To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Andrzej Sapkowski

Ozzborn - 13 Sierpnia 2010, 13:11

Fidel-F2 napisał/a
no i ten Buszujący w zbożu, wolałbym przeczytać całego Żeromskiego niż tę jedną gniotowatą książczynę

a widzisz, a ja uważam, że jest całkiem niezła... choć raczej na liceum niż gimnazjum... za to do twórczości mojego krajana Stefcia pałam bezinteresowną nienawiścią i reaguję alergicznie.

xan4 - 13 Sierpnia 2010, 13:40

Nie wiedziałem, że Żeromski z krainy Oz pochodzi, zawsze to się człowiek czegoś nowego dowie.

Buszującego w zbożu czytałem tak ze 150 lat temu, ale w pamięci mam jak najlepsze wrażenia po tej lekturze.

Hubert - 25 Sierpnia 2010, 10:29

Czytam Historię i fantastykę Sapkowskiego i Beresia. Oto, co się znalazło, w jednej z odpowiedzi ASa.

Cytat
Ale temat jest niezły, dziękuję za podpowiedź. Może wykorzystam go, gdy zasiądę do pisania dalszych części historii o wiedźminie.

Czyli - wątpliwa bo wątpliwa, ale jednak - nadzieja jest. :)

Rocky8ao - 1 Wrzeœśnia 2010, 09:25

dobrze by było tylko nie wiem jak by to połączył z poprzednimi częściami. Bo raczej historia Geralta się skończyła (niestety :cry: ) No ale zawsze można wrócić do już istniejących części :)
dalambert - 1 Wrzeœśnia 2010, 11:41

Rocky8ao, To się robi tak :
" ... wrzucony w zalutowanej trumnie, skuty kajdanami , w największą głębie Rowu Mariańskiego , James Bond nadludzkim wysiłkiem wydostał się na powierzcęnię..."
i fruuuuuuuuuu dalej i opowieścią :mrgreen:

Rocky8ao - 1 Wrzeœśnia 2010, 14:53

no to ja nie chcę kontynuacji :D A jak o Bondzie wspomniałeś to mi się przypomina moment kiedy Bond, James Bond wskakuje do spadającego samolotu i w ostatniej sekundzie udaje mu się podnieść samolot. Kto taka debilną scenę zrobił :?:
Matrim - 1 Wrzeœśnia 2010, 20:54

Rocky8ao napisał/a
Kto taka debilną scenę zrobił :?:

A co w tym debilnego? Przecież to esencja Bonda :)

terebka - 1 Wrzeœśnia 2010, 22:31

Dżejmsa Bonda. Wstrząśniętego, nie mieszanego ;P:

Tak nawiasem, ciekawe, co tam AS ma na tapecie. Żmija przeleciała obok tylko, nawet jej nie zauważyłem, taka cienka była, skubana ;P:

Hubert - 1 Wrzeœśnia 2010, 23:01

Rocky8ao napisał/a
no to ja nie chcę kontynuacji :D A jak o Bondzie wspomniałeś to mi się przypomina moment kiedy Bond, James Bond wskakuje do spadającego samolotu i w ostatniej sekundzie udaje mu się podnieść samolot. Kto taka debilną scenę zrobił :?:

Spoiler:

Na ile znam talent ASa, to powrót Wiedźmina przedstawiłby w taki sposób, że klękajcie narody. I znowu mielibyśmy sensację literacką, otrąbioną w mediach.

W ogóle, jak przeglądałem w Empiku Żmiję... Nie wyglądała na książkę złą. Raczej na taką, która jest etapem przejściowym. Jak gdyby Sapkowski zaczął chomikować pomysły na coś większego. Wejście, znaczy, Powrót Smoka. Czy jakoś tak :)

Adon - 1 Wrzeœśnia 2010, 23:05

Jeśli Żmija nie jest hitem, wiedźmin musi wrócić. Takie prawo rynku... natury znaczy się. ;P:
Hubert - 1 Wrzeœśnia 2010, 23:07

Chociażby. :wink:

EDIT: A niechby to i nie ciągnęło wątków z Sagi, a po prostu działo się po niej. Kolejną, odmienną, opowieścią o Geralcie czytelnicy by nie pogardzili, tak myślę.

Adon - 1 Wrzeœśnia 2010, 23:29

A bo to wiedźmak więcej przygód nie miał, zanim zaczęła się II wojna z Nilfgaardem? Kolejny zbiorek opowiadań byłby moim zdaniem całkiem na miejscu. :mrgreen:
Hubert - 1 Wrzeœśnia 2010, 23:40

A ja właśnie mówię o dalszych losach. Takie uzupełnienie - to dopiero byłoby odcinanie kuponów. Chcesz mieć drugiego Madderdina?

Teraz już naprawdę dobranoc. :mrgreen:

dzejes - 2 Wrzeœśnia 2010, 07:23

Sosnechristo napisał/a
A niechby to i nie ciągnęło wątków z Sagi, a po prostu działo się po niej.

Albo przed nią! Młody wiedźmin i pierwsze doświadczenia z trawą! Znaczy trawami, jakoś tak było, nie?

dalambert - 2 Wrzeœśnia 2010, 07:25

dzejes, może jeszcze jak z filmu, hodowla wiedźminek i "wiedźmini są aseksualni !!!" ;P:
dzejes - 2 Wrzeœśnia 2010, 07:27

Możliwości jest masa.
Hubert - 2 Wrzeœśnia 2010, 08:04

dzejes napisał/a
Młody wiedźmin i pierwsze doświadczenia z trawą! Znaczy trawami,

Masz na myśli alergię i odczulanie? :mrgreen:

Matrim - 2 Wrzeœśnia 2010, 08:18

Wiedźmin powróci, jako zombie i zamiast z problemami egzystencjalnymi będzie się borykał z odpadającym uchem. Albo ręką. Albo czym innym, ku utrapieniu Yennefer :)
Rocky8ao - 3 Wrzeœśnia 2010, 17:55

Tylko jak sam będzie zombiakiem to na kogo będzie polował :)
Matrim - 3 Wrzeœśnia 2010, 18:36

Rocky8ao, i to będzie właśnie główny dylemat moralny Geralta :)
Gustaw G.Garuga - 3 Wrzeœśnia 2010, 21:47

Z tego, co czytałem, Sapkowski specjalnie dla serialu stworzył jakieś sceny z cyklu "Młody Geralt", więc kto wie, kto ostatecznie odpowiada za tych aseksualnych wiedźminów ;)

A dylematy spotworzonego Geralta - bezcenne :mrgreen:

Martva - 3 Wrzeœśnia 2010, 22:44

YYyy, nie dla komiksu? On z filmem/serialem nie miał chyba nic wspólnego...
Gustaw G.Garuga - 3 Wrzeœśnia 2010, 22:49

Kiedy oglądałem serial, poczytałem to i owo o tej produkcji i mógłbym przysiąc, że była mowa o napisaniu przez Sapkowskiego jakichś scen czy realiów specjalnie dla tej retrospekcyjnej części serialu. Ale bez oporów dam się zweryfikować :)
ilcattivo13 - 4 Wrzeœśnia 2010, 09:07

mnie też się wydaje, że to był komiks - bodajże "Zdrada". Do filmu się przecież nie przyznawał.
Gustaw G.Garuga - 4 Wrzeœśnia 2010, 10:08

Po krótkich bojach wyguglałem wywiad ze Szczerbicem:
Cytat
Machina: W scenariuszach pojawiły się wątki nie występujące w prozie. Nie przeinacza to sensu opowiadań?

- Są odcinki serialu, które mówią o dzieciństwie Geralta, o nauce w Kaer Morhen. Napisałem je po konsultacjach z Sapkowskim i on je zaakceptował.

OK, czyli Sapkowski nie "napisał scen", ale konsultował i akceptował. Przynajmniej tak twierdzi scenarzysta :wink:

dalambert - 4 Wrzeœśnia 2010, 10:12

Gustaw G.Garuga napisał/a
OK, czyli Sapkowski nie napisał scen, ale konsultował i akceptował. Przynajmniej tak twierdzi scenarzysta

Znaczy scenarzysta się putlał i nadymał / co w filmie jest - niestety/ a Sapkowski na te wymysły odparł " róbta co chceta, ja już forsę wziąłem" :mrgreen:

Martva - 4 Wrzeœśnia 2010, 13:21

Nie wierzę że zaakceptował rzeczy typu:
-Wiedźmini są aseksualni...
- Ten nie!

dalambert - 4 Wrzeœśnia 2010, 13:35

Martva, On to po prostu olał, a my mamy DZIEŁO :evil:
Gustaw G.Garuga - 4 Wrzeœśnia 2010, 18:45

Jak można było w ogóle zaakceptować sama koncepcję "Geralta za młodu"! Skąd ta mania niektórych (od)twórców do pokazywania rozwoju istniejącego już bohatera od kołyski?
Martva - 4 Wrzeœśnia 2010, 19:04

Bardziej mi się podobała komiksowa koncepcja Geralta za młodu niż to coś co było w serialu :D

Partner forum