To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?

banshee - 29 Lutego 2008, 19:04

Sosnechristo napisał/a
A teraz jako Raziel mocuję się w posiadłości Voradora.

Dajesz, dajesz Sosnechristo! Bądź dzielny! :D

Defiance jest the best, za sam klimat i za ścieżkę dźwiękową 8)

Hubert - 29 Lutego 2008, 19:08

banshee napisał/a

Dajesz, dajesz Sosnechristo! Bądź dzielny! :D

A jak. :D
Teraz w kanałach znalazłem drugą część jakiegoś tam emblematu Voradora, tylko nie wiem, gdzie jest krypta, o której mówił Raziel.

W tych kanałach, pod wodą jest takie miejsce, które aż się prosi, żeby je rozbić (szczelina). Da się to jakoś rozwiązać czy to tylko ozdoba?

banshee - 29 Lutego 2008, 19:15

Sosnechristo napisał/a
W tych kanałach, pod wodą jest takie miejsce, które aż się prosi, żeby je rozbić (szczelina). Da się to jakoś rozwiązać czy to tylko ozdoba?

o ile dobrze myślę gdzie się znajdujesz, mniemam, że nawet trzeba, ale niestety głowy nie dam, bom sklerotyczna jak staruszka i naparzałam w Defiance lata lemu :oops:
aż muszę powtórnie zainstalować gierkę, bo po angielsku jeszcze nie grałam... 8)

Hubert - 2 Marca 2008, 17:32

Dostałem od ciotki laptopa jako maszynę do pisania (stary, ale działa - Anthlon 753 mhz, 112 mb ramu). Za wiele gier na tym nie pójdzie, Pomyślałem sobie, że może Original War, ale nie dało się zainstalować. Buuu. :(
Tylko że to dziwne, skoro na laptopie jest XP, który trochę ciągnie.

gorat - 3 Marca 2008, 09:23

XP i 753Mhz? No nic dziwnego, że nic innego nie wchodzi :P:
Hubert - 3 Marca 2008, 09:30

A jak się tnie. Ech, będę musiał zrobić remont generalny. Zmienię na Windę 2000. Też znośny system, a mniej żre :)
hjeniu - 3 Marca 2008, 14:13

Dorzuć mu jeszcze trochę RAM-u i będzie śmigał jak nówka z Vistą ;)
ilcattivo13 - 3 Marca 2008, 18:26

Sosnechristo napisał/a
...112 mb ramu... ...Tylko że to dziwne, skoro na laptopie jest XP, który trochę ciągnie.

Pewnie masz okrojoną wersję XP (taką specjalnie do notebooków), bo normalna raczej nie powinna pójść (oficjalnie trzeba przynajmniej 128 żeby w ogóle odpalić kompa. U mnie golutki (świeżo po instalacji) XP pożerał 140 (Home)-160 (Pro) MB Ramu.
Nie wiem czy sensowne jest dokupowanie Ramu do takiego kompa jak Twój. Prędzej bym zainstalował właśnie Win 2000 (przynajmniej na starym sprzęcie jest stabilniejszy od XP) i pokombinował z rozmiarem pliku strony.
Poza tym komp jest o.k. - Fallouty na nim pójdą... :D

Hubert - 3 Marca 2008, 19:11

Ekhm, właśnie sprawdziłem, że ma to to jednak 453 mhz. Ale Fallouty też pójdą. Jak wywalę XP i wrzucę zamiast tego 98/2000, to kłopot zniknie i może nawet Original War ruszy. Mam nadzieję. :)
Ixolite - 3 Marca 2008, 19:13

Original War to nie baudzo, zresztą chyba nie warto - bardzo fajnie się zapowiada, ale w praniu się nie sprawdza. Przerabiałem to na własnym przykładzie. Teoretycznie różne rozwiązania są fajne, praktycznie już nie bardzo.
ilcattivo13 - 3 Marca 2008, 19:40

Na takim starym sprzęcie pójdzie też Master of Magic - dostępny na serwisach ze starymi grami. Można dorzucić patcha 1.3 i śmiga elegancko pod windozą (ew. Dos-Box). To była dopiero turowa strategia fantasy. Przez nią nie mogłem grać w Herosów, bo były takie ograniczone w stosunku do MoM'a... Szkoda, że SimTex (oni tez zrobili Master of Orion 1 i 2) upadł. Tylko czemu Firaxis nie robi remake'u MoM, skoro kolejne MoO zrobili...
Hubert - 4 Marca 2008, 16:30

Ixolite napisał/a
Original War to nie baudzo, zresztą chyba nie warto - bardzo fajnie się zapowiada, ale w praniu się nie sprawdza. Przerabiałem to na własnym przykładzie. Teoretycznie różne rozwiązania są fajne, praktycznie już nie bardzo.

Eeee. Mam odmienne zdanie na temat tych rozwiązań i w ogóle całej gry, bowiem przeszedłem tyle razy, że straciłem rachubę. :mrgreen:
No to będę miał tylko na stacjonarnym. Trudno.

ilcattivo13
, dzięki. A może któraś Ultima? 8 lub 9?

ilcattivo13 - 4 Marca 2008, 22:11

Sosnechristo - na temat Ultim nic nie powiem, bo jakoś tak się złożyło, że grałem tylko w Underworlda I. Na pewno pójdzie na tym sprzęcie inne hardcorowe rpg - Wizardry 7 Gold (jakiś czas temu była w chyba w Playu albo jakiejś innej gazecie, możesz też ściągnąć starą dosowską wersję 7-ki, ale wtedy potrzebny Ci będzie Dos-Box).
Ixolite - 4 Marca 2008, 23:23

Sosnechristo napisał/a
Eeee. Mam odmienne zdanie na temat tych rozwiązań i w ogóle całej gry, bowiem przeszedłem tyle razy, że straciłem rachubę. :mrgreen:
No to będę miał tylko na stacjonarnym. Trudno.

Hmm, de gustibus tedy :)

Z dosboxem obawiam się że nie tak hop siup:
http://www.dosbox.com/wiki/System_Requirements

Hubert - 5 Marca 2008, 16:09

Ixolite, zdecydowanie :)

ilcattivo13, to Wizardy 7 jaki ma widok? Z oczu bohatera?
A, myślicie, Blood Omena lub Diablo jedynkę udźwignie ten laptop?

ilcattivo13 - 5 Marca 2008, 20:06

Ixolite, masz rację - zapomniałem o wymaganiach tego emulatora. Ale są też inne, mniej wymagające. Używam akurat Dos-Boxa, bo najlepiej działa pod win XP i ma masę opcji.

BTW, na stronie Starych Gier znajdziecie wszystkie stare hity i porady, jak je uruchomić. Gry są "abandonware", więc nie będzie popierania piractwa. Mają wszystkie strategie z serii "... General" :D w tym mojego ulubionego "Fantasy Generala".

Sosnechristo - jak zainstalujesz Win 98, to bez problemu powinny iść także gry dosowe (najwyżej trzeba będzie skonfigurować plik startowy gry (3 min. roboty). Jedynie z niektórymi (symulatory, zręcznościówki itp.) możesz mieć problem, bo będą za szybko działały :D
Odnośnie pytania, Diablo I pójdzie bez problemu (ja grałem na Pentium 133), a dwójka też powinna pójść. Jeśli chodzi o Blood Omena. to ma prawie takie same wymagania jak D1 - a więc pójdzie. Jeśli masz w notebooku kartę grafiki zgodną ze standardem GeForce MX2 lub podobnym, to będziesz mógł grać w większość gier wydanych przed Y2K.

Hubert - 5 Marca 2008, 20:48

Dzięki, ilcattivo13. Zwłaszcza za link :)
ilcattivo13 - 5 Marca 2008, 21:03

nie ma za co :) jakbyś miał jeszcze jakieś pytania dot. staroci to wal
Hubert - 5 Marca 2008, 21:04

Uważaj, nie znasz dnia ni godziny :twisted:
Z tej strony chyba sobie Ultimę 8 ściągnę :)

Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 21:13

a wie ktoś czy Blood Bowl jest gdzieś do ściągnięcia?
Ixolite - 5 Marca 2008, 21:16

http://www.the-underdogs.info/game.php?id=132

EDYTA: na staregry.pl kiedyś nawet pisałem opisy-recenzje staroci, ale wycofałem się z tego kiedy serwis został odebrany jego twórcy przez firmę, która go sponsorowała...

ilcattivo13 - 5 Marca 2008, 21:17

Fidelu - sprawdź link, który podałem parę postów wcześniej - oni to mają.
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 21:26

kiedys nie mieli, a dawno tam nie zaglądałem
ilcattivo13 - 5 Marca 2008, 21:35

ja zaglądam do 2 razy w roku, lubie sobie czasem w jakiegoś starocia pograć. Przypomnieć sobie czasy, gdy najważniejsza była grywalność, a nie 10 DVD wypełnionych grafiką... Ech...
Mają "Retaliatora" - chyba sobie znów polatam :D

Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 21:37

nie idzie, za każdym razem pisze, ze wystapił bład
ilcattivo13 - 5 Marca 2008, 21:44

u mnie też nie, trzeba spróbowac o piątej rano :P
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 21:47

z drugiego linka tez nie idzie, qr...
Ixolite - 5 Marca 2008, 21:52

Fidel, z underdogsów się ściąga. Wolno, bo wolno, ale jednak.

http://www.the-underdogs.info/game.php?id=132

EDYTA: Jeśli ściagne dziś to wrzucę na swój serwer i ci ten plik zlinkuję od siebie.

Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 22:02

Ixolite, z tych underdogsow tez mi nie idzie
Fidel-F2 - 5 Marca 2008, 22:05

http://www.the-underdogs.info/error.php?id=1
takie cós mi wyskakuje, a to dla mnie magia

Partner forum