Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Easy - 13 Października 2007, 13:10
Tequilla napisał/a | Kaczyńscy są źli, ale najgorsi to na pewno nie. ewentualnie na tej samym poziomie co pozostali. |
No właśnie. Ludzie często chcą głosować na LiD, bo LiD nigdy nie zrobi koalicji z PiSem. A czym się różni Olejniczak, Napieralski, Szmajdziński i cała ta reszta (nie wliczając Frasyniuka, czy Lityńskiego) z Kwachem Filipinką na czele od obecnej ekipy? Oni już pokazali, na co ich stać.
dzejes - 13 Października 2007, 13:24
Dla mnie się różni. Dopiero PiS tak bezpardonowo próbuje rozpieprzać tan kraj, zmienia zasady w czasie gry i na taką skalę wykorzystuje imperium państwa do realizacji celów stricte partyjnych - dlatego owszem, według mnie się róznią.
Easy - 13 Października 2007, 13:27
dzejes napisał/a | na taką skalę wykorzystuje imperium państwa do realizacji celów stricte partyjnych |
To SLD tego nie robiło? Nieudolnie, to fakt, ale chęci mieli te same.
GAndrel - 13 Października 2007, 13:55
I dlatego PiS jest gorszy.
Easy - 13 Października 2007, 13:59
Ja tu widzę ten sam stopień degeneracji.
mad - 13 Października 2007, 14:12
Nihilizm absolutny? Po prostu trzeba przyjąć smutną prawdę, że polityka to k...
Nie warto być idealistą i po każdych wyborach się rozczarowywać
LiD to jak by nie było kontynuacja PZPR wsparta autorytetem paru ludzi dawnej Solidarności. PiS to słonie w składzie porcelany i ludzie tak święcie wierzący w jedynie słuszną drogę jak niegdyś komuniści. No i te nieustanne kompromitacje... PO to pseudopartia bez wyrazu. Przecież sama nazwa fałszywie sugeruje apartyjność. Poza tym ludzie PO byli wcześniej w UW, a UW (w różnych własnych przepoczwarzeniach) rządziła też juz parę lat... ze znakomitym skutkiem
Każde wybory to powtórka z rozrywki i gangrena naiwności - że tym razem będzie inaczej, lepiej. Kolorowe bilbordy i baloniki, występy polityków na scenach przypominacjące wyczyny gwiazd muzyki pop, skutecznie odbierają ludziom rozum, a przede wszystkim działają jak znakomity środek amnezjogenny.
dzejes - 13 Października 2007, 14:57
Easy napisał/a | dzejes napisał/a | na taką skalę wykorzystuje imperium państwa do realizacji celów stricte partyjnych |
To SLD tego nie robiło? Nieudolnie, to fakt, ale chęci mieli te same. |
Nie na taką skalę. CBA - policja partyjna dostarczająca materiałów na zamówienie - Kaczyński sam czoraj powiedział, że CBA cały czas chodziło za Samoobroną. Rozpieprzona prokuratura z Ziobrą majstrującym w niej niczym pijany zegarmistrz. Macierewicz, o którym wszyscy mówią, że jest mitomanem szefem tajnych służb. O jego kompetencji świadczą raport nt. sytuacji w Afganistanie, w ktorych to niektórych przywódców lokalnych - weteranów walk z ZSRR określano jako kupionych przez Rosję - a ci ludzie prędzej by sobie gardło poderżnęli, niż to zrobili. Brak jakichkolwiek sensownych reform gospodarczych... Nie, PiS to zaraza, zdecydowanie najgorsza. SLD może i narzygał na stół, ale to PiS ten stół próbuje połamać.
NURS - 13 Października 2007, 15:49
dzejes napisał/a | NURS napisał/a | tylko w wyraźnym powiedzeniu tego ludziom klasy sredniej, żeby poparli dekaczyzację. |
Znaczy jak? Dasz gwarancję, że głos oddany na PO nie bedzie się równał POPiSowi? Czy głos oddany na LiD cokolwiek zmieni? Czy głos oddany na inne ugrupowanie nie będzie zmarnowany, czyli de facto nie będzie wsparciem największych ugrupowań, w tym PiSu? |
nie dam gwarancji, i to jest dla mnie najsmutniejsze. Mocny LiD moze to słabsza PO i tym bardziej POPiS.
Easy - 13 Października 2007, 15:53
NURS napisał/a | nie dam gwarancji, i to jest dla mnie najsmutniejsze. Mocny LiD moze to słabsza PO i tym bardziej POPiS. |
Nie bój żaby, PSL osiągnie te 10-12% i powstanie koalicja PO-PSL, bez obłudników z PiS i LiD. Każda inna opcja niż samodzielne rządy PO, lub PO-PSL to dalszy rozpad państwa.
ihan - 13 Października 2007, 17:23
IMHO rządy PiS są/były najgorsze. Nie ze względów na politykę zagraniczną, podejście do gospodarki, nieuchwalenie wielu ważnych ustaw, wpadki zdarzają się zawsze, powiedzmy nie w takim natężeniu, ale zdarzają się. Dla mnie jest to rząd najgorszy, bo powinien być nasz, bo rząd w wolnej Polsce to powinniśmy być my, a nie oni. Urban mówił, że rząd się sam wyżywi, ale nie dzielił społeczeństwa, bo to był ten na zewnątrz, narzucony jak komuniści, można było się przeciw takim postawom jednoczyć. To spajało ludzi, był wróg. Teraz jest inaczej. Nie ma żadnej jedności, rząd judzi i podburza, przeciwko własnym obywatelom, a to wykształciuchy, a to lekarze, a to przedsiębiorcy. Uczciwi ludzie czują się zagubieni, gdy targetem rządzących stają się osoby uchylające się od pracy, gdy wykształcenie i próba samodzielnego prowadzenia biznesu jest podejrzana.
Easy - 13 Października 2007, 23:42
Po dzisiejszym dniu uważam właśnie tego pana za najlepszego kandydata na przyszłego premiera. Jest skuteczny i potrafi wyprowadzić Polskę z kryzysu, co udowodnił wszystkim.
Tylko z czyjej listy startuje?
Agi - 14 Października 2007, 08:42
A wicepremierem Krzynówek, bo skutecznie podaje?
GAndrel - 14 Października 2007, 10:18
Obrona do CBA? Boruc do BORu?
dzejes - 14 Października 2007, 10:20
Dla mnie hitem było, gdy kibice podczas awarii oświetlenia skandowali "Gdzie są stadiony, Kaczyński, gdzie są stadiony?!"
mad - 14 Października 2007, 10:34
Albo: "Gdzie ta Warszawa, Gronkiewicz, gdzie ta Warszawa?"
dzejes - 14 Października 2007, 15:16
Sprzątając słucham sobie konwencji transmitowanych w TVN24 i prowadzę prywatny ranking patosu. Na czoło właśnie wysunęła się minister sportu mówiąc, że ma nadzieję, że EURO2012 będzie wielkim sukcesem wszystkich pokoleń Polaków. Tak, kurczę, od Bolesława Chrobrego. Zastanawiam się też kto ściagał od kogo, bo i Tusk i Kwaśniewski powoływali się na cytat z JPII "zło dobrem zwyciężaj". Chyba materiały propagandowe kupili u jednego sprzedawcy
Easy - 14 Października 2007, 16:10
http://www.tvn24.pl/-1,1524787,wiadomosc.html
Filipinka?
Przed chwilą widziałem spot PiS (dotyczący prywatyzacji słuzby zdrowia) i czuję się zażenowany. Demagogia w najczystszej postaci.
mad - 14 Października 2007, 16:48
Dzisiejsze hasło Kwacha o chorobie nawet mi się spodobało
Spróbuję jutro obejrzeć debatę. Zobaczymy, jak zachowa sie publiczność Tuska - z większą sympatią do adwersarza czy tak wulgarnie jak wobec Kaczora?
Easy - 14 Października 2007, 16:57
Zamiast głaskania się po główkach, Tusk powinien rozjechać Kwacha (a nie wspólnie z nim jechać po Kaczyńskim) i odebrać część elektoratu LiD.
mad napisał/a | Dzisiejsze hasło Kwacha o chorobie nawet mi się spodobało |
Możesz przytoczyć wypowiedź? Jestem ciekaw jak Kwachu się znowu tłumaczył.
mad - 14 Października 2007, 19:07
Cytuję z pamięci: "Moja choroba to nie jest wścieklizna polityczna, na którą zachorował PiS."
Easy - 14 Października 2007, 19:14
Chciał zabłysnąć a zgasł.
Gustaw G.Garuga - 14 Października 2007, 19:30
Kwaśniewski trwoni swój autorytet. I po kiego? Nawet nie przyniósł LiDowi oczekiwanego wzrostu notowań (choć to będzie wiadomo na pewno za tydzień). Zapowiadało się, że czeka go niejedno wysokie stanowisko za granicą, tymczasem czeka go chyba tylko polityczna emerytura w kraju. Szkoda
Martva - 14 Października 2007, 21:46
A ja coraz bardziej nie wiem, na kogo będę głosować. Ostatnio była PO, teraz waham się między PO a LiDem. PO mi sie podoba gospodarczo, ale światopoglądowo wyłazi z niej straszna konserwa (w Krakowie z pierwszego miejsca staruje facet który może i jest w porządku, ale np popiera pomysł wliczania średniej z religii do średniej, co mi się nie podoba bardzo). LiD z kolei dużo bardziej zgadza sie z moim światopoglądem, za to cudu gospodarczego nam chyba nie zrobi.
Coraz bardziej się miotam i coraz bardziej nie wiem. Z góry mówię że ani UPR, ani PSL nie wchodzą w rachubę - waham się między dwiema konkretnymi partiami.
Wczoraj na weselu kuzyn mi tłumaczył że mogę sobie glosować na PiS, na PO, na LPR, nawet na Samoobronę - ale żebym się nie ważyła na LiD, bo to mordercy, zbrodniarze i skur***. Pokłóciliśmy się strasznie, ale ochota do głosowania na lewo urosła we mnie o dobre kilka procent.
GAndrel - 14 Października 2007, 21:54
"Gospodarka, głupcze."
Easy - 14 Października 2007, 22:07
Martva napisał/a | ale ochota do głosowania na lewo urosła we mnie o dobre kilka procent. |
Najbardziej lewicową partią jest PiS (jeśli chodzi o gospodarkę).
Namawiam na głosowanie na PO. Ale i oszukiwać też nie zamierzam nikogo, więc jeśli masz naprawdę lewicowy światopogląd, to faktycznie jedynym wyjściem jest głosowanie na LiD.
Jestem konserwatystą, ale szanuję ludzi o lewicowych poglądach.
Martva napisał/a | w Krakowie z pierwszego miejsca staruje facet który może i jest w porządku, ale np popiera pomysł wliczania średniej z religii do średniej, co mi się nie podoba bardzo. |
Gowin jest w porządku, nie przekreślałbym go tylko dlatego, że jest za wliczaniem religii do średniej.
Martva - 14 Października 2007, 22:19
Ja właśnie nie wiem, czy mój światopogląd - nie do końca dobre słowo - jest lewicowy. Poglądy na gospodarkę lewicowe zdecydowanie nie są; uważam natomiast że Kościół w Polsce ma za duży wpływ na politykę, ustawa antyaborcyjna jest zbyt restrykcyjna, a związki homo nie są niczym złym. To jest światopogląd, czy ja cały czas używam złego słowa? Człowiek siedzi całymi dniami w sieci i głupieje
A PO jest liberalna gospodarczo, ale strasznie konserwatywna... obyczajowo?
Easy - 14 Października 2007, 22:27
Martva napisał/a | Poglądy na gospodarkę lewicowe zdecydowanie nie |
Tak samo jak u mnie.
Martva napisał/a | uważam natomiast że Kościół w Polsce ma za duży wpływ na politykę |
Racja, Kościół nie powinien się wpychać w politykę. PO nie potępia Kościoła, ale też i nie liże tyłka żadnemu Rydzykowi, czy Dziwiszowi.
Martva napisał/a | ustawa antyaborcyjna jest zbyt restrykcyjna, a związki homo nie są niczym złym |
Tu się już różnimy.
PO nie zaostrzy ani nie złagodzi ustawy antyaborcyjnej. Moim zdaniem- bardzo dobrze.
PO nie potępia homo, ale też i nie liczyłbym na zawieranie małżeństw homoseksualistów za rządów Platformy.
Martva napisał/a | A PO jest liberalna gospodarczo, ale strasznie konserwatywna... obyczajowo? |
Już nie tak konserwatywna, nad czym ubolewam.
Martva - 14 Października 2007, 22:30
To były tylko przykłady. A ja nie jestem konserwatywna wcale; zapewne zdarzą się jakieś kwestie - wyjątki, ale wyjątki potwierdzają regułę.
mad - 15 Października 2007, 00:29
Albo oddam nieważny głos, albo nie pójdę w ogóle. Jeszcze 2 tygodnie temu sądziłem, że zagłosuję na UPR, teraz nawet i ta chęć mi przeszła. LiD nie wchodzi w grę i nigdy nie wejdzie, PiS mnie rozczarował, PO to właściwie nie jest partia, bardziej Front Jedności Narodu mi przypomina.
Easy - 15 Października 2007, 13:52
Michnik: Przez dwa lata patrzyliśmy - sparaliżowani niczym królik przez węża - na proces stopniowej konfiskaty państwa polskiego przez Jarosława Kaczyńskiego i jego sojuszników. Teraz nadszedł moment by odzyskać Polskę
Brawo! Czas odzyskać Polskę! Dla Olka, dla Szmajdzińskiego, dla Kalisza, dla Siwca!
A inni się śmieją, że PiS odzyskał MSZ, czy Orlen...
Skandaliczna próba szantażu wobec Trybunału Konstytucyjnego, który zakwestionował antykonstytucyjną wszechlustrację pozostanie na zawsze czarną kartą rządów Jarosława Kaczyńskiego.
Ustawa lustracyjna została źle napisana, racja. Co nie zmienia faktu, że ktoś to w końcu musi przeprowadzić i żaden Michnik, choćby nie wiadomo jak głośno krzyczał, tego nie powstrzyma. Skończyły się czasy, gdy "Gazeta Wyborcza", jedyny "obiektywny" dziennik, nakazywał politykom, co im wolno robić, a co nie.
Słyszę: lepiej szukać szczęścia za granicą, bo tutaj nie da się żyć... A przecież nawet w najgorszych chwilach polskiej historii nasi dziadowie i ojcowie powtarzali: Nie rozpaczać!
Tak, te dwa lata to najgorszy okres w historii Polski. Nawet za Hitlera lepiej się żyło!
Dobrze, że w Polsce są jeszcze tacy patrioci jak Michnik i Kiszczak (tak, człowiek honoru).
A tak na serio: żal patrzeć jak ludzie zasłużeni dla Polski, tacy jak Michnik, po 89 zaczęli odwalać takie szopki...
Edit. Ups, literówka.
|
|
|