To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

gorat - 8 Stycznia 2016, 02:20

Dokładnie.
Iscariote napisał/a
Pomieszczenie, w którym stoi sprzęt jest małe - 4x5 m.

konopia - 8 Stycznia 2016, 09:31

no niestety nie każdy dysponuje odpowiedni dużym pokojem by ustawić sprzęt :( ,
rozmiar niesyty wymusza kompromisy, choć w drugą stronę też nie zawsze jest lepiej,
mam tzw duży pokój o boku lekko ponad 7m i dość niskim suficie, warunki akustyczne kiepskie, w pokoju Iscariote, warunki akustyczne będą sporo lepsze, bo pewnie, ze 2,5m wysokości ma ten pokój. Wszystko zależy od ustawienia sprzętu i reszty mebli, może jakieś ustroje akustyczne...

gorat - 9 Stycznia 2016, 12:19

konopia, to boisko do siatkówki chciałeś mieć? :shock:

Zwątpiłem, bo nie ogarnąłem, dlaczego pomieszczenie 4mx5m jest małe. No chyba już mu daleko do tego?

konopia - 9 Stycznia 2016, 18:07

Chcieliśmy mieć sensowne rozmiary sypialni, by dzieciaki miały trochę miejsca na podłodze jak już porozstawia się szafy, biurka i łóżka, "duży pokój" półotwarty plan na dole przyszły w pakiecie z górą, taki ewenement jak na tutejsze standardy.
Jeszce nie całe 20 lat i będzie w pełni nasz! (i tym się pocieszam).

20m2 to imo taki standard minimum powinien być (w sensie pokój do Audio - video)
wszystko poniżej to pokoiczki w których ciężko cokolwiek rozplanować, duże pokoje to masakra, nie idzie tego zagospodarować, a jeszcze gorzej nagłośnić, bardzo łatwo o pogłosy.

Współczesne budownictwo, zamiłowanie to tzw. otwartych planów w ogóle nie przystaje do wymagań stawianych pomieszczenia odsłuchowym, pozostają słuchawki :(

Jak już przy słuchawkach jesteśmy, miał już ktoś okazję nowego orpheus'a słuchać?
http://en-de.sennheiser.com/orpheus

Rafał - 14 Stycznia 2016, 08:41

Zamarzyło mi się mieć tablet z dołączaną klawiaturą. Kopie po necie i im więcej kopię, tym mniej rozumiem.

Idealne rozwiązanie to tablet dla dzieciaka do oglądania bajek w podróży, czy ogólnie jako zabawka, a ponieważ ja też się lubię bawić to chciałbym móc dołączyć klawiaturę i sobie popisać, może coś popracować, przeglądnąć neta, cud by był totalny gdybym mógł odpalić na nim prezentację, podpiąć do projektora i prezentera, a potem schować do jakiej większej kieszeni.

Przymierzałem się do Lenovo serii Miix, 300, Yoga, ale w sumie nie wiem jak to bangla.

A może ktoś z was ma takie cóś i zechciałby się podzielić?

Budżet, hm, fajnie jakby coś koło tysiąca się kręcił :wink:

Luc du Lac - 14 Stycznia 2016, 11:51

ja dostałem klawiaturę z futerałem do mojego Galaxy pod choinkę - jest jeden problem, nie mam polskich liter :) - więc jak będziesz szukał to upewniaj się że są ;)
nureczka - 14 Stycznia 2016, 14:13

Luc du Lac, polskich liter nie ma "domyślnie". Trzeba dograć mały programik to się pojawią.
Adon - 14 Stycznia 2016, 21:58

Moja żona ma jakiś tablet z windows 10 i sobie bardzo chwali. Nie ma problemów z polskimi literkami. ;)
konopia - 16 Stycznia 2016, 09:44

Przeniesione z innego wątku: /Adon

Adon napisał/a
HiFi z mocą gdzieś 500-700W i głośnikami 2.1

a o czym ty rozmawiasz, jakie 700w?

Jak duże pomieszczenie do nagłośnienia masz, jakie źródła są ci potrzebne (cd, radio fm, DAB, mp3 itp, funkcje sieciowe, spotify...)

Na dzień dzisiejszy najbardziej wszechstronne są amplitunery sieciowe stereo, od Yamahy albo Onkyo + odtwarzacz CD (jeśli masz jakieś płyty, i potrzebujesz takiego urządzenia)
lub jeśli źródłem jest komputer to wzmacniacz stereo + DAC
do tego dobierasz kolumny w zależności od wielkości pomieszczenia,

na pewno masz koło siebie richer sounds czy inne sevenoaks, umów się na odsłuchy i coś sobie wybierz. jeśli potrzebujesz przenośnego grajka do robienia hałasu, to JVC dalej robi boomblastery w starym, dobrym stylu porządnie wyposażone, są modele co mają nawet wzmacniacz gitarowy wbudowany!

do małych pomieszczeń do 12m2 powinien dac rade pianocraft od yamahy, ten największy.

Do PC zawsze można kupić też monitory aktywne bliskiego pola, jeśli zazwyczaj słuchasz przy kompie czy w pobliżu, focale czy ADAM'y sa dobre, tyle że to granie monitorowe, studyjne specyficzne, nie każdemu podchodzi.

Adon - 16 Stycznia 2016, 13:28

Nie czytasz uważnie. Właśnie napisałem, że żadnego booboxa nie chcę, a jak zaczniesz rozkładać sobie cenę czegoś porządniejszego - amplituner, CD, network player i głośniki, to wyjdzie już pokaźna sumka, której póki co wydać nie chcę. Sam amplituner to cena sprzętu pomiędzy. :(
Pomieszczenie jest małe, ale nie aż tak małe - jakieś 30m2, czyli sam wiesz. Jakiegoś nie wiadomo jakiego słuchu nie mam, żeby się od razu tu rzucać na nie wiadomo jaki sprzęt i analizować jak to rozstawić, ale boomboxa po prostu nie chcę.

konopia - 16 Stycznia 2016, 16:25

30m2 to spora przestrzeń, sporo powietrza do poruszenia, IMO żaden gotowy, plastikowy zestaw nie poradzi sobie z nagłośnieniem tego tak by nie trzeba było zgrzytać zębami przy słuchaniu.
Do takiego pomieszczenia potrzeba solidnych kolumn podłogowych,
jak czujesz się z kupnem sprzętu używanego, np. z ebay.

Źródłem ma być komputer czy coś innego też?

Ile jest do wydania?

Adon - 16 Stycznia 2016, 17:02

£200 (wspominałem, że mi się pralka zje...), źródło komputer, plus sprzęt powinien mieć CD. Używek nie chcę, bo mam złe doświadczenia i nie chcę zaraz znów wydać tego samego na kolejny sprzęt w razie wtopy.
Iscariote - 16 Stycznia 2016, 18:43

Mniej więcej pół roku temu nabyłem Lenovo S8-50L.
Szukałem właśnie czegoś na moją kieszeń. A jedyne wymagania jakie miałem to ekran FHD większy niż 7 cali i LTE. Sprzęcik śmiga jak marzenie, niedawno dostał aktualizację do Andka 5.1 i jestem bardzo zadowolony z mojego "chińczyka". A to niższa półka, niż zaproponowane przez Rafał modele. W każdym razie, nie narzekam.

Domyślam się, że pewnie większość klawiatur pod bluetootha będzie działać z tabletem. Ostatnio spodobała mi się ta klawiaturka. Chociaż przyznać muszę, że praca na tak małym urządzeniu wygląda trochę śmiesznie. :)

konopia - 16 Stycznia 2016, 23:20

£200 na 30m2 w nowym sprzęcie, nie da rady, a może jakieś raty?
Może na pralkę? na ao.com, na ostatni TV dostaliśmy korzystne raty, cena równo podzielona na 12 miesięcy, żadnych dodatkowych opłat, jeszcze trzy miesiące i będzie spłacony.

Budżetowa opcja to amplituner sieciowy stereo lub wzmacniacz stereo z wbudowanym DAC i kolumny podłogowe,
po optyku (USB jeśli jest) podpinasz do tego komputer,
Pod opytka podpinasz dowolny odtwarzacz cd/dvd byle miał optyk, za jakość dźwięku i tak w tym przypadku odpowiada przetwornik DAC wbudowany we wzmacniacz/amplituner, no chyba, że DVD sam z siebie dobrze gra, miałem kiedyś jakieś takie DVD Phillipsa, które całkiem dobrze grało po analogu.

Kolumn trzeba posłuchać samodzielnie, jeśli wcześniej tego nie robiłeś, to możesz się nieźle zaskoczyć różnicami w brzmieniu, a jeśli nie to kupujesz te o najlepszy stosunku wygląd/cena.

Dla mnie opcją minimum byłaby yamaha
http://www.richersounds.c.../yama-rn500-sil
http://audio.com.pl/testy...2-yamaha-r-n500
http://www.audioholics.co...s/yamaha-r-n500

+ kolumny wybrane po odsłuchu,
swoje właśnie kupowałem u nich, umówiłem się, przygotowali mi kilka par, zabrałem kilka płyt, i wróciłem do domu z tymi "najlepszymi".

Co do tych 500-700w, waty nie biorą się z niczego,
np by oddać 100W trzeba z sieci pobrać 100W + dodatkowe waty na straty i działanie innych układów, niestety nie ma perpetum mobile.

Adon - 17 Stycznia 2016, 01:27

Problem w tym, że pralkę, jako towar pierwszej potrzeby, już kupiłem, a budżet nie jest z gumy. Ale powoli mnie przekonujesz, żeby jednak to przemyśleć. Tyle że przy takim rozwoju wypadków wolałbym zainwestować w coś z większą ilością głośników, żeby mieć większą radochę z gierek, które jednak czasem grywam, no i fajnie by było mieć mocny bas. Jak rozwiąże się sprawa z tymi Austriakami to jeszcze raz rozważę - to, że ebay wraz z paypalem, bo przez ebaya kupowałem, nie pozwolą im na żadne jaja, raczej nie pozostawia wątpliwości, nie jest pewne, czy oni oddadzą kasę, czy jednak przyślą to, co od nich zamówiłem. Zobaczymy, jak coś, to zgłoszę się po poradę jeszcze raz w odpowiednim wątku (choć jeśli Ci się chce radzić już, to od razu możemy się tam przenieść).
konopia - 17 Stycznia 2016, 09:37

To może wydziel i przenieś posty do tamtego.

5.1 (7.1) wymaga odpowiedniej ilości miejsca na ustawienie kolumn. Rozmieszcza się je wg osi którą stanowi oglądający - TV, poszczególne kanały lewy - prawy tam samo wg siebie i ścian. Same ściany też powinny być w odległościach zalecanych przez producentów danych zestawów kolumn. W instrukcjach do zestawów kolumn są na ogół te odległości podane. Sa oczywiście małe kolumny z dużym dźwiękiem i możliwościami, przystosowane nawet do wieszania na ścianie czy suficie, ale to nie nasz poziom cenowy.

Poczytaj i spojrzyj krytycznie na pokój, masz miejsce na takie rozstawienie, możesz przeprowadzić adaptację, żona, dzieci, zwierzaki pozwolą na takie "fanaberie".

http://forum.rms.pl/index.php?topic=7.0

Oczywiście w podobnym budżecie zestaw stereo zagra dużo lepiej przy odtwarzaniu muzyki niż kinowy. Musisz przemyśleć priorytety, stereo czy X.1.

Przy amplitunerach KD łatwiej o te wszystkie dodatki, podłączanie wbudowane DAC, spotify itp...
Tyle, że najtańsze modele są kiepskie, mają napisane coś w stylu 105W na kanał, i faktycznie jest to dostępna moc przy wysterowaniu jednego kanału! - na tabliczce znamionowej z tyłu pobór z sieci 250W, im więcej kanałów gra tym słabiej.

IMO £600 to całkiem rozsądny budżet na amplituner KinaDomowego.

Adon - 17 Stycznia 2016, 11:36

Huh, £600 na sam amplituner to dużo. Nawet zakładając, że projekt sobie rozłożę na etapy: najpierw amplituner i głośniki 2.0, potem dodam subwoofer, potem pozostałe głośniki - skończy się na £1000, a żona urwie mi łeb, już przy £600. :(
Fidel-F2 - 17 Stycznia 2016, 11:55

to jej nie mów
Adon - 17 Stycznia 2016, 12:01

Wygugluje sobie. ;) Albo zwyczajnie zobaczy stan konta. ;)
konopia - 17 Stycznia 2016, 13:13

Adon, patrzyłem na ceny Yamah (mam słabość do tej marki) RX-V 679 (779) wydają się być odpowiednio wyposażone, ale to sam sprawdzisz czytając instrukcję i recenzje w sieci, oczywiście po angielsku, po polsku ciężko cokolwiek znaleźć. Seria A jest droższa, czy warta tej forsy? zależy od wymagań.
Jest jeszcze onkyo, HK ... i całe mnóstwo innych, wybór jej duży, może głowa rozboleć.

Amplituner KD musi być jak najnowszy i najmocniejszy.

Moc jest potrzebna by bez problemu odtwarzać ściekę dźwiękową, kino ma grać, dinozaur ma ryczeć, film sobie leci, mówisz do osoby siedzącej obok (bez podnoszenia głosu)
- też chcę takiego burgera ... i raptem eksplozja, zrywająca beret z głowy
zbyt mała moc spowoduje hałas, dudnienie, zniekształcenia, w skrajnych przypadkach przester i uszkodzenie kolumn.

"Nowość" jest potrzebna by był kompatybilny ze wszystkimi aktualnymi kodekami, interfejsami, usługami itp...
Kolumny powinny być z tej samej serii, szczególnie fronty i centralny, zapewnia to spójność brzmienia.

Przy połączeniach cyfrowych gra przetwornik DAC (uproszczenie za które audiofil mógłby zabić, ale IMO taka jest prawda) czyli im lepszy DAC wsadzony w ampli tym lepszy dźwięk trafi na końcówki mocy, nie ważne czy podpinasz kompa czy DVD, czy BR za dźwięk w przypadku połączeń cyfrowych odpowiada amplituner. to on sprawia że ciąg zero jedynkowy zamienia się w dźwięk.
Połączanie kablem optycznym to tylko 5.1 i ograniczona liczba kodeków, te z literkami HD są możliwe do przesłania tylko kablem HDMI
(szczegóły są w specyfikacji spdif, HDMI, czasem w instrukcjach to opisują).

BTW:Zapominasz jeszcze o odtwarzaczy blueray (czy też konsoli do gier).

Fidel-F2 - 17 Stycznia 2016, 13:31

mam kumpla audiofila, jak szukałem sprzętu jakieś dziesięć la temu to mocno polecał Yamahę na zasadzie cena/jakość, twierdził, że Yamaha daje za tę samą cenę co inni sprzęt z półki +1, nie wiem jak jest dzisiaj
Adon - 17 Stycznia 2016, 14:15

konopia napisał/a
BTW:Zapominasz jeszcze o odtwarzaczy blueray (czy też konsoli do gier).

Nie, bo to mam w salonie i póki co swoje funkcje spełnia. ;)

nureczka - 18 Lutego 2016, 15:37

Nie mogę się zalogować do mojego konta gmail. Wyświetla się cały czas jakieś okienko domagające się podania nr telefonu - podobno mają mi jakiś dodatkowy kod do logowania przysłać. Czy jest to normalne zjawisko, czy ktoś chce ode mnie wyłudzić dane?
Pako - 18 Lutego 2016, 17:28

A masz właczone uwierzytelnianie dwukrokowe (two steps authentication)?
Jeśli tak - i w koncie masz podany twój numer telefonu - to jak najbardziej ok (i, na Boga, jak najbardziej pożądane). Jeśli nie - może ktoś próbować wyłudzić dane (anywirusy, malwarebytes, windows defender - przejedź po systemie, spróbuj zalogować się na innym systemie (idealnie czystym, tablet, telefon etc.) lub, jeśli masz naprawdę pecha, ktoś wbił na twoje konto i przejął nad nim kontrolę - a to już bieda straszna i wal prosto do googla.

Co rozumies przez okienko? U mnie nie wyświetla się w nowym okienku, tylko przeładowuje stronę logowania i wyświetla odpowiednią informację.
Dodatkowo - wyświetla dwie ostatnie cyfry numeru telefonu na który został wysłany kod.

Jeśli masz cokolwiek innego niż powyżej - wyłudzenie. Jeśli to, a nie ma twojego telefonu/nie dostajesz smsa - polecam kontaktowac sie z googlem szybko.

Edit:
Na wszystkich sensownych kontach (poczta prywatna, firmowa, ważne serwisy, facebook, no wszystko na czym wam zależy) koniecznie trzeba mieć uwierzytelnianie dwuetapowe. Konto na Holerze jak ukradną to najwyżej napostują i naobrażają ludzi. Z mailem - moają dostęp do wszystkich innych serwisów (przypomnienie hasła i hulaj dusza). Z facebookiem mogą niezauważenie napsuć wam dużo, w tym opinię (w sieci nic nie ginie, a FB jest tak zaszyty w świadomość że nie umknie potencjalnym pracodawcom na przykład).

Edit drugi:
dla googla polecam wygenerować sobie dla każdego konta zestaw kluczy (w helpie googla znajdziecie dokładne instrukcje co i jak). W tej sytuacji nawet jeśli zgubicie telefon, ukradną go wam, cokolwiek - możecie użyć tych haseł do uwierzytelnienia. Tylko pilnować ich jak oka w głowie, tak samo jak do banku. Schować, zapisać gdzieś gdzie jesteście pewni że jest bezpieczne.

nureczka - 18 Lutego 2016, 18:09

Dzięki Pako. Po prostu jak ktoś chce mi wysłać płatnego SMS-a to się nieco boję, ale uspokoiłeś mnie. Natomiast cała historia trąci absurdem. Wyglądało to tak:
Opublikowałam dwa posty będąc w Finlandii. Blogger automatycznie umieścił posty w domenie .fi (WAŻNE – to się dzieje niejako z automatu więc jest działaniem standardowym bloggera, a nie moim widzi mi się ), po czym porównał nazwy, wyszło mu że są dwie takie same – jedna w domenie .pl druga .fi i zablokował mnie za pishing. Właściwie to sam siebie zabokował za pishing.
A potem najlepsze - informacje o przyczynach zablokowania i instrukcję co zrobić wysłano i mailem na owo zablokowane konto. Paranoja :mrgreen:

Godzilla - 20 Lutego 2016, 20:42

A ja z innej beczki. Mam znajomą, dziewczyna jest bez stałej pracy - co nie znaczy, że nie pracuje, orze jak może. Jest samotna, wychowuje córkę. Teraz jest chora i mam bardzo brzydkie podejrzenia co do jej choroby. Nie dostarczyła na czas zwolnień do ZUS-u, bo długo leżała z wysoką gorączką, i wypisali ją z bezrobotnych, a wkrótce czeka ją operacja. Jak może się ubezpieczyć, bo nie dadzą jej się na powrót zarejestrować wcześniej niż za 3 miesiące?
Rafał - 20 Lutego 2016, 21:23

Sama nie może?
Lynx - 29 Lutego 2016, 08:56

Godzilla, powinna się odwoływać.
Fidel-F2 - 2 Marca 2016, 14:48

zainstalowałem grę z płyty, płyta wymagana do gry jest w napędzie, po kliknięciu w ikonę pojawia się komunikat:

Please login with administrator privileges and try again

Bardziej zalogować się niż jestem nie mogę. Gra była sto lat temu zainstalowana na innym kompie i nie przypominam sobie żadnych problemów. Jakieś porady?

konopia - 2 Marca 2016, 15:23

prawy klik na ikonie gry i wybierasz opcję "Run as administrator"

Partner forum