Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Fidel-F2 - 23 Maj 2016, 17:56
żebym jeszcze wiedział o czy mówisz
gorbash - 23 Maj 2016, 20:06
Raspberry PI to taki minikomputer. Właściwie kupujesz samą płytkę ale ma grafikę/procek/pamięć/wyjścia USB/HDMI/sieć. Nie ma dysku - instalujesz system operacyjny na karcie SD.
Całość żre ze 2W energii. Podłączyłem sobie to pod HDMI telewizora i efekt jest taki jakbym miał kompa którego wyświetlaczem jest telewizorem. Tylko że nie buczy nic, żre 2 W prądu i steruje się tym pilotem od telewizora.
A i kosztuje z 20$.
Szczegóły znajdziesz na przykład tu http://www.spidersweb.pl/...berry-pi-2.html
Fidel-F2 - 23 Maj 2016, 20:13
interesujące
konopia - 23 Maj 2016, 22:00
nie ma za dużych TV, są tylko za małe, i 4K wcale nie jest lepsze od full HD, linkowałem kiedyś tekst wyjaśniający to, tym bardziej, ze w Polsce nie dostaniesz jeszcze dług sygnału 4K
3D i za-curved-ienie ekranu to zbędne bzdety.
Najważniejsze by ekran był odpowiednio duży, tzn. o dwa rozmiary większy nie kupującemu się wydaje, że to już jest przesada, czyli minimum 65 cali jak dla ciebie,
no i przede wszystkim liczy się jakość wyświetlanego obrazu,
te wszystkie smarty itp.. i tak najlepiej realizuje poprzez podpięcie kompa, czy ma to być rasbery czy inny mini stick czy zwykły media-pc, czy laptop czy tablet, to już twój wybór.
https://www.google.co.uk/...W-UAFkQ_AUIBigB
Mam smart LG 55 cali, too że jest za mały to juz po dwóch tygodniach wiedzieliśmy
nawet nie jest podpięty do netu, jak pisałem wcześniej, skubaniec po aktualizacji nie chciał odtwarzać moich materiałów - zdjęcia, filmy z kamery itp... odłączyłem mu neta i wszystko zaczęło znów działać, przy połączeniu z netem jest, że nie rozpoznany format pliku, pewnie sprawdza w jakiejś bazie, i jak mu coś się nie zgadza plikiem to nie odtwarza.
HDMI warto mieć minimum 3 (kablówka, konsola, PC)
Fidel-F2 - 24 Maj 2016, 02:08
Kablówki czy innej anteny tv nie mam i nie będę miał. Konsoli też raczej nie, a na pewno nie w najbliższej pięciolatce. Odtwarzanie filmów, YouTube i... więcej zastosowań nie przychodzi mi do głowy.
Co do rozmiaru to ogranicza mię budżet, max. 3,5k że wskazaniem raczej na 3k.
A jakieś różnice w technologiach między producentami? Np. różnice w jakości obrazu między powiedzmy Sony a LG albo Samsungiem? A te cyferki z dziwnymi skrótami, w domyśle odnoszące się w jakiś czasem chyba pokrętny sposób do częstotliwości odświeżania?
Rafał - 24 Maj 2016, 08:08
Właściwie wszystko sprowadza się do obrazu, czy nam się widzi czy nie. Po przetestowaniu wielu (hm, może i wszystkich modeli dostępnych po sklepach) padło na sony lub panasonic. Fatalny w odbiorze był obraz z samsungów, nieco lepszy z LG - może to kwestia odbić, nie wiem, ale najlepiej oglądało się z tych dwóch pierwszych. Co dziwne, bo niby różni producenci używają tych samych matryc, a efekty różne.
Duperele kwestia wtórna, ale robi drugi poziom selekcji. Sony ma androida i prosty odbiór sygnału ze wszystkiego. Sklonowanie obrazu z telefonu to jedno pacnięcie palcem, jest też apka na telefon zamieniająca go w wypasiony pilot z aktualnym programem itd. Youtube chodzi jak burza, Opera wbudowana obsługuje płynnie odtwarzanie filmów z np. CDA lub oglądanie strumieni z telewizjady (choć bywa, że najpopularniejsze kanały np. HBO czasem klatkuje).
Do minusów niestety problem z edytowaniem listy kanałów sat (ma kilka dekoderów) i choć można swobodnie to robić na kompie i przesłać do TV, to jednak potrafi zaraz poprzestawiać po swojemu - żre się o to z sony, zrobili mi nawet dwie aktualizacje systemu, ale nadal nie jest to mistrzostwo. No i czasem potrafi się system zawiesić i trzeba TV zrestartować.
konopia - 24 Maj 2016, 09:49
link do opisu kiedy full HD jest lepsze:
http://www.benchmark.pl/t...psze-od-4k.html
mój tv kupiła żona, w sklepie w którym zazwyczaj kupujemy rtv i agd była jakaś promocja, przysłali jej majla z informacją, że prawdziwe raty 0% bez żadnych dodatkowych opłat itp... a że nasze stare 40 cali było stanowczo za małe do nowego domu wybrała jeden z polecanych modeli, dodatkowo jego cena spadła o ponad 40% bo to było coś już starego (ponad pół roku po premierze czy jakoś tak, model z górnej półki, na full wypasie i z opcją, takie zawsze tanieją najbardziej)
sprawdziłem tylko ceny i opinie w necie, i kupiła, na drugi dzień przywieźli do domu, powiesiłem na ścianie i tak sobie wisi już rok.
Jak już wspominałem po dwóch tygodniach wiedzieliśmy, ze jest za mały.
Oglądamy te 55 cali z 2,8 m, niby spełniamy zalecane zależności by nie widzieć pikseli itp - szczegóły poniżej
http://www.benchmark.pl/a...-telewizor.html
Co do wykorzystania: dekoder kablówki i odtwarzacz Blueray robią za żródło (czasem podpinam laptopa), sygnału naziemnego nie oglądam, Youtube też z dekodera kablówki. netflisxy i inne też daje kablówka, na osobnym paśmie internetu bez limitu z priorytetem, nie ma sensu obciążać domowego netu.
Z opcji smart używam tylko wbudowanego odtwarzacza plików
, te wszystkie parowania telefonów, 3d itp sprawdziłem raz, działa ale do niczego nie jest mi to potrzebne.
Co mnie wku... w tym LG,
- raz że jest potwornie wolny, jak sie go włączy to on normalnie startuje jak PC, zanim rozgrzeje te swoje rdzenie i uruchomi OS to mija kilka chwil, przełączanie kanałów z naziemnej trwa długo.
- dwa to ze kontroluje to co daje mu się na kartach pamięci itp... pisałem wyżej
- trzy a , nie obsługuje kilku wyjść dźwięku na raz, nie można jednocześnie dać dźwięku na wbudowane głośniki i na wyjście dźwięku optyczne,
- trzy b nie wypuszcza (przepuszcza) sygnały wielokanałowego (to może być powiązane z tym, ze cyfrówka tutaj to mpg2)
dlatego nawet nie jest podpięty od amplitunera AV, dźwięk biorę bezpośrednio z kablówki czy z odtwarzacza BR, HDMI arc a ampli nie mam, więc nie wiem jak by to działało.
ilcattivo13 - 24 Maj 2016, 21:40
Fidel - jeśli nie oglądacie więcej niż 3h dziennie, to proponuję projektor W trzech kołach się zmieścisz, mniej miejsca zajmuje (i jest przenośny), a co 90 cali (przynajmniej, ja akurat taki mam ekran, ale są większe), to nie marne 65 cali I jeszcze jakie oszczędności zimą na ogrzewaniu W moim Acerze siedzi żarówa 1200W
Poza tym liczcie się, że im większy telewizor lub lepszy projektor kupicie, tym lepszej jakości będziesz musiał organizować filmy U mnie 720p, ale takie prawdziwe, a nie jakieś ripy z sieci, to absolutnie minimum Ale i tak, gdy tylko mogę, to kombinuję filmy na płytkach BR
Co do tefałów, to mamuśka sobie kupiła telewizor Sharpa i ja bym teraz też przy tej firmie został Jego nieco nowszy model (z bajerami) mieli zdaje się merulka i kropek i nie pamiętam, żeby narzekali
A taki tefał z zakrzywionym ekranem to sprawił sobie brat na ostatnie Boże Narodzenie. Coś koło 60 cali. Wywalił prawie 5 kół i teraz gryzie się w brodę, bo tefał wystarcza dla jednej osoby Jak się nie siedzi idealnie naprzeciwko środka ekranu, to ogląda się obraz jak z Rubina, tyle że z wklęsłym kineskopem, a nie wypukłym
Lowenna - 24 Maj 2016, 21:46
konopia napisał/a | nie ma za dużych TV, są tylko za małe, | Przy planowaniu regałów została na ścianie jedna dziura o wymiarach 120x70x15 cm. PoTVór ma się tam zmieścić.
ilcattivo13 - 24 Maj 2016, 22:59
Marnujecie miejsce na półkach na telewizor? A gdzie będziecie trzymać książki?
http://www.videoprojektor...CFeThcgodbocG_A - montujecie na suficie tuż przed regałem i włala
Ja mam ekran na statywie, taki sufitowy nie zdałby u mnie egzaminu, bo zbyt często wędruję z kinem po strychu
Ale w sumie, to musielibyście gdzieś zobaczyć, jak taki projektor się sprawdza Ma swoje plusy (rooooozmiar obrazu, klimat sali kinowej, ale bez przymusowego popkornu z kolą za kołnierzem i dziuni ubranej na srebrno rząd wcześniej, grającej na komórce), ma swoje minusy (latem też grzeje )... Do oglądania telewizji się nie sprawdzi, ale do filmów nie ma nic lepszego Niektórzy nawet na czymś takim grają - bitwa w dowolnym Total War na ekranie o dwumetrowej przekątnej wygląda ździebko inaczej, niż na piętnastocalowym ekranie lapka
Enyłej, ja swojego używam średnio 4-6 razy w miesiącu (na całonocnych wieczorkach filmowych - codziennie nie mam czasu na oglądanie filmów, poza tym, nie ma tyle dobrych filmów, żeby ich starczyło na codzienne oglądanie ), po nieco ponad czterech latach mam lampę "zużytą w połowie" (w trybie eko lampa ma wystarczyć na 4000 godzin, normalnie na 3000 godzin). Podejrzewam, że telewizor wystarczyłby na tyle samo czasu
Początkowo mi przeszkadzało to, że jak siedziałem blisko (mniej niż 1.5 metra), to widziałem kobylaste piksele, ale z takiej odległości na takim wielkim ekranie nic się nie da obejrzeć, a z 2.5 lub 3 metrów piksele znikają
Lowenna - 25 Maj 2016, 08:24
Jednak czytasz mi w myślach
Też jestem za ekranem. I tak będę kupowała projektor jesienią. A z racji poprzedniej pracy i zamawiania kilku ekranów (hitem był circa 7m x 4m) i projektorów, mam jakieś rabaty i w ogóle
konopia - 25 Maj 2016, 08:24
Lowenna, niedobrze Jeśli regał można jeszcze odmówić to zrezygnuj z zakupu!
15 cm głębokości to zdecydowanie za mało na podstawę tv, nie zmieści się, same tv są może i płaskie ale nóżki (podstawa) by zapewnić stabilność tak dużej płaszczyźnie to są dość szerokie.
Poza tym właśnie przypomniała mi się jeszcze jedna wada LG, miejsca podłączania tych wszystkich kabelków są w tak kretyńskim miejscy blisko środka jego pleców.
Powiesiłem go na ścianie, długo szukałem odpowiedniego wieszaka, taki który zapewni odpowiednia odległość od ściany by te wtyczki w ogóle się zmieściły, jak je montuję to i tak muszę poluzować zawieszenie i przechylać tv do góry (mam wieszak z tzw. tiltem, przydatne jak się wiesza trochę wyżej, poza rączkami nieletnich), by mieć wygodny dostęp do USB pozakładałem sobie kable - przedłużki, bo jak to wisi na ścianie do sięgnięcie do tych gniazdek graniczy z cudem.
Skończyło sie na tym, że z tv mam powyprowadzane wszystkie kable i leża sobie te końcówki pochowane, i w razie potrzeb podpinam PC usb itp pod nie, bo jakbym za każdym razem miał sięgać za tv to było by to bardzo nie wygodne, oczywiście nie każda przedłużka chciała działać z USB
Zanim wpakujesz dopasowany rozmiarami TV w taka mała wnękę to się zastanów jak tak będzie z podłączaniem tych wszystkich rzeczy, jak te wtyczki będą sterczeć w która stronę jak dostęp do nich będzie ,
np. kumple ma usb na samym boku, usb stick wystaje w bok na dobre 10cm
Poza tym, te wszystkie TV mają głośniczki od spodu, wyobraź sobie jaki dudeń i pogłos będzie jak wpakujesz go w taką wnękę.
Jeśli meble już stoją:
Jeśli wnęka jest goła - znaczy sie nie zabudowana, taka modno-ikeowa, jest dostepu do ściany, to mąż zamontuje ci tak jak najbardziej sterczący do przodu uchwyt na tv (z możliwością przegięcia i pochyłu, bu buło to wysuniete z tej wnęki, wtedy te twoje 70 cali się zmieści , będzie sobie sterczało przed meblami.
Albo bądź anarchistką, nie podążaj za utartymi schematami, zakładam, ze masz na przeciwko tej meblościanki kanapę a za nią ścianę. Obracasz kanapę o 180 stopni, przysuwasz do meblościanki, zostawiasz jakieś 70 cm na przejście (meblościanka z tyłu świetnie rozproszy dźwięk, poprawi warunki akustyczne) na gołej ścianie wieszasz tv dobrany wg odległości oglądania (sprawdzasz wieszak i wtyczki, itp..) dodatkowo masz miejsce głośniki czy inne soundbary.
A na koniec jeszcze jedno, duży płaski tv to duża powierzchnia, nawet przeciąg może go wyłożyć, jak go potrącić to jest niestabilny, będzie przyciągać Jagodę, to musi być zabezpieczone, przymocowane, coby się nie przewróciło na nią. Mój wisi tylko dlatego bo synuś z namiętnie trącą poprzedni mniejszy TV. Nie było przewrotki, trzeba było wymieniać w TV podświetlenie, starego typu LCD bez diod czyli taka naprawa jeszcze była wykonalna.
Lowenna - 25 Maj 2016, 08:32
konopia napisał/a | na gołej ścianie | Na gołym czym? Przecież napisałam, że została JEDNA dziura. Na trzech ścianach są regały od podłogi do sufitu, od ściany do ściany. W tym zostawiona została dziura 120x70 bo ustaliliśmy, że więcej niż 50' nie chcemy. A teraz mąż robi problemy
konopia - 25 Maj 2016, 08:40
na trzech ścianach,
dedukuję, że czwarta wolna, kanapa tyłem do mebli na ścianę TV!
Trzy ściany wypełnione półeczkami itp to doskonała adaptacja akustyczna!
Zgaduję ze wolna ściana to ta z oknem, trzeba będzie dać dobre zasłony by okno nie przeszkadzało w oglądaniu TV.
Jeśli to solidne mieszkanie - betonowe stropy to można dac pionową rurę - kolumnę albo dwie i do nich przymocować TV
Fidel-F2, sprawa z góry ustalona, zaplanowana, przegrana, a ty się ocknąłeś po czasie, eh, stary, szkoda gadać. Tam to nawet nie wiadomo czy 50 cali wejdzie, doliczyłeś wysokość podstawy itp. ?
Lowenna - 25 Maj 2016, 08:45
Na czwartej ścianie są okna pomiędzy którymi jest około 90 cm odległości. Największa przestrzeń to ta wspomniana dxiura w regałach Kanapa od początku stoi tyłem do jednej ściany z regałami. Przerwa circa 30-40 cm. Wrzucę foty, gdy Pijawce w końcu wyjdą zęby
konopia - 25 Maj 2016, 08:58
ok,
47 cali powinno fajnie wpasować się w wolne miejsce, tylko przed zakupem daj mężowi na piśmie, że ten projektor to faktycznie będzie kupiony do gwiazdki, bo to chyba jedyne rozwiązanie,
wiadomości czy pogodę czy innego tańca z idolem (o ile ktoś ogląda, bo ja nie) to można obejrzeć na maleńkim ekranie, a wartościowe materiały na projektorze
I takie rozwiązanie średniej wielkości Tv + projektor ma moją aprobatę:
ilcattivo13 - 26 Maj 2016, 00:51
Lowenna napisał/a | Jednak czytasz mi w myślach
Też jestem za ekranem. I tak będę kupowała projektor jesienią. A z racji poprzedniej pracy i zamawiania kilku ekranów (hitem był circa 7m x 4m) i projektorów, mam jakieś rabaty i w ogóle |
Nie czytam Ci w myślach Po prostu, jak to mówią, great minds think alike
ilcattivo13 - 30 Maj 2016, 14:03
Miał ktoś może do czynienia z odstraszaczami ptaków? Czereśnie dojrzewają, a wróble codziennie całymi stadami sprawdzają, czy już można zacząć wyżerkę :/ Kawki też :/
Siatki zakładać nie chcę, bo drzewo jest duże, a poza tym nie chcę martwych ptaków na posesji.
Dźwiękowe odstraszacze, to już raz u nas w parkach stosowali i nie pomogły.
Myślałem o czymś takim, żeby zawiesić na lince między gałęziami albo coś w tym guście. Próbował ktoś z Was takiej metody?
mesiash - 30 Maj 2016, 15:04
Dziadek żony ma cały arsenał ptaków tego typu, a czereśni i tak nie jest dane nam zjeść. Z drugiej strony, sąsiad w bloku chwali się, że u niego gołębie nie siadają dzięki takiemu cudu, co siedzi. Więc chyba zależy od motywacji takiego złodzieja.
ilcattivo13 - 30 Maj 2016, 20:21
Może dlatego nie pomogły, że były nieruchome i ptaki się przyzwyczaiły? Ponoć trzeba zamontować takiego ptaka tak, żeby się ruszał, np. podwiesić na lince, żeby się gibał na wietrze
No nic, trzeba będzie przetestować metodę
Rafał - 31 Maj 2016, 07:51
ilcattivo13, kota se kup.
ketyow - 31 Maj 2016, 10:20
gorbash, a jak z mocą procka w tym Pi? Da radę obrobić film FullHd taki w paczce mkv ważący 40 GB bez przycinek?
gorbash - 31 Maj 2016, 11:12
Nie próbowałem.
ilcattivo13 - 31 Maj 2016, 12:06
Rafał napisał/a | ilcattivo13, kota se kup. |
Miałem, i to niejednego Ale żadnej zależności między ilością zżartych przez ptaki czereśni a faktem posiadania lub nie kota nie stwierdziłem
Rafał - 31 Maj 2016, 12:11
ilcattivo13, może za nisko podrzucałeś?
Po sąsiedzku ptactwo się rozpleniło, (sąsiad brzezinkę sobie zasadził przy moim płocie ) koty się złażą na wyżerę z całej okolicy. Nie ma to jak broń biolo
Magnis - 31 Maj 2016, 15:41
Rafał napisał/a | ilcattivo13, może za nisko podrzucałeś?
|
Uważał na druty wysokiego napięcia .
ilcattivo13 - 31 Maj 2016, 19:14
Nie mam żadnych drutów ani przewodów nad posesją. Czy wy myślicie, że łatwo trafić w ptaka kotem? I to żywym?
Fidel-F2 - 31 Maj 2016, 19:15
za mało prochu mu podsypujesz
Magnis - 31 Maj 2016, 21:24
Fidel-F2 napisał/a | za mało prochu mu podsypujesz |
O toto .
konopia - 1 Czerwca 2016, 08:45
ilcattivo13, a jakbyś tak maszt postawił, taki jak do fagi , daw obrotową poprzeczkę poziomo, (taki kształt niby T i na bu ramionach te "sępy".Może jeszcze jakaś róża wiatrów, rękaw mierzący siłę wiatru, a ty w oknie z wiatrówką, a na ogród wpuść kilka wygłodzonych kotów. Czasem używane można w schronisku dostać,, tylko na łańcuch je, coby nie uciekły, nie poszły sąsiadom w szkodę, nic tak nie *beep* jak obce koty na ogrodzie.
|
|
|