To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Agi - 31 Października 2011, 10:47

Easy napisał/a
Agi napisał/a
Fidel-F2, myślisz, że zrobi się dym, bo o tym napisałam? :mrgreen:

Przewodas gotów jest dym zrobić już za samo:

Agi napisał/a
Dzieło nie jest wybitne

Easy, nie strasz. :mrgreen:

charande - 31 Października 2011, 10:51

Cytat z recenzji "Diabłu ogarek" na Szortalu:

wszystko to podane nienachlanie i z wyczuciem

Freudowska potyłka :mrgreen: :bravo

hrabek - 31 Października 2011, 10:53

charande napisał/a
Freudowska potyłka :mrgreen: :bravo

Zaiste!

charande - 31 Października 2011, 10:54

hrabek, w powiedzeniu "freudowska potyłka" literówka jest zamierzona...

Edit: Nie wiedziałam, że ten żart nie jest znany w szerszych kręgach.

Kruk Siwy - 31 Października 2011, 11:32

Agi napisał/a
jednego z bohaterów obdarzył herbem Kościesza
a co on ma do herbu mojej małżony? Hm?
Agi - 31 Października 2011, 12:25

Przewodasa pytaj.
Kruk Siwy - 31 Października 2011, 13:57

Nie gadałem z nim ze dwadzieścia lat. I tego będę się trzymał.
aniol - 31 Października 2011, 19:28

John Ringo Pierwsze uderzenie

nie jest moze to dzielo wybitne ale bardzo fajna militarna space opera - klimaty iscie Weberowskie a nawet w mojej, skromej opinii duzo lepsze, wielce przyjemnie sie czyta, dla lubiacych gatunek rzecz obowiazkowa - az dziwie sie sam sobie ze tak pozno sie z tym cyklem zetknalem

ilcattivo13 - 31 Października 2011, 21:58

aniol - czy mogę zepsuć Ci humor wspominając o tym, że nie wszystkie tomy z cyklu zostały wydane? 8) Witam w klubie :wink:
Ziuta - 1 Listopada 2011, 20:55

Głos Lema. Świetna antologia, która wyratowała mnie z czytelniczego dołka. Jak najwięcej takiej fantastyki (co się spełnia, bo niedługo premiera antologii SF). Tutaj rozpisałem się obszerniej.
Agi - 1 Listopada 2011, 21:53

Skończyłam "Diabłu ogarek" Lewandowskiego. Na kolana nie powala, miejscami razi naciąganą ideą, ale jako ciekawostkę i rozrywkę, warto.
Fidel-F2 - 1 Listopada 2011, 22:36

Kilka słów o Sprzysiężeniu Czerwonego Wilka Roberta Redicka

http://www.szortal.com/node/805

Matrim - 2 Listopada 2011, 10:36

Przypomniałem sobie Hobbita, po raz niewiadomoktóry.

Chciałem sobie utrwalić własne wyobrażenie o historii, bo co raz więcej publikowanych materiałów z planu filmowego gdzieś te moje obrazki wypycha z głowy. I było prawie tak, jak przy pierwszym czytaniu naście lat temu, jeśli nie bardziej. Niezmiennie to jedna z moich ulubionych książek.

ailiS - 2 Listopada 2011, 15:20

Wells Wyspa doktora Moreau
porażające, ale wciąż aktualne. Jakoś trudno było mi sobie wyobrazić zwierzęta przerobione na ludzi.
Polecam.

Ziuta - 2 Listopada 2011, 16:46

Zagubiona przyszłość Borunia i Trepki – raju, ale to dobre! Świat rajcuje się Mievillem, a my mamy taki kawałek rewelacyjnej komunistycznej fantastyki. Historia, narracja – palce lizać. Sensacyjna fabuła, wydarzenie goni wydarzenie. Kosmos, dyktatura burżuazyjnej oligarchii, uciśnione masy, tajemnica, bunt, rewolucja, jeszcze więcej kosmosu... Jedyny zgryz jest taki, że powieść miała 4 wydania (1 odcinkach + 3 książkowe). Ja czytałem 3, z lat 80, i nie wiem, czy jest koszer.
Kruk Siwy - 2 Listopada 2011, 17:57

Nie jest. Drugie wydanie książkowe najlepsze.
I oczywiście czytać ciągi dalsze.

Ziuta - 2 Listopada 2011, 18:04

Mówisz? Szkoda, innego w bibliotece nie mają. A co zmienili w trzecim wydaniu? Bo czytałem esej w ostatnim Czasie fantastyki i wiem mniej więcej, co było w tej najbardziej socrealistycznej wersji. Wydania z 1957 nie znam.
furious_wizard - 2 Listopada 2011, 18:36

Drugi tom Heńka Garncarza skończony :) Teraz kolej na jakiś horror.
illianna - 2 Listopada 2011, 18:49

Gaiman, Amerykańscy bogowie, ponoć najlepsza tego autora, ja tam wolę inne, trochę rozczarowująca jak dla mnie, za dużo tych bogów ;P:

Łukianienko, Brudnopis, no cóż ja bym dała tytuł Notatki konsomołca, pomysł może i nie najgorszy ale rozwinięcie kiepskawe.

Sprawiedliwość owiec, Swann, przeczytałam jedną trzecią, nie zaskoczyło, niby kryminał ale jakiś taki beeeez sensu :mrgreen:

Dr Fururyty, Dick, świetna nowelka w bardzo dickowskim stylu :mrgreen: , no bo nie wszystkie jego książki są w bardzo dickowskim stylu, dawno nie czytałam tego autora i to było miłe przypomnienie.
,

Kruk Siwy - 2 Listopada 2011, 18:50

Ziuta.
Odcinki w prasie i pierwsze wydanie książkowe są w zasadzie identyczne. Cenzorzy nie tyle skreślali ile nakazywali dopisywać całe "słuszne" fragmenty o niedoli ucięmiężonego ludu pracującego. Drugie wydanie ksiązkowe jest takie jak sobie autorzy założyli, czyli socrealizm, ale do strawienia. Trzecie jest pozbawione przypisów naukowych i "unowocześnione" przez co traci na wdzięku, co prawda jest to jeszcze bardziej widoczne w kolejnych częściach tj. "Proximie" i "Kosmicznych braciach".
Naprawdę duża zabawa jest wtedy jeśli masz wszystkie wydania i możesz je w trakcie czytania porównać. No ale to już dla fanów twardzieli.

illianna - 2 Listopada 2011, 18:54

Kruk Siwy, tak dla porządku to do Ziuty było? Bo przez moment zdębiałam ;P:
edit, zdaje się, że piszemy symultanicznie :D

Kruk Siwy - 2 Listopada 2011, 18:58

Ano. Tym razem z całą pewnością do Ciebie o Piękna.
Ziuta - 3 Listopada 2011, 04:42

Kruk Siwy, dziękuję. Jak ja nie lubię takich zagrań. Unowocześnianie SF, też mi coś. Słyszałem, że Card w dalszych tomach Endera męczył się bardzo, żeby dopasować realia cyklu do zmian geopolitycznych. A szczytem, już poza fantastyką, był Nienacki, który przed śmiercią przerabiał w "samochodzikach" Związek na Rosję, Czechosłowację na Czechy, milicję na policję.

Jeżeli wznowią jeszcze Trylogie kosmiczną, czego bym chciał, to wydawca powinien dodać krytyczne posłowie z tabelką zmian. Żeby czytelnicy nie pogłupieli.

Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:17

Będzie kolejne wydanie to też kupię, w końcu ta trylogia skazała mnie na fantastykę. Chciałbym, żeby wydali w wersji z 57' bo moje egzemplarze są zaczytane na śmierć. Co prawda w jednym jedynym przypadku wydanie z lat osiemdziesiątych jest lepsze. Oto wyjaśnia drobny ale dręczący szczegół w "Proximie". Dwadzieścia lat się nad nim zastanawiałem. A tu siup i wyjaśnione.
dalambert - 3 Listopada 2011, 10:35

Ziuta, Kruk Siwy, dostałem info na emilię co jest audiobok z "Trylogią kosmiczną" Borunia i Trepki !
Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:36

Kto czyta?
dalambert - 3 Listopada 2011, 10:44

Kruk Siwy, pani Krystyna Borun / córka/ przysłała mi taki adres
http://www.mtj.pl/index.pl?
to stronka jakiejś "Agencji artystycznej MJT" i tam rzeczywiście stoją jakieś "wątki" do trzech części- ale jak to użyć to niemam pojęcia.

Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:48

Ekhem...
404 Not Found

The request /index.pl was not found on this server.

Tyle mi się wyświetla.

dalambert - 3 Listopada 2011, 10:52

Kruk Siwy, Musisz wpaść do mnie do dom - na Poczcie O2/ mojej/ ten adresik pokazuje stronę, jak tu wpisałem to cholera tyż mi pokazuje co strona niedostępna :( nawet po polsku.
Kruk Siwy - 3 Listopada 2011, 10:55

Poproś panią Boruń o jakieś konkrety, powiedz grzecznie, ze chcemy rozreklamować propagandą szeptaną, przecież jej zależy na sprzedaży. Nespa?

Partner forum