Blogowanie na ekranie - Z ogródka
Martva - 3 Lipca 2009, 08:15
Google
'Zwalcza Actellic 50 EC (0,1%) i Owadofos 540 EC. Ewentualnie szkodnika można wyłapywać ręcznie.'
http://www.bio-forum.pl/messages/78737/104294.html
http://www.bio-forum.pl/messages/78737/99718.html
gorat - 3 Lipca 2009, 12:50
Landlord to jakiś urzędnik ochrony krajobrazu?
Martva - 15 Lipca 2009, 15:56
Groszek zakwitł. Jeden. Pachnie nieziemsko.
Powojnik otrzymany w zeszłym roku od ciotki okazał się być wiciokrzewem.
Nie mogę znaleźć róży pnącej przesadzonej na żądanie mamy, albo zniknęła bez śladu, albo mi się myli z inną różą.
Rabatka ze złocieniem maruna całkiem fajnie wygląda, nawet mama która zawsze narzekała na 'to zielsko' wypowiedziała się ostatnio z uznaniem. I zdziwieniem, że tak się grupowo wysiały w jedno miejsce. Same. Taaaaaaaak
ihan - 24 Sierpnia 2009, 18:08
Pisałam kiedyś o kwitnącym bananowcu. Otóż: zazdrośćcie mi, albowiem dziś odbyła się uroczysta konsumpcja pierwszego owocu. I był pyszny.
Martva - 24 Sierpnia 2009, 18:13
O jaaa, zazdroszczę
Pako - 24 Sierpnia 2009, 18:22
Ja nie zazdroszczę, ostatnio po bananie o mało mnie nie skręciło, ale gratulować mogę.
Jak wytworzycie na masową skalę pomarańcze, to się z przyjemnością jako tester zapiszę
elam - 29 Sierpnia 2009, 13:47
jesien nadchodzi....
zdjecia zrobilam po prostu telefonem komorkowym, wracajac z pracy - wiec nie maja jakichs wiekszych walorow artystycznych, ale nie o to chodzi, nie jestem fotografikiem, trzeba mi wybaczyc
a sonny Erisccon rzONdzi xD)teraz nawet w plemiona gram z komorki. czekam jeszcze tylko na opcje mikrofala i prasowanie ;p
Martva - 29 Sierpnia 2009, 13:50
No, nawłocie kwitną i wrotycz... a ja tak bardzo nie chcę
Zdjęcia super, w życiu bym nie powiedziała że to komórka
elam - 29 Sierpnia 2009, 17:22
nawlocie? wrotycz? a co to ?
a ja myslalam, ze to jakis pospolity, polny oset
Martva - 29 Sierpnia 2009, 17:50
Nawłocie i wrotycze to takie żółte ustrojstwa które kwitną jak się zaczyna ta pora roku na 'j'.
dalambert - 29 Sierpnia 2009, 18:53
elam, wyjątkowo jesienny dziś wieczor -masz rację JESIEŃ tuż, tuz
Rafał - 31 Sierpnia 2009, 07:35
Ano jesień idzie, nie ma na to rady
elam - 31 Sierpnia 2009, 22:05
- Martva, a to co to ?
Martva - 1 Września 2009, 08:38
Nawłoć właśnie.
elam - 1 Września 2009, 21:17
ach, a ja sie zastanawialam przez chwile, czy nie jakis krwawnik czy dziurawiec ale od czego sa google
Martva - 2 Września 2009, 08:27
Krwawnik jest mały i biały (znaczy dziki krwawnik, odmiany ogrodowe bywają kolorowe), i ma baldaszki (konkretnie chyba baldachogrona ), a dziurawiec też jest niewielki i ma kwiatkowate kwiatki, znaczy ze środkiem i płatkami. No i ma maleńkie dziurki w liściach jak spojrzysz pod światło
dalambert - 2 Września 2009, 09:15
elam, Martva, gałązkę dziurawca do flaszki z dobrą wódeczką wsunąć / może być zacny bimber/ i tydzien lub dwa potrzymać.
Piękny rubinowy kolor się ujawnia , a i smak zacny, że o własciwościach leczniczych nie wspomnę
Martva - 2 Września 2009, 09:18
Być może, wiem że po wszelkich artykułach z dziurawcem należy uważać na słońce i antykoncepcję
dalambert - 2 Września 2009, 09:22
Martva napisał/a | uważać na słońce i antykoncepcję |
znaczy mocniej się opala i zachodzi ?
Martva - 2 Września 2009, 09:29
Znaczy robi się skłonność do fotouczuleń i plam na skórze, a tabletki hormonalne mają obniżoną skuteczność.
dalambert - 2 Września 2009, 09:50
Martva, ale na wątróbkę pomaga, a tabletki hormonalne to i tak rozwalają organizm w drzazgi jeno o tym to się Panie po latach przekonują jak im się podroby zaczyają sypać.
Martva - 2 Września 2009, 09:55
Po latach to wszystko się zaczyna sypać wszystkim niezależnie od płci, mój drogi dalambercie, ale to niekoniecznie jest temat na ten wątek
W przyszłym roku siejemy więcej groszków i więcej wilców. Nie wiem co z powojnikami, bo chyba mi dwa kolejne padły na grzyba, tym razem Warszawska Nike. Blue Angel na ogrodzeniu się jakoś trzyma i Jan Paweł II na pergoli chyba też, dawno do niego nie zaglądałam. Chyba się muszę pogodzić że mam ziemię nie taką, czy coś
Potrzebuję też floksów w kolorach innych niż biel i średni róż, bo rosną jak zwariowane, tolerują glinę i półcień, łatwo się mnożą (podział i sadzonki zielne), grzecznie kwitną i robią plamę koloru.
Całe lato nie zrobiłam chyba ani jednego zdjęcia...
elam - 2 Września 2009, 19:22
ja sie ladnych kilka lat temu zalatwilam herbatka z dziurawca - przebarwienia na twarzy mam do tej pory..
Marta - a ja ostatnio chodze z telefonrm 'na wierzchu' - i takie fotki zdarza mi sie cyknac. niby nie jest to arcydzielo, ale jakas migawka z czasu terazniejszego, zawsze...
May - 3 Września 2009, 20:25
Zaraza ziemniaczana wytlukla wszystkie moje pomidorki
Jutro, jesli pogoda dopisze, wyzbieram reszte (a plony obfite byly!) i pozbede sie roslin.
Wie ktos co sie robi z pojemnikami w takim wypadku? Trzeba jakos dezynfekowac, czy niekoniecznie?
Martva - 3 Września 2009, 20:46
Jak chcesz żeby się sytuacja powtórzyła w przyszłym roku, to niekoniecznie.
May - 3 Września 2009, 21:01
To jaki preparat wacpani proponuje? Mam jakies takie do pryskania na zaraze, czy takim mozna czy jakims chlorem lepiej? Bo sie nie znam zupelnie!
Martva - 3 Września 2009, 21:10
Zapytaj w swoim centrum ogrodniczym, nienawidziłam fitopatologii szczerze i z wzajemnością. Poza tym nie mam zielonego pojęcia jakie tam macie środki.
Piech - 5 Października 2009, 12:32
Coś mi żre krzaczki maliny. Co robić i kiedy?
ihan - 5 Października 2009, 12:52
Zależy co ci te krzaczki żre. Ot, taka krowa, żre maliny mojej znajomej - najprościej wypasać gdzie indziej, przez cały sezon wegetacji.
Martva - 5 Października 2009, 13:10
Piech, wrzuć sobie w Googla 'szkodniki malin' i znajdź potwora. Jak znajdziesz, to pewnie zwalczanie też będzie podane.
Przeprowadziłam ostatnie (mam nadzieję) koszenie w sezonie, orzechy mi strasznie przeszkadzały. A w przyszłym roku wysieję stanowczo więcej groszków i chyba je obsypię trutką na ślimaki.
|
|
|