To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Kirasz - 25 Lipca 2007, 05:44

Micronus, napisz cos wiecej jak możesz o tej ksiazce .
Micronus - 25 Lipca 2007, 06:17

Heh, napiszę, napiszę, ale w recenzji, z racji tego, że wyjeżdżam, to powinna być na sieci na początku następnego tygodnia. Ewentualnie dziś sklecę po południu kilka zdań, co by Ci dać ogólny zarys:]

Napisałem recenzję, do przeczytania na dniach na łamach OUTPOSTu (link w sigu), czekamy na podpięcie nowego layoutu, co może się przeciągnąć kilka dni niestety.
Gońcie kamilosa o nowy lay, to szybciej się ukaże:]

Hubert - 26 Lipca 2007, 09:40

"Popiól i kurz" Jarosława Grzędowicza. Przednia książka. Świetny nastrój, ciekawy bohater i barwny język - no czego chcieć więcej? :D
Kruk Siwy - 26 Lipca 2007, 09:41

Sensu?
A serio: lepsze rzeczy Jarek już popełnił.

Hubert - 26 Lipca 2007, 10:07

Tych lepszych rzeczy, poza "Wilczą zamiecią", jeszcze nie czytałem.

A co do sensu - zarzucano mi, że widzę powiązania tam, gdzie ich nie ma, więc może i sensu się doszukuję tam, gdzie go brak :wink:

Kruk Siwy - 26 Lipca 2007, 10:10

Żeby było jasne - Jarek w swoim gorszym wydaniu pisze tak, że większość pisarzy SF i F tylko marzyć o tym może.
Mag słowa, ot co.

Dabliu - 26 Lipca 2007, 12:10

Sosnechristo napisał/a
Tych lepszych rzeczy, poza Wilczą zamiecią, jeszcze nie czytałem.

To na co jeszcze czekasz? ;P: Niebawem wznowienie "Księgi jesiennych demonów", a to jest takie "must read"... wspaniały zbiorek. No i "Pan...", o czym chyba wspominać nie muszę.
Znaczy... do księgarni marsz! :)

Hubert - 26 Lipca 2007, 16:07

Dabliu napisał/a
To na co jeszcze czekasz? ;P:

Na przypływ niepotrzebnej gotówki ;)

red91 - 29 Lipca 2007, 20:42

Dabliu napisał/a
To na co jeszcze czekasz? ;P: Niebawem wznowienie Księgi jesiennych demonów, a to jest takie must read... wspaniały zbiorek. No i Pan..., o czym chyba wspominać nie muszę.

Co ja się dowiaduję ! A ja nic o tym nie wiem ! Kiedy będzie dostępne w księgarniach?

Dabliu - 29 Lipca 2007, 21:18

red91 napisał/a
Dabliu napisał/a
To na co jeszcze czekasz? ;P: Niebawem wznowienie Księgi jesiennych demonów, a to jest takie must read... wspaniały zbiorek. No i Pan..., o czym chyba wspominać nie muszę.

Co ja się dowiaduję ! A ja nic o tym nie wiem ! Kiedy będzie dostępne w księgarniach?

Tutaj zapowiedź. Jeszcze nie wiadomo kiedy, ale ja stawiam na sierpień...

dagra - 29 Lipca 2007, 21:31

hrabek napisał/a
Czemu to niby nie jest muzyka? (...) Ciekawi mnie, czy macie jakies argumenty, poza tym, ze to lubudu.

łubudu byłoby jeszcze strawne, niestety zwykle jest samo "bububu" lub "dududu"
"łułułu" wprowadziło by element wręcz progresywny na tym tle

May - 29 Lipca 2007, 22:07

Skonczylam ostatniego Pottera. Epilog drazniacy, ale cala reszta OK ;)
Zabralam sie za Lux Perpetua (dopiero teraz, bo mi nikt do UK nie chcial przyslac...)

Micronus - 31 Lipca 2007, 22:59

Jak obiecałem tak zrobiłem, jeszcze w starej szacie graficznej, ale jest recenzja Ostatniego zjazdu przed Litwą.
rysiull - 31 Lipca 2007, 23:20

własnie dziś zakupiłam Ostatni zjazd .... mam nadzieję że mi się spodoba ... recenzja zapwiada ucztę ;P:
Pako - 1 Sierpnia 2007, 08:26

A ja ostatnio przeczytałem "Wybrakówkę" Olega Diwowa, Divowa, Diwova czy jakoś tak. Ruskiego jakiegoś ;)
I fajna rzecz, ślicznie się czytało, końcówka zwłaszcza mnie wciągnęła.

gorat - 1 Sierpnia 2007, 12:51

Pokrótce o tym, co zaliczyłem w czasie wyjazdu w całości.
"Strażnicy piramidy" Edigeya lekko mnie, o dziwo, rozczarowały... językiem. Jak na kogoś, kogo podświadomie łączę ze stylem międzywojnia, jest bardzo prosty. Ale nadal komunikatywny i utrzymuje uwagę czytelnika. Powieść składa się z dwóch linii fabularnych w pewien sposób powiązany: jedna jest współczesna, stylizowana na relację autora z rzeczywistych wyjazdów do Egiptu, a druga dzieje się za czasów Chafre i jej celem jest objaśnienie pewnych wątków z terażniejszości.
Jako pewną ciekawostkę podam, że występuje element, który można by określić jako fantastyczny, gdyby nie... niedobór informacji. Nie mogę tego rozstrzygnąć! Nie ma jednak znaczenia przy ew. klasyfikowaniu.
Proste, przyjemne czytadło historyczne bez ambicji, choć jest wprost zaznaczona dbałość o szczegóły.

Tomcich - 1 Sierpnia 2007, 17:24

gorat napisał/a
Jak na kogoś, kogo podświadomie łączę ze stylem międzywojnia

A to czemu? Edigey zaczął pisać dość późno, bodajże pierwsze jego książki wydane były w latach 60.

gorat - 1 Sierpnia 2007, 18:33

Fakt, 1963 rok, 51 lat.
mBiko - 2 Sierpnia 2007, 21:24

Właśnie skończyłem H.P. i Zakon Feniksa :oops: .
I do kina też pójdę. Do Imaxa.

Dabliu - 2 Sierpnia 2007, 21:38

I co, fajne?

Edit: Uch... dopiero teraz zjarzyłem, że tu mowa o ZF, a nie o ostatniej części... Cofam więc pytanie.

mBiko - 2 Sierpnia 2007, 21:52

Nie kuś Dabliu, mam dużą ochotę przeczytać, ale skąd wziąć na to czas, to przecież dwa tomy.
Agi - 2 Sierpnia 2007, 22:04

Przeczytałam dziś Zemstę jednorożca naszego kolegi Dabliu - polecam :bravo
i skończyłam Ostatni zjazd przed Litwą - autora nie muszę reklamować. Dobre postapo. :bravo

Martva - 3 Sierpnia 2007, 08:09

Ysabel Kay'a, jak zwykle świetne. Zawsze powtarzałam, że należy tego autora czytać chronologicznie i miałam rację, jak zwykle 8)
agnieszka_ask - 3 Sierpnia 2007, 08:11

Udało mi się znaleźć czas na dokończenie "Gwiazdozbioru Kata". Jestem zachwycona!
Słowik - 3 Sierpnia 2007, 08:37

Ooo, nie wiedziałem, że wydali coś nowego, dzięki Martva :)
Martva - 3 Sierpnia 2007, 09:04

Bo to chyba nowość, znaczy w moje imieniny przeczytałam na inszym forum że jeszcze 2 tygodnie, a tego samego wieczora dostałam ;)
Lżejsze niz zwykle, albo takie mam wrażenie, chyba zabawniejsze, tym razem mieszanka wspólczesno-celtyckoprowansalska. Ale Kay to Kay ;)

salo - 3 Sierpnia 2007, 11:05

Ostatnio skończyłem " Boża klepsydra" i zaczynam " 13 anioł" w między czasie przypomniałem sobie "Kolory sztandarów" wg mnie jedna z lepszych pozycji polskich autorów.
ihan - 4 Sierpnia 2007, 14:55

Kończę własnie zbior opowiadań Teda Chianga "Historia mojego życia". Książka znakomita, kojarzy mi się jakością tylko z "Niebezpiecznymi wizjami" Harlana Ellisona. Każde opowiadanie wysmakowane, perfekcyjne i mądre, a to tytułowe głęboko zapada w pamięć. Choć najlepsze jest chyba: "Piekło to nieobecność Boga". To jest sama kwintesencja tego, czego oczekuję po fantastyce. I z pewnością słusznie książka ta dostała Sfinksa, a Chiang jest nagradzany. Cacuszko, które warto mieć na półce i z pewnością Chiang dołączy do autorów, których mogę kupować w ciemno. W zasadzie już po samej "Historii mojego życia" mogłabym go kupować.
Freva - 4 Sierpnia 2007, 16:19

Skończone Rafał Dębski- "Kiedy Bóg zasypia" :) z książek niefantastycznych Andrzeja Korzaszewskiego -"Z wichru odezwał sie Pan... Darwin czuj się odwołany"
Zabieram sie za Anne Kańtoch -13 anioł"

mBiko - 5 Sierpnia 2007, 09:13

Skończyłem "Ostatni zjazd przed Litwą", polecać chyba nie trzeba :D .

Partner forum