Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Gustaw G.Garuga - 24 Września 2007, 07:27
Piech napisał/a | A tym kapitałem jest to, że Rosjanie nas lubią. |
W Rosji nie byłem, Rosjan osobiście żadnych nie znam. Czytałem swego czasu artykuł o stosunku Rosjan do Polaków i wg autora Rosjanie nas nie lubią. Nie pamiętam szczegółów, ale na to nielubienie składa się poczucie wyższości wobec mniejszego brata w słowiańskości, zaszłości historyczne i poczucie zdrady (bo wolimy z UE niż z Rosją). Przezwisko to zaś ponoć "przek", od "prze" i "przy", których w polskim jest pełno.
Rafał - 24 Września 2007, 09:07
Rosja jest duża, jest w niej miejsce na wszystko, lubienie i nie lubienie. Trzeba pamiętać jednak, że tam było 70 lat propagandy niebywale skutecznej. Dlatego dominującym uczuciem wobec Polaków jest żal: my wam tyle daliśmy, wolność od najeźcy, pomoc w czasach kryzysu (na początku lat 80 w sklepach stały kosze, do których ludzie wrzucali produkty "dla głodującej Polszy", a wy teraz sprzedaliście się za dolary. To jest chyba powszechne uczucie do Polski. Oprócz tego najczęściej lubimy się. Osobiście lubie Ruskich, Czechów, ale Niemców już nie - raczej mam dystans.
Piech - 24 Września 2007, 09:54
Rosjanie są wychowani w duchu wielkorosyjskiego panslawizmu. Mają do nas żal, że nie jesteśmy im wdzięczni i nie chcemy się z nimi bratać. Z tym, że to bratanie wyobrażają sobie na swoich warunkach, co dla nas jest mało pociągające. Nie ma jednak potrzeby się tym przejmować, bo Rosja jest dziś słaba i nie jest w stanie na siłę uszczęśliwić już nikogo oprócz Czeczenii. Rosjanie, z drugiej strony, w osobistych kontaktach szukają z Polakiem wspólnego języka. Gdy już wyrzucą z siebie swoje żale cieszą się, że mówimy podobnymi językami, że jemy pierogi i pijemy wódkę. Ciekawi ich czym zagryzamy, opowiadają sprośne dowcipy. Jest jakiś kontakt - inaczej niż z Niemcami, którzy mają nas za Irokezów (choć, podobnie jak inni ludzie Zachodu, wychowani w duchu politycznej poprawności-fałszywości, nie mówią co myślą) i inaczej niż z Czechami, którzy nie chcą mieć z nami nic wspólnego.
Easy - 24 Września 2007, 10:30
Sondaż Rzeczpospolitej
Gowin-42%
Ziobro-25%
Bardzo mądrzy ludzie mieszkają w Krakowie.
Choć te 25% dla Ziobry to i tak za dużo...
NURS - 24 Września 2007, 10:49
Piech napisał/a | Nie ma jednak potrzeby się tym przejmować, bo Rosja jest dziś słaba i nie jest w stanie na siłę uszczęśliwić już nikogo oprócz Czeczenii. . |
To dość rydzykowne stwierdzenie
Dzisiaj Rosja niespecjalnie ma kogo atakować, gdyby nawet chciała. A poza tym używa z duża wprawą broni ekonomicznej.
Rafał - 24 Września 2007, 11:05
NURS napisał/a | używa z duża wprawą broni ekonomicznej. | Ekonomicznej, jak ekonomicznej, ale surowcowo-energetycznej na pewno. I coraz lepiej będzie jej szło. Można zarydzykować stwierdzenie, że za 50 lat Rosja przejmie dzisiejsze znaczenie Emiratów Arabskich. Niebywale się wzbogaci i zapewne będzie najpotężniejszym mocerstwem światowym, a kto wie co jej wtedy strzeli do łba?
NURS - 24 Września 2007, 11:12
ropa to bron ekonomiczna
BTW potęgi - USA otwarcie przyznają, że nie są w stanie zaangazować się w kolejny konflikt równoległy do Iraku i Afganistanu. czy to znak, że są słabe i nie nalezy się z nimi liczyć? Nawet, zakładając, że kokietują
Rafał - 24 Września 2007, 11:20
USA krzewi demokrację i z demokracją ma problem tożsamościowy. Nie może zdecydować się czy chce być agresywnym macho, czy opiekuńczą gosposią. w Rosji nie ma problemów z demokracją, to raczej demokracja ma problem z Rosją - i tu można upatrzyć jej lepszą pozycję - ludzie są przyzwyczajeni do rządów autorytarnych. Jeżeli USA przyznają, że nie stać ich na kolejną wojenke, to zarówno ze względów na opinię publiczna jak i ze wzglęgdów finansowych. W Rosji opinia publiczna jest urobiona na szowinizm, jeśli do tego dodać brak hamulców finansowych w przyszłości, to może być ciekawie.
Easy - 24 Września 2007, 15:46
http://www.tvn24.pl/-1,1522438,wiadomosc.html
Nowy spocik PiS.
Trzeba im to przyznać (a raczej Michałowi Kamińskiemu, bo to on chyba wymyślił oba spoty), że reklamówki to oni mają niezłe, a w porównaniu z innymi partiami to nawet rewelacyjne.
NURS - 24 Września 2007, 17:45
Easy, w wiesz, że tunele buduje się wzdłuż rzek na całym świecie?
Te spoty są żenua. W każdym jest coś tak totalnie głupiego, że szkoda gadać. W poprzednim wyszło, że za poprzedniej władzy marowali opozycji, czyli PiSowi też Teraz masz piękne zdanie, "jak ja sie za tego Kaczyńskiego wstydziłem we Frankfurcie" - i to jest prawda, nasza prezymier daje takie popisy buractwa, że głowa boli (old shakehand na ten przykład, albo mój ulubiony numer ze słuchawkami), chcesz się założyć, że z pewnością nie wiedział też, jak się je beze?
Easy - 24 Września 2007, 18:10
Dobra, ale teraz porównaj ten spot i spot PO.
Tuska, który wygląda, jakby się nie wysikał porządnie.
LiD ma jeden spot, ten o twarzach, który jest świetnie promowany, widziałem go raz chyba i to na publicznej.
Adanedhel - 24 Września 2007, 18:21
Spoty PiSu są profesjonalnie wykonane i właściwie tyle można o nich powiedzieć. Dla mnie są po prostu śmieszne. Zwłaszcza ten dotyczący remontów w Warszawie - jak nic się nie robi to krytykują, potem sami nic nie robili, a jak teraz, za Gronkiewicz, rozpoczęto remonty, to krytykują, że ulice są remontowane
Niestety spora część naszego wspaniałego społeczeństwa wierzy Kaczorom i dlatego takie spoty mogą być skuteczne. Tak samo, jak poskutkował spot z kotem i lodówką. Kurski, jakkolwiek nie cierpię faceta, ma niestety rację. Ciemny lud wszystko kupi. Byleby odpowiednio podane...
Easy - 24 Września 2007, 18:29
Adanedhel napisał/a | Spoty PiSu są profesjonalnie wykonane i właściwie tyle można o nich powiedzieć. Dla mnie są po prostu śmieszne. Zwłaszcza ten dotyczący remontów w Warszawie - jak nic się nie robi to krytykują, potem sami nic nie robili, a jak teraz, za Gronkiewicz, rozpoczęto remonty, to krytykują, że ulice są remontowane
Niestety spora część naszego wspaniałego społeczeństwa wierzy Kaczorom i dlatego takie spoty mogą być skuteczne. Tak samo, jak poskutkował spot z kotem i lodówką. Kurski, jakkolwiek nie cierpię faceta, ma niestety rację. Ciemny lud wszystko kupi. Byleby odpowiednio podane... |
Widzisz? Opozycja nawet tego nie potrafi.
PiSowskie spoty nie są merytoryczne, ale są skuteczne i faktycznie trafiają do ciemnego ludu.
Spoty opozycji również nie są merytoryczne. Są nijakie, nie trafiają do nikogo. Mam wrażenie, że kręcono je na odwal się (zwłaszcza te PO). No wybaczcie, ale wątpię czy niemrawy Tusk jest w stanie kogokolwiek zachęcić do głosowania na PO.
GAndrel - 24 Września 2007, 20:50
Czyli PO powinna tak jak PiS zatrudnić aktorów?
P.S. Co niby zresztą zrobili. Zresztą niby tych samych, którzy występują w spocie PiSu.
Gustaw G.Garuga - 24 Września 2007, 21:13
Okazuje się, że obserwatorzy OBWE byli też u nas podczas wyborów dwa lata temu. I pomyśleć, że była taka chwila, kiedy pod naporem propagandy niemal uległem poczuciu, że to pomysł z deczka uwłaczający Polsce. Dla Kamińskiego obserwatorzy OBWE jeżdżą tylko do Azerbejdżanów tego świata, dla Fotygi sama sugestia jest niestosowna, a tymczasem każdy kraj OBWE jest zobowiązany do zapraszania obserwatorów i nie ma w tym najmniejszej ujmy. KOLEJNY MIĘDZYNARODOWY SYF PISOWSKIEGO RZĄDU.
lavojtek - 24 Września 2007, 21:19
Tusk leci do Wielkiej Brytanii i Irlandii. Będzie zbierał wyborcze głosy Polaków pracujących na "wyspach".
http://wiadomosci.gazeta....69,4516296.html
Mojego glosu nie zbierze
To jest dobre: Wybór padł na tanie linie. - Nie było innego połączenia - mówi Lisek. Przyznaje jednak, że ma to również szczególny podtekst. - My nie latamy prywatnymi odrzutowcami.
Jeszcze nie
Easy - 24 Września 2007, 21:42
GAndrel napisał/a | Czyli PO powinna tak jak PiS zatrudnić aktorów? |
Powinni zatrudnić jakiegoś fachowca, który nakręciłby im porządną reklamówkę, a nie te pomyje co teraz serwują.
dzejes - 24 Września 2007, 21:46
Uważasz, że PiS zatrudnia fachowców? Który fachowiec podsunął Kaczyńskiemu ten bon mot o stanie wojennym? Cudowny samobój...
Easy - 24 Września 2007, 21:54
dzejes napisał/a | Uważasz, że PiS zatrudnia fachowców? Który fachowiec podsunął Kaczyńskiemu ten bon mot o stanie wojennym? Cudowny samobój... |
Nie chodzi mi o przemówienia premiera, tylko o spoty wyborcze.
dzejes - 24 Września 2007, 22:19
Hmm... Pamiętam jak w spocie PiSu występował aktor grający nauczyciela narzekającego na zarobki i w tym samym czasie w reklamówce sieci komórkowej, w której to gral on geja dającego w barze swój numer Kubie Wojewódzkiemu. Bezcenne.
Easy - 24 Września 2007, 22:26
Była taka reklamówka? Nie pamiętam nawet, a może po prostu przeoczyłem ją.
http://www.tvn24.pl/-1,1522483,wiadomosc.html
Prezydent:Komentując wypowiedź premiera o 13 grudnia stwierdził: -Mój brat użył przenośni.
Widzicie? To tylko skrót myślowy był.
Kocham tych ludzi.
ihan - 24 Września 2007, 23:50
Piech napisał/a | A czemu ma służyć Twój sarkazm? Mam nadzieję, że nie jest wyrazem zgorzknienia. |
Niestety, twoja nadzieja jest bezpodstawna :) Żółć i zgorzknienie wylewa sie wszystkimi porami mojej skóry.
Prezydent:Komentując wypowiedź premiera o 13 grudnia stwierdził: -Mój brat użył przenośni.
Easy napisał/a | Widzicie? To tylko skrót myślowy był. |
Mam nadzieję, że wkrótce przyjdą takie czasy, gdy skrót myślowy osiągnie maksimum i bracia będą milczeć. Zamiast.
lavojtku, w sytuacji gdy prezydent (wszystkich Polaków, no znowu mi wyszło, że ani Polakiem ani Polką nie jestem), wykorzystuje służbową wizytę, opłaconą przez podatników, by w USA agitować jawnie za partią swojego brata, nie naigrywałabym się z Tuska. A warszawiakom można tylko współczuć okręgu wyborczego.
Agi - 25 Września 2007, 09:46
Ot, tak smaczek: Ujawniono taśmy Rokity
ihan - 25 Września 2007, 10:01
Słuchając o tych wszystkich ciamciarakach (czy jakoś tak), ofermach, mordach ty moich i innych żałuję, że wybory są tak rzadko. Prezydent mówiący w USA, że w Polsce "toczy się debata" na temat zaproszenia zagranicznych obserwatorów. Choć pewnie słownikowo zakulisowe, braterskie rozmowy bez udziału publicznego motłochu debata też można określić. Taśmy Rokity też mają urok, inteligencję tej pani wszyscy już znają, choć rzeczywiście zdarza jej się powiedzieć coś prawdziwego, ale może kwestia przypadku i statystycznego prawdopodobieństwa. Bardziej mnie interesuje co też Nelly robi w USA z panem prezydentem, w jakim charakterze tam jest. No chyba, że robi w rządzie fachowców za eksperta od globalnego ocieplenia.
GAndrel - 25 Września 2007, 10:26
Toż prezymier już to wyjaśnił. To kogo zabiera ze sobą w podróże to jego sprawa i nikomu nic do tego. Poza tym musiał z nią trochę porozmawiać i akurat tak się złożyło, że miał czas gdy leciał nad Atlantykiem.
NURS - 25 Września 2007, 10:33
Easy napisał/a | GAndrel napisał/a | Czyli PO powinna tak jak PiS zatrudnić aktorów? |
Powinni zatrudnić jakiegoś fachowca, który nakręciłby im porządną reklamówkę, a nie te pomyje co teraz serwują. |
Jakby ci to powiedzieć. Ta reklamówka PiS, to z fachowego punktu widzenia kupa. nie ma jasnego przekazu, na dodatek obsmarowali w nim sami siebie. Druga wykpiwa rzeczy, które tylko idiocie moga się wydawać dziwne (tunel wzdłuż rzeki - rzecz obecna w wielu cywilizowanych miastach, spójrz na Paryż).
Jedno co dziwi, to faktyczna niemoc na odpowiedź. PO powinno zrobic spot, w którym obsmiałoby te idiotyzmy, wprost.
Zapomniałem, złamano w nich tez ustawę o zakazie palenia, czy reklamowania tytoniu
tyle o fachowości.
Easy - 25 Września 2007, 10:47
Do wyobraźni ciemnych mas przekaz jednak trafi. Myślisz, że oni wyłapią te wszystkie błędy? Przekaz jest jasny...
Jakoś wątpię, by celem tego spotu było przekonanie niezdecydowanej "inteligencji".
Ale PiS przynajmniej coś robi, udolnie lub nieudolnie, kwestia gustu.
A reszta?
Dalej będę się upierał, że w porównaniu z PO to jest jednak spot dobry (na bezrybiu...).
GAndrel - 25 Września 2007, 11:25
Spoty spotami, ale udało mi się w końcu dowiedzieć czegoś o programach, konkretnie o podatkach.
PO jest za jak najniższymi. Systemem docelowym jest podatek liniowy z ulgą "na dzieci".
PiS nie lubi niskich podatków. Za wzór chce brać Francję lub Niemcy. Tam zdaje się podatki nie należą do najniższych? I najprostszych jak widzę. Ogólnie Cymański lubi dużo progów podatkowych.
dzejes - 25 Września 2007, 13:06
Co do spotów PiSu - to zgodnie z przedstawioną wizją świata jako pijacz łiskacza i sporadyczny palacz cygar powinienem na dniach spodziewać się wizyty CBA, ABW, CBŚ, IChWJJA. Ach, gdyby jeszcze było za co mnie zwijać
A obecny system podatkowy jest de facto degresywny. A przynajmniej był, gdy jeszcze istniały ulgi.
EDIT: Gupi błond.
mad - 25 Września 2007, 15:05
Spoty sa tragiczne. Wszystkie. Nasi politycy jakby nagle doznali amnezji, alzheimera i czego tam jeszcze. Nie potrafią mówić, nie potrafią wyartykułować krzty programu. Debilizm spotów przebił wg mnie najbardziej durny spot nieboszczki Unii Wolności z referendum unijnego (Kocham EwUNIĘ). PiS - dno. Najpierw myślałem, że to kabaret jakiś. PO - kalpa. Zwykłe odbijanie piłeczki bez jakiegokolwiek programu.
|
|
|