To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Adon - 21 Marca 2015, 21:20

konopia napisał/a
Dzięki!
Teraz przez skype musze go zainstalować i poustawiać u teściowej :|

Czemu przez Skype? Każ jej odpalić TeamViewera, podłącz się i sam skonfiguruj. Stracisz dużo mniej czasu. ;)

hrabek - 24 Marca 2015, 11:20

Byłem w weekend w MM i podłączyłem fona do tego Denona. Muszę powiedzieć, że naprawdę gra nieźle. Biorąc pod uwagę fakt, że to wielka hala ze strasznym gwarem, to po pierwsze głośnik potrafi cały ten szum zagłuszyć, więc tym bardziej da radę w cichym i małym pokoju hotelowym, a po drugie jakość dźwięku, na tyle, na ile mogłem usłyszeć, biorąc pod uwagę i hałas otoczenia i wielkość samego głośnika, była na naprawdę niezłym poziomie. W necie można go dostać 80zł taniej, ale w MM można kupić i 30 dni testować, a że niedługo czeka mnie 3-tygodniowy wyjazd, to może się zdecyduję na zakup.
Luc du Lac - 24 Marca 2015, 12:36

hej

potrzebuje silnik forum - coś stosunkowo prostego w obsłudze
musi mieć proste umieszczanie obrazków
oraz możliwość zamykania wątków - tzn. wątek tylko dla jednego użytkowania i admina, albo tylko dla określonej liczby userów i admina którego nie będą mogli podglądać inni.

zupełnie się na tym nie znam - ale może coś polecicie ?

forum będzie dla 10-15 osób - a zupełny max to 20-30

ketyow - 24 Marca 2015, 14:49

Do takich potrzeb starczy nawet darmowe gotowe forum np. na fora.pl. Wadą jest brak dostępu do bazy, więc musisz sobie zadać pytanie czy go potrzebujesz? Prowadziłem dwa razy takie forum w ramach kierunku na studiach, sprawdzało się bezproblemowo. Jest i opcja aktywacji kont i blokowania tematów, a przede wszystkim można się szybko tym pobawić bez stawiania serwera.
Luc du Lac - 25 Marca 2015, 10:18

ketyow napisał/a
Do takich potrzeb starczy nawet darmowe gotowe forum np. na fora.pl. Wadą jest brak dostępu do bazy, więc musisz sobie zadać pytanie czy go potrzebujesz? Prowadziłem dwa razy takie forum w ramach kierunku na studiach, sprawdzało się bezproblemowo. Jest i opcja aktywacji kont i blokowania tematów, a przede wszystkim można się szybko tym pobawić bez stawiania serwera.

dzięki :)
chyba na moje potrzeby w zupełności starczy :)

Heh, w czasie testowania, gdy zmieniłem skórkę to mi forum się popsuło... chyba a jednak postawie phpbb u siebie ;)

Matrim - 26 Marca 2015, 22:25

hrabek napisał/a
ale w MM można kupić i 30 dni testować, a że niedługo czeka mnie 3-tygodniowy wyjazd, to może się zdecyduję na zakup.

Ty Kuźniarze! ;P:

hrabek - 27 Marca 2015, 08:20

Aleś mi dopiekł. Siedzę w kąciku i pochlipuję cichutko...
konopia - 27 Marca 2015, 08:28

Cytat
Ty Kuźniarze!

ktoś uświadomi mnie o co chodzi z tą wypowiedzią :shock:

Rafał - 27 Marca 2015, 08:32

Też nie wiem, ale to jakaś gruba akcja. Ostatnio takiego maila dostałem:
Spoiler:

Ki'czrt?

thinspoon - 27 Marca 2015, 08:39

Lowenna - 27 Marca 2015, 08:40

Kto to jest Jarek Kuźniar? :shock:
thinspoon - 27 Marca 2015, 08:49

Ech, a może tak jebnąć wszystkim i wyjechać do Sandomierza?
Rafał - 27 Marca 2015, 08:53

Ach, miałem popytać fachmanów. Telewizor pomału wkracza w stan agonalny i rozglądam się za czymś sensownym. Ostatnio oko moje padło na UE40H6500 ze względu na szybki smart, możliwość podpięcia bezprzewodowej klawiatury z myszą, wbudowaną przeglądarkę, gniazdo modułu CAM - jakby co to się przyda, ciekawy pilot i tuner T/C/S/S2. Całość za niecałe 2K. Odległość od ekranu to będzie max 3,5 m więc 40" i HD (chyba) wystarczy. Ale może gdzieś tkwi jakiś haczyk?
hrabek - 27 Marca 2015, 09:06

Pamiętaj, że nie ma czegoś takiego jak zbyt duży telewizor. Smart to bardzo dobra rzecz, ale zastanów się, czy potrzebujesz 3D, szczególnie w tak małym telewizorze, moim zdaniem nie będzie to dobrze wyglądało. Drugie pytanie: skąd będziesz brał filmy 3D, bo przecież nie bezpośrednio z telewizji, masz jakiś odtwarzacz, który obsługuje 3D? Bo inaczej, to znowu zbędny wydatek, lepiej kupić inny model, który być może ma nawet więcej funkcji (np. wbudowane Wi-Fi) i jest w podobnej cenie, niż wydawać kasę na zbędne 3D. Ale tak poza tym to bardzo dobry telewizor.
konopia - 27 Marca 2015, 09:19

hrabek, cholernie ciężko jest znaleźć porządny tv z wymagana ilością wejść i dobra jakością obrazu ale bez tych wszystkich 3D itp...
Sam to niedawno przechodziłem. Kupiliśmy model z ubiegłego roku (sporo przeceniony), wszystko mający (mimo iż w nosie mam te 3D i samrty itp..) ale ciężko znaleźć goły z dobrą matrycą.

I tak się zastanawiam, czy jednak te 55 cali to nie jest za mało z niecałych 3 metrów :roll:
Rafał, przemyśl ta 40, nie ma za dużych TV, są tylko za małe.

Rafał - 27 Marca 2015, 09:27

hrabek, jakie 3D, na cholerę mi 3D, nigdy pewnie z tego nie skorzystam, teraz to chyba taki standard pchany do każdego modelu. No niby mam wsparcie 3D w postaci ampa Denona i blureja, ale to przypadkiem, bo pewnie taka moda i wstawiają do wszystkiego. A akurat ten model TV ma WiFi.

Jesteście maniacy rozmiaru :lol: Obecnie mam 32" i właściwie jest OK. 40" to będzie już dużo więcej,

Edit - potrzebuję jutuba stąd nacisk na smarty, w tym modelu chodzi jak ta lala, i wyszukiwanie, i obraz, i ogólnie szybkość i żyleta. Bywa, że więcej chodzi jutub niż normalny TV. Jakieś koncerty, bajki, takie tam popierdółki.

hrabek - 27 Marca 2015, 10:12

Smarty polecam, instalujesz te wszystkie Playery, Iple, TVP Stream i w zasadzie masz spokój z żoną :D
Z tym Wi-Fi to wcale nie jestem taki pewien, jakoś to dziwnie opisane jest.

Jak ja się przesiadałem z TV 26'' na 46'', to w pierwszej chwili byłem w szoku, jaki teraz mam wielki telewizor. Po 30 minutach oglądania doszedłem do wniosku, że przecież 55 cali też by się zmieścił ;)

Co do wejść to rzeczywiście prawda, Samsung 32'' dla moich chłopaków kosztował 1100 PLN z hakiem. Spokojnie mogłem mieć 42 cale w tej samej cenie, też dobrej firmy, ale miałby tylko 2 HDMI, byłby bez Smarta, itd. Więc nie żałuję, chociaż też by im większy się zmieścił. Niestety w budżecie się nie zmieścił.

Odnośnie 3D, to oczywiście, jak dają to trzeba brać. I nie chodziło mi o branie "golasa", a wręcz przeciwnie - zamiast 3D żeby miał jakieś dodatkowe funkcje. Ale nie jestem na bieżąco, bo co tydzień coś nowego wychodzi. Jak teraz dają wszystko w jednym, albo nic zupełnie, to rzeczywiście wyboru nie ma.

Matrim - 27 Marca 2015, 11:19

hrabek napisał/a
Aleś mi dopiekł. Siedzę w kąciku i pochlipuję cichutko...

Ale niezbyt długo? :)

Wpiszcie u Google "Jarosław Kuźniar" i "Walmart" i sprawa się wyjaśni. Taki szum ostatnio z tym, że niemożliwe, że nie słyszeliście ;)

hrabek - 27 Marca 2015, 11:34

Ja słyszałem. Dziwię się zdziwieniu innych. Ale to już nie ten wątek.
ketyow - 27 Marca 2015, 12:16

Ze smartów obecnie nie poradzę, bo nie korzystam z ustrojstwa (mam wartego 500 zł laptopa podpiętego do TV, który robi za wszystkie multimedia i ma wyjście 5.1), ale poprę resztę zespołu - 40 cali na 3,5 metra to oślepnąć można. Ja oglądam 50 cali z 2,5 metra - jest idealnie.

Szkoda, że Panasonic zrezygnował z plazm. Spojrzałbym na Twoim miejscu jak oceniane są modele LG i Samsunga, bo ci dwaj chyba jeszcze coś tam produkują. Najważniejszą kwestią jest filtr przeciwsłoneczny, w moim ST60 jest, a bez tego chyba bym odpuścił. Spełnia rolę tak dobrze, że bez problemu można oglądać w słoneczny dzień (bez filtra czarny robi się szary, jest straszne mleko). Nie wiem czy dwaj konkurenci sobie z tym poradzili, bo sam Panasonic jeszcze w rok starszym ST50 tego nie stosował (choć być może w wyższych modelach tak).

ketyow - 28 Marca 2015, 11:21

Fidel-F2 napisał/a
Btw, ketyow, jaki dysk zewnętrzny 1-2 TB byś polecił?

Fidel, 2,5 cala chcesz kupić? Będziesz chciał z niego puszczać filmy na TV? Jeśli tak, to ciekawą opcją może być własna chmura, ja do dysku 3 TB dopłaciłem 100 zł, a w zamian dysk stoi sobie cały czas koło routera, a media mogę odtwarzać z wszystkich kompów, telefonów, TV itd.

Fidel-F2 - 28 Marca 2015, 12:26

To brzmi interesująco, rozwiń proszę. Ale też potrzebuję zwykłego magazynu. Mam już jeden 1,5 My Passport, ale przynajmniej część rzeczy chciałbym mieć zdublowane.
ketyow - 28 Marca 2015, 13:00

Pytanie czy ten magazyn ma być przenośny czy nie.
Ja mam coś takiego:
http://www.ceneo.pl/26712143#tab=reviews_scroll

Choć kupowałem znacznie taniej, kurs dolara zrobił swoje (2 TB będzie odpowiednio tańsze). Co do opinii na temat transferu na ceneo, nie patrz, to oszołomy piszą, zaraz wytłumaczę o co kaman.

Stacja wpięta jest kablem ethernetowym do routera - nie do kompa. Ale router łączy się ze wszystkimi urządzeniami z jakich będziesz chciał korzystać. Także ja mam połączone wszystkie kompy z tym routerem, więc one wszystkie widzą dysk w otoczeniu sieciowym. Mogę normalnie film ze wszystkiego odpalić, także z telewizora. Można blokować foldery hasłami, żeby inni domownicy nie mieli wstępu. Można nawet dysk udostępniać sobie przez internet i możesz przeglądać pliki na nim z telefonu z drugiego końca świata (wtedy nie działa jednak streaming, więc żeby obejrzeć film musisz go w całości najpierw ściągnąć z tego dysku). Aczkolwiek z tej funkcji nie korzystałem.

Natomiast transfer dysku jest normalny, po kablu mam ok. 65-80 MB/s. Tylko, że jest on determinowany szybkością routera, do którego jest dysk przypięty. I tak, po kablu będzie bardzo szybko, bo każdy byle jaki router ma teraz w standardzie 1 Gb/s. Natomiast gorzej może być z wifi. Ja mam router 130 mb/s, ale mam starego laptopa z prędkością 54 mb/s (a z niego odtwarzam filmy zamiast z tv, bo mam 5.1) i jak puszczę film przez wifi, taki który zripowałem sobie z płyty do postaci MKV co zajmuje 10 GB, odtwarza się płynnie, ale taki, który zajmuje 40 GB wymaga większej przepustowości i przycina. Dlatego podpięty mam po kablu. Na drugm lapku, gdzie działa 130 mb/s takie filmy po 30 GB chodzą płynnie, 40 też powinien. Także generalnie - zależy czy potrzebujesz wifi, a jeśli potrzebujesz to jaką masz prędkość w routerze i na urządzeniach, z których będziesz odpalał.

Ale wygoda jest nieoceniona - dysk stoi w miejscu, nie biegam i nie przepinam go z miejsca na miejsce, jak leżę w łóżku z lapkiem też mam dostęp do wszystkich rzeczy.

EDIT: Żeby było jasne - dysk zawsze wpinasz do routera kablem. Prędkość transferu zależy od tego czy komputery i tv masz do routera też przypięte kablem czy po wifi.

Fidel-F2 - 28 Marca 2015, 14:28

Ładne, ładne, dzięki.
hrabek - 10 Kwietnia 2015, 13:48

Przyszły dzisiaj zamówione urządzenia: Denon Envaya Mini (przenośny głośnik bluetooth) i Philips AEA2700 (adapter bluetooth do amplitunera). Denona już trochę posłuchałem, więcej potestuję w domu, a najwięcej na niedługim wyjeździe. W Denonie jest w nim moc, dźwięk jest czysty, chociaż muszę się jeszcze w niego wsłuchać. Daje dość płaski dźwięk, bez podbić, co może niektórym nie pasować, szczególnie brak podbicia basów, ale szczerze mówiąc wolę to, niż gdyby bas miał być podbity, ale jednocześnie plastikowy. Ale jak mówię - dokładniejszą relację zdam, jak więcej posłucham.
O Philipsie też więcej napiszę, jak podłączę i zobaczę jak przenosi dźwięk z laptopa czy komórki do amplitunera.

ketyow - 10 Kwietnia 2015, 14:18

Czekamy. Denona w takiej cenie prędko sobie nie kupię, ale kiedyś z chęcią przygarnąłbym sobie coś takiego do wożenia na statek. W słuchawkach jednak szybko męczą się uszy.
hrabek - 10 Kwietnia 2015, 14:27

No tani, nie tani. Są oczywiście tańsze głośniki, ale nawet jak byłem w MM, to pani obok mnie grała coś jakimś bzykiem za 200zł. Jak usłyszałem, jak to gra, to aż mnie zmierziło. Tak naprawdę to kupiłem żonie telefon, wziąłem na raty, więc dorzuciłem do rat, bo za gotówkę to też mnie nie stać.
ketyow - 10 Kwietnia 2015, 14:48

Na marginesie. Zaktualizował mi się sterownik dźwiękówki, wskutek czego po podłączeniu słuchawek nie wyciszyło mi głośników. Słuchawki mam półotwarte, więc słyszę też dźwięki otoczenia i dźwięk z głośników jednocześnie. I przeżyłem właśnie coś wspaniałego. Między dźwiękiem z głośników i słuchawek jest na pewno słyszalne kilka(dziesiąt?) milisekund przesunięcia. Nie jestem w stanie wyłapać co opóźnia, ale chyba głośniki. Bardzo ciekawy efekt, szczeglnie że dźwięk się zmienia wraz z położeniem mojej głowy względem głośników. Możliwe do zrealizowania tylko przy (pół)otwartych słuchawkach i chyba dość sporej głośności.
Lowenna - 17 Kwietnia 2015, 17:22

Czy jest na sali lekarz? Albo, jeszcze lepiej, student medycyny? Nie musisz się ujawniać, wystarczy pw :wink:
Chcę się dokształcić i potrzebuję autorów obecnie obowiązujących podręczników.

konopia - 19 Kwietnia 2015, 20:17

Sie zastanawiam nad laptopem dla córki, ma 11 lat uzbierała trochę, resztę się dołoży.
Laptop jest potrzebny do szkoły, czyli jakieś tam portale (programy szkolne) obsługiwane poprzez przeglądarkę, edytor tekstów itp., gra tylko w minecrafta.

Wstępnie wybrałem to: Inspiron 15 3000-Series
http://www.dell.com/uk/p/...-15-3543-laptop

Domowy laptop jest słabszy do tego powyżej a i tak wystarcza jej, więc powyższy powinien być OK.
Czy są jakieś powody dla których powinienem go nie kupować?

Partner forum