Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?
ilcattivo13 - 5 Marca 2008, 22:11
podejrzewam, że są problemy ze ściąganiem, bo servery są przeciążone - jakby nie było, nie ma tak dużo serwisow ze starymi grami.
Ixolite - 5 Marca 2008, 22:11
Boć tam trzeba wpisać magiczne zaklęcie, co się na obrazku pokazuje. Za jakieś pół godziny powinno mi się zassać, to wrzucę u siebie, jeśli chce ci się czekać.
EDYTA: to do fidela były oczywista
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 22:12
Ixolite, poczekam
zaklecie wpisuje ale nie pomaga
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 22:15
poszło za szóstym razem
Ixolite - 5 Marca 2008, 22:15
Pewno ci się jedna literka na piesku chowa, 5 ich powinno być. Ale whatever Jak będzie to dam znać.
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 22:29
v i y, ale to wyczaiłem za pierwszym razem, no ale w koncu poszlo
Ixolite - 5 Marca 2008, 23:38
Czyli trud mój próżnym był? No nic, jak by kto jeszcze chciał to tu też jest przez jakiś czas: http://ixolite.info/temp/bbowl.zip
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 23:44
a wiesz jak toto odpalic? bo mi sie nie instaluje
rany ale ja durny jestem
Ixolite - 6 Marca 2008, 09:43
Popatrzem, ale nie wiem czy dziś na to patrzanie czas znajdę. Zapewne z poziomu emulatora DOSa trzeba uruchamiać.
Godzilla - 6 Marca 2008, 09:55
Kurczę, stare Ultimy tam mają!
Tylko...
ja chyba nie ściągnę, bo mi dziecko zgłupieje. Nici z grania.
ilcattivo13 - 6 Marca 2008, 13:08
Wydaje mi się, że wiem dlaczego jest problem ze ściaganiem ze Starych Gier - chyba trzeba ustawić zabezpieczenia przeglądarki na minimalne i odblokować formanty ActiveX. Ale czy to ma sens...
ra66it - 6 Marca 2008, 21:32
Na pewno serwer rozpoznaje po adresie IP komputer, na który pobierasz i nie pozwala w tym samym czasie pobierać więcej niż jednego pliku.
Używałem Firefoxa 2 z włączonym dodatkami Noscript oraz Adblock i kilkoma innymi zabezpieczeniami na komputerze a mimo to nie natknąłem się na ograniczenia inne niż to, o którym napisałem. Za pomocą dodatku IEtab przełączyłem się na IE 6 i też nie było żadnych problemów (ustawienia na pewno nie były na niskim poziomie). W sumie pobrałem kilka późniejszych wersji Ultimy.
Według mnie problemem jest coś innego niż ustawienia zabezpieczeń. Mam jednak za mało informacji, żeby postawić jakąś diagnozę.
ilcattivo13 - 6 Marca 2008, 21:59
ra66it Na 100% to nie jest problem IP. Poza tym, pobieram zawsze pojedynczo.
Moderzy na forum SG pisali, że ich serwer jest w stanie obsłużyć 20 pobierających, a chętnych z reguły mają koło setki.
Z drugiej strony mogliby wprowadzić zabezpieczenie za pomocą "rysowanych literek".
Może to wina MS IE 7? Ogólnie łobuz kiepsko chodzi. Jak możesz, to napisz jakich dodatków używasz w Firefoxie (oprócz wymienionych). Może jak przejdę na Firefoxa, to problem zniknie.
ra66it - 6 Marca 2008, 22:32
Dodatki, których używam na codzień to:
- Auto Copy (automatycznie kopiuje zaznaczony tekst do schowka - czasem go wyłączam)
- DownloadThemAll (menedżer pobierania)
- DownloadHelper (pobieranie wideo i obrazów, m.in. z youtube)
- Extended Statusbar (liczba obrazków do pobrania na stronie/pozostałych do pobrania, rozmiar ładowanej strony, prędkość ładowania strony itp.)
- Flashblock (animacje flash uruchamiasz sam przyciskiem)
- IE Tab (przełącza w biegu silnik wyświetlający stronę w zakładce z FF na IE)
- ImgLikeOpera (pozwala sterować wczytywaniem obrazków ze stron, np. w ogóle ich nie ładować, ładować wybrany na żądane itd.)
- MediaPlayerConnectivity (pozwala otwierać strumienie wideo w wybranych odtwarzaczach zamiast w okienku na stronie internetowej)
- NoScript (umożliwia m.in. zarządzanie wykonywaniem skryptów i odwołań do obiektów flash w locie, np. można odblokować tylko skrypty pochodzące z jednego serwera a resztę wyłączyć)
- ScrapBook (pobieranie witryn w całości do późniejszego przeglądania offline)
Obok zwykłej Firefox ma wersję przenośną, która zapisuje wszystkie swoje ustawienia w ustalonym katalogu, np. na dysku flash usb, czyli nie wpisuje się do systemu. Można nosić ze sobą i uruchamiać w różnych miejscach.
Niektóre strony mają problemy z IE 7 (z wzajemnością). MS wypuścił nawet specjalne obrazy maszyn wirtualnych z ograniczoną czasowo, preaktywowaną wersją Windows XP i przeglądarką do testowania zgodności stron i aplikacji internetowych z IE 6 oraz 7. Oczywiście w formacie MS Virtual PC.
ilcattivo13 - 6 Marca 2008, 22:36
Dzięki ra66it. Nie miałem problemów z internetem, dopóki używałem Win IE 7. Jak zainstalowałem MS IE 7, to od razu szlag trafił bezproblemową pracę.
Ixolite - 6 Marca 2008, 23:01
Polecam Operę
ilcattivo13 - 6 Marca 2008, 23:11
osiołkowi w żłoby dano...
Pako - 7 Marca 2008, 18:38
Opera, lisek, w sumie za jedno. Kwestia raczej przyzwyczajenia i preferencji. Zainstaluj oba, obadaj i tyle.
Na pczątek na pewno wygra lisek, przez możliwość upodobnienia go do IE do granic możliwości, tylko że lepszy jest. Opera staje się doceniana po czasie raczej.
W sumie, wszystko tylko nie IE
ra66it - 8 Marca 2008, 14:45
Podobno w IE 8 domyślnym trybem ma być zgodność ze standardami W3C, a pozostałe dwa tryby będą zgodne ze standardami MS (z IE 7 i z IE 6). Może znajdą się odważni aby to sprawdzić - ja już zrezygnowałem z IE.
Opera też ma wersję przenośną, którą można używać z pisaczka usb.
Może przenieśmy dyskusję o przeglądarkach i komputerach do innego wątku lub tematu, bo ten w założeniach miał być chyba o czymś innym. Jeśli odwiedzających to forum interesuje dlaczego IE - NIE a MS jest BE, to widzę dwie możliwości: 1) odesłać zainteresowanych na fora poświęcone komputerom i oprogramowaniu lub 2) gdy chętnych rzeczywiście jest trochę to może warto zrobić z tego oddzielny wątek. Chyba, że gramy w przeglądarki...
Pako - 8 Marca 2008, 15:30
Przeglądarki to wybitne narzędzie do grania giercownia.pl, milanos.pl, miniclip.com - ileż ja tam czasu nad pierdółkowatymi grami spędziłem...
ra66it - 8 Marca 2008, 21:18
OK. Marudzenie swithched off.
Hubert - 21 Marca 2008, 19:13
Kurde, znowu się zaciąłem w Defiance'ie. Tym razem w dziewiątym rozdziale w jakiejś kuźni. Wrrr....
A poza tym pogrywam w Fallouta. Jedynkę
ilcattivo13 - 22 Marca 2008, 01:08
FO1 była super, ale jak dla mnie zbyt krótka. Za to FO2
A grał ktoś w "Mount&Blade"? Gierka niewielka (instalka waży około 100 MB), ale grafika całkiem-całkiem. Do tego mnóstwo modów (jest nawet o bitwie pod Grunwaldem) - od konkwisty, przez wojny europejskie z różnych okresów, po klimaty japońskie (Onin no Ran) i chińsko-mongolskie. Do tego kilka nawiązujących do gier (Gothic) i książek (np. do Lotr, do A Song of Ice and Fire).
W grze podróżujemy sobie po różnych krainach (w zależności od moda, który zainstalowaliśmy). Zbieramy po drodze wesołą gromadkę, z którą będziemy zdobywać grody, napadać na inne wesołe gromadki, handlować (dla "mienczaków"), grabić kupców (dla ""tfardzielóf", bo gildia kupiecka czuwa i nie będzie można handlować), wykonywać questy przeróżne i jeszcze wiele innych rzeczy czynić można.
Gra jest połączeniem rpg, FPP i strategio-handlówki. RPG, bo zdobywamy doświadczenie, za które podbudowywujemy naszą postać (w sumie, w zależności od moda, nawet kilkadziesiąt atrybutów + plus perki i zdolności), naszych kompanów i wojaków. FPP, bo walka odbywa się w tym trybie (głównie, bo można też włączyć widok z trzeciej osoby, ale nie ma to zbyt wielkiego sensu). A strategia, i handlówka, bo organizujemy i ekwipujemy swoje wojsko, wybieramy wojaków, którzy pójdą na pierwszy ogień i szkolimy ich. Do tego możemy nie walczyć (trzeba mieć szybkie konie) tylko handlować pomiędzy miastami i osadami.
Doświadczenie zdobywamy w walce i przy wykonywaniu questów. Nasi wojacy, dzięki doświadczeniu podnoszą swoje kwalifikacje, dzięki czemu z "pizanta" zrobić możemy "ciut-nie-rycerza", przy czym sami okreslamy drogę rozwoju - walka wręcz czy strzelanie. Wojaków rekrutujemy z różnych dostępnych nacji i kast, dzięki czemu możemy bardzo zróżnicować, lub wyspecjalizować swoje wojsko.
Broń i zbroje, które możemy używać zależą od doświadczenia postaci, podobnie jak to miało miejsce w "Diablo". Wyposażenie zależy ściśle od moda jaki zainstalujemy. W modach "średniowiecznych" będzie rycersko-chłopie, a w Onin no Ran - typowe dla "przedprochowej" Japonii. Są mody, w których można samemu wykonywać części zbroi i broń.
Do tego dochodzą konie . W zależności od moda, od kilku do kilkunastu odmian. Koniki stepowe? A "prociem" bardzo. Ciężki koń do pracy w polu? Jest już Twój. Wielkie i umięśnione bydle dla rycerza? Do wyboru do koloru. Każda rasa ma określone "parametry", czyli PŻ, udźwig, szybkość, zwrotność itp. W niektórych modach można też jeździć na wargach (proszę się głupio nie uśmiechać, chodzi oczywiście o takie duże wilki), różnych jaszczurach, wielkich kotach, a nawet na nosorożcach
Potyczki. Gdy nas ktoś napadnie, albo to my napadniemy na kogoś (oczywiście zależy to głównie od mobilności naszego oddziału), włącza się tryb bitwy. Walka ma miejsce na kwadratowym obszarze (na oko to ze 300x300m), rzeźba terenu się zmienia (pustynia, stare lasy, zarośla, wzgórza, góry czy w grodach, do tego przepływające rzeki i jeziorka), przy różnej pogodzie (w padającym deszczu i śniegu łuki i kusze sprawują się gorzej, można mieć kłopot ze strzelaniem z muszkietu). Walczyć możemy pieszo lub konno. Na tym polu walczy na raz standardowo 20 Twoich i 20 wrogów (ilosć wrogów można regulować. Jeśli cały oddział wroga miał więcej niż 20 ludzi, to po zakończeniu walki z jedną 20-stką, będziemy walczyli z kolejną. I tak do wybicia oddziału Twojego lub wroga. O ile piesza walka stanowi kopię tej z "Gothica", to tak miodnej walki konnej nigdzie jeszcze nie było. Można sobie osiodłać lekkiego konika, w rękę chwycić łuk i walczyć po tatarsku, albo wsiąść na ciężkiego bojowego rumaka, zaopatrzyć się w kopię lub lancę i wykonać szarżę na usiłującą uciec nam z drogi biedną piechotę. Jedno i drugie jest równie miodne. Wrogi jeździec po trafieniu strzałą, bełtem lub oszczepem puszcza wodze i broń, rozkłada rączki i powoli zsuwa się z konia, po czym jeszcze przez jakiś czas wlecze się za koniem z nogą w strzemieniu. Przy pomocy kopii możemy zmiatać przeciwników z siodeł, a z rozjechanej piechoty tworzymy kotlety. Jeśli nie chcemy przeciwnika zabić, tylko wziąc w jasyr (np. w celach późniejszego odsprzedania dla handlarzy niewolników), to walimy go bronią obuchową. Poza tym broń zadaje też obrażenia kłute i cięte. Jeśli padnie pod nami koń, to możemy złapac innego (na przykład po zabitym wrogu), ale trzeba uważać, żeby go nie spłoszyć.
Gra niestety ma spore wymagania sprzętowe (oprócz miejsca na dysku). U mnie na Athlonie 64 3000+, 1 GB RAM i GeForce 6600 GT chodzi płynnie, ale na słabszych kompach już nie bardzo. Zwłaszcza walka jest "zasobożerna". Gra na razie jest darmowa, mody również. Ale w tym roku ma trafić do sprzedaży, więc raczej radziłbym się śpieszyć ze ściąganiem jej z sieci. Jest tak miodna, że grałem ponad cztery miesiące, w mody Native (podstawowy), Mesoamerican, Ork & Human, Onin no Ran, plus różne dodatki do Native. Jak na razie to mój hit roku 2007.
Adresy:
http://www.taleworlds.com/ - strona oficjalna gry
http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/ - mody i dodatki
http://www.mountblade.info/ - polska strona fanów gry
EDIT: Oj chyba już nie jest darmowa , ale w tym wypadku można wydać te 25 (lub 14) dolców...
Micronus - 27 Marca 2008, 06:59
A ja kupiłem na Allegro Bioshocka. W końcu powykorzystuję moją 360tkę, bo od kwartału leży i się kurzy, od razu zakupiłem kilka gier i jakoś nic mnie nie ruszyło.
gorbash - 27 Marca 2008, 09:21
Pomóżcie. Naszła mnie chęć na gre planszową lub karciankę. Raczej nie mam zamiaru zostać kolekcjonerem także "M:tG" odpada. Tematyka właściwie dowolna byle grywalność była duża. Target: dwójka dorosłych (znaczy się wiekiem) osób. Zaproponujecie coś fajnego?
Ixolite - 31 Marca 2008, 22:46
http://www.escapistmagazi...zeropunctuation
Wideo-recenzje, polecam
UWAGA: trzeba nieźle rozumieć mówiony angielski i tolerować wulgaryzmy
Godzilla - 1 Kwietnia 2008, 09:40
http://gry.onet.pl/4055,8...m,recenzja.html
ciekawy eksperyment.
Ixolite - 1 Kwietnia 2008, 10:17
Ciekawy początek kwietnia
Godzilla - 1 Kwietnia 2008, 10:19
I to jak A co, nie poposłowałbyś sobie?
Ixolite - 1 Kwietnia 2008, 10:37