To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

mBiko - 30 Października 2007, 08:12

Przemysław Gosiewski w RMF FM
Cytat
Pan zadaje złe pytania

Żenada.

dalambert - 30 Października 2007, 08:15

mBiko napisał/a
Żenada.

Żenada to ten przekręt , który na fali wyborczego sukcesu szykuje w Warszawie jej Pani Prezydent, argumenty, oczko wyżej :mrgreen:

mBiko - 30 Października 2007, 08:27

dalambercie, wypowiedzi pani Gronkiewicz-Waltz nie znam, a wywiad Gosiewkiego słyszałem przed paroma minutami. Komentuję nie tyle ideologię tego występu, co jego formę.
Komentarza nie zmieniam.

dalambert - 30 Października 2007, 08:35

mBiko napisał/a
Komentuję nie tyle ideologię tego występu, co jego formę.

prezydent Francji jak mu schamiała dziennikarka zaczęła zdawać głupie pytania przerwl wywiad i wyszedl ze studia. dziennikarze to nie święte krowy , którym wolno wszędzie wlazic ku uciesze gawiedzi. A swoją drogą ciekawe od wczoraj ól polski się śmieja z samobója który strzeliła PO Pani HGW , a szanowny tego nie zauważył . :wink:

mBiko - 30 Października 2007, 08:42

dalambercie nadinterpretujesz. Nie mówiłem, że nie znam sprawy, a tylko, że nie słyszałem wypowiedzi pani prezydent. Sprawa stadionu i Euro 2012 zwisa mi obojętnym kalafiorem. Moim zdaniem nie damy rady zorganizować i przeprowadzić tej imprezy.
dalambert - 30 Października 2007, 08:52

mBiko napisał/a
Moim zdaniem nie damy rady zorganizować i przeprowadzić tej imprezy

Jeśli nadinterpretuję to przepraszam, a z takimi pomysłami jak akcja dewelpperska Pani HGW to nic nie zorganizujemy...

Martva - 30 Października 2007, 08:53

Sawicki z PSL w 'Trójce' kilkakrotnie nazwał spór minister sportu i prezydent Warszawy 'sporem pań'. Ja może jestem przewrażliwiona, ale czy gdyby to byli mężczyźni, to mówiłby o 'sporze panów' czy użył poważniej brzmiącego zwrotu?
Gustaw G.Garuga - 30 Października 2007, 09:07

W zachowaniu Sawickiego nie widzę niczego szczególnego - taki podświadomy stosunek do kobiet dotyczy sporej części (większości?) męskiej populacji.
dalambert - 30 Października 2007, 09:11

Śądzę, że Panu Sawickiemu chodzi o zbagatelizowanie sprawy, ot baby się klócą, a wpadka startowa PO w wykonaniu Pani HGW jest spora, więc ,można przy okazji zaznaczyć PSL-owską siłę spokoju, ot chłop żywemu nie przepuści..
Martva napisał/a
Ja może jestem przewrażliwiona, ale czy gdyby to byli mężczyźni, to mówiłby o 'sporze panów' czy użył poważniej brzmiącego zwrotu?
:mrgreen:
Martva - 30 Października 2007, 09:12

Ależ ja też nie widzę niczego szczególnego, co nie zmienia faktu ze mnie to... irytuje.
elam - 30 Października 2007, 09:26

ale faktem jest, ze teraz nie buduje sie raczej stadionow w samym centrum - tylko troche poza (np Stade de France pod Paryzem)

dla mnie nie ma jakiegos wielkiego problemu - jesli stadion w Warszawie nie bedzie gotowy do 2012, to jest przeciez w Polsce kilka innych miast... no. Na Warszawie sie nie konczymy! ;P:

dalambert - 30 Października 2007, 10:00

elam napisał/a
ale faktem jest, ze teraz nie buduje sie raczej stadionow w samym centrum - tylko troc

można różnie/ ZOO- logi też teraz stawia się poza miastami,Disneylend też pod Paryzem, ale jak się ma teren z tradycją sportowo - imprezową w środku miasta z Dobrym dojazdem i jak się tam sie ponad rok szykuje inwestycję, to powyborcza zmiana "ni z gruchy ni pietruchy" wygląda dziwnie, ostatecznie może by i ZOO z Pragi przenieść do Wołomina, a teren po zoologu opędzlować bo taki cenny i będą apartamenty z widokiem na Miasto Stare.
Panowie nie oszukujmy się ten pomysł to "przygotowanie artyleryjskie" do grubego przekrętu, albo Pani HGW cichcem do PiS wstąpiła i gole PO strzela, hi ,hi , hi

NURS - 30 Października 2007, 10:26

dalambert, spójrz prawdzie w oczy, Wa-wa jest już teraz i bez imprez zakorkowana, bo oprócz wymienionych traktów przelotowość miasta jest do bani, ale chodzi tez o coś zupełnie innego - pamiętasz jak kibole rozwalali starówkę? Umiejscowienie stadionu nieco dalej od centrum pozwala na pewna kontrolę sytuacji,Służewiec nie wydaje mi się taki głupi.
co do innych argumentów, powiedz, że budowanie na tak drogich terenach stadionu jest sensowne, skoro mozna na nich zarobić więcej, niz na samym Euro? Powielasz PiSowskie memy, jak chcą cos przedać, to od razu przekręt zrobią. a może najzwyczajniej w świecie poczekamy, przecież patrzysz im na ręcę :-)

Kruk Siwy - 30 Października 2007, 10:41

Myślę, że dalambert i ja po prostu przyzwyczailiśmy się do myśli że w znanym nam i bliskim miejscu powstanie nowoczesny obiekt i towarzyszące mu budowle. Teraz, moi drodzy to żenada, okropny bazar że w Turcji trudno taki znaleźć... Kibole raz na kilka tygodni to jest nic wobec tego co niemal każdego dnia spaceruje po uliczkach willowej Saskiej Kępy. "Spaceruje"!
Tak w ogle to mi wszystko jedno gdzie ci nawiedzeni w krótktich majtkach będą biegac za tym dziwnym przedmiotem...
Swoją drogą dalambercie a może by tak spojrzeć szerzej? Może czas nie czekać na porażki, które są w końcu naszymi polskimi porażkami, tylko jak kania dżdżu wyglądać jakichkolwiek osiągnięć?
Jad kapiący Ci z kłów zatruł jasność widzenia.

Martva - 30 Października 2007, 10:48

Ja bardzo bardzo bardzo nie lubię deweloperów. Organicznie wręcz.
Ale pomysł zarobienia na gruncie podstadionowym dużej ilości forsy dla miasta, a samego stadionu gdzieś na obrzeżach wygląda sensownie - zawsze jak przejeżdżam, albo jeszcze gorzej - przechodzę koło stadionu Cracovii w okolicach meczowych, to mam duszę na ramieniu.
Tylko czy nie jest już trochę za późno?

dalambert - 30 Października 2007, 11:07

Kruk Siwy napisał/a
Swoją drogą dalambercie a może by tak spojrzeć szerzej? Może czas nie czekać na porażki,
Martva napisał/a
Ale pomysł zarobienia na gruncie podstadionowym dużej ilości forsy dla miasta,

Walałbym jednak poczekać na sukcesy, co do kiboli to z tym sobie można dać radę, widziałem video z sławetnej bitwy policji z kibolami na stadione Polonii / też w centrum może go przenieść/ i policja chyba sie czegoś nauczyła od tej pamiętnej klęski, i to nie było za rządów PiS.
A jak Martvo wyobrażasz sobie zarabianie pieniędzy dla miasta na terenaxh , które nie są MIASTA wlasnością, PO będzie wywlaszczać czy co, a tereny te są w planie zagospodarowania przeztrzennego przeznaczone na dzałalność sportowo rekreacyjną, a kto ma cokolwiek doczyniemia z samorzadem i prawem to wie ile lat trwa zmiana przeznaczenia terenu i zmiana planu - lata
NURS napisał/a
Powielasz PiSowskie memy, jak chcą cos przedać, to od razu przekręt zrobią. a może najzwyczajniej w świecie

memy nie są PiS- owskie z dzisiejszej Wyborczej -Stołecznej , jak wiadomo fanem ich nie jestem, tytuł artykułu brzmi "... kompromitacja Ratusza" czyżby jaczejka PiS pojawila się w GW, czy może jednak Pani HGW strzelila gola do wlasnej bramki, nie ukrywam , iż jako stary złośliwiec na nastepne poczekam :P

NURS - 30 Października 2007, 11:39

Strzelenie gola to raczej w kategoriach dumy warszawiaków, nie sensowności przedsięwzięcia :-)
Naprawdę, stadion w kraju, w którym miliony ludzi maja minimum socjalne nie jest tak wielkim priorytetem, żeby oddawac wszystko, co mamy najlepszego, jesli można to zrobic taniej, jestem za. bo z perspektywy czasu taki teren w środku miasta, o czym przekonali się juz amerykanie, to prawdziwy skarb. Na stadion kilka razy w roku się przejedziesz, nawet do Łomianek, a sto wiezowców w centrum nie w kij dmuchał.

Kruk Siwy - 30 Października 2007, 11:43

Rany, tylko nie to!
To teren przylegajcy do parku i do dzielnicy willowej. Te wieżowce to poproszę postawić w parku chorzowskim na wprost huśtawki szanownego Ojca Redaktora. Tylko żeby miały tak ze czterdzieści pietęr.
Oj, lepiej żeby nam zamiejscowi (z całym szacunkiem) miasta nie urzadzali...

elam - 30 Października 2007, 11:54

phi, co to za miasto, 60 lat ma ;P: mozna poprawiac - byle tym razem z glowa ;)
GAndrel - 30 Października 2007, 11:57

Już wiadomo dlaczego L.K. nic w Warszawie nie budował. Każda inwestycja to okazja do przekrętu. Nie ma inwestycji - nie ma przekrętów. W ten sposób pisowcy mogą twierdzić, że oni przekrętów przy okazji dużych inwestycji nie robią.

Tereny wokół stadionu X-lecia należą do Skarbu Państwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Skarb przekazał je miastu. Taki argument pada przynajmniej w dyskusjach. Niby Państwo bardzo dużo terenów przekazało już gminom.

Piszesz dalebmercie, że jarmark Europa w ciągu dnia odwiedza i 100 000 ludzi i miasta nie korkują. Stadion Narodowy odwiedzi mniej bo 55 000, ale nie w ciągu dnia, a meczu. Na stadion może i będą oni wchodzić nawet parę godzin, ale wychodzić góra 30 min. pewnie. Arterie komunikacyjne to wytrzymają?

Tak czy siak jest mało prawdopodobne by ten stadion do 2012 powstał. Zwłaszcza, że nawet projektu jeszcze nie ma. Więc czy naprawdę nie lepiej jest wybrać tańsze i bardziej przyszłościowe rozwiązanie?

Martva - 30 Października 2007, 11:59

A jak przylega do parku i dzielnicy willowej, to powiększyć dzielnicę willową. Stadion w dzielnicy willowej jest niefajnym pomysłem :)
dalambert - 30 Października 2007, 12:05

NURS napisał/a
Naprawdę, stadion w kraju, w którym miliony ludzi maja minimum socjalne nie jest tak wielkim priorytetem, żeby oddawac wszystko, co mamy najlepszego, jesli można to zrobic taniej, jestem za. bo z perspektywy czasu taki teren w środku miasta, o czym przekonali
Drogi NURSie taką demagogią to leciał w kampanii p. Piotr Ikonowicz z listy Samoobrony zresztą startując, ale po Ojcu Redaktorze spodziewałem się mniejszego krętactwa, ale można i tak :
Jak na biednych to Stadion w Chorzowie sprzedać i przekazać kasę biednym co na minimum socjalnym zyją A w miejscu chorzowskiego parku Wolną strefę ekonomiczną urządzić i będzie git.
Przygotowanie inwestycji miejskiej trwa około 4 lat . to co HGW teraz buduje to inwestycje przygotowane przez PiS, pomyśł by mieszać przy Stadionie jest jej wlasny i niewatpliwie wierni fani PO poprą każdą inicjatywę tej światłej i europejskiej damy :mrgreen:

NURS - 30 Października 2007, 13:17

Dalambercie, tak to mozna wszystko obśmiac, także twoje słowa. BTW pamiętasz swoją uwage o zmniejszeniu ilości przeszczepów po konferencji Ziobry? :-)
wybacz, ale gdybm ja rzadził, z pewnością nie budowałbym ogromnej infrastruktury, z której żadnego pożytku nie ma. Dla twojej informacji w pobliżu parku powstanie strefa :-) A co do stadionu w Chorzowie, on jest i to stanowi róznice z mrzonkami o tym, że warszawa musi mieć stadion na mistrzostwa i trzeba budowac, jak peron we Włoszowej, który jest pięknym przykladem na PiSowskie pojmowanie gospodarki.

dalambert - 30 Października 2007, 14:01

NURS napisał/a
który jest pięknym przykladem na PiSowskie pojmowanie gospodarki.

Szanowny NURSie rzecz jest w tym , ze jeden obśmiewa w jegną drugi w inną stronę. A co do pojmowania gospodarki to klasycznym przykladem takiego pojmowania jest próba przekręcenia terenu od lat we szystkich planach i projektach przeznaczonego do funkcji rekreacyjno sportowej, i wpakowania tam Zamkniętego , odrutowanego osiedla z mieszkaniami po 12 000 zł za m2, bo do tego zmierza propozycja PAni HGW, plus ten inny teren poza miastem to też pewnie do kogoś należy i może odrolnić by go trzeba, albo wywłaszczyć i nowe plany zagospodarowania pod genialny pomusł Pani HGW uchwalić, protesty mieszkańców okoliczych co im standon przeszkadzać będzie uchylić , odwołania w sądzie za bezsasadne uznać stosownymi WYROKAM, a następnie wygrać batalię z EKOLOGAMI co to teren jedynego w Polsce gniazdowania *beep* Raniuszka w miejscu przyszłego Stadionu im. HGW w Kiputkowie górnym odkryli.
Po tym Wszystkim do ogłoszenia wieloetapowego konkursu na projekt będzie można przystąpić gdzieś około 2035 r. :lol:
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo....
A zgryźliwa ironia wobec Warszawiaków, że sobie taką Damę prezydentką obrali jest niestety jak na wstępie SŁUSZNA
Trzeba bylo Bufetową w bufecie trzymać , a nie na odpowiedzialne funkcje :twisted: je lansować

Easy - 30 Października 2007, 14:12

dalambert napisał/a
A zgryźliwa ironia wobec Warszawiaków, że sobie taką Damę prezydentką obrali jest niestety jak na wstępie SŁUSZNA
Trzeba bylo Bufetową w bufecie trzymać , a nie na odpowiedzialne funkcje :twisted: je lansować

No, akurat biedni Warszawiacy nie mieli zbyt wielkiego wyboru (a co, Kazik niby byłby lepszy?).

Ale tu się zgodzę, coś za dużo HGW kombinuje przy tym stadionie. Wcześniej trzeba było o tym myśleć (jak słyszę te tłumaczenia, że z Lipcem nie warto było gadać, że Jakubiak uparta, to aż mi się śmiać chcę), a nie, na ostatnią chwilę wszystko.

Jak nam odbiorą EURO, to min. będziemy mogli podziękować pani HGW.

dalambert - 30 Października 2007, 14:21

Easy napisał/a
(a co, Kazik niby byłby lepszy?).

może i lepszy, a po obecnych wyborach , jako wytrawny turysta polityczny pewnie do PO by się przepisał...
A akcja "stadionowa" Pani HGW jeżeli nie planowanym przekrętem, to niekompetencją i głupotą jest co się zowie, co zresztą było do udowodnienie,
Czas chyba kochani zamkąć powoli temat, bo nas jescze Agi55 go "piłki kopanej i sprawy polskiej" przeflancuje.. :) ale nie jest to wrunek sine qva non

Adanedhel - 30 Października 2007, 14:27

Chciałem zauważyć kilka rzeczy. Po pierwsze obie strony mają argumenty. PiS słusznie mówi, że ważna jest szybkość realizacji projektu. I słusznie ostrzega, że zabawa ze zmianą lokalizacji może całość opóźnić. Ale PO też ma rację - rzadko kiedy na świecie buduje się stadiony w centrach miast, bo to w sumie skuteczny sposób na ich zablokowanie i uprzykrzenie życia kilkuset tysiącom mieszkańców, którzy akurat na meczu czy czymś tam nie byli. Ma też nieco racji mówiąc, że możnaby narodowy zrobić na stadionie Legii - wówczas nie byłoby problemu co zrobić ze stadionem, gdy nie gra reprezentacja.

dalambert napisał/a
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo....

Ależ dalambercie, przecież Gronkiewicz-Waltz i reszta ludzi PO otwarcie przyznała, że chodzi o kasę :) Bodajże wczoraj HGW powiedziała, że tereny przy Stadionie Dziesięciolecia można, według wyceny, sprzedać za 3-4 mld złotych, za które potem zbudowanoby stadion np. na Służewcu. Jeżeli to prawda to pomysł wcale nie jest głupi. Zgodnie z planami, wg których Narodowy ma kosztować miliard, budżet państwowy (czy też Warszawy) zyskałby na tym sporo pieniędzy. Tylko szybkość budowy tego mnie martwi...

Easy napisał/a
Jak nam odbiorą EURO, to min. będziemy mogli podziękować pani HGW.

HGW nie odpowiada za budowę stadionu. Odpowiada za nią rząd. Teren Stadionu Dziesięciulecia jest państwowy. Jeśli by nam odebrano Euro byłaby to wina wszystkich odpowiedzialnych za przedsięwzięcie polityków - obecnie PO, a być może i innych partii.

I na koniec, oto 5 proponowanych alternatywnych miejsc dla Narodowego:
http://wiadomosci.gazeta....69,4625774.html

GAndrel - 30 Października 2007, 14:30

A teraz chciałbym usłyszeć racjonalne argumenty.

Dalebmert, przestań rozpowszechniać pisowską teorię przekrętu i podaj na jakim etapie są prace nad Stadionem Narodowym. Wybrano już wykonawcę? Może jest już chociaż wykonawca projektu? Tak nawiasem mówiąc wykonawca projektu ma być wybrany z wolnej ręki i ma dostać niby grube miliony. Nie pachnie Ci to przekrętem?

Latem gdzieś czytałem, że teren Stadionu X-lecia i okolice to bagno i stadion od wybudowania zapadł się parę metrów, a nowemu grozi zawalenie już w trakcie budowy. Grunt jest tam tak niestabilny. Wyjaśnione już to zostało?

http://www.finanse.wp.pl/...twiadomosc.html

dalambert - 30 Października 2007, 15:10

Adanedhel napisał/a
rzadko kiedy na świecie buduje się stadiony w centrach miast, bo to w sumie skuteczny sposób na ich zablokowanie i

rzadko , ale nie wyłącznie, ten londyński stadion / Wembley chyba się pisze/ to na peryferiach nie jest, a zburzyli i nowy postwili w tym samym miejscu.
W tym konkretnym przypadku liczy się genius loci i pewna niewątpliwa tradycja , a przez ostatnie 15 lat kibiców tam nie było tylko największy bazar w Europie z wszystkimi niedogodnościami takiego obiektu,
Adanedhel napisał/a
HGW nie odpowiada za budowę stadionu

to po kiego licha się wtraca i aferę która dołuje PO rozkręca, przeczytaj komentarze do artykułu w GW-Stołecznej pt. " Stadion narodowy i kompromitacja ratusza" tam co drugi ex zwolenik PO na HGW pomstuje.
Adanedhel napisał/a
Jeśli by nam odebrano Euro byłaby to wina wszystkich odpowiedzialnych za przedsięwzięcie polityków - obecnie PO, a być może i innych partii

A no właśnie w kampanii wyborczej PO zapowiadala szybką realizację i jakże sprawną przedsięwzięć związanych z Eeo2012, a tu taki wyskok na powyborcze dzieńdobry czołowiej polityczki tejże partii.

NURS - 30 Października 2007, 15:13

dalambert napisał/a
Pani HGW uchwalić, protesty mieszkańców okoliczych co im standon przeszkadzać będzie uchylić , odwołania w sądzie za bezsasadne uznać stosownymi WYROKAM, a następnie wygrać batalię z EKOLOGAMI co to teren jedynego w Polsce gniazdowania *beep* Raniuszka w miejscu przyszłego Stadionu im. HGW w Kiputkowie górnym odkryli.

LOL
Jak na razie, to rząd PiS zachowal się dokładnie w taki sposób przy budowie obwodnicy przez dolinę Rozpusty :-)
Dalambercie, prosze, nie populizuj.

Partner forum