To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

Azirafal - 11 Kwietnia 2007, 18:10

:lol: :lol: :lol: Sprytne i zabawne zarazem, ale nie ;)
Agi - 11 Kwietnia 2007, 18:24

Drogowskazy
Agi - 11 Kwietnia 2007, 22:19

Azirafal, co Ty na to?
Azirafal - 11 Kwietnia 2007, 22:39

Nie :) Pilnuję tematu, pilnuję. O dziwo, to jest dość proste, mimo że na poczekaniu wymyślone.
Lump Kałmuk - 12 Kwietnia 2007, 06:26

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu?
Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 08:21

Agi była najbliżej. Lump też dobrze kombinuje... :)
Agi - 12 Kwietnia 2007, 08:45

Azirafal, a tak naprawdę to co miałeś na myśli?

Zagadka;
Jaki zwrot w języku polskim wyraża negatywne odczucia bez względu na to, czy jest zaprzeczony, czy nie (choć trochę zmienia to jego znaczenie)?

Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 08:47

Schody :P (w górę i w dół ;) )

Cierpię / niecierpię?

Hmmm... Zwrot czy słowo? A jeśli zwrot, to zdefiniuj, o co chodzi :D

Agi - 12 Kwietnia 2007, 08:49

Azirafal, szybki jesteś.
:bravo W Twoje ręce

Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 08:52

Nieeeee, lepiej nie. Jak ja coś wymyślam, to temat siada :P Jestem lepszy w zgadywaniu. I aż się zdziwiłem, że to o to chodziło :D :D :D

Dawaj dalej.

Agi - 12 Kwietnia 2007, 09:17

Zagadka logiczna:

Wybrałeś się na wycieczkę rowerową. Ponieważ nie wiedziałeś dokładnie, w którym kierunku chciałbyś jechać, postanowiłeś, że będziesz jechał w takim kierunku, żeby mieć słońce cały czas doklłdnie po prawej stronie.
Po jakims czasie zorientowałeś się, że znalazłeś się w tym samym miejscu, z którego wyruszyłeś.
Jak długo trwała Twoja podróz? Gdzie jesteś?
Pytanie bonusowe: jakie zwierzątko spotkałeś podczas swojej podróży?

Rafał - 12 Kwietnia 2007, 09:30

Dobę, biegun, misia :D
Agi - 12 Kwietnia 2007, 09:37

Zapodawaj :D
Rafał - 12 Kwietnia 2007, 09:43

niech:
a + b = 0
rozpisujemy sobie równanko o tak:
2a - a + 2b - b = 0
przenosimy to - a i - b na drugą stronę zmieniając znak:
2a + 2b = a + b
wyciągamy a + b przed nawias:
2(a + b) = 1(a + b)
dzielimy obie strony równania przez (a + b):
2 = 1
Skoro to można udowodnić to szukamy najbliżeszej placówki PiS lub Samoobrony bo mamy kwalifikacje na polityka :mrgreen:

Czy aby na pewno 2 = 1?

gorbash - 12 Kwietnia 2007, 09:51

dzielisz przez 0 - nieladnie... ;)
Rafał - 12 Kwietnia 2007, 09:54

Niestety gorbash, rozczarowałeś mnie, mam dla ciebie przykrą i niemiłą wiadomość. Na działacza PiSu ani Samoobrony niestety się nie nadajesz. Za karę zadasz kolejną zagadkę :D
gorbash - 12 Kwietnia 2007, 10:04

no to cos na szybko:

Mamy do dyspozycji 2 naczynia: 5 litrowe, 3 litrowe i nieograniczoną ilość wody. Jak za ich pomocą odmierzyć 4 litry wody ?

Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 10:08

Nalać do pełna 5 litrowe. Przelać do 3 litrowego. (w 5l zostają 2l). Wylać z 3l. Przelać 2l z 5l do 3l. Nalać do pełna 5l. Przelać 1l do 3l. W 5l mamy 4l :D

To zagadka ze "Szklanej Pułapki 3"!!! :D Pamiętam, że jak wyszedłem z kina, to w domu zacząłem ją liczyć, bo nie zrozumiałem, jak oni to zrobili ;)

Niech kto inny zadaje, ja pasuję.

Słowik - 12 Kwietnia 2007, 10:19

Dobra :D
Zajmę was czymś.
Cytat
1. Bolungowie wiedza, ze ich wyspa powstala i rozwinela sie dzieki waznym bogom.

2. Przy opracowywaniu flagi koniecznie trzeba uwzglednic wszystkie warunki, tak aby zaden z bogów nie zapalal gniewem przeciwko Bolungom.

3. Prezydent Bloungwy zatwierdzil ten projekt flagi, w którym dolny pas byl innego koloru niz w pozostalych projektach.

4. Jesli na fladze nie bedzie koloru czarnego, musza na niej sasiadowac symbole Boga Ognia i Boga Wszystkiego co Zyje.

5. Prezydentowi Bolungwy przedstawiono cztery rózne projekty flagi.

6. Symbole bogów bedacych w konflikcie nie moga wystepowac razem w zadnym ukladzie.

7. Symbolem Boga Wiatru jest kolor bialy.

8. Jezeli na fladze nie bedzie koloru czerwonego, najnizszy pas musi symbolizowac Boga Slonca.

9. Wszystkie przedstawione prezydentowi flagi zgodne sa z wola bogów (zgodne z wszystkimi znanymi warunkami).

10. Kolory pasów maja symbolizowac zyczliwych bogów Bolungwy.

11. Kraj Bolungwy uzyskal ostatnio niepodleglosc.

12. Mieszkancy Bolungwy podjeli uchwale, iz flaga ma sie skladac z czterech równoleglych poziomych pasów.

13. Symbol Boga Slonca moze byc obecny na fladze tylko wtedy, jesli pierwszy górny pas bedzie symbolizowal Boga Wiatru.

14. Opiekunczych bogów Bolungwy jest pieciu.

15. Symbolem Boga Wszystkiego co Zyje jest kolor zielony.

16. Symbolem Boga Ognia jest kolor czerwony.

17. Jezeli na fladze nie bedzie symbolu Boga Ziemi, pas czerwony musi wystepowac natychmiast po zielonym, patrzac od góry.

18. Jak wyglada flaga Bolungwy?

19. Bolungowie sa bardzo zgodnym narodem.

20. W odlglym rejonie Pacyfiku znajduje sie malo znana wyspa znana Bolungwy (oczywiscie taka nie istnieje).

21. Bóg Ziemi jest w stalym konflikcie z Bogiem Ognia.

22. Symbolem Boga Ziemi jest kolor czarny.

23. W trzech przedstawionych Prezydentowi projektach flagi, ostatni pas byl tego samego koloru.

24. Symbolem Boga Slonca jest kolor zólty.

Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 10:55

Biały
Zółty
Zielony
Czerwony

:mrgreen:

Słowik - 12 Kwietnia 2007, 10:58

Pomyłka. Przemyśl to jeszcze.
Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 11:01

Nie może być inaczej :?

Biały
Żółty
Zielony
Czerwony

Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 11:07

Musi być biały na samej górze, bo inaczej wogóle nie wystapi żółty (a nie wystąpić mogą tylko czarny lub czerwony, jako będące w konflikcie), tak że żółty, biały i zielony są zawsze. Dalej - jeśli nie ma czarnego, to czerwony i zielony muszą być obok siebie i czerwony ma następować po zielonym patrząc od góry. Stąd dwie flagi:

Biały
Zielony
Czerwony
Żółty

Biały
Żółty
Zielony
Czerwony

Dalej - jeśli nie ma czerwonego, to najniższy pas musi być żółty. A zatem pozostają dwie konfiguracje:

Biały
Zielony
Czarny
Żółty

Biały
Czarny
Zielony
Żółty

Wiemy że trzy z czterech flag miały ten sam ostatni kolor (tu - żółty), a prezydent wybrał jedyną z innym kolorem. Czyli drugą flagę z pierwszego rzutu (z ostatnim paskiem czerwonym).

No nie moze być inaczej po prostu!!! :D :D :D

Słowik - 12 Kwietnia 2007, 11:12

Ok, mój błąd, przekręciłem u siebie punkt 17 ;)

Zadajesz Azi.

Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 11:36

No, pfffff :P Ściemniacz łazienkowy jeden no! Jeszcze jedno pytanie do zadania jeszcze - specjalnie te punkty takie rozstrzelone są? Bo widać, że to zwykła historyjka, tylko punkty przemieszano :) Ty to zrobiłeś, czy taka już była?

"Sędzia dał pewnemu skazańcowi szansę na zachowanie życia, pod warunkiem, że wyciągnie białą kulkę z dzbanka. Zaś jeśli wyciągnie czarną, to czeka go rychła śmierć. W dzbanku miały być dwie kulki, jedna biała i jedna czarna, jednak kat chcąc wykonać wyrok wrzucił po kryjomu do dzbanka dwie czarne kulki. Skazaniec zauważył to i ocalił sobie życie. Jak to zrobił ?"

Nie znam odpowiedzi, ale mnie zaciekawiła - może kto inny rozwiąże? Albo zna, Pako :mrgreen:

Słowik - 12 Kwietnia 2007, 11:40

Taką już znalazłem.

A co do zagadki, to też ją już widziałem, więc na razie będę cicho.

gorbash - 12 Kwietnia 2007, 11:40

wyciagnal biala :mrgreen:
Czarny - 12 Kwietnia 2007, 11:42

Wyciągnął jedną i kazał sprawdzić sędziemu jak została. Została czarna czyli musiał mieć w ręku białą (sędzia nie wiedział o oszustwie kata) ;P:
gorbash - 12 Kwietnia 2007, 12:44

Azirafal, czyli sa 3 czarne i 1 biala czy 2 czarne?
Azirafal - 12 Kwietnia 2007, 13:35

Wygląda mi na to, że zamiast biała-czarna, jest czarna-czarna. I w takim przypadku Czarny (nomen omen) wygrywa czarno-kulkową konkurencję. :bravo

Partner forum