To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Głos Pana - Regulamin forum - Zasady panujące na forum - Wasze sugestie.

Toudisław - 18 Listopada 2009, 17:14

Ziemniak napisał/a
zgłoś do moderacji, który po pierwsze ułatwi życie modom, a po drugie, skończą się utyskiwania na długi czas reakcji na niektóre incydenty.

I zasypię modów skargami. Tylko żeby goscie ( boty ) nie mogły na to " klikać" bo będzie tragedia

joe_cool - 18 Listopada 2009, 19:40

Za nieuzasadnione zasypywanie można wprowadzić warna...
dzejes - 18 Listopada 2009, 20:04

Co do zgłaszania - chcę wiedzieć jak to będzie wyglądało od kuchni. Jeśli będę np. dostawał priva przy każdej okazji... To raczej nie będę zainteresowany i zapewne reszta moderacji też nie ;)
Hubert - 18 Listopada 2009, 22:33

A dlaczego nie zostawić forum takiego, jakim jest, zwłaszcza, że cudeńka te mogą być nadużywane?
dzejes - 18 Listopada 2009, 22:42

Odnośnie zgłaszania postów do moderacji to zagrożenia nadużywaniem nie widzę. W końcu to jedynie zgłoszenie, zamiast pisać na priv do moda można kliknąć na ikonę. Jeśli byłoby to od strony technicznej dobrze rozwiązane, to myślę, że ułatwiłoby mi to pracę. Nie wiem jak reszcie moderacji.
ilcattivo13 - 18 Listopada 2009, 22:57

Odnośnie przycisku "zgłoszenia moderatorom" jestem za. To raczej spore ułatwienie pracy modów i znaczne przyspieszenie ich możliwej reakcji na zaistniałe sytuacje. A przez to będzie większy spokój na forum (czego akurat w ostatnich tygodniach najbardziej nam wszystkim potrzeba).

Za to "ignorowanie uczestników" z każdą chwilą budzi we mnie coraz większe zastrzeżenia. Z jednej strony fajnie - nie będę widział postów ludzi, którzy, np. budzą we mnie odrazę. Z drugiej strony, już jest troszkę mniej fajnie, bo pozostaną odpowiedzi innych użytkowników na ignorowane przeze mnie posty i w większości przypadków może to spowodować tylko mniejszą "czytelność" wątków. Z trzeciej znowu strony, nikt nie zmusza do używania tej funkcji forum. Więc po chwili wewnętrznej walki chyba jednak wciąż jestem na tak.

magda2em - 18 Listopada 2009, 23:03

Na moim forum zgłaszanie postów do moderacji wygląda tak, że po wejściu na forum moderator widzi dodatkowy link przy panelu moderatora "X raportowanych postów", po kliknięciu pojawia się lista zgłoszonych postów, a także kto dany post zgłosił i dlaczego. Użytkownik musi (o ile dobrze kojarzę) podać uzasadnienie zgłoszenia postu. Prosto, łatwo, przyjemnie - i ułatwia życie, dodatkowo widzą to wszyscy moderatorzy jednocześnie, a nie tylko dana osoba, do której ktoś napisał na priv. Technicznie to ogromne ułatwienie.

Ignorowanie użytkowników też mamy, zdarzyło mi się korzystać z tej opcji jeden jedyny raz. Zawsze jest możliwość zobaczenia danego postu - ten post jest po prostu "zwinięty", pojawia się informacja "ten post został napisany przez osobę, którą ignorujesz. Kliknij, jeśli chcesz go zobaczyć" - więc nie ma tak, że te posty znikają całkiem i nie widać ich w ogóle, w razie potrzeby można je zobaczyć. No i oczywiście nikt do korzystania nie zmusza.

Hubert - 19 Listopada 2009, 13:25

dzejes, w sumie zgłoszenia są ok. Ale już ignorowanie użytkowników to bezsens.
Chal-Chenet - 19 Listopada 2009, 13:28

A co to komu przeszkadza, włączać tego nikomu nikt nie każe, więc chyba może być. A jak ktoś czuje potrzebę, to jak znalazł. Nie widzę problemu. Włączyć, a kto będzie chciał, będzie korzystał.
Ozzborn - 19 Listopada 2009, 13:31

Popieram i popieram. Pomóc może nie pomoże, ale i nie zaszkodzi.
Hubert - 19 Listopada 2009, 13:50

Chal-Chenet napisał/a
A co to komu przeszkadza

Mnie.
Bo jest... nienaturalne, zaburza komunikację - wystarczy nie czytać postów nielubianego użytkownika, tak jak można nie wsłuchiwać się w pytlowanie niechcianego rozmówcy.
Zresztą, czy potrzebny jest przycisk, żeby zwyczajnie nie odpowiadać na czyjeś wypowiedzi?

Witchma - 19 Listopada 2009, 13:51

Sosne, ale nikt nikomu nie każe tego używać :roll: Jeżeli nie chcesz, nie korzystaj, ale może są tacy, którym się to przyda.
Martva - 19 Listopada 2009, 13:52

Sosnechristo, przeciez nie musisz sobie tego włączać, prawda? A tak Adashi zignoruje Fidela, etc. Ja może Sebę ;P:
Hubert - 19 Listopada 2009, 13:55

Nie chodzi o to, czy każe, czy nie. Jednak wołanie o taką opcję to chyba świadectwo pewnego... lenistwa?
Mam się powtarzać? Proszę bardzo. Nieodpowiadanie na czyjeś posty nie boli, do tego nie jest potrzebny żaden przycisk.
Ktoś tam nie będzie widział obraźliwego postu Pana Y pod adresem Pani X, ale czy to zmieni faktyczną postać rzeczy?

Chal-Chenet - 19 Listopada 2009, 13:57

Zapraszam do ankiety. ;)
Martva - 19 Listopada 2009, 14:02

Tak, jestem leniwa, nie chce mi się przewijać posta w który są wklejone trzy artykuły z Frondy. Przepraszam.
Chal-Chenet - 20 Listopada 2009, 12:11

O, widzę, że zgłoszenie posta do moderatora już funkcjonuje. :bravo
To teraz czas na dodanie opcji ignorowania użytkownika, prawda, moderacjo? ;)

gorat - 20 Listopada 2009, 14:09

Wstrzymamy się z odpowiedzią.
Chal-Chenet - 20 Listopada 2009, 14:16

Bo zgłoszę Twojego posta!

;P:

gorat - 20 Listopada 2009, 14:32

Głosowanie się zakończyło, o!?
Ambioryks - 12 Kwietnia 2010, 10:47

Sugeruję dodanie do regulaminu forum punktu na wzór następującego z historycy.org:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=371
"Post = wypowiedź. Nie można wysyłać wiadomości w stylu "Mnie także", "Ja tez chce", "Podeślij także mnie", "heh dobre" itp. Jeżeli chcesz przesłać dla autora prośbę, pochwałę to użyj "Prywatna Wiadomość - PW. Dbamy o poziom dyskusji i tego typu wiadomości będę bezwzględnie i bez uprzedzenia usuwane."

Moim zdaniem, bardzo by się przydał taki punkt w walce ze spamem.

Ziemniak - 12 Kwietnia 2010, 10:52

Ambioryks, Ale nikt nie ma zamiaru walczyć ze spamem, to nie jest forum stricte naukowe, wyluzuj trochę. Jeżeli ci się tutaj nie podoba to twój problem, trudno, żeby całe forum dostosowywało się do jednego człowieka.
Agi - 12 Kwietnia 2010, 11:02

Ambioryks, mnie jest dobrze na naszym Forum i nie widzę potrzeby wprowadzania zaproponowanej przez Ciebie zmiany.
Martva - 12 Kwietnia 2010, 11:05

Ambioryks, niby dlaczego? To jest forum towarzyskie i spam jest jego integralną częścią, tworzy klimat.
Chciałam napisać pod postem Ziemniaka 'zgadzam się' albo 'masz rację' ale się powstrzymałam ;P:

Ambioryks - 12 Kwietnia 2010, 11:05

Ziemniak napisał/a
nikt nie ma zamiaru walczyć ze spamem

Więc dlaczego Fidel dostał najpierw od hrabka, a później od dzejesa ostrzeżenie za spamowanie mimo wcześniejszych uwag mopów? I dlaczego natalka i ola23 dostały ostrzeżenai za spamowanie (co prawda inne niż Fidelowe, bo reklamowe, ale podchodzące pod tą właśnie kategorię)?
Ziemniak napisał/a
trudno, żeby całe forum dostosowywało się do jednego człowieka.

Dlaczego "do jednego człowieka"? naprawdę tak to traktujesz? Jakoby sprzeciw wobec spamu był tylko moim widzimisię i nie miał związku z dbaniem o poziom forum?

Na wielu forach jest zakaz nabijania postów i wyraźna sugestia, by wypowiedzi wnosiły coś do dyskusji. Czy to źle?

Mój apel nie wynika z jakiejś mojej zachcianki. Po prostu myślę, że wprowadzenie takiej zasady podniosłoby poziom forum i że nie tylko ja bym był tym usatysfakcjonowany. Szczerze. Przecież na innych forach są takie, a nie inne zasady, i to nie z powodu, że ja tak chcę, tylko dlatego, że admini tak chcą i uznają za słuszne. Ja ich w tym popieram.

edit:
Martva napisał/a
To jest forum towarzyskie

Czyli to dlatego tutaj "obcy" są traktowani inaczej od "swoich", w czym niestety miał rację remov?

Chal-Chenet - 12 Kwietnia 2010, 11:07

No a tutaj admini i modowie uznają inaczej. I popieram to z kolei ja. Kto w takim wypadku ma większą rację, ja czy Ty?
Virgo C. - 12 Kwietnia 2010, 11:11

Ambioryks napisał/a
I dlaczego natalka i ola23 dostały ostrzeżenai za spamowanie (co prawda inne niż Fidelowe, bo reklamowe, ale podchodzące pod tą właśnie kategorię)?

Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy przyjacielskim przekomarzaniem się, a nachalnym reklamowaniem?

Ambioryks napisał/a
Przecież na innych forach są takie, a nie inne zasady, i to nie z powodu, że ja tak chcę, tylko dlatego, że admini tak chcą i uznają za słuszne. Ja ich w tym popieram.

Jak widać tutaj admini chcą czegoś innego i powinieneś to uszanować :)

Ziemniak - 12 Kwietnia 2010, 11:12

Ambioryks napisał/a
Jakoby sprzeciw wobec spamu był tylko moim widzimisię i nie miał związku z dbaniem o poziom forum?

Zrób ankietę :)
Ambioryks napisał/a
Na wielu forach jest zakaz nabijania postów i wyraźna sugestia, by wypowiedzi wnosiły coś do dyskusji

A czy post typu "zgadzam się" nie wnosi nic do dyskusji?

Ambioryks - 12 Kwietnia 2010, 11:16

Virgo C. napisał/a
Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy przyjacielskim przekomarzaniem się, a nachalnym reklamowaniem?

Widzę, ale widzę też różnicę między przyjacielskim przekomarzaniem się, a nabijaniem sobie postów.
Cytat
powinieneś to uszanować :)

Ależ szanuję. Podałem tylko propozycję, sugestię.
Ziemniak napisał/a
A czy post typu zgadzam się nie wnosi nic do dyskusji?

Nie wnosi. Bo nie jest w żaden sposób rozwinięciem. Nie jest też dyskusją ani polemiką.

Ziemniak - 12 Kwietnia 2010, 11:21

Ambioryks napisał/a
Ziemniak napisał/a
A czy post typu zgadzam się nie wnosi nic do dyskusji?

Nie wnosi. Bo nie jest w żaden sposób rozwinięciem. Nie jest też dyskusją ani polemiką.

Ale jest poparciem jednego ze stanowisk i może być wstępem do włączenia się w dyskusję.

Partner forum