Park marzeń [gry] - Nadchodzą... czyli na co czekamy?
dzejes - 16 Marca 2012, 00:22
A odnośnie Wasteland II, z nowego Project Update:
Through the support of our amazing fan community we will be localizing the game into French, German, Italian, Spanish, Russian, and Polish. For anyone in those territories that want to help with this, please look for information on our Forums.
Polish! Yay!
agrafek - 16 Marca 2012, 10:19
Widocznie sporo przyszło wpłat z Polski .
Hubert - 16 Marca 2012, 15:24
Na Twitterze Oster pisał, że nie wykluczają BG 3, w ogóle jak się wczytać, to same dobre wieści stamtąd płyną. : )
ilcattivo13 - 16 Marca 2012, 23:16
Sosnechristo napisał/a | http://www.gram.pl/news_8..._in_Action.html
To tak z trochę innej beczki, ale wciąż w okolicach wskrzeszania legend. |
Mam nadzieję, że tak niska cena gry z dodatkami oznacza zmianę polityki cenowej Techlandu, a nie, że gra jest do bani :/
A co do Wastelanda 2 - nie dziwota, że tyle ludzi wpłaciło kasę - nowa gra (a nie odgrzewany kotlet) za ~45 zeta, w dodatku robiona przez jednych z najlepszych ludzi od cRPG... Nawet "indyki" chodzą średnio po 20 - 25 usdów (60 - 75 zeta), a tu nie będziemy mieli "indyka", tylko porządnie zrobione cRPG.
Homer - 17 Marca 2012, 00:00
Przecytowane z gram.pl
Przedsięwzięcie kryjące się pod nazwą Baldur's Gate: Enhanced Edition to tak naprawdę dwa osobne produkty. Pierwszy z nich to Baldur's Gate i dodatek Opowieści z Wybrzeża Mieczy, a drugi, jak nietrudno się domyślić, stanowią Baldur's Gate 2 i Tron Baala. Nie będą to jednak wierne kopie tego, co mogliśmy uświadczyć przed przeszło dekadą.
Jak zdradza na Twitterze Trent Oster ze studia Beamdog, Edycja Rozszerzona nie jest wyłącznie reedycją - obie gry zostaną zaopatrzone w nową zawartość, przy której dłubią osoby pamiętające jeszcze prace nad oryginalnymi Baldurami. Oster obiecuje, że jest ona tworzona w duchu klasyków sprzed lat.
Wiadomo również, że Baldur's Gate: Enhanced Edition pozostanie przy dwóch wymiarach, choć grafika zostanie nieco przypudrowana. Poprawek doczeka się interfejs, zaś nowe postacie przemówią głosami nowych aktorów. Gra będzie oparta na zasadach 2. edycji D&D. Ekipie Beamdog zależy ponadto na tym, by odkurzony Baldur był możliwie najbardziej przyjazny modom.
Twórcy sami wydadzą Baldur's Gate: Enhanced Edition, można się zatem spodziewać dystrybucji cyfrowej za pośrednictwem najpopularniejszych kanałów. Wkrótce powinniśmy poznać kolejne szczegóły na temat powrotu jednego z najbardziej uwielbianych RPG-ów, często określanego grą wszech czasów. Już teraz wiadomo, że w przyszłym tygodniu światło dzienne ujrzy pierwszy screen. Czekamy z niecierpliwością.
hrabek - 23 Marca 2012, 11:54
Apropo Baldur's Gate:
http://simblog.pl/baldurs...mierza-na-ipada
dzejes - 24 Marca 2012, 12:27
Dzejes napisał/a |
Wysłany: 15 marca 2012, 19:52
I się okaże, że chodziło o port na iPada
|
Mówcie mi prorok.
ilcattivo13 - 24 Marca 2012, 13:33
W tym całym zamieszaniu z Wasteland 2, Age of Decadence, ME3, ipodowym Baldursem i innymi grami, przegapiłem coś, na co w sumie czekałem od kilkunastu lat.
Znowu można skopać futrzane, kilrackie tyłki
Gra jest darmowa, chodzi na silniku Freespace 2 (więc pójdzie chyba na każdym, chodzącym dziś kompie) i, bo chyba o tym nie wspomniałem, pozwala skopać futrzane, kilrackie tyłki
Yeeee-haw!
Edit: I jak na amatorów, to zrobili całkiem niezłego trailerka
Edit2: Chłopcy od Vega Strike (przywracają do życia Elite i Privateera) też nie zaprzestali prac: w styczniu wyszła nowa beta, pojawiły się też nowe paczki graficzne Chyba trzeba będzie odkurzyć starego kompika
Iscariote - 31 Marca 2012, 10:16
Cytat | Jeśli Kickstarter Wasteland 2 zostanie podbity o kolejne pół miliona, do projektu dołącza Obsidian Entertainment. | Chyba dobry njus Jeśli nie śledzicie to uzbierali na dzień dzisiejszy 1,782,640$, do końca zbiórki 17 dni.
ilcattivo13 - 31 Marca 2012, 15:21
Biorąc pod uwagę, że FO:NV to zdecydowanie najlepszy cRPG ostatnich ~10 lat, to ten njus jest zaje... dobry
Hubert - 31 Marca 2012, 15:58
Piękne "Reunion" się szykuje. : )
Homer - 4 Kwietnia 2012, 22:35
Czy ktoś grał w taką produkcję jak Alan Wake i może polecić lub nie? Słyszałem o niej zachwyty. Wprawdzie nie miałem zamiaru kupować, ale jak dziś zobaczyłem co Cenega zrobiłą z cenami (zwykłe wydanie -49zł, specjalna prawie kolekcjonerka -90zł) to być może się skuszę. O ile to jest to co myślę, czyli klimat ze starych Alone in the Dark, bądź Residentów (starych podkreślam). To jest jakiś przebój konsolowy a w maju wychodzi na PC.
czterdziescidwa - 4 Kwietnia 2012, 22:41
http://www.kickstarter.co...adowrun-returns
Z jednej strony nie znoszę tego prostackiego świata shadowrana. Książkową wersję wspominam jako pierwszą książkę, która tak mnie znudziła, że nie doczytałem do końca.
Z drugiej strony oldskulowy, taktyczny RPG 2D ze śliczną grafiką....
Hubert - 5 Kwietnia 2012, 21:47
A Wasteland 2 na kickstarterze rozbił dziś drugą bańkę. Do końca dziesięć dni, a od rana dorzucono do puli z 70 tys. dolarów. Przy tak nagłym przyroście zdążą jeszcze Black Isle odbudować.
ilcattivo13 - 5 Kwietnia 2012, 21:59
czterdziescidwa - ja tam lubię i sam świat Shadowruna i trylogię Fabularnie na pewno lepsza od ME
Hrabio - ja wczoraj sprawdzałem i co kilka minut wciskałem "odśwież" A poza tym, jest jeszcze 11 dni na te brakujące niecałe 84 patyków
Hubert - 6 Kwietnia 2012, 15:48
ilcattivo13, ja taki odruch mam co tydzień - dwa.
Już tylko 18 patyków i do załogi Kapitana Fargo dołączy Bosman Avellone. ; )
<jaram się>
Ciekaw jestem czy ich mechanika będzie podobna do S.P.E.C.I.A.L.a.
Taaak sobie myślę, czy Polacy nie powinni skorzystać z kickstartera w celu zrobienia porządnego Afterfalla RPG. Tylko czy bez nazwiska i z kiepską grą na koncie by sobie poradzili... oraz czy w obliczu zmasowanego natarcia klasycznych cRPG (BG EE, Shadowrun, Wasteland 2, Age of Decadence) taka produkcja w ogóle byłaby zauważona?...
ilcattivo13 - 6 Kwietnia 2012, 16:10
Po wpadce z Afterfall: InSanity, nie widzę szans na powodzenie zbiórki kasy na Afterfall cRPG. Może pod innym szyldem, bo nazwa jest marketingowo spalona.
Może we współpracy z kimś znanym - np. z inXile. Ale to też raczej wątpliwe... Chyba, że powrót do tradycyjnych turowych cRPG okaże się rynkowym sukcesem, to wtedy jakieś realne szanse by były.
Chyba, że wzorem gości z Iron Tower Studio czy Teleworlds (ci od Mount & Blade'a) sami usiądą i zrobią Afterfalla - przynajmniej betę/demo/cokolwiek. Żeby pokazać innym, że się potrafi i że się naprawdę chce zrobić coś sensownego. Wtedy może łatwiej by im się było dogadać z kimś znaczącym, dzięki czemu zbiórka miałaby jakieś szanse powodzenia.
Edit: czasie gdy pisałem posta, wpadło im kolejne siedem stówek
Hubert - 6 Kwietnia 2012, 16:17
No właśnie o tym mówię, ale szansa jakaś by to była. Tylko kto znajdzie czas na mało znanego Afterfalla, gdy Wasteland pewnie będzie opiewał wiele godzin gry.
BTW, powinni postawić dodatkowy 'próg' - 4 mln $ - Black Isle is Back in town. ; ) Zebraliby chyba z 8.
ilcattivo13 - 6 Kwietnia 2012, 16:30
Wydaje mi się, że nie powinni przesadzać. 2,1 mln to aż aż na zrobienie niskobudżetowego cRPG z turowym systemem walki. Nie muszą zatrudniać setki grafików/programistów/sprzętowcow/itp.
A nazywanie Afterfalla mało znanym, już jest nieaktualne - on jest bardzo dobrze znany. Tyle, że od złej strony. Stąd wspomniałem o zmianie szyldu
Hubert - 6 Kwietnia 2012, 17:47
Z drugiej strony dodatkowa gotówka im nie zaszkodzi.
ilcattivo13 - 6 Kwietnia 2012, 20:58
Teleworlds i ITS dali radę bez Kickstartera. Niech nasi pokażą, że potrafią pracować i mieć wyniki przy minimalnych środkach. Żeby ludzie nie bali się wpłacać im kasy.
Hubert - 6 Kwietnia 2012, 22:50
Akurat o Wastelandzie mówiłem, wybacz, że nie podkreśliłem. ; )
EDIT:
Co to jest, oczko i pięć zer?
ilcattivo13 - 7 Kwietnia 2012, 11:15
I to tylko Kickstarter. A jeszcze trzeba doliczyć ponad 4 dyszki usdów z Paypala
BTW. Mam nadzieję, że zbiorą 3 miliony. Bo dopiero wtedy zrobią profesjonalny pakiet narzędzi moderskich do gry.
Age of Decadence ma kolejny poślizg. Już wiadomo, że pojawi się dopiero za rok. Finanse ich dopadły :/ I nie wiem, czy nie przesadzili z pre-orderem. To znaczy z ceną - 25 usdów, to w porównaniu z 15 za Wastelanda 2 ździebko drogo.
ilcattivo13 - 11 Kwietnia 2012, 21:03
"Wasteland 2" ma już ponad 2,3 mln usdów
Ale na ich stronie jest odnośnik do innej zbiórki - The Banner Saga ma być turowym tacticalem w klimatach fantasy, a konkretnie Wikingów i ich mitologii. Z tych kilku fragmencików gameplay'u widać, że plansza jest podzielona na kwadraty, tak jak w starym "Incubation". Podoba mi się też śliczna komiksowa grafika.
Goście mówią, że w zimę zagramy. Czyli zostało już tylko kilka miesięcy
Matrim - 11 Kwietnia 2012, 21:14
Czyli Obsidian wsiada na wóz?
ilcattivo13 - 11 Kwietnia 2012, 21:26
Już wsiadł A z tego całego wywiadu najbardziej mnie uradował ten fragment:
Cytat | RPS: I’ve seen an interesting trend in fan responses to the Wasteland-Obsidian probable partnership: “YES, IT’LL BE JUST LIKE FALLOUT 2.” Except that Wasteland and Fallout 2 are very different games — especially in terms of battle system, etc. How do you cater to Wasteland fans and Fallout fans while also making something that gamers who’ve never experienced either will dig?
Chris Avellone: I don’t think “modern gamers” want Wasteland 2. I think the people that remember and played these games want the Fallout 2/Wasteland experience which is a different target audience. Now, you could argue that they still don’t know that they want that and that they may have unconsciously become used to modern game mechanics or features like voice-acting.
Still, I have faith they don’t need the more expensive trappings that I often feel can hinder the experience as much as it potentially helps it. It may be the section of fans I interact with, but all of them are old-school turn-based RPG lovers, and they know what they’re getting into.
Lastly, this is my opinion: it’s Wasteland 2. It should be a Wasteland game. While there were differences between F2 and WL, there’s a lot of similarities as well: open world, open exploration, skill-based solutions, stat-based solutions, enemy types, coping with radiation, etc. I’ll be honest, we worked at playing around with Wasteland elements in Old World Blues, and people never felt the difference – they loved it all the more for those elements. |
A zwłaszcza ostatnie zdanie (te pogrubione). Jeśli Wasteland 2 będzie właśnie taki, jak OWB, to już sam nie wiem, co mogłoby sprawić, że byłby jeszcze lepszy
Matrim - 11 Kwietnia 2012, 22:09
ilcattivo13 napisał/a | to już sam nie wiem, co mogłoby sprawić, że byłby jeszcze lepszy |
Synchronizacja z Fejsbukiem!
Hubert - 11 Kwietnia 2012, 22:53
Na Wastelanda 2 trochę poczekamy. A tymczasem ja pobieram patch czyniący Edycję Rozszerzoną z mojego Wiedźmina 2. Byle do 17go kwietnia.
ilcattivo13 - 12 Kwietnia 2012, 15:17
Matrim napisał/a | Synchronizacja z Fejsbukiem! |
Maks napisał/a | Ale nie przy jedzeniu, no jak Boga kocham, no! |
Ilt - 12 Kwietnia 2012, 17:38
Matrim napisał/a | Synchronizacja z Fejsbukiem! | To nie Chevrolet Cruze, tu nie potrzeba.
|
|
|