Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
m_m - 23 Października 2015, 10:27
Znowu się o gusta kłócicie
A ja mam problem, otóż w tych Superluxach jest fatalny minijack, po umieszczeniu go w gnieździe laptopa po prostu jest luźno. Wystarczy minimalny ruch żeby wypadł, a to jest irytujące. Sprawdzałem na różnych sprzętach i jest tak samo.
Może dokupię inny kabel, polecacie coś do stówki?
ketyow - 23 Października 2015, 10:31
W starszej wersji kabelek jest niewymienny, ale wtyczka trzyma świetnie, powiedziałbym wręcz, że lepiej niż wszystko inne co mam w domu. A kabelek po obu stronach ma męski minijack? Próbowałeś zamienić strony?
m_m - 23 Października 2015, 10:38
Ten wymienny kabel ma z jednej strony męski jack z drugiej żeński.
Ze słuchawek wystaje męski jack.
Będę musiał wymienić kabel bo jak już kiedyś pisałem, zależy mi na tym żeby bez problemu się z laptopem przemieścić a z takim ciągle wypadającym kabelkiem będę się niepotrzebnie denerwował.
konopia - 25 Października 2015, 09:19
m_m napisał/a | Znowu się o gusta kłócicie |
gust jest bardzo ważny przy zakupie sprzętu audio, fan ostrego techno czy disco będzie potrzebował innych kolumn niż fan jazu.
Fan kina domowego nie zadowoli się małymi kolumnami podstawkowymi, nie ważne jak fantastycznymi w swojej klasie. I to często powinno być podstawowe pytanie - "co słuchasz", bo nie każdy potrafi sformułować swoje oczekiwania odnośnie dźwięku.
Muzyka metalowa jest straszna do odtwarzania, i tu nie chodzi tylko o badziewiastą jakość nagrań, ale o treściwość przekazu, niesamowita gęstość dźwięku (w słuchacza czasem uderza ściana wymieszanych dźwięków) i by usłyszeć w tym muzykę a nie hałas trzeba mieć odpowiedni sprzęt.
BTW: słuchawki na uszy (dobre słuchawki) pobawcie się tymi testami
https://www.goldenears.ph...troduction.html
fajna zabawa i edukacja w jedym
Fidel-F2 - 29 Października 2015, 15:54
Potrzebna mi informacja na temat umieszczania znaków drogowych.
Kto podejmuje decyzje odnośnie umieszczania znaków i gdzie takie decyzje można sprawdzić. Np. kiedy dany znak został postawiony. Chodzi mi o teren miasta.
dzięki
Agi - 29 Października 2015, 16:35
Znaki umieszcza zarządca drogi, w zależności od kategorii tej drogi: gmina, powiat (powiatowy zarząd dróg), województwo (rejon dróg wojewódzkich) lub GDDKiA. Na terenie miasta umieszczenie znaku jest zatwierdzane przez Komisję Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego działającą przy Starostwie Powiatowym, a w przypadku miast na prawach powiatu w Urzędzie Miejskim. W starostwach przewodniczącym takiej komisji jest z reguły naczelnik/dyrektor wydziału komunikacji. Przynajmniej u nas tak to funkcjonuje.
Fidel-F2 - 29 Października 2015, 16:39
dzięki
m_m - 5 Listopada 2015, 00:46
Albo jestem głuchy, albo to ściema z tym wygrzewaniem słuchawek.
4 x 5 godzin szumów i pisków z neta. 3 x 5 godzin muzyki z mojej kolekcji w przypadkowej kolejności utworów.
Różnicy pomiędzy świeżutkimi słuchawkami, a tymi niby wygrzanymi nie słyszę
ketyow - 5 Listopada 2015, 07:47
Może to dlatego, że EVO zostały fabrycznie wyleczone z wady HD681, jaką jest nieco zbyt kłujący charakter wysokich tonów, który się zmiękcza po wygrzaniu. Może ich dźwięk się zmienia tylko nieznacznie, a może po prostu jesteś nieczuły na detale Ja od siebie powiem, że to były moje pierwsze wygrzane słuchawki, a podchodząc do tematu wygrzewania byłem przekonany, że to jednak jakaś audiofilska ściema i różnicy nie usłyszę (ale co tam szkodziło sprawdzić). Nie wierzyłem też, że same te piski i szumy mogą coś dać, więc w mojej mieszance wygrzewającej znalazło się kilka kawałków techno i metal tak ciężki, jaki tylko miałem na dysku
m_m - 5 Listopada 2015, 09:54
Hm, moze coś jest w tym zmiekczeniu wysokich tonow, ale gdybyś tego nie zasugerował to nie zwrociłbym na to uwagi. Zresztą, niektore nagrania mają wybitnie podkrecone soprany, az nie da sie wytrzymac czasem.
nureczka - 28 Listopada 2015, 08:31
Windoza uparcie chce mi się upgradować do wersji 10. Najpierw namawiała mnie, żebym sobie zarezerwowała aktualizacje - dzielnie odmawiałam, ale teraz cholera jedna sama tę aktualizację ściągnęła i upiera się żeby ją wgrać. Oczywiście daję odpór, ale... I tu pytanie właściwe: jak się raz na jutro tej aktualizacji pozbyć, żeby, broń Boże, się nie uruchomiła (coby ktoś w pijanym widzie albo z braku kawy nie kliknął "Tak" - niestety, czasem z mojego kompa korzystają inne osoby).
PS. Wiem, mogłam wyłączyć automatyczne aktualizacje, ale na to już za późno
konopia - 28 Listopada 2015, 09:13
Na szybko z dobre programy:
Cytat | Wszystkie pliki znajdują się na partycji systemowej w ukrytym katalogu $Windows.~BT. Zajmują one od 3 do ponad 6 GB –
_ciach_
wspomniany katalog możemy usunąć. Następnie warto zablokować powiadomienia i cały mechanizm odpowiedzialny za badanie zgodności oraz pobieranie nowego systemu – o ewentualnym pobieraniu danych i instalacji decydujmy samodzielnie, bez zdawania się na rzekomą dobroć korporacji. |
http://www.dobreprogramy....News,63386.html
nureczka - 28 Listopada 2015, 10:45
konopia, dzięki!
Kruk Siwy - 30 Listopada 2015, 09:44
Hem, hem. W którymś z numerów "Fantastyki" jest przepis na "fantastyczny bigos", czy zbiorowy umysł forum mógłby mi podpowiedzieć w którym? Bo to już ostatni czas by zacząć bigosowanie, a w pamięci zostało mi tylko jedno zdanie z rzeczonego przepisu: "Bardzo niezdrowe".
Rafał - 30 Listopada 2015, 13:14
Coś kojarzę, to było z "ludziną" w tle?
Kruk Siwy - 30 Listopada 2015, 14:55
Nie pamiętam. To był długi, szczegółowy przepis na mocno wypasiony bigos. Niby realistyczny (jak Ćwierciakowiczowa) ale w ówczesnej dobie (bo to była chyba jeszcze komuna) czysta fantastyka.
Fidel-F2 - 4 Grudnia 2015, 22:53
Telefon ma jakieś 400 MB wolnego miejsca, próbuję zainstalować aplikację 3MB i nieodmiennie dostaję informację, że brak miejsca. Nawet wyczyściłem kilkadziesiąt MB i dalej bez zmian. Ktoś podejrzewa możliwe przyczyny i ma pomysł na reakcję?
thinspoon - 4 Grudnia 2015, 23:36
Android? Masz kartę pamięci w telefonie?
Fidel-F2 - 4 Grudnia 2015, 23:45
Tak i tak
tel.400 wolnego, karta 200 wolnego
thinspoon - 4 Grudnia 2015, 23:59
Zobacz, czy Ci zadziała *#9900#
Fidel-F2 - 5 Grudnia 2015, 00:05
Nie zadziałało
gorat - 5 Grudnia 2015, 00:27
Czasem mam wrażenie, że Android wymaga 500MB wolnego miejsca - poniżej tego progu coś-tam przestaje działać, botakijuż. Pecet z Win7 sobie radzi przy 20MB, telefonowi coś mało jednak. Fidel, zrób drastyczne porządki (przynajmniej do poziomu gigabajta, tak dla pewności) i spróbuj jeszcze raz.
Fidel-F2 - 5 Grudnia 2015, 00:46
Wyczyściłem cash, i powstało 750 wolnego. Problem się rozwiązał. Thx.
Iscariote - 3 Stycznia 2016, 22:16
hejo, potrzebuję lekcji fizyki, łopatą najlepiej.
Zdobyłem gramofon, w kolejnym kroku zdobyłem wzmacniacz. Podpięte, działa, gra. Sprawdzone na słuchawkach.
Przyszła pora na kolumny głośnikowe i zacząłem czytać o impedancji. Niestety nie doszukałem się jasnego wytłumaczenia co, jak i gdzie.
Mam na wzmacniaczu tak:
może ktoś pomoże i doradzi co bezpiecznie mogę do tego podłączyć i jak?
konopia - 3 Stycznia 2016, 23:27
wszystko co podepniesz powinno zagrać.
zgodnie z prawem ohma, im mniejsza impedancja tym większy prąd, niektóre wzmacniacze sobie z tym nie radzą, mocniej się grzeję i wywala im zabezpieczanie, o ile takowe mają, albo się palą w tym przypadku jasno napisane że obsłuży wszystko od 4 ohm w górę.
no chyba, że mają grać dwie pary kolumn w tym samym czasie, wtedy wymaga niej by miały minimum 8 ohm (bo pewnie jest połączenie równoległe i wtedy impedancja spada)
jak duże pomieszczenie odsłuchowe jest?
dwie pary zacisków a i b, z przodu pewnie jest przełącznik A - B,
wybierasz zaciski oznaczone lierą A i tylko do nich odpinasz kolumny, kable głośnikowe kupujesz miedziane, o przekroju nie mniejszym niż 1.5 mm2 , dwa równe odcinki, zarabiasz końcówki i podpinasz.
Fidel-F2 - 4 Stycznia 2016, 00:58
Iscariote, zasada taka by najlepiej wartości głośników były równe wartościom wzmacniacza, a jeśli nie będą równe, to lepiej zastosować głośniki o impedancji większej niż ta wzmacniacza. W przypadku niedopasowania najprawdopodobniej uzyskasz moc mniejszą niż by to wskazywały parametry nominalne.
Iscariote - 4 Stycznia 2016, 14:31
Dziękuję panowie. Pomogliście rozwiać wątpliwości
Pomieszczenie, w którym stoi sprzęt jest małe - 4x5 m. Nie planuję robić dyskoteki w domu
konopia - 4 Stycznia 2016, 21:58
20m2, przydadzą się tzw. podłogówki, coś solidnego z dużą średnicą głośnika niskotonowego.
poczytaj o akustyce i ustawieniu kolumn głośnikowych, a najlepiej przeczytaj wszystko co uznasz za potrzebne z poniższych poradników:
http://www.hifi.pl/porady/
gorat - 6 Stycznia 2016, 01:15
Iscariote napisał/a | Pomieszczenie, w którym stoi sprzęt jest małe - 4x5 m. | Zwątpiłem.
Iscariote - 7 Stycznia 2016, 19:40
gorat, coś nie tak?
|
|
|