To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Laboratorium - Q & A.

Ziemniak - 10 Wrzeœśnia 2009, 11:55

Dunadan, NTFS to podstawa, a żaden dysk nie jest stuprocentowo pewny, najlepiej trzymać zdjęcia na dwóch różnych dyskach i ew. kopie zapasowe na DVD-R (odświeżane co jakiś czas)
hrabek - 10 Wrzeœśnia 2009, 11:59

NTFS, FAT32 nie obsłuży tak wielkich partycji (dysk mam podzielony 200-reszta, na mniejszej trzymam system). Oczywiście obojętnie jaki by to nie był dysk, warto mieć jakiś backup dla danych. Ja mam Verbatim 320GB na USB, na który kopiuję raz na kilka tygodni najważniejsze dane. A jak mi się danych jednego typu uzbiera odpowiednia ilość (zdjęć, mp3, itd.) to nagrywam płyty (po dwie, gdyby jedna padła). Better safe than sorry.
gorat - 10 Wrzeœśnia 2009, 12:05

Samsungów nikt nie używa? Noż zgroza, 1/3 wszystkich modeli i gdzieś userów wtopiło :shock: :wink:
Dunadan - 10 Wrzeœśnia 2009, 12:10

Cholera... 120GB na płyty DVD to trochę tego będzię :|
Ziemniak - 10 Wrzeœśnia 2009, 12:12

Dunadan, nie przesadzaj, raptem jakieś 40 złotych + dwanaście godzin nagrywania (z weryfikacją)
Dunadan - 10 Wrzeœśnia 2009, 12:14

Ziemniak, i tona płyt ;P: gdzie to trzymać...
Anonymous - 11 Wrzeœśnia 2009, 16:27

Dunadan, zawsze możesz na blueray-ach wypalać... ;P:
Ziemniak - 11 Wrzeœśnia 2009, 18:16

...jak jesteś bogaty z domu :mrgreen:
Dunadan - 11 Wrzeœśnia 2009, 18:42

Śmiejcie się... za kilka lat blueray będzie standardem tak jak teraz DVD. A wtedy... ;-)

Odkryłem ze w swoim laptopie mam gniazdo RAID :mrgreen: pytanie:
Czy istnieje jakaś przejściówka pozwalająca na połączenie dwóch dysków zewnętrznych, tych takich na USB, w któryś z RAIDów? nalepiej RAID1, bo zależy mi na niezawodności :)

hrabek - 14 Wrzeœśnia 2009, 08:18

Są urządzenia, do których możesz włożyć 2 dyski i możesz na nich ustawić RAID.

Np. coś takiego: http://allegro.pl/item731...ow_nas_2tb.html
chociaż oczywiście można znaleźć mniejsze i tańsze. O gnieździe RAID w laptopach nie słyszałem. Czasami firmy dają fabrycznie dwa dyski połączone w RAID 0 w swoich najsilniejszych laptopach, żeby dysk szybciej pracował, ale żeby laptop miał gniazdo raid, to nie słyszałem. A jak to gniazdo wygląda? Może tam się wkłada drugi dysk i w biosie ustawia raid?

Dunadan - 14 Wrzeœśnia 2009, 19:54

hrabek, EVEREST wykrywa mi "SCSI/RAID Host controller" więc rozumiem że mam możliwość zainstalowania sobie RAID w jakiś sposób. Pytanie: jaki?
Ziemniak - 14 Wrzeœśnia 2009, 20:08

Dunadan, musiałbyś sprawdzić, jakie masz złącze dysku twardego na płycie głównej lapka i czy w biosie możesz włączyć RAID. Poza tym będzie technicznie trudno upchnąć dwa dyski do lapka, chyba, że wywalisz DVD.
hrabek - 15 Wrzeœśnia 2009, 09:00

Chyba, że to złącze RAID, o którym piszesz to de facto kieszeń na dysk - dysk 2,5 cala jest mały i wąski i jestem w stanie sobie wyobrazić, że można stworzyć taki slot, w który drugi dysk się wsuwa. Wtedy w BIOSie możesz ustawić RAID.

Podaj model laptopa, poszukam w necie, może coś wyczytam jak to działa.

Dunadan - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:27

hrabek, Lenovo T61, konkretną nazwę modelu podeślę wieczorem :)
hrabek - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:49

Znalazłem coś takiego:

http://www.notebookcheck....T61.3973.0.html - nie piszą nic o Raidzie.
http://forum.notebookrevi...ad.php?t=177567 - a tu wręcz piszą, że nie ma hardware'owego kontrolera. Chyba, że masz jakąś lepszą wersję.
Jeżeli nawet, to z tego co piszą w drugim linku, podłączenie dysku byłoby możliwe tylko przez DVD bay (Ultrabay) - czyli po pierwsze musiałbyś się pozbyć DVD, a po drugie dokupić specjalną kieszeń z miejscem na dysk. Dysku podłączonego na USB na pewno nie da się zRAIDować z tym w obudowie. Pozostaje ci podlinkowane przeze mnie wcześniej rozwiązanie z domowym NASem.

Tu z kolei: http://www.allegro.pl/ite...tisy_warto.html - gościu pisze, że można zbudować RAID, ale znowu tylko przy użyciu kieszeni w miejsce DVD.

Podsumowując: nawet jeśli w twoim modelu można zbudować RAID, to tylko poprzez specjalną kieszeń na dysk w miejsce napędu DVD. Musiałbyś poszukać, czy da się kieszeń DVD podłączyć zewnętrznie jakimś kablem. W poprzedniej firmie przy Dellach była taka możliwość. Ewentualnie kupić zewnętrzną nagrywarkę na USB. Jeśli używasz laptopa jako desktop-replacement, to i tak pewnie ci to bez znaczenia, czy kieszeń DVD (zakładam, że to nagrywarka) masz na zewnątrz, czy w środku. Ale jeśli dużo laptopa przenosisz, to jest to duże utrudnienie. Dodam, że jak zraidujesz dyski, to w Raidzie 0 na pewno nie będziesz mógł dysku wyjąć i zamienić na DVD (np. żeby coś nagrać), w przypadku RAID 1 teoretycznie taka możliwość istnieje (bo to mirroring i właśnie po to jest to robione, że jak padnie dysk, to można go wyjąć, więc symulowałbyś "pady"), natomiast nie wiem, jak się zachowa akurat twój laptopowy raid.

Generalnie wydaje mi się to niewarte zachodu. Lepiej kup zewnętrzny dysk na USB i albo ręcznie backupuj swoje dane, albo znajdź jakiś program, który będzie zadane foldery synchronizował z tym zewnętrznym dyskiem. To wydaje mi się o wiele prostsze, niż zakładanie raida do laptopa.

Dunadan - 15 Wrzeœśnia 2009, 19:04

hrabek, dzięki za info, masz rację odpuszczę sobie. Na razie lapek to mój jedyny komp ale w przyszłości planuję zakup jakiegoś PieCa na którym będę mógł też może nieco więcej pograć :mrgreen: Wtedy zastanowię się na poważnie w utworzenie sobie jakiegoś RAIDa.
hrabek - 17 Wrzeœśnia 2009, 10:51

Moim zdaniem szkoda prądu i kasy - wydajesz pieniądze na drugi dysk, którego miejsca nigdy nie wykorzystasz. No chyba, że chcesz RAID 1+0, ale wtedy musisz mieć 4 dyski. Czyli 4x większą kasę musisz wydać. Lepiej kupić sobie dysk zewnętrzny na USB, który oprócz backupowania twoich danych posłuży także do wymiany plików, jak pójdziesz do kumpla.
Dunadan - 17 Wrzeœśnia 2009, 10:58

hrabek, IMHO dysku są teraz naprawdę tanie... jak będę kupował sprzęt, tj. za dwa lata powiedzmy to 1 Tb będzie w cenie 200zł... nie problem dla mnie wydać 400zł po to by mieć bezpieczny RAID 1Tb... to mi raczej wystarczy, nawet jeśli sobie kupię Sony A900 która ma 24mln pixeli i pliki 20MB :wink:
gorat - 10 Października 2009, 22:41

Mam nowy dysk - przekonaliście mnie do Caviara, ładny dysk. Tylko jest problem: po (poprawnym) skopiowaniu partycji system z WD się uruchamia i... zamiast wyboru użytkownika mam tylko małe logo na niebieskim tle, dość standardowo wyglądające. NIC ponadto. Czekanie nic nie daje. Więcej: jak zostawię ATA na miejscu, to system raczej niezależnie od ustawień w BIOSie startuje z ATA.

Jakiś pomysł, czego tu brakuje? Coś wygrzebałem, że trzeba pokombinować ze sterownikami do SATA, ale ASUS (P5KPL-C) na swojej stronie nic nie udostępnia, na płycie też niczego sensownego nie widzę.

gorat - 10 Października 2009, 23:45

Powinienem chyba wspomnieć, jak zachowuje się konsola odzyskiwania - jak jest komunikat "do której instalacji systemu chcesz się zalogować", wybieram i... komputer bez słowa się restartuje. Dysk działa, właśnie mogę robić z jego zawartością co tylko chcę, ale systemu już nie uruchomię... :roll:
Ziemniak - 11 Października 2009, 09:05

gorat, a masz włączone AHCI? Może w tym jest problem. Jak wyjmiesz ATA, to system startuje normalnie?
hrabek - 12 Października 2009, 07:36

Moja stara płyta nie chciała obsługiwać tak dużego dysku. Wykrywał się w BIOSie i wszystko było super, ale już np. instalator Windows w ogóle dysku nie widział. Za to jak się go podłączyło jako dodatkowy dysk, to chodził bez problemu. Może też masz coś takiego? U mnie skończyło się to nową płytą główną.
gorat - 12 Października 2009, 17:45

Wystarczyło w rejestrze dyski "odmontować" -_-

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

Skasować przynajmniej DosDevices i git...

Ziuta - 7 Listopada 2009, 13:45

Komp mi chyba złapał jakieś świńtwo. Tyle, że antywiry go nie widzą.
Problem objawia się w tym, że przewijanie w oknach wariuje, czy to przglądarka, czy edytor tekstu, czy zwykłe okienko – zawartość przewija się z góry w dół i z powrotem. Zwariowac od tego można.
Spotkał się ktoś z czyms takim?

Ziemniak - 7 Listopada 2009, 13:47

Ziuta, sprawdź myszkę, może ci rolka zgłupiała ;P:
ketyow - 15 Listopada 2009, 10:23

hrabek napisał/a
Moja stara płyta nie chciała obsługiwać tak dużego dysku. Wykrywał się w BIOSie i wszystko było super, ale już np. instalator Windows w ogóle dysku nie widział. Za to jak się go podłączyło jako dodatkowy dysk, to chodził bez problemu. Może też masz coś takiego? U mnie skończyło się to nową płytą główną.

Jeżeli płyta wykrywała więcej niż 32 GB, to musiała też obsługiwac każdy większy dysk. No i skoro w BIOSie go wykryło, to jeżeli używałeś SP2 lub nowszy, to nie ma bata, żeby instalator windows nie widział tego dysku. Dziwna rzecz. A co to była za płyta? Ja na płytce z '97 miałem dysk 200GB bez żadnych problemów.

Dunadan - 19 Stycznia 2010, 09:53

Jak ustawić aparat i teodolit w jednym miejscu, jeden po drugim? a dokładniej ich środki optyczne. Powiedzmy ze wiem gdzie one się znajdują. Jak te dwa urządzenia mam ustawić w tym samym punkcie w przestrzeni z dokładnością do powiedzmy 1cm?... ma ktoś jakieś pomysły?
Rafał - 19 Stycznia 2010, 10:14

Obawiam się, że to będzie możliwe jedynie w przypadku teodolitu z pierścieniem do montażu aparatu (jak mają niektóre teleskopy), ale jak żyje o czymś takim nie słyszałem. Ewentualnie musiałbyś:
1 - odszukać aparat o tej samej odległości pomiędzy płaszczyzną montażu na statywie a osią obiektywu jaka jest w teodolicie (odległość do osi lunety) lub
2 - wykombinować odpowiednie podkładki (wkładki dystansowe), przedłużenie śruby montażowej statywu, da się zrobić - może zrobić na bazie drugiej półki montażowej od drugiego statywu?
3 - poszukać statywu pod teleskop o dokładności kątowej nastaw porównywalnej z dokładnością nędznych teodolitów - jak 1 cm nie gra roli to może coś w ten deseń się znajdzie?

Dunadan - 19 Stycznia 2010, 21:01

Jednym słowem mam przerąbane :| Zakładając że i teodolit i aparat były spoziomowane będę musiał chyba metodą prób i błędów ustawiać aparat i robic foty sufitu z zaznaczonym kątem 90stopni - jak punkt znajdzie się w środku kadru ( optycznym, nie rzeczywistym - optyczny już wyznaczyłem ) to wtedy oznacza że aparat znajduje się w tym samym miejscu - za wyjątkiem wysokości, ale tę już łatwo zmienić...
Będę kombinował :D

Rafał - 20 Stycznia 2010, 12:33

Pomocy!!! Jak w wordzie ustawić przenoszenie spójników na początek nowej linijki?

Partner forum