To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jarosław Grzędowicz

feralny por. - 21 Listopada 2009, 11:10

No to ja też jestem podłamany.
Kruk Siwy - 21 Listopada 2009, 11:16

Z drugiej strony ponieważ odniósł sukces traktujemy go jak doświadczonego pisarza. A przecież gdy zaczynał sagę był w zasadzie debiutantem z jednym tomem opowiadań na koncie. No i zupełnie nie potrafił obliczyć jakiej objętości będzie dzieło. Teraz już pewnie wie, ale... i tak jest to wkurzające.
Zgaga - 21 Listopada 2009, 11:21

Zaczyna to przypominać styl tworzenia niejakiego Georga R. R. Martina - cykl "Pieśń lodu i ognia". Zdaje się, że panu się to bardziej rozrosło niż przewidywał.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2009, 11:24

póki nie zakończy nie wezmę sie za kupowanie ani czytanie
nureczka - 21 Listopada 2009, 11:30

Już kilka lat temu dopracowałam się złotej zasady: nie tykam dzieł, które nie zostały ukończone.
A co do wyrobu Martina. W okolicach trzeciego tomu powiedziałam NIE. Mam nieodparte wrażenie, że autor przyssał się do żyły złota (przypominam, mówię teraz o Martinie) i będzie kontynuował cykl do śmierci i o jeden dzień dłużej. Mój starczy umysł nie jest przygotowany na hołubienie latami w pamięci kilkunastu pokręconych wątków. I tak muszę w mózgownicy utrzymywać cały czas kilkadziesiąt podręczników użytkownika i administratora, kilkanaście słowników i daty urodzin rodziny bliższej i dalszej. O!

Witchma - 21 Listopada 2009, 11:32

nureczka napisał/a
będzie kontynuował cykl do śmierci i o jeden dzień dłużej.

Jak Jordan "Koło czasu"...

Też nie muszę się spieszyć z czytaniem, zapas lektur mam na najbliższych kilka lat, Grzędowicza się spokojnie przeczeka :D

dalambert - 21 Listopada 2009, 12:27

Witchma napisał/a
Jak Jordan Koło czasu...
Z tego wypadłem w połowie drugiego tomu, ale de gustibus ....
Ale zdeje sie, ze teraz to juz wnuki Jordana piszą :twisted:

Witchma - 21 Listopada 2009, 12:45

dalambert, z tego, co wiem, ma być wydany jeszcze jeden tom, ale w trzech częściach :)
Hubert - 21 Listopada 2009, 12:54

Ale marudzicie. Od Księgi Całości, której kontynuacja ukaże się nie wiadomo kiedy i zamkniętej Sagi o Wiedźminie nie było porządnego, dłuższego cyklu fantastyczno-przygodowego. PLO może to zmienić, nawet jeśli Grzędowicz planował to jako trylogię.

EDIT:
Witchma, o, to ciekawe, co mówisz. Znaczy wyszła spora kniga po prostu, a Wy tu końca świata i Grzędowicza wołacie.

nureczka - 21 Listopada 2009, 12:58

Sosnechristo napisał/a
Ale marudzicie.

Za oknem szaro, na deszcz się zanosi, do wiosny szmat czasu i nawet wypić nie można, bo dziś jeszcze muszę za kierowcę robić. To co mi oprócz marudzenia pozostaje?

Hubert - 21 Listopada 2009, 13:00

Posłuchać/obejrzeć/przeczytać coś wesołego.
Kruk Siwy - 21 Listopada 2009, 13:10

Sosnechristo, porównanie całkiem chybione. Księga całości składa się z osobnych historii. Można czytać od środka albo i od końca. Tu mamy "ciągutkę" która jest cięta na płaty tępym toporem. Ciach! i czekajcie na ciąg dalszy przygód w krainie deszczowców dwa lata.
Oczywiście najważniejsze żeby rzecz wyszła dobrze. Ale w tzw "międzyczasie" będziemy objawiać niezadowolenie. Takie jest nasze niezbywalne prawo czytelników.

WhiteMagic - 21 Listopada 2009, 16:02

Autor zdecydował się opowiedzieć o książce :)

Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy:
http://www.youtube.com/watch?v=MS3gwKXcROM

Witchma - 21 Listopada 2009, 16:28

Czyli w sumie cztery tomy mają być. I dobrze :)
mBiko - 21 Listopada 2009, 18:24

To chyba się jednak jeszcze trochę wstrzymam z rozpoczęciem lektury.

Jeszcze jedno, a propos Martina, minęły właśnie cztery lata od publikacji 'Uczty dla wron", a kontynuacja dalej w rosole. Co prawda autor chwalił się niedawno, że ma 1100 stron manuskryptu, ale...

dalambert - 21 Listopada 2009, 18:35

mBiko, zapowiadał solennie na 2006 - każdy przeczytać może w posłowiu "Uczty dla wron" żeby go .... tu seria zyczeń równie wrednych co obfitych :evil:
mBiko - 21 Listopada 2009, 18:48

No właśnie dalambercie, obiecanki-cacanki a mnie już ręce świerzbią.
Hubert - 21 Listopada 2009, 20:35

Cytat
Sosnechristo, porównanie całkiem chybione. Księga całości składa się z osobnych historii. Można czytać od środka albo i od końca. Tu mamy ciągutkę która jest cięta na płaty tępym toporem. Ciach! i czekajcie na ciąg dalszy przygód w krainie deszczowców dwa lata.
Oczywiście najważniejsze żeby rzecz wyszła dobrze. Ale w tzw międzyczasie będziemy objawiać niezadowolenie. Takie jest nasze niezbywalne prawo czytelników.

Ależ oczywiście i nie każę się go pozbyć - ino stwierdzam fakt. A porównanie tylko w połowie chybione, bowiem wymieniłem też Sagę o Wiedźminie, która już jest 'ciągutką' ;-)

mBiko napisał/a
że ma 1100 stron manuskryptu, ale...

... okazało się, że to dopiero prolog większej historii :mrgreen:

mBiko - 21 Listopada 2009, 21:57

Ale pięć tomów Sagi wyszło w pięć lat Sosnechristo.
Hubert - 22 Listopada 2009, 10:53

No bywa, każdemu zdarza się zwolnić tempo. Choć z drugiej strony, Erikson mniej więcej co dwa lata wydaje książkę o objętości 1300 stron, więc chyba można...
Hubert - 27 Listopada 2009, 16:13

Premiera już dziś. Chwalić się, kto zdobył :)
Kruk Siwy - 27 Listopada 2009, 16:16

Zamówiliśmy w empicu internetowym.
WhiteMagic - 27 Listopada 2009, 16:19

Ja :mrgreen:

Przesyłka w dniu premiery to jest coś, co strasznie cieszy wygłodniałego czytelnika :twisted:
Szykuje się kilka zarwanych nocek.

Dunadan - 27 Listopada 2009, 19:51

Jak już ktoś będzie się mógł podzielić wrażeniami niech to zrobi niezwłocznie :mrgreen:
Hubert - 27 Listopada 2009, 22:35

Znając tempo, w jakim się czyta PLO I i II - opinie możemy zobaczyć lada chwila.
NasirWizz - 28 Listopada 2009, 15:00

Podzielam powyższe prośby - czekam na opinie :-)
A może ktoś był na spotkaniu ? Jakie wrażenia?

Mateusz - 28 Listopada 2009, 15:29

Ze spotkania? Takie jak zwykle: irytuje mnie prowadzący, który cały czas pospiesza spotkanie. Choć dzisiaj nie było tak źle jak na spotkaniu z Mają Kossakowską.

Ogólnie z informacji to:
- stwierdzenie, że będą 4 tomy i koniec, więcej PLO nie przewiduje.
- ma małe, ale wciąż obecne plany stworzenia zbiorku opowiadań horror i groza
- następny (ostatni) tom będzie "pięć miesięcy po napisaniu", czyli ma nadzieję, że będzie to w mniej niż rok (już zbiera materiały)

Reszta była normalną pogadanką o mordowaniu bohaterów, rozrastaniu się opowieści z jednego tomu do czterech i ogólnie o rzeczach, o które fani zawsze pytają pisarzy, typu czy bohater umrze czy nie. Odpowiedzi rzecz jasna uroczo wymijające.

Rafał - 30 Listopada 2009, 10:56

Kurdele bele, myślałem, ze czytam recenzję na WP.PL :http://ksiazki.wp.pl/katalog/recenzje/page,2,rid,39766,recenzja.html a to jakiś pierniczony spojlerowiec, sam się durny wkopałem, co za idiot ze mnie, za późno się zorientowałem, że streszczenie czytam, do urny nędzy! :twisted: Ktoś chce wiedzieć jak się kończy PLO3?
corpse bride - 30 Listopada 2009, 11:27

NIEEEEEEEEEEEE!!!!
Ozzborn - 30 Listopada 2009, 21:35

Tabadam! A nie mówiłem, a nie mówiłem (w nureczkowym wątku)...

Partner forum