Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
ihan - 18 Października 2007, 17:20
Rafał napisał/a | Odpowiedziała w stylu wie pan, ja kiedys uważałam się za autorke tej ustawy, ale po tym co powyczyniał z nią sejm i senat to sama nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić. Ustawa prawo ochrony środowiska - była nowelizowana m.in. ustawą o zmianie organizacji pracy sejmu czy jakoś tak. Autorzy ustawy mówili nam - przepis miał powodować to i to. Wyszło odwrotnie, bo sąd źle zinterpretował zapis ustawy, no chcieliśmy tak - zapisało się odwrotnie, nikt nie zauważył i tak poszło. Dyrektor departamentu w ministerstwie jest praktycznie nieusuwalny, a jego zastępca nieśmiertelny - i to często oni kształtują prawo (pisza rozporządzenia). Gdybyście porozmawiali z takim nieśmiertelnym, ech. Szkoda gadać. |
Rozporządzenia to rzeczywiście piękna sprawa, zwłaszcza jeśli ktoś się zajmuje VAT-em. Ustawa sobie żyje własnym życiem, całkiem niezależnym. Zawsze mnie zastanawiało, czy nie taniej byłoby kupić od jakiegoś kraju, w którym to działa w praktyce, pakiet ustaw. Tylko co by wtedy robili rozmaici doradcy podatkowi? Prawo byłoby interpretowane tak samo przez każdy Urząd Skarbowy, a Sad najwyższy nie mógłby wydawać sprzecznych wyroków w identycznych sprawach. No, nudnie by było.
mad - 18 Października 2007, 21:29
Dziękuję za głosy zachęcające i jeden głos zniechęcający do głosowania. Może uruchomię sondę "Czy mad powinien głosować?"
Ja myślę powoli i stosunkowo niedawno ostatecznie zniechęciłem się do pisu, nie pałając przy tym choćby krztą sympatii do lidu czy po.
No co, na upeer mam głosować albo na peesel?
Jedynym "pozytywnym" rozwiązaniem byłoby oddanie nieważnego głosu, ale wtedy byłbym zaliczony w poczet wyborczej frekwencji, a poza tym głosy nieważne najczęściej traktuje się jako głosy osób nie znających zasad głosowania.
Ech, gdyby tak na ten jeden dzień ktoś władny pozbawiłby mnie praw obywatelskich...
Iscariote - 18 Października 2007, 21:32
To zagłosuj na Partię Kobiet Nic nie zepsujesz, a i głos będzie ważny A całkiem sensowne postulaty mają.
Gustaw G.Garuga - 19 Października 2007, 08:34
Moja mama chciała głosować na Partię Kobiet, ale owa u nas nie startuje.
Na szczycie Unii obyło się bez machania szabelką, choć korespondent BBC donosił, że Polacy "dug their heels deep" (zaparli się). Zastanawiałem się wcześniej, jaką twarz Kaczyńscy będą chcieli na tym szczycie zaprezentować Polakom - czy twardą i nieprzejednaną, blokując rozmowy, czy otwartą i przyjazną Europie. Ta pierwsza konsolidowałaby betonowy elektorat PiSu, ale nowych wyborców by nie zdobyła, ta druga może tylko ocieplić wizerunek PiSu wśród bardziej proeuropejskiego elektoratu. Rzeczywistość okazała się bliższa tej drugiej możliwości. Dobrze dla Polski, dobrze dla Europy, a wyborcy IMO podjęli już decyzję
Nie obyło się jednak bez polskiego zgrzytu:
BBC napisał/a | If the EU's leaders are kept waiting by the Poles it won't be a first. There was an ironic outburst of applause from some of the most powerful men and women in Europe as the Polish president turned up to the family photo - the rest of them had all trooped down together and had been waiting for 10 minutes or so. |
"Unijni przywódcy nie pierwszy raz czekają na Polaków. Ironiczną owację najpotężniejsi ludzie w Europie zgotowali polskiemu prezydentowi, kiedy stawił się do wspólnego zdjęcia - reszta zebrała się już dziesięć minut wcześniej."
Rafał - 19 Października 2007, 10:19
Kaczyński Jaro napisał/a | Według szefa rządu podatek liniowy postulowany przez PO jest kompletnie niepotrzebny. - Jest potrzebny tylko po to, żeby Tusk miał lepiej, kiedy czerpie pieniądze z Sejmu i na przykład z różnych fundacji- dodał premier. |
Ty dziadu, zabierasz MOJE pieniądze, wara ci od nich
Adanedhel - 19 Października 2007, 10:25
Właśnie stało się coś, co może dać PO kilka decydujących punktów. Marcinkiewicz ogłosił, że w wyborach popiera Tuska: http://www.wiadomosci24.p...czej_47626.html
ihan - 19 Października 2007, 11:08
Rafał napisał/a | Kaczyński Jaro napisał/a | Według szefa rządu podatek liniowy postulowany przez PO jest kompletnie niepotrzebny. - Jest potrzebny tylko po to, żeby Tusk miał lepiej, kiedy czerpie pieniądze z Sejmu i na przykład z różnych fundacji- dodał premier. |
Ty dziadu, zabierasz MOJE pieniądze, wara ci od nich :evil: |
Ale jaki premier skromny, nie uważa, że świat sie kręci wokół niego, tylko wokół Tuska. I tak dobrze, że nie zaproponował, by był osobny podatek dla reszty społeczeństwa i specjalny dla Tuska. Urocze.
I jeszcze ładny kwiatek, który dostałam z Hihotu:
Cytat | Absurdy przetargu na sprzęt dla PESEL2
Monika Tomkiewicz
(2007.10.15, PN )
Jak informuje Puls Biznesu, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i
Administracji wyrzuciło z przetargu na sprzęt dla systemu PESEL2
wszystkich oferentów, którzy zaproponowali mu komputery lepsze od
wymaganych. Firma Sygnity zaoferowała na przykład komputery ze
107-klawiszową klawiaturą zamiast 102, Asseco zaproponowała sprzęt,
którego płyta główna mogła obsługiwać 8 GB RAM, a w żądaniach MSWiA było
4 GB, inne firmy oferowały zbyt duża liczbę wejść USB.
W efekcie resort kupi o blisko 3 mln zł droższe komputery niż gdyby
wybrał jednego z najtańszych oferentów. Polscy producenci komputerów
podejrzewają, że MSWiA podjęło takie decyzje, by wybrać jedną z
droższych ofert, w których zaproponowano komputery marki Dell - czytamy
w dzienniku. Resort zaprzecza jednak, że oferty odrzucono z powodu
zaproponowania sprzętu lepszego, niż wymagano. MSWiA twierdzi, że
powodem odrzucenia ofert była niezgodności sprzętu dostarczonego do
testów z oferowanym przez firmy. Większość wyrzuconych oferentów
zapowiada protesty.
Zrodlo:
http://www.computerworld.pl/news/127165/1.html |
NURS - 19 Października 2007, 11:19
ihan, i tojest właśnie ta mentalnośc, którą ogniem trzeba wypalić. Jak z rzeczonym tunelem wzdłuż rzeki. Że też nikt nie pokazał na tym przykladzie, jakie zacofanie prezentuja ludzie nabijajacy się z takiej inwestycji
Easy - 19 Października 2007, 11:41
http://www.tvn24.pl/-1,1525363,wiadomosc.html
Może Kazik liczy na urząd premiera?
Nie od dziś wiadomo, iż Tusk chce być za wszelką cenę prezydentem i niezbyt pasuje mu brudzenie rączek jako premier.
GAndrel - 19 Października 2007, 12:00
Premierem może też zostać Jan Rokita. Stanowisko dostanie za działania dywersyjne w szeregach PiSu. Dywersję właściwie uprawia Nelly Rokita, ale ona premierem na pewno nie zostanie.
Easy - 19 Października 2007, 12:06
GAndrel napisał/a | Premierem może też zostać Jan Rokita. |
Oby.
GAndrel napisał/a | Dywersję właściwie uprawia Nelly Rokita |
http://www.tvn24.pl/-1,1525368,wiadomosc.html
Naród powinien docenić jej starania, w końcu pani Nelly robi wszystko, by PiS nie wygrał tych wyborów.
ihan - 19 Października 2007, 12:32
Z aforyzmów premiera:
Cytat |
Szef rządu podkreślił jednak, że reguły w demokracji są dość jasne. - Jeśli nasza partia wygra wybory, ja będę premierem, jeśli nie wygra - nie będę - powiedział. |
Źródło: http://wiadomosci.onet.pl...26395,news.html
Edit: Było śmiesznie, ale być przestało:
Cytat | Donald Tusk nie powinien być premierem, ponieważ kłótnie między prezydentem a premierem, to jest najgorsza rzecz, jaka może spotkać Polskę - ocenił na Podhalu premier Jarosław Kaczyński. |
źródło: http://wiadomosci.onet.pl...26467,news.html
Dla mnie jest to mocno niepokojące, zwłaszcza jeśli przeczytacie całą notatkę. Premier chyba zapomniał na czym polega podział władzy i myli mu się demokracja z rządami jedynego oświeconego władcy. I dlaczegóż za powstawanie konfliktów na linii przyszły premier-prezydent ma być odpowiedzialny tylko ten pierwszy. Ciekawe, że system dwupartyjny nieźle się sprawdza w USA. Jakoś przestało mi być radośnie.
NURS - 19 Października 2007, 12:37
A ja spisek wykryłem. Zgodnie z tym, co mówi prezymier, jesli PiS wygra wybory, gotowe są akty oskarżeń dla liderów PO, będzie można ich usunać, jak Leppera, stawiając całe towarzystwo w kręgu podejrzeń, a Rokita poprowadzi ciało pozbawione głowy w objęcia PiS.
GAndrel - 19 Października 2007, 12:46
Za skomplikowane. Stan wojenny jest prostszy w realizacji.
dalambert - 19 Października 2007, 14:43
GAndrel napisał/a | Stan wojenny jest prostszy w realizacji. |
marzenia PO są gorące, ale i tak wybory wygra PiS ku ogólnemu zdumieniu saloników i salonowcow, takie jest zycie
GAndrel - 19 Października 2007, 15:04
Powie się trudno i się wyjedzie tam, gdzie trawa jest bardziej zielona.
mawete - 19 Października 2007, 15:49
dalambert: może i tak, ale zrobię co mogę, zeby jak najmniej wygrali.
Agi - 19 Października 2007, 16:35
dalambert, siejesz defetyzm, czy na serio popierasz PIS? Tak z ciekawości pytam.
mad - 19 Października 2007, 16:36
NURS pojechał ostro, ale cholercia, kto wie?
Podobno dzisiaj wieczorem premier ma z orędziem wystapić? To taka debata z samym sobą. Przegrać nie mozna, wygrać - niestety też nie.
http://wiadomosci.wp.pl/w...28&ticaid=14ab0
Madar - 19 Października 2007, 16:47
Jest nowe hasło na wybory
"Babcie do urn!!!"
mad - 19 Października 2007, 16:58
Mówisz o skremowaniu?
Głupi żart, sorry
Witchma - 19 Października 2007, 17:00
mad napisał/a | Podobno dzisiaj wieczorem premier ma z orędziem wystapić? |
nie chcę już na niego patrzeć, teraz i zawsze... ten człowiek mnie przeraża, to fanatyk, a nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, czyż nie?
smutno mi, że nie ma partii, z której poglądami bym się w pełni zgadzała, ale wiem, z którą partią zdecydowanie się nie zgadzam i dlatego mimo wszystko pójdę głosować
ihan - 19 Października 2007, 17:07
Witchma napisał/a | smutno mi, że nie ma partii, z której poglądami bym się w pełni zgadzała, ale wiem, z którą partią zdecydowanie się nie zgadzam i dlatego mimo wszystko pójdę głosować |
Wiele, wiele osób tak ma. I chyba po raz pierwszy znalazłam się w większości, co jest trochę przerażającym doświadczeniem.
SithLady - 19 Października 2007, 21:42
Zdaje się że Ministerstwo Kultury za rządów obecnego ministra dało coś na Polcon. Całkiem dobry powód żeby zagłosować we Wrocławiu (bo tu akurat kandyduje). Ja pewnie zagłosuję na dyrektora szkoły, w której odbywał się tegoroczny Coolkon (z tej samej partii).
ihan - 19 Października 2007, 21:59
Znalazłam ładny spot, ale ponieważ już cisza wyborcza dam linka po wyborach.
GAndrel - 19 Października 2007, 22:39
Jeszcze nie ma. Dawaj teraz.
ihan - 19 Października 2007, 23:00
Proszę bardzo. Nie wiem czy był wcześniej:
http://kampaniawmediach.b...panii-2007.html
Mnie się podoba w każdym razie.
GAndrel - 19 Października 2007, 23:03
Na stronie PO go widziałem. I się zastanawiałem czy trudno jest napisać taki dwukierunkowy tekst.
Piech - 19 Października 2007, 23:14
Cytat | Z Onetu: W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów i list kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na forum jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ordynacji wyborczej oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny w wysokości do 1 000 000 zł;
(Art.86 i 87 oraz art. 219 i 220 Ordynacji wyborczej do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 12 kwietnia 2001 roku DZ.U. 2001 Nr 46 poz. 499 z późn. zm.) |
Mój komentarz: Ciekawe jak potulnie ludność przyjmuje to ewidentne łamanie konstytucji i podstawych swobód.
ihan - 19 Października 2007, 23:20
Piechu, ale jeśli ten przepis będzie ostro przestrzegany, a sądy 24 godzinne wymierzą maksymalne kary to przynajmniej budżet się trochę podreperuje. Czyli: patrioto, łam ciszę wyborczą.
Pociesza mnie, że przynajmniej na ewentualnej emigracji znajdę się w dobrym towarzystwie
http://wiadomosci.onet.pl...26896,news.html
|
|
|