To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Koty, psy i inni pierzasto-futrzaści ulubieńcy.

Lynx - 21 Czerwca 2017, 17:24

Martva, współczuję...
nureczka - 21 Czerwca 2017, 18:03

Martva, bardzo mi przykro. Ogromnie współczuję.
Godzilla - 22 Czerwca 2017, 11:36

Martva, przytulam mocno :(
ihan - 22 Czerwca 2017, 19:42

Eh, zawsze człowiekowi przykro gdy zwierzaki odchodzą. Kijowo ewolucja wcisnęła nam uczucia.
merula - 26 Czerwca 2017, 18:52

Martva współczuję
merula - 1 Lipca 2017, 16:49

w Dzień Psa wszystkim psowatym smakowitego steka życzę :D
Martva - 11 Sierpnia 2017, 10:13

Wyprowadzam psa sąsiadów. Każdy spacer zaczyna się od wizytowania mojego domu i szukania kota (Diuna doskonale pamięta że był i gdzie go ostatnio widziała).

A ja się katuję oglądaniem zdjęć kotów do wzięcia. Tak naprawdę rozsądnym terminem jest połowa października i powinnam sobie założyć jakąś blokadę, ale znalazłam na FB nieoficjalną stronę dotyczącą kotów z krakowskiego schroniska (fundacje odpuszczam, nie spełniam warunków na dobry koci dom) i zaglądam sześć razy dziennie. Liczę że zdołam przekonać rodziców że dwa koty są jeszcze fajniejsze niż jeden kot.

Luc du Lac - 11 Sierpnia 2017, 10:40

Martva napisał/a
(fundacje odpuszczam, nie spełniam warunków na dobry koci dom) .

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

że co ?

Martva - 11 Sierpnia 2017, 11:10

99% fundacyjnych ogłoszeń mówi o:
-zabezpieczeniu okien,
-osiatkowaniu balkonu,
-niewypuszczaniu zwierzaka.

Problem w tym że mój dom jest dość zimny, więc większość sezonu ciepłego drzwi do ogrodu są otwarte przez cały dzień, i tyle z niewypuszczania. Okna są uchylne ale właściwie nigdy się ich nie uchyla (no ale możliwość jest więc powinny być zabezpieczone), balkon na 1 piętrze i mój Ryż z niego skakał, no ale obawiam się że co z tego. Ja im się z jednej strony nie dziwię bo się naoglądali kotów potrąconych, spadniętych/zrzuconych i zgniecionych w trakcie próby wylezienia oknem, no ale nie spełniam tych warunków i raczej nie spełnię.
Ale jest schronisko, schronisko nie ma aż takich wymogów a jest przepełnione. Tylko jeszcze dwa miesiące, jejku :( Siostra mówi że przesadzam a ja myślę że jednak jestem obrzydliwie odpowiedzialna.

ihan - 11 Sierpnia 2017, 19:45

Martva w mojej byłej stajni koleżanka opiekuje się kotami bezdomnymi (hobbystyczne schronisko niemal), każdą ilość, każdej płci, każdej maści, w każdym wieku ci dostarczyć mogę. Otwarty dom, jak najbardziej pożądany.
Martva - 11 Sierpnia 2017, 20:34

Teraz to trochę odpada, bo mam wrażenie że chemioterapia i nowy zwierzak to nie jest dobre połączenie :(
merula - 13 Sierpnia 2017, 19:48

Dwa koty to zdecydowanie lepiej niż jeden.
ihan - 13 Sierpnia 2017, 20:13

Zależy dla kogo, dla kotów czy dla właściciela. Choć znam przypadek, gdy koty się nie znosiły, albo raczej jeden nie znosił drugiego i niszczył go na wszelkie sposoby.
Martva, dopływ kotów jest ciągły, więc kiedykolwiek się zdecydujesz :)

Martva - 13 Sierpnia 2017, 20:44

Tak liczę że dwa schroniskowce wzięte równocześnie miałyby większe szanse się polubić.
No ale to zobaczymy za trochę, mam nadzieję...

Rafał - 14 Sierpnia 2017, 07:43

Znajoma przekazuje nam dzisiaj "odpad" z hodowli kotów brytyjskich, kocurek kolorystycznie niedopasowany do linii i bez większych szans na nabywcę, taki niby straszny brzydal. Normalnie śliczności. Nie wiem jak jest w innych hodowlach, "egzemplarze" niby nieudane kończą w wiadrze, czy jak? Bo czasem w miocie trafi się kocię nie trzymające standardów rasy.
Martva - 16 Sierpnia 2017, 14:34

Oddaje się znajomym albo sprzedaje za niepełną kwotę (na ogół po sterylce/kastracji). Takim w typie rasy znajduje się na ogół domy bez problemu.

Krótka czy długa sierść? i w ogóle pokaż fotkę, nakarm mój instynkt kocierzyński.

Rafał - 18 Sierpnia 2017, 08:45

To taki wyrób kotopodobny :wink: :

https://zapodaj.net/24f7be7befcd1.jpg.html

Martva - 18 Sierpnia 2017, 08:48

Jaaaaakiiii cielęcinek, miziałabym :omg:
LadyBlack - 19 Sierpnia 2017, 12:28

Takie skojarzenie w temacie, a'propos rozważań Martvej :wink: :wink: :D
https://img.joemonster.org/mg/albums/new/170818/milusie_kociaki_do_przytulania.jpg

Rafał - 21 Sierpnia 2017, 06:54

I kotki też niczego sobie :wink:
ketyow - 27 Października 2017, 10:37

Czy duży kot (7 lat) może jeść suchą karmę dla kociąt? Nie jest dla niego, nie wiem, zbyt kaloryczna? Bo zamiast jeść swoją to woli małemu podjadać.
Fidel-F2 - 27 Października 2017, 15:08

Nie może. Istnieje ryzyko, że zdziecinnieje. Jesteś pewien, że sam nie podjadałeś?
ketyow - 27 Października 2017, 15:15

No wiesz, tam jest więcej mięsa niż w kiełbasie.
Fidel-F2 - 27 Października 2017, 15:21

Chyba twojej
nureczka - 27 Października 2017, 15:23

ketyow napisał/a
Czy duży kot (7 lat) może jeść suchą karmę dla kociąt?

Taka karma nie jest odpowiednia. Kiedyś mi weterynarz długo tłumaczył dlaczego, ale wyparłam tę wiedzę. Zostało mi w głowie tylko główne przesłanie.

Martva - 27 Października 2017, 18:08

Internet mówi że za dużo białka i kalorii, skubać może, ale jak przegnie to grozi mu otyłość i problemy z nerkami.
ketyow - 27 Października 2017, 20:18

No tak mi się coś wydawało, że po coś te rozróżnienia w karmach są. Ona raczej to skubie, zawsze miskę ma pełną i je tylko jak ma ochotę, wykastrowana nie jest, dużo czasu spędza poza domem i nigdy otyła nie była (mowa o starszej). Ale tania karma zarówno adult jak i kitten ma białka 20-parę %, droga karma zarówno adult jak i kitten 40-parę %, więc to jednak tak nie do końca z tymi białkami prawda. Ponoć kot zje ile mu trzeba, a jak karma jest tania to zje więcej i się zapcha zbożem.
Fidel-F2 - 27 Października 2017, 20:23

ketyow, to nie są klony. Jeden będzie jadł umiarkowanie a inny będzie żarł do porzygu. I serio, poza okresem dorastania, rodzaj karmy jest sprawą trzeciorzędną.
ketyow - 27 Października 2017, 20:27

Biorąc pod uwagę markety i ilość ludzi kupujących tam najtańszą, to pewnie w dużym stopniu masz rację.
Fidel-F2 - 27 Października 2017, 20:29

To akurat marny argument

Partner forum