To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Kruk Siwy - 15 Stycznia 2009, 22:52

Nie męcz się dłużej.
Ogólnie mówiąc - katastrofa.

gorat - 16 Stycznia 2009, 13:52

Widzę, że kojarzysz - proszę o rozwinięcie. Dziwi mnie szczególnie atencja dla tegoż...
Kruk Siwy - 16 Stycznia 2009, 15:03

A co tu rozwijać. Nie udało mi się przebrnąć przez dzieło tegoż. Karamoro to było cy cuś. Odkrycie Berezy który promował go w sposób hm... bezwstydny.
xan4 - 16 Stycznia 2009, 18:13

o właśnie Karamoro, kiedyś to próbowałem...
dervishd - 24 Stycznia 2009, 16:13

Mam prośbę o pomoc w zidentyfikowaniu opowiadania. Kiedyś czytałem tekst o tym jak Statek miał władzę nad Człowiekiem. Człowiek był wychowywany przez Statek i był wykorzystywany do pewnych prac serwisowych z którymi sobie Statek nie mógł sam poradzić. Jednak Statek pozwalał Człowiekowi żyć tylko do około 18 lat, do momentu gdy, dzięki wiedzy jaką zdobył, mógł przejąć władze nad Statkiem i zabijał go. Oczywiście zanim to zrobił organizował "randkę" z innym Statkiem, na pokładzie którego była Kobieta. W wyniku kontrolowanej "randki" w której statek dokładnie instruował ludzi "co powinni teraz zrobić" po wiadomym czasie na świecie pojawiał sie Nowy Człowiek. W ostateczności i dużym skrócie Człowiek robi w balona Statek i przejmuje nad nim władzę. Oczywiście tacy "wyjadacze" jak Wy domyślą się, że człowiekowi tylko wydawało się, że jest górą. Statek stworzył w umyśle Człowieka iluzję na kształt Matrix-a w której robił co mu się podobało a w rzeczywistości nadal pracował ubezwłasnowolniony na Statku.
Lynx - 28 Stycznia 2009, 15:55

Kto mi pożyczy Starfire Webera?
Adanedhel - 28 Stycznia 2009, 16:04

Mam "W martwym terenie" i "Opcję Sziwy". Mogę pożyczyć. Po "Powstanie" i "Krucjatę" musiałabyś się, przynajmniej na razie, zgłosić do kogoś innego. Gorim? Powinien mieć.
mBiko - 28 Stycznia 2009, 22:55

A propos nadawanego dziś w TV filmu "Bogowie i generałowie" postanowiłem odświeżyć i połatać swoją wiedzę na temat wojny secesyjnej. Czy nasi forumowi historycy i militaryści zechcą podsunąć mi jakieś ciekawe tytuły. Raczej po polsku.
Adanedhel - 29 Stycznia 2009, 10:06

Do Owcy powinieneś się zgłosić. To jego klimaty, zapewne najlepiej będzie wiedzieć. Tutaj Owca chyba nie zagląda.
Toudisław - 29 Stycznia 2009, 10:22

w temacie o zbiorach sa zdjęcia mojej biblioteczki. Jak ktoś co na coś łasy pisać ;) nie obiecuje nic bo sporo się zmieniło cześć pożyczonych :)
mBiko - 29 Stycznia 2009, 23:07

Toudisław w sensie bibliotecznym, czy może mała wyprzedaż?
Toudisław - 30 Stycznia 2009, 08:37

mBiko napisał/a
Toudisław w sensie bibliotecznym, czy może mała wyprzedaż?

Raczej nie sprzedaje. W sensie pożyczam ;)

Nocturn - 30 Stycznia 2009, 20:08

Poszukuję wszystkich tytułów, które wziął i spłodził niejaki gammel dotyczących Rigante. Pierwszy był "Miecz w burzy", drugiego nie znam, potem "Nocny sokół".

Z góry dziękuję za pomoc :P

/edit o rany taki ORT!

Witchma - 30 Stycznia 2009, 20:43

Nocturn, to było tak:

Sword in Storm
Midnight Falcon
Ravenheart
Stormrider

Nie wiem, jak to po polsku wychodziło.

Nocturn - 1 Lutego 2009, 02:48

Witchma, dzienks

mam jeszcze jedno pytanko:
Gdzieś kiedyś czytałem coś o powieści w formie pamiętnika napisanym przez żonę Lynch'a, na podstawie której zrobiono Twean Peaks. Chciałbymsie dowiedzieć jaki to ma tytuł, jak się dokładnie nazwya żona pana Lyncha i jeżeli ktoś czytał, to czy warto?

Fidel-F2 - 12 Lutego 2009, 18:33

Mam prośbę. Chciałbym kupić dla syna jakiś dobry elementarz żeby zacząć naukę czytania i pisania. Coś tam sam robię ale brak mi metodologii i potrzebowalbym małej pomocy w postaci podręcznika. Mam problem z wyborem przy obfitości rynkowej. Jesli macie jakies doświadczenia w tej materii proszę o wskazanie jakiejś dobrej pozycji lub ostrzeżenie przed bublem.
Lynx - 12 Lutego 2009, 18:38

Polecam wydawnictwo MAC, ile młody ma lat? Oni mają dobrą ofertę już dla 3 latków i rozwijającą umiejętności. Unikaj Aksjomatu- niektórym się podoba, ale jest zbyt chaotyczne. Nie zapominaj o plastelinie, kredkach, farbkach i nożyczkach. Zabawy ruchowe( co dziwne np. raczkowanie) także wpływają świetnie na rozwój psychomotoryczny. Poszukam i jeszcze ew. wyślę Ci tytuły lub info na prw.
Fidel-F2 - 13 Lutego 2009, 07:38

thx
Chal-Chenet - 23 Lutego 2009, 12:49

Ktoś już czytał drugi tom Malowanego Człowieka? Bo zdaje mi się, że już chyba wyszło...? Ciekawym czy równie wciągające jak pierwsza część.
Fidel-F2 - 23 Lutego 2009, 16:00

Frantisek Novotny - Długi dzień Walhalli Mówi to coś komuś?
Nocturn - 23 Lutego 2009, 16:02

Fidel-F2, Mi mówi same złe rzeczy.

Nie podobało mi się strasznie.

Fidel-F2 - 23 Lutego 2009, 16:05

a jekieś dwa zdania więcej?
Nocturn - 24 Lutego 2009, 08:03

Fidel-F2, Kurcze nie pamiętam za bardzo o co w tej książce chodziło, chociaż czytałem ją całkiem niedawno. A to juz samo za siebie mówi. Pamiętam przede wszystkim, że strasznie mnie autor wkurzał.

Ok... Przypomniałem sobie co nieco za pomocą googla.

Pomysł nie jest taki głupi w tej książce, ale autor przegiął lekko tworząc bohatera. Normalnie poziom cierpienia bohatera jest w tym tekście tak strasznie rozdmuchany. że w pewnym momencie aż śmieszny.

Mój degustibus mówi: nie czytać !

merula - 24 Lutego 2009, 14:18

Chal-Chenet, mój mąż czytał. po przeczytaniu zażyczył sobie, żeby kupić mu część pierwszą :mrgreen:
Chal-Chenet - 24 Lutego 2009, 14:27

Dzięki. ;)
merula - 24 Lutego 2009, 14:47

nie ma za co.

ale skoro zaczął od drugiego, a wybredny dość, i zaczął marudzić o pierwszy, to musi być niezły.

pawelmean1112 - 5 Marca 2009, 00:06
Temat postu: :::::szukam książki::::::
mam na imię paweł, chodzę do 1 liceum. Od kilku tygodni szukam ksążki która mnie zaintrygowała. niestey nie znam tytułu ani autora :cry: i prosze o pomoc:

Książka opowiada o dziecku z czerwonymi oczami, mającym zdolność przywracania życia, ale tylko trzy razy jednemu człowiekowi. Akcja w świecie fantazy ----> średniowieszne zamki, miasta. Głównym bohaterem jest człowiek wojownik, pomaga przyjacielowi (bękartowi króla ) zdobyc tron po śmierci ojca. Walczą oni ze szczurami mutantami. między szczurami jest elita białych szczurów-przywódców.

tyle pamientam bo czytałem to w 6 klasie. prosze o pomoc!!

Fidel-F2 - 5 Marca 2009, 05:54

zły dział i do wątku samopomocy post się nadawa

a książki nie kojarzę

a Ty kolego najpierw powinieneś potuptać do bijalni

Agi - 5 Marca 2009, 08:37

Fidel-F2, nie wyręczaj administracji
gorat - 7 Marca 2009, 22:37

No, o szczurach jest! Ktoś kuma?

Partner forum