Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Agi - 31 Października 2011, 10:47
Easy napisał/a | Agi napisał/a | Fidel-F2, myślisz, że zrobi się dym, bo o tym napisałam? |
Przewodas gotów jest dym zrobić już za samo:
Agi napisał/a | Dzieło nie jest wybitne |
|
Easy, nie strasz.
charande - 31 Października 2011, 10:51
Cytat z recenzji "Diabłu ogarek" na Szortalu:
wszystko to podane nienachlanie i z wyczuciem
Freudowska potyłka
hrabek - 31 Października 2011, 10:53
charande napisał/a | Freudowska potyłka |
Zaiste!
charande - 31 Października 2011, 10:54
hrabek, w powiedzeniu "freudowska potyłka" literówka jest zamierzona...
Edit: Nie wiedziałam, że ten żart nie jest znany w szerszych kręgach.
Kruk Siwy - 31 Października 2011, 11:32
Agi napisał/a | jednego z bohaterów obdarzył herbem Kościesza | a co on ma do herbu mojej małżony? Hm?
Agi - 31 Października 2011, 12:25
Przewodasa pytaj.
Kruk Siwy - 31 Października 2011, 13:57
Nie gadałem z nim ze dwadzieścia lat. I tego będę się trzymał.
aniol - 31 Października 2011, 19:28
John Ringo Pierwsze uderzenie
nie jest moze to dzielo wybitne ale bardzo fajna militarna space opera - klimaty iscie Weberowskie a nawet w mojej, skromej opinii duzo lepsze, wielce przyjemnie sie czyta, dla lubiacych gatunek rzecz obowiazkowa - az dziwie sie sam sobie ze tak pozno sie z tym cyklem zetknalem
ilcattivo13 - 31 Października 2011, 21:58
aniol - czy mogę zepsuć Ci humor wspominając o tym, że nie wszystkie tomy z cyklu zostały wydane? Witam w klubie
Ziuta - 1 Listopada 2011, 20:55
Głos Lema. Świetna antologia, która wyratowała mnie z czytelniczego dołka. Jak najwięcej takiej fantastyki (co się spełnia, bo niedługo premiera antologii SF). Tutaj rozpisałem się obszerniej.
Agi - 1 Listopada 2011, 21:53
Skończyłam "Diabłu ogarek" Lewandowskiego. Na kolana nie powala, miejscami razi naciąganą ideą, ale jako ciekawostkę i rozrywkę, warto.
Fidel-F2 - 1 Listopada 2011, 22:36
Kilka słów o Sprzysiężeniu Czerwonego Wilka Roberta Redicka
http://www.szortal.com/node/805
Matrim - 2 Listopada 2011, 10:36
Przypomniałem sobie Hobbita, po raz niewiadomoktóry.
Chciałem sobie utrwalić własne wyobrażenie o historii, bo co raz więcej publikowanych materiałów z planu filmowego gdzieś te moje obrazki wypycha z głowy. I było prawie tak, jak przy pierwszym czytaniu naście lat temu, jeśli nie bardziej. Niezmiennie to jedna z moich ulubionych książek.
ailiS - 2 Listopada 2011, 15:20
Wells Wyspa doktora Moreau
porażające, ale wciąż aktualne. Jakoś trudno było mi sobie wyobrazić zwierzęta przerobione na ludzi.
Polecam.
Ziuta - 2 Listopada 2011, 16:46
Zagubiona przyszłość Borunia i Trepki – raju, ale to dobre! Świat rajcuje się Mievillem, a my mamy taki kawałek rewelacyjnej komunistycznej fantastyki. Historia, narracja – palce lizać. Sensacyjna fabuła, wydarzenie goni wydarzenie. Kosmos, dyktatura burżuazyjnej oligarchii, uciśnione masy, tajemnica, bunt, rewolucja, jeszcze więcej kosmosu... Jedyny zgryz jest taki, że powieść miała 4 wydania (1 odcinkach + 3 książkowe). Ja czytałem 3, z lat 80, i nie wiem, czy jest koszer.
Kruk Siwy - 2 Listopada 2011, 17:57
Nie jest. Drugie wydanie książkowe najlepsze.
I oczywiście czytać ciągi dalsze.
Ziuta - 2 Listopada 2011, 18:04
Mówisz? Szkoda, innego w bibliotece nie mają. A co zmienili w trzecim wydaniu? Bo czytałem esej w ostatnim Czasie fantastyki i wiem mniej więcej, co było w tej najbardziej socrealistycznej wersji. Wydania z 1957 nie znam.
furious_wizard - 2 Listopada 2011, 18:36
Drugi tom Heńka Garncarza skończony Teraz kolej na jakiś horror.
illianna - 2 Listopada 2011, 18:49
Gaiman, Amerykańscy bogowie, ponoć najlepsza tego autora, ja tam wolę inne, trochę rozczarowująca jak dla mnie, za dużo tych bogów
Łukianienko, Brudnopis, no cóż ja bym dała tytuł Notatki konsomołca, pomysł może i nie najgorszy ale rozwinięcie kiepskawe.
Sprawiedliwość owiec, Swann, przeczytałam jedną trzecią, nie zaskoczyło, niby kryminał ale jakiś taki beeeez sensu
Dr Fururyty, Dick, świetna nowelka w bardzo dickowskim stylu , no bo nie wszystkie jego książki są w bardzo dickowskim stylu, dawno nie czytałam tego autora i to było miłe przypomnienie.
,
Kruk Siwy - 2 Listopada 2011, 18:50
Ziuta.
Odcinki w prasie i pierwsze wydanie książkowe są w zasadzie identyczne. Cenzorzy nie tyle skreślali ile nakazywali dopisywać całe "słuszne" fragmenty o niedoli ucięmiężonego ludu pracującego. Drugie wydanie ksiązkowe jest takie jak sobie autorzy założyli, czyli socrealizm, ale do strawienia. Trzecie jest pozbawione przypisów naukowych i "unowocześnione" przez co traci na wdzięku, co prawda jest to jeszcze bardziej widoczne w kolejnych częściach tj. "Proximie" i "Kosmicznych braciach".
Naprawdę duża zabawa jest wtedy jeśli masz wszystkie wydania i możesz je w trakcie czytania porównać. No ale to już dla fanów twardzieli.
illianna - 2 Listopada 2011, 18:54
Kruk Siwy, tak dla porządku to do Ziuty było? Bo przez moment zdębiałam
edit, zdaje się, że piszemy symultanicznie
Kruk Siwy - 2 Listopada 2011, 18:58
Ano. Tym razem z całą pewnością do Ciebie o Piękna.
Ziuta - 3 Listopada 2011, 04:42
Kruk Siwy, dziękuję. Jak ja nie lubię takich zagrań. Unowocześnianie SF, też mi coś. Słyszałem, że Card w dalszych tomach Endera męczył się bardzo, żeby dopasować realia cyklu do zmian geopolitycznych. A szczytem, już poza fantastyką, był Nienacki, który przed śmiercią przerabiał w "samochodzikach" Związek na Rosję, Czechosłowację na Czechy, milicję na policję.
Jeżeli wznowią jeszcze Trylogie kosmiczną, czego bym chciał, to wydawca powinien dodać krytyczne posłowie z tabelką zmian. Żeby czytelnicy nie pogłupieli.
Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:17
Będzie kolejne wydanie to też kupię, w końcu ta trylogia skazała mnie na fantastykę. Chciałbym, żeby wydali w wersji z 57' bo moje egzemplarze są zaczytane na śmierć. Co prawda w jednym jedynym przypadku wydanie z lat osiemdziesiątych jest lepsze. Oto wyjaśnia drobny ale dręczący szczegół w "Proximie". Dwadzieścia lat się nad nim zastanawiałem. A tu siup i wyjaśnione.
dalambert - 3 Listopada 2011, 10:35
Ziuta, Kruk Siwy, dostałem info na emilię co jest audiobok z "Trylogią kosmiczną" Borunia i Trepki !
Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:36
Kto czyta?
dalambert - 3 Listopada 2011, 10:44
Kruk Siwy, pani Krystyna Borun / córka/ przysłała mi taki adres
http://www.mtj.pl/index.pl?
to stronka jakiejś "Agencji artystycznej MJT" i tam rzeczywiście stoją jakieś "wątki" do trzech części- ale jak to użyć to niemam pojęcia.
Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:48
Ekhem...
404 Not Found
The request /index.pl was not found on this server.
Tyle mi się wyświetla.
dalambert - 3 Listopada 2011, 10:52
Kruk Siwy, Musisz wpaść do mnie do dom - na Poczcie O2/ mojej/ ten adresik pokazuje stronę, jak tu wpisałem to cholera tyż mi pokazuje co strona niedostępna nawet po polsku.
Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:55
Poproś panią Boruń o jakieś konkrety, powiedz grzecznie, ze chcemy rozreklamować propagandą szeptaną, przecież jej zależy na sprzedaży. Nespa?
|
|
|