To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

mBiko - 29 Sierpnia 2011, 22:06

Pył snów. Cóż można powiedzieć, Erikson zdecydowanie nie lubi swoich bohaterów.
feralny por. - 29 Sierpnia 2011, 22:51

No można powiedzieć, że poszedł po bandzie tym razem, ale nie bój żaby przynajmniej 1/3 okaże się żywa w kolejnym tomie.
ilcattivo13 - 30 Sierpnia 2011, 15:12

i wręcz "bosko" się będą czuli ;P:
mBiko - 30 Sierpnia 2011, 19:47

feralny por. napisał/a
ale nie bój żaby przynajmniej 1/3 okaże się żywa w kolejnym tomie

Takich cudów to nawet dr. House nie potrafi dokonać.

feralny por. - 30 Sierpnia 2011, 19:57

mBiko, ale poprzednie tomy czytałeś? Już niejeden rzekomy trup mu wstał w kolejnym tomie, niektórzy to po kilka razy nawet.

edit: widzę, że Niedźwiedź aluzju paniał.

mBiko - 30 Sierpnia 2011, 20:11

Czytałem, i też kumam, ale jak on chce na przykład
Spoiler:
to ja nie wiem.

feralny por. - 30 Sierpnia 2011, 20:23

No przecież nie twierdzę, że strat nie będzie.
Jade Elenne - 30 Sierpnia 2011, 21:11

Dzieci Diuny przeczytane na trasie Szczecin - Warszawa. Podobno cały cykl wykazuje tendencję spadkową, ale mnie Dzieci Diuny podobały się znacznie bardziej niż Mesjasz Diuny (zbyt filozoficzny). Wzięłam się za Boga Imperatora Diuny i wrażenia są póki co mieszane: dziwne toto nawet jak na mój gust...

Jutro skończę na jakiś czas przygodę z czerwiami i wrócę do Honorverse ("Honorci", jak mawia Nutzz). Jakoś tak wyszło, że zarzuciłam je na czwartym tomie, trzeba nadrobić.

ketyow - 30 Sierpnia 2011, 21:37

Ja słyszałem, że po Dzieciach Diuny jest tendencja wzrostowa i dopiero Kapitularz odstaje znacząco.
Magnis - 30 Sierpnia 2011, 21:39

Carlos Ruiz Zafone Książę mgieł - fajna i przyjemna książka skierowana do młodszego czytelnika.Ocena 5/10
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 08:02

Młody mnie zakasował z kretesem i chyba już tak zostanie. Łyka na potęgę stare i nowe, wczoraj skończył Pohla, zaczął Diunę, deczko mu zazdroszczę.
illianna - 31 Sierpnia 2011, 10:02

Marek S. Huberath, „Vatran Auraio” świat precyzyjnie wykreowany, spójny logicznie, wiadomo autor naukowiec, tylko dlaczego tak poza tym to Chłopi Reymonta? No może czyta się dużo lżej, ale właściwie treść podobna, fabuła ginie gdzieś za opisem świata i wydaje się być do niego mocno wtórna. Doceniam jednak talent autora, bo doczytałam do końca i nawet szybko mi to poszło.
Ziuta - 31 Sierpnia 2011, 10:28

Lewa wolna Józefa Mackiewicza – powieść, ale mocno oparta na przeżyciach autora, więc mógłbym pisać w anegdotach historycznych. W skrócie: wojna polsko-bolszewicka jakiej nie znamy. Chaotyczne potyczki bosych czerwonoarmistów z niedozbrojonym i niewyszkolonym wojskiem polskim. Oficerowie wciągają kokainę, niższe rangi palą haszysz. Seks lesbijski w batalionach kobiecych, jedni i drudzy rabują, ile wlezie, endecy wkręcają się do rewkomów, Polacy zdradzają Rosjan, Litwini Polaków, bolszewicy wszystkich. W finale Polacy ratują Lenina od klęski, podpisując pokój ryski, a ojczyzna odwraca się tyłem do bohaterów. Koniec.
Jade Elenne - 1 Wrzeœśnia 2011, 17:06

illianna napisał/a
Marek S. Huberath, „Vatran Auraio” świat precyzyjnie wykreowany, spójny logicznie, wiadomo autor naukowiec, tylko dlaczego tak poza tym to Chłopi Reymonta? No może czyta się dużo lżej, ale właściwie treść podobna, fabuła ginie gdzieś za opisem świata i wydaje się być do niego mocno wtórna. Doceniam jednak talent autora, bo doczytałam do końca i nawet szybko mi to poszło.

Podobne opinie (dobre, ciekawie skonstruowane, ale opis świata góruje nad fabułą) słyszałam już od kilku osób. Mam zamiar w najbliższym czasie sprawdzić to własnoocznie. Widzę, że BUW już posiada Vatran Auraio w swoich zasobach, trzeba będzie zapolować.

Póki co - Bóg Imperator Diuny już za mną. Wrażenia, które podczas lektury były ambiwalentne, teraz są... ambiwalentne bardziej. Dziwna to książka. Chyba za jakiś czas wrócę do niej znowu i przekonam się, czy po drugim czytaniu też będę się zastanawiać, co autor miał na myśli.

qbard - 2 Wrzeœśnia 2011, 17:48

Tibor Dery Jednouchy. Książka o porwaniu wnuka milionera wzorowana na historii z życia Paula Getty'ego. Najsłabsza z trzech dotychczas przeczytanych tego autorstwa.
mBiko - 2 Wrzeœśnia 2011, 20:35

A dla mnie Vatran Aurario, właśnie ze względu na precyzyjną konstrukcję świata, był jedną z ciekawszych lektur ostatnich miesięcy.
Adon - 3 Wrzeœśnia 2011, 13:19

Łukjanienko - Dzienny Patrol. Chyba lepsze od pierwszej części. Aż się wziąłem od razu za Patrol Zmroku.
ketyow - 3 Wrzeœśnia 2011, 21:06

Adon, lepsze znaczy dobre czy rewelacyjne? Film był tak żałosny, że skutecznie mnie odstraszył od książki.
Adon - 4 Wrzeœśnia 2011, 01:57

Dobre. Z filmem nie ma nic wspólnego. Film Dzienny patrol, to były mocno zmodyfikowane wątki głównie z pierwszej książki. Z czystym sumieniem mogę polecić. Zwłaszcza, że sięgnąłem od razu po następny tom, choć zwykle gdy czytam serie, to między tomami robię sobie krótkie przerwy.
ketyow - 4 Wrzeœśnia 2011, 09:16

No ja miałem na myśli film Nocny Patrol w sumie, nie śmiałbym oglądać sequela takiego czegoś ;P: Może i zajrzę do tej książki w końcu.
mBiko - 4 Wrzeœśnia 2011, 09:35

ketyow, a co Ty masz na przeciwko "Nocnemu Patrolowi"?
ketyow - 4 Wrzeœśnia 2011, 10:01

Jeden z najgorszych filmów jakie w życiu widziałem. Tylko film nazywał się właściwie Nocna Straż jak dobrze pamiętam.

A tak BTW to skończyłem Lśnienie i baaardzo przyjemna lekturka. 5/6

Chal-Chenet - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:10

Robert Foryś - Z Zimną Krwią
Dobry thriller.

Jade Elenne - 5 Wrzeœśnia 2011, 01:18

David Weber, trzy tomy cyklu Honor Harrington:

* Kwestia honoru
* Honor na wygnaniu
* Honor wśród wrogów

Taktyczny geniusz, niezłomność charakteru i ogólna doskonałość bohaterki potrafią chwilami irytować, ale nie przeszkadzają za bardzo w czytaniu. Zaczynam doceniać uczelnianą bibliotekę, mają spory zapas Honorci.

W ramach przerwy Martin. Ale nie Pieśń..., ino Rockowy Armagedon. Zaczyna się nieźle, trzeba mieć nadzieję, że dalsza lektura tego nie zmieni.

Ozzborn - 5 Wrzeœśnia 2011, 02:03

Wojtek Świdziniewski - Kłopoty w Hamdirholm
Błyskotliwa, zabawna i przyjemna książka z całkiem niekiepskimi pomysłami fabularnymi. Nieraz wybuchałem śmiechem. (Imiona członków Drużyny FTW :mrgreen: ) Kolejna książka zdecydowanie przyczyniająca się do przełamania bloku czytelniczego. Straszna szkoda, że Wojtek już nic nie napisze :(
Jedyne co mam do zarzucenia i od czego zgrzytałem zębami to używanie zaimków osobowych (a konkretnie kompletna nieumiejętność ich użycia). Konkretnie chodzi o nagminne używanie pełnych form (ciebie, tobie) w środku zdania, a nawet kilka razy krótkich (cię) na początku. Podobno autor nie musi - ale, że redakcja to puściła, to trochę wstyd :roll:
Niemniej 8,5/10

Magnis - 6 Wrzeœśnia 2011, 11:25

Matthew Reilly Siedem cudów starożytności
Bardzo fajna książka przygodowo - sensacyjna, której tempo akcji jest dynamiczne.Wydarzenia postępują szybko, mamy również dużo pościgów, zwrotów akcji, strzelanin i tajemnicę siedmiu cudów starożytności.Książkę pochłania się szybko i potrafi bardzo wciągnąć.Ocena 7/10.

ilcattivo13 - 6 Wrzeœśnia 2011, 17:49

Pięć tomików Ksina za mną. Jak już wspominałem u siebie, oczekiwałem lektury ekstraordynarnie lekkiej, łatwej i przyjemnej, z dużą dozą czarnego i wisielczego humoru i taką dostałem. Poza tym, muszę przyznać, że Lewandowskiemu fantazji nie brakuje - wątek strzygi-prostytutki z drugiego tomu rozłożył mnie na łopatki :mrgreen:

Ocena za całość 6,5/10, ale ostatni, piąty tom, dostał 7,5/10.

1/3 nowych "Innych okrętów" za mną :)

qbard - 6 Wrzeœśnia 2011, 19:47

A ja sobie przeczytałem książkę Bogdana Loebla (tekściarza Breakoutów i Tadeusza Nalepy a także innych artystów) pt. "Letni dom wampirów". Bynajmniej nie jest to książka o wampirach ale ludzkich degeneratach. Całkiem przyjemna lektura.
Agi - 6 Wrzeœśnia 2011, 23:50

ja napisał/a
Wyciągnęłam z półki wielce ozdobne wydanie Wiedźmina i zabrałam się do lektury.

Właśnie skończyłam Czas pogardy i natychmiast wzięłam się za Chrzest ognia.
Wygląda na to, że dołączyłam do fanclubu Sapkowskiego. :D

Fidel-F2 - 7 Wrzeœśnia 2011, 00:23

Agi, nie czytałaś wcześniej?

Partner forum