Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Fidel-F2 - 24 Czerwca 2009, 10:58
Przenajświętsza Rzeczypospolita Piekary. Mógły ktos zwierzyć sie ze spostrzeżeń na temat tej książki?
siemien - 24 Czerwca 2009, 18:50 Temat postu: Pomoc w wybraniu ksiażki Cześć wszystkim. Nie wiedziałem zbytnio gdzie to umieścić, więc wstawiłem tutaj. Otóż mam problem. Dopiero zaczynam czytać Science Fiction( w sensie ten magazyn), najbardziej podobają mi się horrory, np. Pies i Klecha:Głodomór. Ten bardzo mi przypadł do gustu. W dobie komputerów i gier zatracił się u ludzi nawyk czytania. Ja chcę i lubię sobie poczytać dobrą książkę, aczkolwiek gry też nie są złe Np. Final Fantasy, ale nie w tym rzecz. Chciałbym byście mi pomogli wybrać jakąś książkę, najlepiej horror bo to mi się jak już napisałem wyżej najlepiej czyta. Czy to wypożyczę w bibliotece czy kupię w księgarni ale przeczytam Proszę o propozycję i taki mały opis o czym to jest
Agi - 24 Czerwca 2009, 18:57
siemien, cieszy mnie, że lubisz czytać, ale na początek przeczytajRegulamin Forum, a później zastosuj się do niego, czyli przywitaj we właściwym wątku.
Poza tym nie zaczynaj od zakładania tematów, tylko przejrzyj już założone
Adashi - 24 Czerwca 2009, 18:57
siemien, skoro PiK ci podpasował, to może powieści z tego cyklu, no chyba że już je znasz.
siemien - 24 Czerwca 2009, 19:10
Hmm. Trochę zdziwiło mnie przeniesienie ale ok.Było napisane co aktualnie czytacie. Mój błąd przyznaję. Myślałem o tym, ale też chciałbym coś innego co mógłbym dostać w bibliotece.
P.S. Są tylko dwie książki z tego cyklu? Przeciw wszystkim i Tancerz? Tylko to znalazłem w Empiku.
Adashi - 24 Czerwca 2009, 19:13
Jak horror to Stephen King, Graham Masterton, Dean Koontz, Clive Barker - tak na szybko.
edit:
siemien napisał/a | Są tylko dwie książki z tego cyklu? Przeciw wszystkim i Tancerz? Tylko to znalazłem w Empiku. |
W tej chwili tak, plus teksty które były w SFFH.
siemien - 24 Czerwca 2009, 19:31
Myślę, że zacznę od "Miasteczka Salem" Stephena Kinga A potem kto wie Zapewne kolejne jego książki, jeżeli przypadnie mi do gustu, na co bardzo liczę
Witchma - 24 Czerwca 2009, 19:33
siemien, nie zapomnij podzielić się wrażeniami z lektury tutaj
siemien - 24 Czerwca 2009, 21:08
A takie pytanko. Czy Robert Cichowlas wydał jakąś książkę czy tylko jego prace ukazują się w SFFH?
Agi - 24 Czerwca 2009, 21:11
siemien, Cichowlas wydał "Sępy" wspólnie z Jackiem Rostockim.
Ponownie zapraszam do lektury Regulaminu, a następnie do Biją
Adashi - 24 Czerwca 2009, 21:13
A "Twarze Szatana" spółki Cichowlas & Kyrcz Jr. mają się ukazać lada dzień.
siemien - 24 Czerwca 2009, 21:30
Odwiedziłem już po raz trzeci Regulamin i dogłębnie go przeczytałem oraz odwiedziłem "Biją". Jakich polskich autorów horrorów możecie polecić? Tylko żeby były to trzymające w napięciu opowiadania, bez masy dialogów bo za tym nie przepadam za bardzo.
ilcattivo13 - 24 Czerwca 2009, 21:33
Polskich jak polskich, ale bym Ci "Cichy Don" polecił. Szołochowa. Włos się porządnie jeży w trakcie czytania.
mBiko - 24 Czerwca 2009, 21:57
siemien
Orbitowski (poza PiK-iem), Małecki, może Zbierzchowski.
Virgo C. - 24 Czerwca 2009, 22:02
Domofon Miłoszewskiego
Biała wiedźma Zalewskiego
Demony Śmigla (chociaż zbiorek jest moim zdaniem mocno nierówny)
Fidel-F2 - 25 Czerwca 2009, 03:30
Twierdza -Wilsona, dobra rzecz choć nie taka straszna
btw nikt nie czytał Przenajświętrzej...?
merula - 25 Czerwca 2009, 09:35
czytałam.
co cię interesuje?
taka wizja Polski mocno klerykalnej, ale nie zatracającej naszych cech narodowych. mnie uderzył obraz kobiet w dziele, nie nazbyt pochlebny.
czyta się nieźle, ale nie jest to Piekara od Morddimera, ale raczej felietonista. z bardzo krytycznym spojrzeniem na mentalność sfer kościelnych i politycznych.
Chal-Chenet - 25 Czerwca 2009, 11:20
siemien, "Inni" Jamesa Herberta są dobrzy. Autor napisał masę przeciętnych książek, ale ta zdecydowanie się wybija.
Adashi - 25 Czerwca 2009, 15:52
siemien, jeżeli o polskich autorów idzie to oprócz w/w spr jeszcze Nowosada i Oszubskiego.
Agi - 25 Czerwca 2009, 15:58
"Czerwone oczy" Nowosada dobrze się czyta, ale to żaden horror, raczej świat alternatywny.
Adashi - 25 Czerwca 2009, 16:09
Miałem raczej na myśli opowiadania publikowane niegdyś w magazynie Fenix, bardzo klimatyczne.
Kruk Siwy - 25 Czerwca 2009, 23:42
Ano. Dobre były.
Adashi - 28 Czerwca 2009, 13:43
Czytał ktoś może Złe małpy autorstwa Matta Ruffa? Jakieś opinie byłby mile widziane, bo zastanawiam się nad kupnem
Virgo C. - 29 Czerwca 2009, 14:48
Dałbym sobie ręke uciąć, że ktoś kiedyś pytał o Za garść czerwońców Forysia. Jak wynika z tej recenzji nie warto nawet kijem dotykać
Ozzborn - 29 Czerwca 2009, 15:12
To byłem zdaje się ja... dzięki za ratunek Virgo C.
Kruk Siwy - 29 Czerwca 2009, 15:16
Nie opierajcie się na jednej recenzji. Albo raczej "recenzji". To nic nie znaczy. Popatrzcie jak wygląda rzecz gdzie indziej w sieci albo i nie w sieci. Nie wiem nic o tym konkretnym tytule ale nie ma co wylewać Forysia z kąpielą.
Ozzborn - 29 Czerwca 2009, 15:20
Przeczytałem tę recenzję i ciężko będzie się przekonać, o ile podejście do fabuły może być subiektywne to jednak przykłady warsztatowe przekreślają to czytadło w moich oczach. Ktoś tu oszczędzał na redakcji chyba...
Jednakowoż niewykluczone, że przeczytam w napadzie apetytu na kryminały szlacheckie.
Virgo C. - 29 Czerwca 2009, 15:30
Kruk Siwy napisał/a | Nie opierajcie się na jednej recenzji. Albo raczej recenzji. To nic nie znaczy. |
To też zależy Kruku od tego kto tą recenzje napisał i czy jego gust pokrywa się z osobistym. Akurat do recenzji zamieszczanych na Esensji, szczególnie tych autorstwa Anneke, nosiwody czy właśnie Foerstera mam zaufanie.
@Ozz
Piwo ze mną na SKOFie wypijesz i będziemy kwita
Kruk Siwy - 29 Czerwca 2009, 15:44
Virgo C., mnie tylko chodzi o to by rzecz skonsultować. By wysłuchac kilku opini a nie tylko jednej choćby ją wyrażał nawet ulubiony recenzent.
Dużego wysiłku to nie wymaga a daje znacznie lepsze wyniki przy wyszukiwaniu książek nadających się do czytania i tym samym zainwestowania w nie pieniędzy.
Virgo C. - 29 Czerwca 2009, 15:57
Owszem, może się niby zdażyć że recenzent, który ma gust zbieżny z moim (co wnioskuje po jego recenzjach książek, które sam przeczytałem) zjedzie książkę, która akurat mi przypadnie do gustu. Ale ile takich przypadków może być ? 1, 2 na 100 ?
Ale w przypadku Ozzborna przejrzenie innych recenzji z pewnością nie zawadzi. Chociaż jak sam wspomniał - warsztatowo książka najprawopodobniej leży i kwiczy, o czym świadczą przytoczone w tekście przykłady.
|
|
|