od czasów Durera kanoniczny wzrost to osiem wysokości głowy. Co jest takim modułem przy ustalaniu proporcji głowy i ile wynosi kanoniczna wysokość oraz szerokość głowy?
Pako - 17 Czerwca 2006, 21:45
O ile się nie mylę to był to nos. Ale tak mi się to tylko o uszy obiło, możę nie trafnie. co do reszty to pojecia nie mam.
Emilia - 18 Czerwca 2006, 12:31
Niestety, nosa nie bierze się w tym przypadku pod uwagę
NURS - 18 Czerwca 2006, 12:38
Oko.
Emilia - 19 Czerwca 2006, 08:50
Również nie.
Pako - 19 Czerwca 2006, 09:26
To może dłoń? Czy czasem twarz nie jest wysoka na dłoń, a szeroka na dwie szerokości dłoni?
Emilia - 19 Czerwca 2006, 10:14
Pako, owszem istnieje zależność między głową, a dłonią. Wysokość głowy jest modułem dla dłoni (od kostki nadgarstka po czubek palca środkowego) podczas rysowania postaci stojącej swobodnie. Jednak w portrecie czystym (głowa i szyja) lub popiersiu dłonie nie mogą stanowić odnośnika, ponieważ nie są ujmowane. Tak samo w półportrecie, gdzie można przedstawić sposób trzymania rąk, dłoń nie może być modułem ze względu na ujęcie w układzie i perspektywie zgodnej z pozą.
Tak więc nie jest to odpowiedź prawidłowa mimo prawdziwej zależności.
joe_cool - 19 Czerwca 2006, 10:51
będę strzelać, kryć się!
czoło? wysokośc twarzy na trzy wysokości czoła, szerokość na dwie?
Emilia - 19 Czerwca 2006, 12:03
Tak, czoło. Tylko proporcje są trochę inne. Wysokość to 3 i 1/2 czoła natomiast szerokość 2 i 1/2. Są to oczywiście dane dotyczące człowieka dorosłego. U dziecka będą miały wartość 4 modułów na wysokość i 3 na szerokość. Dziecko sześcioletnie np. ma takie same proporcje jak dwulatek. Dopiero twarze dzieci powyżej 12 lat mają proporcje zbliżone do dorosłych, chociaż zachowają pewne cechy charakteryzujące dziecięce rysy twarzy.
joe_cool, odpowiedź uznaję i teraz twoja kolej na zagadkę.
|
|
|