Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?
Witchma - 29 Września 2009, 11:38
Właśnie dostałam październikowy numer NF i bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie wiadomość, że na prenumeratorów czeka kolejna płyta z archiwum NF (lata 1995-1999). Takie prezenty to ja rozumiem
Chal-Chenet - 29 Września 2009, 12:20
A ja sprawdzałem dzisiaj w kiosku czy jest nowy SFFiH, a że nie było, nabyłem NF. Zachęcony głównie tym, że na okładce zobaczyłem, że jest opowiadanie Orbitowskiego.
Witchma - 29 Września 2009, 12:33
A w nowym CD Action plakat z grafiką, która jest również na okładce NF. Można sobie detale obejrzeć
dalambert - 29 Września 2009, 12:59
NF recenzja z Bogów przeklętych Tomasza Bochińskiego przez Jakuba Winiarskiego spisana
Witchma - 29 Września 2009, 13:04
Tak, widziałam, że dużo punktów Bogowie dostali, ale jeszcze nie czytałam recenzji
Agi - 29 Września 2009, 13:23
dalambert napisał/a | recenzja z Bogów przeklętych Tomasza Bochińskiego |
Przeczytałam, recenzja bardzo dobra, tylko z lekka kulawym stylem napisana.
Poza tym dwa opowiadania naszych Forumowych Kolegów Michała Cetnarowskiego i Łukasza Orbitowskiego. W oczekiwaniu na ulubione czasopismo się przeczyta.
Anonymous - 30 Września 2009, 11:00
Chlip, chlip, już nie jestem Forumowym Kolegą Tekst o Stephensonie jest mojego autorstwa.
btw - orbitoski, prócz opowiadania, ma w NF jeszcze felieton.
Poza prozą mc i orbitoskiego jest jeszcze wywiad z Jackiem Komudą, który też czasem na forum zagląda. Forum atakuje;-)
Kruk Siwy - 30 Września 2009, 11:35
Ty Żerań, się nie odzywaj bo ci się w paszczur należy. "Starszy pan" też coś! Stephenson to mój równolatek. Widać żeś szczaw!
Agi - 30 Września 2009, 12:02
Żerań napisał/a | Chlip, chlip, już nie jestem Forumowym Kolegą Tekst o Stephensonie jest mojego autorstwa. |
Żerań, nie chlipaj, przecież o opowiadaniach pisałam, nie o ciałokształcie
Felieton Orbita już przeczytałam i polecam, Twojego wywiadu jeszcze nie, jak przeczytam też polecę...
Anonymous - 30 Września 2009, 14:40
Kruku, ale ja przynajmniej mam jeszcze wszystkie włosy, o!
Agi, rozmawiała Ania Brzezińska, nie ja:D I zrobiła to lepiej niż ja mógłbym zrobić. Bardzo dobra rozmowa.
Fidel-F2 - 30 Września 2009, 14:45
Żerań, to poniżej pasa było
Anonymous - 30 Września 2009, 14:47
A tam. Na pocieszenie dodam, że ja też wyłysieję, niestety. Prędzej czy później...
Kruk Siwy - 30 Września 2009, 14:55
Poniżej pasa to ja mam włosy.
A odzywka Żerania gupia była po prostu. Jak chce serio zostać publicystą to musi przestać myśleć jak szczaw. Ot i tyle.
Virgo C. - 16 Października 2009, 11:35
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział jaką Ucztę (dosłownie) szykuje nam od poniedziałku FWS
http://katedra.nast.pl/no...czte-Wyobrazni/
Ja z pewnością kupię i wątpie, by któreś opowiadanie (może z wyjątkiem Hala Duncana) mi się nie spodoba
Witchma - 16 Października 2009, 11:36
Wow, zapowiada się imponująco
Fidel-F2 - 16 Października 2009, 11:43
nie ma to tamto, trzeba kupić
hrabek - 16 Października 2009, 12:19
Mi samo do skrzynki przyjdzie. Ale jeszcze poprzedniego numeru nie przeczytałem, więc trzeba będzie ponadrabiać.
rybieudka - 16 Października 2009, 13:16
Zapowiada się intrygująco... tym bardziej, ze Strossa jeszcze nic nie czytałem, a słyszałem dużo dobrego o jego twórczosći
xan4 - 16 Października 2009, 14:07
Mocna rzecz się szykuje.
Anonymous - 16 Października 2009, 16:19
Jak pisałem na forum Katedry...Strossa czytać obowiązkowo, napisał świetną mikropowieść SF z Gagarinem i Zimną Wojną w tle...Jego powieści też są zresztą znakomite, "Accelerando" to kolejka górska idei i pomysłów, postcyberpunk nowej generacji, a space opery "Singularity Sky" i "Iron Sunrise" przywróciły mi wiarę w ten gatunek. Mała uwaga: Stross i Duncan nie napisali opowiadań, a novelle, czyli mikropowieści (obie zresztą wyszły kiedyś w formie książkowej). Mam nadzieję, że to nie będzie jednorazowa współpraca, a Miszkurka zredaguje jeszcze jakiś numer autorski.
Fidel-F2 - 19 Października 2009, 12:38
no i nie było w kiosku
rybieudka - 19 Października 2009, 12:53
U mnie też
Witchma - 19 Października 2009, 12:58
U mnie też nie, a specjalnie się wybrałam
rybieudka - 19 Października 2009, 13:10
No ja akurat na uczelnię jechałem. A taki był plan piękny: dam studentom coś do roboty, oni niech się pomęczą, a ja choć przekartkuję... a tu lipa...
rybieudka - 19 Października 2009, 18:41
Sorki, że post, za postem, ale temat nie do końca ten sam.
Zapytuję: czy udało się komukolwiek dzisiaj kupić to wydanie specjalne Fantastyki?
gorat - 19 Października 2009, 19:29
To nie za tydzień dopiero? Myślałem, że gorączkujecie, bo tego nowego pisma dostać nie możecie... co nie byłoby dziwnym.
Witchma - 19 Października 2009, 19:31
Cytat | Już w najbliższy poniedziałek |
To chyba wypadało dzisiaj
rybieudka - 19 Października 2009, 19:33
To zdecydowanie wypadało dzisiaj. Info ze strony MAGa wygląda bowiem tak (wytłuszczenie moje):
Najbliższy numer „Fantastyki – Wydania Specjalnego” jest wspólnym projektem Redakcji Nowej Fantastyki i Wydawnictwa Mag. Poświęcony jest pisarzom serii Uczta Wyobraźni wydawanej przez Wydawnictwo Mag. Pojawią się w nim nigdy w Polsce nie publikowane opowiadania pisarzy, których powieści wydano w serii. Wyboru tekstów dokonał Andrzej Miszkurka, Redaktor Naczelny w Wydawnictwie Mag. W numerze znajdą się opowiadania K.J. Bishop, Charles Stross, Jeff VanderMeer i Hala Duncana (jego najnowsza mikropowieść.
Uczta Wyobraźni to powstała w 2006 roku seria poświęcona nowym nurtom i trendom literackim współczesnej szeroko rozumianej literatury fantastycznej, nadrealizmu, nurtowi New Weird i realizmu magicznego. W serii prezentowani są wybitni współcześni pisarze, którzy debiutowali w ciągu ubiegłego pięciolecia, pisarze, którzy otrzymali nominacje lub nagrody krytyków (Hal Duncan, Ian R. MacLeod, Jeff VanderMeer i inni) oraz najnowsze wyróżniające się utwory współczesnej fantastyki. New Weird to nowy gatunek literacki przeżywający obecnie gwałtowny rozwój. U jego podstaw leży idea, która nakazuje by literatura wykraczała poza schematy gatunku, w którym jest pisana. Autorzy przełamują bariery odgraniczających poszczególne gatunki literackie, mieszają konwencje, metody i narzędzia literackie.
Fantastyka - Wydanie Specjalnie 4/2009 ukaże się na rynku w najbliższy poniedziałek 19 listopada.
W serii Uczta Wyobraźni ukazało się do dzisiaj 11 tytułów (Wieki Światła. Ian R. MacLeod, Welin. Hal Duncan, Atrament. Hal Duncan, Dom Burz. Ian R. MacLeod, Akwaforta. K.J. Bishop, Ślepowidzenie. Peter Watts, Accelerando. Charles Stross, Viriconium. M.John Harrison, Opowieści sieroty:W ogrodzie Nocy. Catherynne M. Valente, Podziemia Veniss. Jeff VanderMeer oraz Listy z Hadesu.Punktown. Jeffrey Thomas. Na początku listopada ukaże się drugi, ostatni tom Opowieści sieroty.
gorat - 19 Października 2009, 19:34
Aaa, już rozumiem - normalnie to chyba koniec miesiąca?
Fidel-F2 - 20 Października 2009, 11:17
wtorek 11:17 wciąż nie ma
|
|
|