Powrót z gwiazd - Być zielonym, a może raczej niebieskim?
Ice - 27 Czerwca 2013, 21:00
Oglądałem właśnie na youtube jak taki śmieszny pan z Zielonych twierdził, że Chiny stają się liderem w ochronie środowiska, ponieważ.....uwaga.... produkują ogromne ilości paneli słonecznych
ihan - 27 Czerwca 2013, 21:23
Śmieszniejsze jest wmawianie ludziom, że w klimacie typu Polska panele słoneczne mają jakikolwiek sens.
Gustaw G.Garuga - 28 Czerwca 2013, 08:17
ihan, to zdaje się zależy od wydajności tych paneli.
Rafał - 28 Czerwca 2013, 08:54
To zależy tylko i wyłącznie od ilości dni w których słońca jest na tyle, że można mówić w ogóle o jakimś zysku energetycznym. Nakłady na panele nie zwrócą się nigdy. No, chyba, że koszt instalacji spadłby do 10%, a cena energii wzrosłaby 10-cio krotnie. Temat mam przeorany na wszystkie możliwe sposoby.
Gustaw G.Garuga - 28 Czerwca 2013, 09:06
Rafał napisał/a | Temat mam przeorany na wszystkie możliwe sposoby. |
No to po rozmowie.
Rafał - 28 Czerwca 2013, 09:08
Gustaw G.Garuga, a czemu, mogę dużo wiedzy przekazać
Gustaw G.Garuga - 28 Czerwca 2013, 11:23
To wykład, nie rozmowa.
Rafał - 28 Czerwca 2013, 11:51
Polemizowałbym
Bardzo mi się podobają panele w Turcji, zazwyczaj to są dwie stalowe beczki z wodą na dachu, wersja exclusive to są trzy beczki, dwie na stojąco, trzecia na płask, ze wspomaganiem dodatkowym panelem. Z zazdrości zzieleniałem. To dlatego teraz jestem z zielonych
Ice - 28 Czerwca 2013, 20:39
Grzanie/ wspomaganie grzania C.W.U. w domku jednorodzinnym też się nie opłaci?
Rafał - 28 Czerwca 2013, 21:04
Ice, póki co nie. Oczywiście mówimy o kosztach netto, bez dotacji.
merula - 30 Czerwca 2013, 16:58
właśnie obejrzałam harmonogram odbioru śmieci. zdębiałam.
śmieci biodegradowalne ( zaznaczam - mieszkam na osiedlu, gdzie są ogródki, tereny zielone, ale kompostowników być nie może) zostaną z mojego osiedla odebrane już 28.10. komu ma to gnić pod oknami, nie wiem
śmieci "segregowalne" suche - raz na miesiąc.
zwykłe komunalne - raz w tygodniu.
i tylko ciekawa jestem, jak to niby będzie wyglądać, zwłaszcza w altankach, skoro do tej pory śmieci były odbierane dwa razy w tygodniu, plus zawartość pojemnika z sieciami recyklingowalnymi chyba raz na dwa tygodnie, a pojemniki bywały zapełnione z górką.
cudownie wymyślone "usprawnienie" i rewolucja w gospodarowaniu odpadami. i drożej do tego
Witchma - 30 Czerwca 2013, 17:07
A u nas napisali, że będą niesegregowane i po kłopocie (z opcją dostawienia pojemników na śmieci segregowane "dla chętnych").
ilcattivo13 - 1 Lipca 2013, 18:37
Rafał napisał/a | To zależy tylko i wyłącznie od ilości dni w których słońca jest na tyle, że można mówić w ogóle o jakimś zysku energetycznym. Nakłady na panele nie zwrócą się nigdy. No, chyba, że koszt instalacji spadłby do 10%, a cena energii wzrosłaby 10-cio krotnie. Temat mam przeorany na wszystkie możliwe sposoby. |
A ja mam kolektory i przy tych cenach grzania wody/kupowania ciepłej w wodociągach, nawet jeśli solary działają mi tylko od połowy kwietnia do połowy września, to instalacja (trzy panele, kilka pomp, sterownik i kilometr rur miedzianych) zwróciła mi się już jakiś czas temu. I bez dotacji. A żebym miał je lepiej zamontowane (teraz są skierowane na zachód-północny-zachód i "leżą" po północnej stronie grzbietu dachu), to pewnie zwróciłyby się jeszcze szybciej.
Ale może się nie znam
Rafał - 1 Lipca 2013, 19:16
No, nie znasz się
Fidel-F2 - 1 Lipca 2013, 19:19
Rafał, a co masz na poparcie?
Rafał - 1 Lipca 2013, 19:21
Praktykę
Odszukam i zeskanuję co ciekawsze kawałki ostatniej dokumentacji finansowej dot. jednego takiego większego projektu dla ciekawych tematu. Taka analiza opłacalności przedsięwzięcia.
Fidel-F2 - 1 Lipca 2013, 19:35
Ok, poczekam.
Gustaw G.Garuga - 3 Lipca 2013, 03:05
Rafał napisał/a | Polemizowałbym |
Szczerze, to Ci nie ufam. Pamiętając przebieg dyskusji z Tobą na inne tematy nie mógłbym być pewien, czy Twoje argumenty i interpretacje są intelektualnie uczciwe.
Martva - 3 Lipca 2013, 20:43
Dostaliśmy pismo z firmy śmieciowej. Z numerem konta i kwotą do wpłacania, ani słowa o tym kiedy zaczną przyjeżdżać, jak często ani nawet jak się segreguje te cholerne śmieci (i do czego je mamy włożyć jeśli nie dostaliśmy worków. Plan jest taki, że segregujemy nadal na cztery frakcje i wystawiamy worki ze starej firmy, bo mamy zapas, ale jak nam tego nie odbiorą to będzie śmiesznie.
Nie wiem co za cymbał wymyślił tę ustawę i komu się wydawało że zmniejszy się ilość śmieci w lasach.
dalambert - 3 Lipca 2013, 20:50
Martva napisał/a | Nie wiem co za cymbał wymyślił tę ustawę |
Wasza ukichana PO
Rafał - 4 Lipca 2013, 09:03
Rafał napisał/a | Odszukam i zeskanuję co ciekawsze kawałki | Mam problem, z tym odszukaniem, musiałem to albo mocno schować, albo przy którymś czyszczeniu szaf wywalić. Poszukam jeszcze w archiwum, ale to trochę potrwa.
Sprawa sprowadzała się do oszacowania kosztów pozyskania jednostki energii wyprodukowanej z energii słonecznej i porównania jej z ceną rynkową. Wyszło zdecydowanie na niekorzyść paneli, stąd pomysł upadł. Dwie główne przyczyny wysokich kosztów to zbyt mała ilość dni słonecznych oraz zbyt wysokie nakłady na inwestycje co przekładało się na absurdalnie wysoki udział kosztów amortyzacji w ogólnych kosztach produkcji ciepła. Jak ostatnio rozmawiałem z człowiekiem z WFOŚiGW obecnie chcą pójść w fotowoltanikę, jako bardziej efektywną formę wykorzystania energii słonecznej.
Oczywiście jak tylko znajdę papiery to je tu wrzucę, było tam też bardzo ciekawe zestawienie statystyczne wielkości nasłonecznienia w % w poszczególnych tygodniach i miesiącach w różnych rejonach Polski, na podstawie której przyjmowało się dane do obliczeń uzysku energetycznego.
Martva - 4 Lipca 2013, 10:45
Kurde, dostaliśmy kolejne pismo, jest napisane że przyjadą na naszą ulicę odebrać śmieci od numerów - i tu wyszczególnienie tak gdzieś połowy posesji. Naszej na liście nie ma, rzecz jasna (ale zapłacić w poprzednim piśmie kazali). Od 1 lipca miało działać internetowe biuro obsługi klienta, dostaliśmy login i hasło - cóż za zaskoczenie, nie ma nic takiego. Co za chorość.
Martva - 5 Lipca 2013, 10:27
Jeszcze się okazuje, że w piśmie był błędny adres konta, dlatego odrzucało przy przelewie. Prawie wszystko mi opada, normalnie.
Przyjechali dzisiaj panowie śmieciarze, wszyscy sąsiedzi wylegli na ulicę, więc też wyległam. Odbierali śmieci z kubłów, nie dawali worków na segregi, ale powiedzieli że jak damy w workach z poprzedniej firmy to raczej zostaną odebrane
LadyBlack - 5 Lipca 2013, 10:35
A u nas nie ma na co narzekać. Rozpiska, wyjaśnienie co do jakiego worka, wszelkie potrzebne dane na kartce A4 i worki dostarczone. Trzeba przyznać, że dość to jasne i z sensem. Na razie wygląda dobrze, zobaczymy jak się sprawdzi w użyciu
Martva - 5 Lipca 2013, 10:46
Wyjaśnień dotyczących co do jakiego worka nie dostaliśmy Może kiedyś dostaniemy je razem z workiem (mam nadzieję na więcej worków, tak ze trzy minimum). Na razie segregujemy po staremu, rozdzielając mocno, potem pewnie będziemy mieszać :/
LadyBlack - 5 Lipca 2013, 21:13
U rodziców ta cała zmiana przyszła na razie bezboleśnie. Segregowanie gmina wprowadziła już kilka lat temu, wszyscy przyzwyczajeni. Bonusem są dodatkowe worki na "bio-odpadki" (mało potrzebne, bo prawie każdy ma kompostownik) i "rzeczy kłopotliwe" czyli np. baterie, tekstylia, resztki leków. Do tej pory był z tym kłopot, bo gromadziło się w domu "woreczki skarbów"i dopiero przy większym sprzątaniu jeden ochotnik targał to do apteki i sklepów rtv, by w odpowiednie pojemniki wyrzucić. Obawiam się jednak, że to wrzucenie tylu różności do jednego worka to jednak p... sik na wodę
Za to w mieście, w którym też bywam na dłużej , wymyślili super udogodnienie - stawka za wywóz śmieci liczona jest od metrażu mieszkania i tak staruszka ciocia za swoje 70 m2 zapłaci więcej niż nasza "pełna chata" na mniejszym metrażu
Urokliwa reforma, nie ma co
//Mała edycja.
Martva - 5 Lipca 2013, 22:26
LadyBlack napisał/a | Bonusem są dodatkowe worki na bio-odpadki (mało potrzebne, bo prawie każdy ma kompostownik) |
O, tego zazdroszczę - kompostownik kompostownikiem, ale jesienią jest problem z liśćmi.
Pucek - 17 Lipca 2013, 21:23
U nas wywieszono informacje, co jak segregować, podniesiono stawki (wg liczby osób w mieszkaniu) - a przy osiedlu po staremu stoją trzy maluśkie pojemniki. A osiedle to ~~4500 ludzi. Dotychczas osiem wielkich śmieciar co 3 dni.
Lowenna - 18 Lipca 2013, 07:40
W Bydgoszczy u sio do tej pory nie ma nowego kontenera
Martva - 18 Lipca 2013, 08:06
U mojej siostry pojemniki zostały jakie były, za to przyjeżdżają po nie co dwa tygodnie, nie co tydzień. Podobno horror.
I jak sobie pomyślę że tłumaczono nową ustawę troską o to żeby ludzie nie wywalali śmieci na dziko, to mnie krew zalewa.
|
|
|