To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata

ketyow - 5 Października 2015, 12:09

Przestałem kumać o co Ci teraz chodzi ;P: Napiszę ostatni raz: większy monitor jest lepszy, bo jest większy, większa rozdzielczość jest lepsza, bo jest większa :mrgreen: Szkopuł w tym, że nie stać mnie na duży monitor (24"), z dużą rozdzielczością (1440p). I tak, na mniejszym monitorze wszystko jest mniejsze, zgadzam się z Tobą. Zwracałem jednak uwagę, że przy mniejszej gęstości pikseli, szczegółowość jest mniejsza, ale nie chce mi się już o tym pisać, bo sam mówiłeś, że na swoim monitorze tego nie zauważasz (ale pograj teraz tydzień na 1440p i wróć do swojego). :)
Homer - 5 Października 2015, 16:43

Tak jest - szczegółowość jest wówczas mniejsza.

Teraz rozwieje Twoje obawy, bądź Cię dobiję. Dla 1440p wszystkie topowe monitory mają już wielkość 27''. Więc o topowym w 24'' możesz chyba zapomnieć (ewentualnie jakieś słabsze na TNkach). O ile jeszcze jakieś nowe się pojawiają.

24'', względnie 23'' dla FHD. Pochodź po innych kolegach. Lepszych sklepach. Albo najlepiej pożycz od kogoś monitor na tydzień. Bo wydaje mi się, że się jednak uprzedziłeś. Tak jak pisałeś, pewno się szybko przyzwyczaisz, ale po co kupować, skoro sobie będziesz później powtarzał, że "to nie to".

ketyow - 5 Października 2015, 17:24

O topowym nawet nie myślę, myślę o budżetówce. Na razie pewnie zostanę przy 1080p i 24 calach. Po prostu jakbym kupił monitor z wyższą rozdziałką, to i grafikę musiałbym już brać z najwyższej półki. Nie na moją kieszeń to. Za parę lat może. A teraz postaram się przyzwyczaić do pikselozy ;P: Ale najpierw remont musi się skończyć, bo nawet nie wiem gdzie pod tymi wszystkimi foliami jest mój komputer. A końca nie widać :|
Homer - 5 Października 2015, 17:52

Też się najprawdopodobniej będę decydował na kupno takiego monitora (AMVA+ bez migotania), tak że podrzucę Ci co wyszukam... Mam starszy, ale dokupuje drugi, żeby się lepiej pracowało/grało/oglądało*.

*nic nie trzeba skreślać.

ketyow - 20 Października 2015, 10:17

Słyszał ktoś o dysku 2,5" pojemności 1,5-2 TB? Chciałem sobie kupić taki 2 TB do lapka, a tu się okazuje, że jedyny model jaki znalazłem to TOSHIBA MQ SERIES PX3006E-1HL0, z tymże on ma 15 mm wysokości, więc się do żadnego laptopa nie zmieści...

Chyba będę musiał kupić zewnętrzny, ale wiadomo, to już nie ta sama wygoda.

hrabek - 20 Października 2015, 10:21

http://www.sferis.pl/p/37...z-7ke2t0bw.html
m_m - 20 Października 2015, 10:46

Hrabek YMMD :mrgreen:

A tak poważnie to chciałbym taki :(

ketyow - 20 Października 2015, 10:47

Dzięki, lecę do sklepu :twisted:
hrabek - 20 Października 2015, 10:55

No to może coś takiego?
http://allegro.pl/dysk-2-...5731630005.html

ketyow - 20 Października 2015, 11:02

On też ma 15 mm. Coś mi się wydaje, że po prostu technika nie przeskoczyła jeszcze możliwości zapisu na jednym talerzu (czy ile ich tam jest) przy takiej pojemności i niższych nie ma. Ale tak wolałem się upewnić, może akurat ktoś coś.
Fidel-F2 - 20 Października 2015, 11:03

nietrafiony prezent :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ketyow - 20 Października 2015, 21:25

Ostatnio przeglądałem trochę ofert różnych używek - chyba w każdej dziedzinie nadal jest pełno nietrafionych prezentów, nie używanych, ale bez opakowań i paragonów :twisted:

Co do dysku kupiłem zewnętrzny, faktycznie mimo mylących zdjęć poglądowych, nawet te zewnętrzne mają w obudowie wysokość ok 20 mm (przy 2 TB), więc po prostu gęstość upakowania talerzy dla laptopów jest już maksymalna przy 1 TB. Może niektóre nowsze modele będą z czasem miały po prostu większą szparę na dysk. Mój niestety nie ma.

gorat - 20 Października 2015, 23:13

ketyow, a widziałeś zapowiedź 16TB... SSD? Podobno gotowy do produkcji... nawet jeśli szaraczki będą musiały poczekać jeszcze trochę dłużej.
ketyow - 21 Października 2015, 08:29

Czytałem gdzieś artykuł, że produkcja SSD tak czy owak jest droższa niż dysków magnetycznych i zbliżonej ceny za 1 GB możemy jeszcze baaaardzo długo nie doczekać. Ale nie powiem, ucieszyłbym się na taki w moim laptopie ;P:
Homer - 21 Października 2015, 22:10

A monitor już kupiłeś, że SSD szukasz? :wink:
ketyow - 22 Października 2015, 09:01

Nie szukam SSD, szukałem talerzowca 2 TB ;P: Plany się zmieniły, za miesiąc chyba wracam w morze, więc bez sensu kupować teraz monitor i grafikę, jak potem przez 4 mies. będą się kurzyć. Kupię grafę i monitor w przyszłym roku. Choć biorę jeszcze pod uwagę, że wezmę może jakiegoś laptopa 17" z jakimś GTX970M i monitor. Tak, żebym na statku też mógł sensownie grać w świeższe tytuły. No, ale zobaczy się w przyszłości. Do AMD i tak nie ma teraz sensownego monitora z FreeSync*. Z kolei nVidia jest droższa (znaczy monitor GSync) i nie ma DX12 (karta).

*Niby są ze dwa czy trzy, ale nie sprzedają w Polsce/Europie.

Homer - 22 Października 2015, 10:26

A na mojej pisze, że ma DX 12. Poza tym, DX 12 jeszcze nie ma i tak.

Ja mam tego:
http://www.ceneo.pl/17395...KHBUmerhs9_Ggs0

Z minusów, przed snem trzeba odłączać od sieci, bo słychać cykanie zasilacza...

Aaa już kupiłeś... nie doczytałem...

ketyow - 22 Października 2015, 11:35

Seagate'ów nie kupuję. Dopłaciłem do MyPassporta, ma 3 lata gwary i sprzętowe szyfrowanie.
ketyow - 28 Października 2015, 11:11

Potrzebuję routera z WiFi N i co najmniej sześcioma portami ethernet, jakby ktoś mógł coś polecić (najlepiej <400 zł, ale jak nie ma to może być i droższy), to będę wdzięczny.
hrabek - 28 Października 2015, 11:24

To kup z czterema standardowymi i dodatkowo switch za stówke. Będziesz miał 10 portów.
Homer - 29 Października 2015, 10:31

Walczę ciężko z tematem zakupu nowego telewizora i wreszcie wpadła mi w zakładki strona do tego pomocna. Obywatelhd.pl .

Po ciężkiej walce skłaniam się ku dobremu FullHD. Wybór pada na Philipsa z Ambilight (zaciekawił mnie system). Ale niestety, gdy już byłem w 90% przekonany trafiłem na info o "zamulaniu" systemu tego TV. Ktoś może ma coś z tej rodziny?

mesiash - 29 Października 2015, 11:24

Homer, ObwywatelaHD prowadzi mój "znajomy" tj. kiedyś się spotkaliśmy i jakoś na fb zostało. Całkiem do rzeczy potrafi pisać, ale też często go ponosi, a co najgorsze, do czego sam się kiedyś przyznał - czasem robi recenzje na zamówienie.
Rafał - 29 Października 2015, 11:55

Homer, przeżywałem dłuższy czas katusze wyboru TV na w sumie kilka lat użytkowania i ostatecznie padło na sony kdl-43w305C, przy czym 43 to może i nie do końca porażka, ale kiepski kompromis, lepsze byłoby 50. Jeżeli wpadnie ci w oko to mogę się rozwinąć, bo już tak z miesiąc testuję i coraz bardziej mi się widzi ten wybór.
Homer - 29 Października 2015, 15:38

Ależ rozwiń się, rozwiń. Każda opinia cenna. Nie planowałem Sony, bo z tego co czytałem on ze swoim input-lagiem najlepszy do gier, a ja chciałem coś pod filmy, ale nie mówię nie. Przy okazji daj znać czy ma też Display Port (pewno nie).

mesiash co masz na myśli mówiąc o recenzjach na życzenie? Bo jeśli to, że ktoś zamawia i wysyła blogerowi produkt po to, żeby ten go zrecenzował to chyba jest to normalne. Czy chcesz powiedzieć, że kłamie w tych recenzjach, albo jest nieobiektywny, bo ktoś sobie tego zażyczy? Mnie się wydawało po wpisach i postach, że są subiektywne, ale szczere.

ketyow - 29 Października 2015, 18:34

Chodzi o recenzje sponsorowane, tzn. są nieobiektywne, bo MAJĄ być pozytywne. Na jednym forum hdtv recenzje robi sprzedawca, więc oczywiście zachwala przede wszystkim to co sprzedaje. Userzy też oczywiście to kupują u niego, a potem piszą same superlatywy. Naprawdę sporo się umordowałem zanim kupiłem sobie TV. Przede wszystkim warto wiedzieć: nie ma za dużych. 50 cali zawsze wydawało mi się ok. przy odległości dwóch metrów, ale ostatnio w trakcie remontu korzystałem tylko z kina. Jak wczoraj wreszcie obejrzałem film na tv (co gorsza w 3D), to cały czas miałem wrażenie "kurna, ten telewizor się zrobił za mały". Ambilight jest ponoć boskie, choć nie dane mi było samemu doświadczyć, ale softy Philipsów są naprawdę mega wolne, kiedyś się bawiłem, to niektóre filmy FullHD potrafiły przycinać odtwarzane z telewizora (zależało od kompresji i kodeka), a niektóre nawet jak nie cięły, to tak obciążały proca, że podgłaśnianie telewizora potrafiło zamulić o dwie sekundy. To było jakiś czas temu, nie wiem jak sytuacja ma się teraz, ale nadal słychać od wszystkich, że Philipsy zamulają. Najlepsza opcja to nawrzucać na pendrive'a (czy raczej dysk) parę filmów mkv na różnych kodekach i różnych rozmiarów (takie po 40GB to też niezły test, a także 720p czy SD) i iść do sklepu, testować samemu. Jest szansa, że pozwolą. Ja miałem chody, bo jako byłemu pracownikowi sklepu nie bali się dać mi pilota, bo wiedzieli, że z nim nie ucieknę :wink: Nic nie przebije dobrej plazmy pod względem obrazu, ale ta którą ja kupiłem była chyba ostatnia od Panasonica, więc współczuję całej ludzkości, kolejny raz reklama wygrała z logiką.

Jeszcze jest pytanie z czego odtwarzasz te filmy - jeśli to nie TV będzie robił za odtwarzajkę, a np. komputer jak u mnie, to w zasadzie istotna robi się tylko jakość obrazu i ewentualnie input lag. Wtedy, czemu nie Philips? No, ale ja nie korzystam też z żadnych smartów itd. A do komputera i tak zamierzam dokupić drugi telewizor :mrgreen:

Swoją drogą, znajomy zakupił jakiegoś zakrzywionego Samsunga za chyba 6500 albo 7500? W każdym razie dużo, a nie mogłem uwierzyć jaki słaby i smużący obraz tam ujrzałem po przyzwyczajeniu do mojej plazmy. Może ekran IPS :lol: Natomiast w ubiegłym roku bardzo fajnym zakupem była "ósemka" Sony, tzn. W8xx na matrycy VA. Brat dziewczyny kupił - wada to utrata kolorów przy mocniejszym odchyleniu od patrzenia na wprost, taki urok tej matrycy, ale jak się nie ogląda w dużym gronie to będzie ok. Mnie się podoba, za wyjątkiem paskudnej podstawki ;P: (Aha, tam chyba było niepełne 3D, tzn. rozdzielczość była o połowę mniejsza, co druga linia na jedno oko chyba, nie pamiętam dokładnie).

http://hdtvpolska.com/top...5b-w828b-w829b/

Nie wiem jaka tam nowa seria weszła w tym roku i z jakimi wynikami. Może coś lepszego, a może znowu coś odwalili.

Fidel-F2 - 29 Października 2015, 18:46

ketyow napisał/a
Ambilight jest ponoć boskie
na obrazkach wygląda na irytujące
ketyow - 29 Października 2015, 18:48

Ale posiadacze twierdzą, że podczas oglądania powoduje wrażenie przedłużenia ekranu. Zanim zacząłem o tym czytać w wypowiedziach właścicieli, też mi się wydawało, że to jakiś pic na wodę.
Fidel-F2 - 29 Października 2015, 19:01

gadajcie chłopaki gadajcie, też przymierzam się do kupienia 50'', będzie mi łatwiej
Homer - 29 Października 2015, 19:18

Dużo oglądam nocą. I jeśli TV/monitor jest jedynym źródłem światła, to jest lekko męcząco. Muszę zapalać coś obok, albo małą lampkę gdzieś podpinać... Podobno Ambilight fenomenalnie rozwiązuje ten problem, pole widzenia się rozszerza to raz (oczy nie skupiają się tylko na ekranie, są na dłuższą metę bardziej wypoczęte), a dwa światło miękko przechodzi w ciemność, a nie tak jak obecnie ekran i nic. Ale też sam tego nie testowałem, opinie są jednak bardzo pozytywne. Trzeba tylko przypilnować żeby TV stał przy ścianie, jakiś mały odstęp jest potrzebny 15cm czy coś takiego.

Źródło może być i z kompa i planuje takoż zakup jakiegoś kina później. Planowałem owszem oglądać co nieco z dysku i zmieniać źródła jak mi będzie pasowało. Cóż - jeśli to jest jedyną wadą tego TV, a obraz świetny to tutaj mogę się dostosować.

Plazma... tak. Nie ta półka cenowa. Podobno też te TV są sporo cięższe i trzeba uważać na wypalanie pikseli w pierwszych miesiącach.. Nie, ja już podjąłem decyzje i chcę po prostu wypasione Full HD jakie można dostać z przedziału 3-4k, a ilość cali 45''-55'' zależnie od reszty bajerów TV. Jak już będzie się sprawował i pojawi się jakieś kino do tego to wtedy można myśleć nad poprawą jakości obrazu, czyli wyczekać upowszechnienia i zejścia z ceny OLED (za rok, dwa albo trzy).

Dunadan - 30 Października 2015, 10:06

Tak z innej bajki: http://www.purepc.pl/kart..._pod_directx_12 - w skrócie - DX12 ma umożliwić mieszanie kart AMD i nVidia w jednym kompie :shock: ciekawe co z tego wyjdzie. Wychodzi trochę na to że można dowolnie kombinować ze sobą GPU uzyskując od kilku do kilkunastu fpsów więcej. Na razie tylko testy ale kto wie, może coś z tego będzie ;)

Partner forum