Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Fidel-F2 - 2 Marca 2009, 10:30
Słowik, wszyscy wiedzą ale to nic nie zmienia, a przynajmnie nie zmianiało, muszę sprawdzić, może się poprawiło
Ozzborn - 2 Marca 2009, 10:41
Właśnie zauważyłem, że niektóre tematy, w których pisałem/piszę maja tę opcję, ale część nie i chyba faktycznie o tych nie przychodzi spam. Może skrypt jest jakiś teges i nie odznacza wszystkich hurtowo? Teraz spróbuję sprawdzać to za każdym razem i oddznaczać ciekawe czy da jakiś efekt.
Agi - 2 Marca 2009, 10:47
Proponuję ponownie zgłosić problem goratowi, może coś wymyśli.
Godzilla - 2 Marca 2009, 10:47
A zmieniałeś to w profilu? Ja tam mam wpisane "nie" i to działa.
Ozzborn - 2 Marca 2009, 11:41
Godzilla,
ja wyżej napisał/a | Względnie jak to zrobić skoro klikanie w Czy wysyłać powiadomienia.. w kropkę Nie i zapisywanie zmian nic nie dało ani za 1., ani za 4. razem |
Moze zgłośmy mu to razem z kolejną, jak się orientuję, prośbą o moda do spoilerów ;]
Ziemniak - 3 Marca 2009, 07:47
Może ktoś wie co oznaczają literki w oznaczeniu filtru polaryzacyjnego, np. HTMC?
Fidel-F2 - 3 Marca 2009, 08:03
High Transmission Multi Coating - wysokiej jakości szkło z wieloma powłokami odblaskowymi
czy to filtr HAMA?
Ziemniak - 3 Marca 2009, 08:11
Owszem, a wiesz coś o innych skrótach i o zależnościach lepszy-gorszy?
Edit: Hoya, Ale Hamy też są z takim oznaczeniem.
Studnia - 3 Marca 2009, 08:15
High Transmission Multi Coating - i chyba jest to oznaczenie powłok ochronnych stosowanych w filtrach polaryzacyjnych.
Fidel-F2 - 3 Marca 2009, 08:28
Ziemniak, nie za bardzo ale z tego co wiem to zarówno HAMA jak i Hoya są bardzo dobrymi firmami, ich produkty zasadniczo sa dobrej jakości.
hrabek - 3 Marca 2009, 15:14
Kto cos wie o kotach i alergiach? Czy jest jakas rasa, ktora nie uczula, ktora alergik moze bez problemu trzymac w domu?
Skoro tyle osob ma koty w avatarach, to moze ktos cos wie?
Ozzborn - 3 Marca 2009, 15:52
Najlepsze są sfinksy - nie mają sierści, więc zerowa szansa alergii. Tyle, że to łyse potworki Są też rasy bardzo krótkowłose "dla alergików" ale nie pamiętam jak się zwą, mogę w wolnej chwili sprawdzić jeśli ktoś wcześniej nie rzuci nazwy.
hrabek - 3 Marca 2009, 15:54
Zarzuc jakimis nazwami, zebym mial punkt zaczepienia, poszukam po necie, zobaczymy co ludzie mowia.
Rafał - 3 Marca 2009, 16:06
Najlepszy będzie zestaw: kot + gilette
Martva - 3 Marca 2009, 16:11
Ozzborn napisał/a | Najlepsze są sfinksy - nie mają sierści, więc zerowa szansa alergii. |
Nieprawda, poza sierścią może uczulać naskórek i ślina.
Słyszałam że jasne koty alergizują mniej niż ciemne, ale nie wiem na ile to prawda. No i że wyhodowano koty zmodyfikowane genetycznie, niealergizujące, ale cenę sobie liczą w tysiącach dolarów - mój ex, fan kotów uczulony na wszystko, odgrażał się że kiedyś sobie takiego sprawi.
Ozzborn - 3 Marca 2009, 16:13
Cytat | Nieprawda, poza sierścią może uczulać naskórek i ślina. |
Racja, powinienem napisać zerowa szansa alergii na sierść
Poszukując nazw natknąłem się na częste stwiedzenie, że nie ma czegoś takiego jak kot dla alergików ponoć rexy (np. cornish czy devon) uczulają mniej.
EDIT:
Cytat | No i że wyhodowano koty zmodyfikowane genetycznie, niealergizujące, ale cenę sobie liczą w tysiącach dolarów |
Na to też się natkąłem. Ponoć 7000 baksów za sztuke... ale jak wywoła reakcję alergiczną to zwracają kasę
Anonymous - 3 Marca 2009, 16:32
Wiem tyle, co Ozzborn. Najczęściej uczula ślina i naskórek. Wymienione rasy ponoć uczulają mniej. A można spytać, o co chodzi? Przypadek alergii zaistniały czy sprawienie sobie zwierzaka? Alergeny długo utrzymują się w mieszkaniu, gdzie był kot, to warto wiedzieć. A jeśli decydujemy się na kota a boimy się alergii, to najlepiej poprzebywać z nim na jego terenie i się przekonać. Ludzie na kocim forum np. wielokrotnie pisali, że uczulająco działał konkretny przedstawiciel kociego gatunku.
merula - 3 Marca 2009, 22:16
podobno syberyjskie są alergikoprzyjazne
Witchma - 3 Marca 2009, 22:18
merula, są, ponieważ nie mają w ślinie białka, które w ponad 80% jest przyczyną alergii.
Zresztą sprawdziłam to w praktyce - mój brat jest uczulony na koty (i to dość mocno), a przy Dakarze jest zdrów jak ryba
merula - 3 Marca 2009, 22:33
tak mi właśnie mówili
ihan - 3 Marca 2009, 22:37
Martva napisał/a | No i że wyhodowano koty zmodyfikowane genetycznie, niealergizujące, |
I dodatkowy bonus, takiego kota ci nie zjedzą, bo to GMO.
Witchma - 3 Marca 2009, 22:39
Oj, te wyhodowane genetycznie są strasznie drogie.
A syberyjczyki to w pełni naturalna rasa... NIE, to nie znaczy, że można je zjadać
Godzilla - 4 Marca 2009, 10:22
Mój buras podwórkowy był jakiś mało alergizujący. Przychodził do nas kolega-alergik, i jakoś katar go nie brał, aż był zdziwiony. A kocisko było rasy czystej, piwniczno-dachowej, szary w paski, które nad oczami układały mu się w literkę M.
Nocturn - 4 Marca 2009, 10:25
Witchma napisał/a | NIE, to nie znaczy, że można je zjadać |
JAKTO NIE ???!!!!???
Witchma - 4 Marca 2009, 10:28
Nocturn, spróbuj, to zamienię Cię w żabę z tłustymi udkami i wywiozę do Francji
Fidel-F2 - 4 Marca 2009, 10:32
Witchma, nie trzeba, wyślij go do mnie
Witchma - 4 Marca 2009, 10:33
Fidel, mówisz i masz
Fidel-F2 - 4 Marca 2009, 10:35
i forma nie ma większego znaczenia, udka żabie lubie w bułce panierowane a nocturnami, w miejsce czipsów, komedie romantyczne zagryzam
dareko - 4 Marca 2009, 10:46
Witchma napisał/a | NIE, to nie znaczy, że można je zjadać |
niesmaczne?
Witchma - 4 Marca 2009, 10:47
dareko napisał/a | niesmaczne? |
Ciężkostrawne. Dla niektórych bardzo.
|
|
|