To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Fidel-F2 - 2 Marca 2009, 10:30

Słowik, wszyscy wiedzą ale to nic nie zmienia, a przynajmnie nie zmianiało, muszę sprawdzić, może się poprawiło
Ozzborn - 2 Marca 2009, 10:41

Właśnie zauważyłem, że niektóre tematy, w których pisałem/piszę maja tę opcję, ale część nie i chyba faktycznie o tych nie przychodzi spam. Może skrypt jest jakiś teges i nie odznacza wszystkich hurtowo? Teraz spróbuję sprawdzać to za każdym razem i oddznaczać ciekawe czy da jakiś efekt.
Agi - 2 Marca 2009, 10:47

Proponuję ponownie zgłosić problem goratowi, może coś wymyśli.
Godzilla - 2 Marca 2009, 10:47

A zmieniałeś to w profilu? Ja tam mam wpisane "nie" i to działa.
Ozzborn - 2 Marca 2009, 11:41

Godzilla, ;P:
ja wyżej napisał/a
Względnie jak to zrobić skoro klikanie w Czy wysyłać powiadomienia.. w kropkę Nie i zapisywanie zmian nic nie dało ani za 1., ani za 4. razem

Moze zgłośmy mu to razem z kolejną, jak się orientuję, prośbą o moda do spoilerów ;]

Ziemniak - 3 Marca 2009, 07:47

Może ktoś wie co oznaczają literki w oznaczeniu filtru polaryzacyjnego, np. HTMC?
Fidel-F2 - 3 Marca 2009, 08:03

High Transmission Multi Coating - wysokiej jakości szkło z wieloma powłokami odblaskowymi

czy to filtr HAMA?

Ziemniak - 3 Marca 2009, 08:11

Owszem, a wiesz coś o innych skrótach i o zależnościach lepszy-gorszy?

Edit: Hoya, Ale Hamy też są z takim oznaczeniem.

Studnia - 3 Marca 2009, 08:15

High Transmission Multi Coating - i chyba jest to oznaczenie powłok ochronnych stosowanych w filtrach polaryzacyjnych.
Fidel-F2 - 3 Marca 2009, 08:28

Ziemniak, nie za bardzo ale z tego co wiem to zarówno HAMA jak i Hoya są bardzo dobrymi firmami, ich produkty zasadniczo sa dobrej jakości.
hrabek - 3 Marca 2009, 15:14

Kto cos wie o kotach i alergiach? Czy jest jakas rasa, ktora nie uczula, ktora alergik moze bez problemu trzymac w domu?
Skoro tyle osob ma koty w avatarach, to moze ktos cos wie?

Ozzborn - 3 Marca 2009, 15:52

Najlepsze są sfinksy - nie mają sierści, więc zerowa szansa alergii. Tyle, że to łyse potworki :P Są też rasy bardzo krótkowłose "dla alergików" ale nie pamiętam jak się zwą, mogę w wolnej chwili sprawdzić jeśli ktoś wcześniej nie rzuci nazwy.
hrabek - 3 Marca 2009, 15:54

Zarzuc jakimis nazwami, zebym mial punkt zaczepienia, poszukam po necie, zobaczymy co ludzie mowia.
Rafał - 3 Marca 2009, 16:06

Najlepszy będzie zestaw: kot + gilette
Martva - 3 Marca 2009, 16:11

Ozzborn napisał/a
Najlepsze są sfinksy - nie mają sierści, więc zerowa szansa alergii.

Nieprawda, poza sierścią może uczulać naskórek i ślina.
Słyszałam że jasne koty alergizują mniej niż ciemne, ale nie wiem na ile to prawda. No i że wyhodowano koty zmodyfikowane genetycznie, niealergizujące, ale cenę sobie liczą w tysiącach dolarów - mój ex, fan kotów uczulony na wszystko, odgrażał się że kiedyś sobie takiego sprawi.

Ozzborn - 3 Marca 2009, 16:13

Cytat
Nieprawda, poza sierścią może uczulać naskórek i ślina.

Racja, powinienem napisać zerowa szansa alergii na sierść :P

Poszukując nazw natknąłem się na częste stwiedzenie, że nie ma czegoś takiego jak kot dla alergików ponoć rexy (np. cornish czy devon) uczulają mniej.

EDIT:
Cytat
No i że wyhodowano koty zmodyfikowane genetycznie, niealergizujące, ale cenę sobie liczą w tysiącach dolarów

Na to też się natkąłem. Ponoć 7000 baksów za sztuke... ale jak wywoła reakcję alergiczną to zwracają kasę :P

Anonymous - 3 Marca 2009, 16:32

Wiem tyle, co Ozzborn. Najczęściej uczula ślina i naskórek. Wymienione rasy ponoć uczulają mniej. A można spytać, o co chodzi? Przypadek alergii zaistniały czy sprawienie sobie zwierzaka? Alergeny długo utrzymują się w mieszkaniu, gdzie był kot, to warto wiedzieć. A jeśli decydujemy się na kota a boimy się alergii, to najlepiej poprzebywać z nim na jego terenie i się przekonać. Ludzie na kocim forum np. wielokrotnie pisali, że uczulająco działał konkretny przedstawiciel kociego gatunku.
merula - 3 Marca 2009, 22:16

podobno syberyjskie są alergikoprzyjazne
Witchma - 3 Marca 2009, 22:18

merula, są, ponieważ nie mają w ślinie białka, które w ponad 80% jest przyczyną alergii.
Zresztą sprawdziłam to w praktyce - mój brat jest uczulony na koty (i to dość mocno), a przy Dakarze jest zdrów jak ryba :)

merula - 3 Marca 2009, 22:33

tak mi właśnie mówili
ihan - 3 Marca 2009, 22:37

Martva napisał/a
No i że wyhodowano koty zmodyfikowane genetycznie, niealergizujące,

I dodatkowy bonus, takiego kota ci nie zjedzą, bo to GMO.

Witchma - 3 Marca 2009, 22:39

Oj, te wyhodowane genetycznie są strasznie drogie.

A syberyjczyki to w pełni naturalna rasa... NIE, to nie znaczy, że można je zjadać ;)

Godzilla - 4 Marca 2009, 10:22

Mój buras podwórkowy był jakiś mało alergizujący. Przychodził do nas kolega-alergik, i jakoś katar go nie brał, aż był zdziwiony. A kocisko było rasy czystej, piwniczno-dachowej, szary w paski, które nad oczami układały mu się w literkę M.
Nocturn - 4 Marca 2009, 10:25

Witchma napisał/a
NIE, to nie znaczy, że można je zjadać

JAKTO NIE ???!!!!???

Witchma - 4 Marca 2009, 10:28

Nocturn, spróbuj, to zamienię Cię w żabę z tłustymi udkami i wywiozę do Francji ;)
Fidel-F2 - 4 Marca 2009, 10:32

Witchma, nie trzeba, wyślij go do mnie
Witchma - 4 Marca 2009, 10:33

Fidel, mówisz i masz ;)
Fidel-F2 - 4 Marca 2009, 10:35

i forma nie ma większego znaczenia, udka żabie lubie w bułce panierowane a nocturnami, w miejsce czipsów, komedie romantyczne zagryzam
dareko - 4 Marca 2009, 10:46

Witchma napisał/a
NIE, to nie znaczy, że można je zjadać

niesmaczne?

Witchma - 4 Marca 2009, 10:47

dareko napisał/a
niesmaczne?

Ciężkostrawne. Dla niektórych bardzo.

Partner forum