To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

GAndrel - 18 Wrzeœśnia 2007, 21:51

Czego najlepszym przykładem Maciej Giertych. ;)
ihan - 18 Wrzeœśnia 2007, 21:57

Właśnie GAndrel. Bo żadna partia nie ma członków, którzy by nie byli umoczeni, czyli jedyny wniosek: w ogóle nie iść do wyborów?
GAndrel - 18 Wrzeœśnia 2007, 22:20

Iść jak najbardziej wcześniej przekonawszy siebie, że głosuje się na człowieka a nie na listę. Pamiętajmy, że mandaty rozdawane są według liczby zdobytych głosów a nie według kolejności na liście.

A najlepiej wprowadzić w końcu Jednomandatowe Okręgi Wyborcze.

mad - 18 Wrzeœśnia 2007, 23:07

I tak źle, i tak niedobrze. Głosowanie obecne to jednak głosowanie na listy, a w minimalnym stopniu na osoby :(
Okręgi jednomandatowe to z kolei groźba wyboru 460 indywidualistów nieskorych do współpracy i mogących działać tylko na rzecz przypodobania się garstce wyborców z własnego maleńkiego okręgu wyborczego :( EURO 2012 we Włoszczowie!!! :lol:
Ale może raz warto by spróbować?

Piech - 18 Wrzeœśnia 2007, 23:34

Okręgi jednomandatowe sprawdzają się w UK od dawien dawna. Każdy tam ma swojego MP. Dają też stabilność w parlamencie, gdyż eliminują małe partie. Ciekawe, jak by się jednomandatowe okręgi sprawdziły u nas.
NURS - 19 Wrzeœśnia 2007, 01:34

Dzieki Piechu za odpowiedź, ale tak, jak aprę osob tutaj zgłupialem już, bo wyszło, ze sam do siebie gadam w tej dyskusji. :-0
Ktoś zapyutał czy bedąc stronnikiem Pis koniecznie trzeba być poplecznikiem Kurskiego.
hmm... hmmm... hmmmmm...
a Kurski to z PO?
ludziska, jak się głosuje na jakąs formację, to z całym dobrodziejstwem inwentarza. PiS= Rydzyk i nie ma to tamto. Oddajesz głos na Benderów, Sobeckie, Kurskich, bo jak któryś zostanie uwalony w terenie, to go z jakichs list krajowych dokleją.
Chyba o to własnie chodzi.
PS, ja tez jestem za jednomandatowymi.

Agi - 19 Wrzeœśnia 2007, 07:15

Zdecydowanie jestem za okręgami jednomandatowymi. W tych wyborach nie mam problemu z głosowaniem, głosuję na PO, porządnego posła w powiecie mamy.
dzejes - 19 Wrzeœśnia 2007, 07:20

A ja jestem przeciw JOWom w Polsce. Przynajmniej w obecnej chwili. Z jednej strony grozi to zeStokłosieniem parlamentu, z drugiej - przy słabości aparatu partyjnego w Polsce - zamieni wybory w rozpaczliwą pogoń za pieniądzem. Że o braku obywatelskiego wychowania Polaków nie wspomnę, co zaowocować może nadmiarową liczbą mandatów zmarnowamych na różne lansujące się gwiazdki muzyki, czy filmu.
Czarny - 19 Wrzeœśnia 2007, 07:26

Lepiej głosować na stare sprawdzone partie np. SLD :wink:
mawete - 19 Wrzeœśnia 2007, 07:44

Czarny: i tak własnie bedę głosował :D ale na konkretne osoby, które znam i lubię :mrgreen:
Gustaw G.Garuga - 19 Wrzeœśnia 2007, 09:01

Listy krajowej już nie ma.
GAndrel - 19 Wrzeœśnia 2007, 09:24

Moim zdaniem nie warto zakładać, że na JOWy jest za wcześnie. Przy takim podejściu zawsze będzie. Należałoby je wprowadzić i przeboleć te parę kadencji, aż się scena wykrystalizuje. I raczej wykrystalizowałaby się wcześniej niż później. Już po najbliższych wyborach jest szansa na trzypartyjny Sejm. Za cztery lata JOWy prawdopodobnie taki układ by tylko umocniły.

Co do zestokłosienia to popatrzcie kto teraz jest wybierany. Zdecydowana większość dostała mniej niż 10000 głosów. Rekordziści:
Andrzej Adamczyk 1582
Jan Bednarek 1102

Czyli raczej to obecna ordynacja jest stokłosom przychylniejsza chyba.

Agi - 19 Wrzeœśnia 2007, 09:51

Stokłosa, to było specyficzne zjawisko na naszym terenie. Zainwestował w okolicy, gdzie bezrobocie było potężne, dla wielu był dobroczyńcą. Zręczny populista, pozujący na niezależnego. Dpoiero, jak jego biznes zaczął potężnie śmierdzieć, w dosłownym tego słowa znaczeniu, ludzie odwrócili się od niego i postawili na senatora z PO.
Miałam wątpliwą przyjemność poznać kiedyś pana S. - fatalne wrażenie.

Madar - 19 Wrzeœśnia 2007, 10:05

http://wiadomosci.onet.pl/1608187,11,item.html

tu pomyłka tam pomyłka. Podobno zona premiera tez ma na imię Pomyłka

Gustaw G.Garuga - 19 Wrzeœśnia 2007, 10:08

Okręgi jednomandatowe nie rozwiążą wszystkich problemów, ale wprowadzą pewną nową jakość, zamieszają trochę w tym zatęchłym bajorze. Warto zaryzykować.
Agi - 19 Wrzeœśnia 2007, 10:14

Madar napisał/a
http://wiadomosci.onet.pl/1608187,11,item.html

tu pomyłka tam pomyłka. Podobno zona premiera tez ma na imię Pomyłka

Takimi wypowiedziami premier pogłębia jeszcze wrażenie braku kompetencji i nieprzydatności do rządzenia krajem.

Easy - 19 Wrzeœśnia 2007, 10:52

Największym dramatem Jarosława Kaczyńskiego jest to, że koleś ma tylko jednego brata... I przez to do rządu muszą wchodzić źli ludzie...

Może czas na poważnie pomyśleć o badaniach nad klonowaniem?

Rafał - 19 Wrzeœśnia 2007, 10:53

Komusutra?
NURS - 19 Wrzeœśnia 2007, 11:02

Czy to nie zadziwiające, że wszyscy, którzy wypadają na zakrętach z jego tramwaju są tragicznymi pomyłkami? Stosując retoryke pana brata, dlaczego nie ogłosił tych rewelacji, jak wywalał Sikorskiego, tylko teraz, gdy ten przystąpił do konkurencji. Przecież to podejrzane... :-)
Dabliu - 19 Wrzeœśnia 2007, 12:03

Chyba zagłosuję na Partię Kobiet :mrgreen:
NURS - 19 Wrzeœśnia 2007, 12:06

Retuszowane... partia photoshopa powinny się nazywać :-)
Słowik - 19 Wrzeœśnia 2007, 12:15

NURS, mówisz o tym dużym kartonie w centrum plakatu? :mrgreen:
GAndrel - 19 Wrzeœśnia 2007, 13:39

Lis nie kontroluje już "Wydarzeń", które przechodzą do TV Biznes. To informacja polityczna, czy nie?
dalambert - 19 Wrzeœśnia 2007, 16:32

Dałem to w drugim podforum wyborczy , ale i tu ku przestrodze powtórzę,
bp. Artur Rubinsztein zwykł mawiać:" niech piszą i mówią jak chcą, dobrze czy zle, byle PO NAZWISKU i nazwiska nie przekręcali." ;P:
atu w radio prezio jako lider LiD o PiS jeno gada'
co Romcio długo się odezwie to na PiS skwierczy, jak Kalinosio do spokoju wzywa to o PiS mówi, jak Donald Pomorski zawrzaśnie to o PiS, jak Stefek Burczymuch przez dwa lata w senacie marudził to o PiS.
Po coż im klipy sama konkurencja lepiej Kaczki wypromuje niż kto inny i to dopiero będzie siurpryza, że ho ho ho :twisted:

Easy - 19 Wrzeœśnia 2007, 23:02

http://www.tvn24.pl/-1,1521936,wiadomosc.html

Jak bardzo trzeba upaść i łaknąć dostępu do koryta, żeby się na kandydowanie z listy Samoobrony zgodzić...
Olejniczak jednak dobrze zrobił wymuszając odejście Millera.

lavojtek - 20 Wrzeœśnia 2007, 08:22

To wlasnie dlatego ze Olejniczak go wygryzl. Jedna droga do koryta sie zamknela trzeba bylo na gwalt szukac innej. Ciekawe gdzie pojdzie ten kmiotek Dyduch? Partia emerytow a moze nawet partia kobiet?
Rafał - 20 Wrzeœśnia 2007, 08:57

spotkałem się gdzieś z rozszyfrowaniem skrótu PiS: Przeproście i Spier...cie :mrgreen:
mawete - 20 Wrzeœśnia 2007, 09:00

Rafał: też sie spotkałem i bardzo mi sie spodobała :mrgreen:
Gustaw G.Garuga - 20 Wrzeœśnia 2007, 10:11

Miller na głowę chyba upadł. Gdzie mu się tak spieszy? I do czego? Mógł poczekać jeszcze trochę na wybory do europarlamentu, może by się dostał, i to z list LiDu jako były premier, zasłużony dla integracji, a tak... Ciąg do koryta zaćmił mu umysł.
dalambert - 20 Wrzeœśnia 2007, 11:17

Gustaw G.Garuga napisał/a
iller na głowę chyba upadł. Gdzie mu się tak spieszy? I do czego? Mógł poczekać jeszcze trochę na wybory do europarlamentu, może by się dostał, i to z list LiDu jako były premier, zasłużony dla integracji, a tak... Ciąg do koryta zaćmił mu umysł

Nie ciąg do koryta jeno szorstka przyjażń z preziem tak zgrzyta..ha,ha ,ha

Partner forum