Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?
Witchma - 6 Kwietnia 2009, 11:52
Czy wie coś możeo nowym numerze NFWS? Może ja znowu przegapiłam...
andre - 6 Kwietnia 2009, 11:55
Będzie w kwietniu
Witchma - 6 Kwietnia 2009, 11:56
Dzięki, andre. Wydawało mi się, że zawsze był już w marcu.
MOFFISS - 6 Kwietnia 2009, 12:13
Vykosh napisał/a | Zgadzam sie z opinia ze NF ostatnimi czasy spada z poziomem. |
czy uważacie, że NF padnie? Może wystarczy zmienić Naczelnego? hyhy
Agi - 21 Maj 2009, 20:54
Ukazał się nowy numer Fahrenheita, a we wstępniaku nasz dobry znajomy:
Cytat | Nie wiadomo kiedy świat się obudził z zimowej komy. Powinnam sama zauważyć, przecież stężenie bełkotu w Sieci wyraźnie się nasiliło, jak co roku o tej porze. Niczym przebiśnieg wynurzył się kolejny troll-mąciwoda, co to strzela banałami na prawo i lewo, ubolewając niespójnie, jak to źle się dzieje w fantastyce, bo pisarze nie umieją pisać, czytelnicy to idioci, a jedyny głos prawdy to ów wołającego na puszczy...
I oby z podobnym skutkiem.
|
xan4 - 31 Maj 2009, 10:36
w najnowszym numerze NF jest świetnie opowiadanie:
Ewolucja opowieści o triksterze wśród psów z Parku Północnego po Zmianie
opowiadanie extra i tytuł taki piękny, długi, jaki lubię
mdegorski - 10 Czerwca 2009, 18:52
Witam serdecznie ;>
Mógłbym tutaj napisać o konkurencji i Nowej Fantastyce? Chciałbym odnieść się do ich opowiadań i poruszyć pewne kwestie. Wklejone bezpośrednio z forum NF
Ciężka będzie ocena nowego numeru, chyba najciekawiej napisanym opowiadaniem zostanie ten pani Kij Johnson; bez zbędnego patosu autorka opisuje Bardzo Ważne Rzeczy. Do tego świetnie posługuje się słowem, czyta się to naprawdę przyjemnie. Z kolei "Wojna Światopoglądów" to wg mnie cienkie opowiadanie, ale to wynika z faktu, że to nie mój klimat więc powstrzymam się od głębszej oceny... Mimo wszystko chciałbym nawiązać do "okładkowych" opowiadań z pewnych względów.
Zacznę może od "Kto się boi Wolfa 359?". Autor cholernie po łebkach przedstawił kilka faktów, to już nie jest "niedopowiedzenie" czy "własna interpretacja" a zwyczajna niedoróbka w warsztacie pisarskim. Mam swoją interpretację, ale w jakim celu ludność postanowiła rozpocząć od zera ewolucje społeczną? Bo to by stworzyć idealne państwo bez uprzedzeń na tle rasowym (jeśli można by tak powiedzieć o robotach i ludziach), tak by zniszczyć eksperyment Światów Obywatelskich mający co na celu? Analizę przemian społecznych w kraju, gdzie jest 12 miliardów akcjonariuszy? Dlaczego to państwo po "czystce" jest takie idealne i jak do tego przyczyniły się ludzie z genami zresetowanymi to pierwotnego wzorca? Są podobni i dlatego zgodni? I czemu Światy Obywatelskie chciałyby zniszczyć ostatki cywilizacji i zakładają, że ten idylliczny świat przy opanowaniu całego kosmosu wywołałby podobne katastrofy? Ponieważ geny coraz bardziej ludzi ograniczają i tworzą ludzi społecznie różnych? Dziwne to, i z racji tych niedopowiedzeń uważam to opowiadanie za zwyczajnie słabe.
Drugie opowiadanie Twardocha. Dla mnie to opowiadanie o złym Bogu, który karze gigantów (zrodzonych z krwi upadłych aniołów i córek człowieczych, potomków - z tego co wyczytałem w pewnej interpretacji - Ewy a zarazem Kaina) za zło na świecie a właściwie grzech pierwotny, ktoś musi za to odpowiedzieć, jest to również dla mnie opowiadanie o niezmienności losu (człowiek nie może wyrwać się z pętli swojego życia i swojego dramatu), niemożności zmienienia własnego życia na lepsze; już abstrahuję od znakomitych wątków stricte psychologicznych z początku utworu - znakomity zarys życia głównego bohatera. Może to totalnie bzdurna, naiwna i zła interpretacja ale tak właśnie widzę to opowiadanie.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o wyrozumiałość...
I chciałbym również prosić kogoś o ocenę antologii opowiadań z "Rzeźnika Drzew" Pilipiuka. Dobre to? ;>
NURS - 10 Czerwca 2009, 20:42
opinie o tekstach Andrzeja znajdziesz pewnie w jego wątku autorskim, w dziale Mistrzowie i Małgorzaty. Samego autora też
ihan - 8 Lipca 2009, 22:37
Chociaż na forum NF nie wywołało zachwytów, Klaśnięcie jednej dłoni z lipcowego numeru uważam za kawał fajnej rozrywki. I bez bólu przeczytałabym więcej. Ba, nawet kilkutomowy cykl bym mogła.
Virgo C. - 22 Lipca 2009, 16:20
Kupiłem dzisiaj nowe wydanie FWS i przypadkowo zwróciłem uwagę na info w stopce redakcyjnej. A tam miłe zaskoczenie, bowiem nowym redaktorem prowadzącym pisma został Konrad Walewski. Czyli możemy się teraz chyba spodziewać sporej ilości ciekawych opowiadań i mikropowieści zza wielkiej wody
xan4 - 22 Lipca 2009, 16:51
Virgo C., bardzo dobra wiadomość, ale głównym pytaniem jest czy dostanie odpowiednią ilość kasy na zakup tego co by chciał kupić, czy dalej będą publikować to co najtańsze.
Virgo C. - 22 Lipca 2009, 17:06
Trudno powiedzieć, póki co dobór nazwisk do najnowszego numeru robi wrażenie:
Wieczność i potem Lucius Shepard
Cudowne dni Geoff Ryman
Tańczący w mroku David Gerrold
Nic osobistego Pat Cadigan
Pięć dreszczowców Robert Reed
Witchma - 22 Lipca 2009, 20:48
Dzisiaj właśnie nabyłam nowy numer NFWS. Faktycznie ciekawie wygląda.
hrabek - 23 Lipca 2009, 09:10
Virgo C.: Ale tylko na dwa numery. Na forum NF jest odpowiednie info.
JeRzy na forum NF w wątku o numerze FWS 3/2009 napisał/a | Już w najbliższy wtorek pojawi się w sprzedaży nowy numer Wydania Specjalnego. Jest to pierwsze z dwóch wyjątkowych wydań w tym roku - wyboru tekstów do niego dokonał Konrad Walewski, znany wcześniej z redakcji trzech edycji nowych Kroków w nieznane, a także z łamów Nowej Fantastyki, dla której przeprowadzał wywiady ze słynnymi twórcami. |
Tutaj link do wątku:
http://www.fantastyka.pl/....php?f=1&t=3165
W sumie nie jest napisane, czy następny numer również będzie jego selekcją. Napisane jest tylko, że wyjątkowy, więc może być tak, że za kwartał wybierać będzie ktoś inny.
Virgo C. - 23 Lipca 2009, 09:27
Ehh, szkoda. Liczyłem że to już na stałe, bo z tego co słyszałem to Paweł Ziemkiewicz w redakcji już bywa tylko duchem
Chociaż jakby tak powiedzmy dobrali sobie czterech niezłych redaktorów i co kwartał każdy proponował coś z własnego poletka zainteresowań to mogłoby być ciekawie
hrabek - 23 Lipca 2009, 09:31
Zgłoś ten pomysł na tamtejszym forum. Może ktoś sobie sprawę przemyśli?
Iwan - 28 Lipca 2009, 15:37
a to słychać że Tatuś Muminka zgarnął książkę w konkursie
Gustaw G.Garuga - 28 Lipca 2009, 15:50
U konkurencji słychać rozstrzygnięcie konkursu literackiego:
Cytat | Miejsce 1
Z braku dowodów - Ewa Bury z Warszawy; godło Saille
Miejsce 2 ex aequo
Jak być boską - Małgorzata Karoń z Warszawy; godło Erg Samowzbudnik
My, którzy z ciemności - Dariusz Kuśmierek z Warszawy; godło Pudełko z myślami
Miejsce 3 ex aequo
Ryza - Przemysław Gul z Bydgoszczy; godło Ravik
Ostatni wieloryb - Marta Śmigielska z Wrocławia; godło Smiglowa
Wyróżnienia:
Kurtyna - Łukasz Kulewski z Wrocławia; godło Rapsodia
Maskarada - Tomasz Golis z Gorzowa Wielkopolskiego; godło T.Omasz
Horyzont zdarzeń - Tomasz Orlicz z Lubawy; godło TINGO123
Krzywizny zwierciadeł - Marek Krysiak z Częstochowy; godło Kontrast 50
Wyróżnienie CzF:
Lekcja religii - Tadeusz Kwiatkowski z Krakowa; godło graficzne |
http://www.fantastyka.pl/index.php?go=parnas
Że tak polecę nieznośnym banałem: czy ktoś z laureatów zostanie nowym Sapkowskim?
Nienna - 28 Lipca 2009, 16:01
Czemu akurat Sapkowskim?
Gustaw G.Garuga - 28 Lipca 2009, 16:09
Ponieważ Sapkowskiego "odkryto" właśnie w konkursie literackim Fantastyki.
Dabliu - 28 Lipca 2009, 16:53
Kresa, Huberatha i bodaj Żerdzińskiego również.
xan4 - 28 Lipca 2009, 18:39
Iwan napisał/a | a to słychać że Tatuś Muminka zgarnął książkę w konkursie |
Iwan, ale to było z rok temu, w międzyczasie Ty chyba też zgarnąłeś
Gustaw G.Garuga, Nowak chyba też tak zaczynał
Iwan - 28 Lipca 2009, 19:05
xan4, w najnowszej fantastyce jesteś wypisany
edit: chyba się nie pomyliłem
xan4 - 28 Lipca 2009, 21:45
Iwan, to miło , nic jeszcze nie dostałem, a poprzednio to najpierw dostałem, a potem mnie wypisali, no nic sprawdzę,
a co właściwie wygrałem
Iwan - 28 Lipca 2009, 22:01
Wielkie dzieło czasu z Powergrapha bo to ty jesteś ten Aleksander z Tarnowskich?
xan4 - 28 Lipca 2009, 22:27
kurcze Iwan, dzięki za rewelacyjną informację , miałem wielką ochotę na tą książkę, teraz już wiem czemu jej nie dostałem, ma opóźnienie wydawnicze i wyjdzie dopiero na jesień,
hurra, hurra wygrałem,
tak to ja Aleksander z Tarnowskich
Gustaw G.Garuga - 28 Lipca 2009, 22:45
xan4 napisał/a | tak to ja Aleksander z Tarnowskich |
Coś jak Klementyna z Tańskich (Hoffmanowa)?
Iwan - 28 Lipca 2009, 22:48
Gustaw, a być może, aż tak dobrze go nie znam
Nienna - 29 Lipca 2009, 10:03
Też zgarnęłam tę ksiązkę Ha!
xan4 - 8 Sierpnia 2009, 10:48
Fidel,
krótkie omówienie najnowszego NF WS pod nową redakcją Walewskiego jak prosiłeś,
nie dostał tyle pieniędzy dostał tak połowę,
za dużo się spodziewałem i trochę się zawiodłem, tak 50/50
|
|
|