To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Historia - W Europie odkryto piramidę

Gustaw G.Garuga - 19 Kwietnia 2006, 18:28

Cytat
generalnie zadaje to klam teoriom, że indianie byli prymitywni i koczowniczy.

Może raczej zmienia naszą definicję prymitywizmu. W końcu faktem jest, że za czasów Kolumba Indianie żyli w epoce brązu (czy coś koło tego), ale nie przeszkodziło im to mieć rozbudowanej kultury duchowej i obrzędowości oraz osiagnięć takich jak ta piramida (o której chybam kiedyś coś czytał, aleście mi przypomnieli).

NURS - 19 Kwietnia 2006, 18:49

Piramida to pikuś, oni budowali i mieszkali w miastach i to sporych.
Ziuta - 19 Kwietnia 2006, 18:53

Przepraszam, ale egipcjanie, gdy budowali swoje piramidy, również byli na etapie epoki brązu. Nie wspominając o kulturze minojskiej, sumeryjskiej, czy Indiach
Gustaw G.Garuga - 19 Kwietnia 2006, 19:09

No więc mam coraz więcej dowodów na konieczność zmiany naszej definicji prymitywizmu, ot co :D
Cavek - 19 Kwietnia 2006, 19:25

Romek P. napisał/a
Kruczywiatr:
Cytat
Atlantyda to to nie jest i nie będzie; ze wszyskich wersji o niej, z którymi miałem okazje się zapoznać, najbardziej przemawia do mnie wersja z Antarktydą.

?
O ile niczego nie mylę, od co najmniej paru milionów lat jest pokryta lodem???

Na mapach Piri Reisa Antarktyda jest niepokryta lodem wiec cos moze byc na rzeczy :) I nie pare milionow lat temu tylko znow pojawia sie to nieszczesne 12 000 lat temu. Czesc przybrzezna byla niezamarznieta.

Mapa: http://www.prep.mcneese.e...is/pirimap3.jpg

Cavek - 19 Kwietnia 2006, 19:30

Co do prymitywizmu takich Inkow (coz awatarek zobowiazuje) to mozna by popolemizowac :) Mieli doskonale totalitarne panstwo (Lenin moglby sie uczyc :) ) w ktorym nie bylo glodu, biedy itd. itp. Kultura, nauka wszystko na wysokim poziomie.
dzejes - 19 Kwietnia 2006, 19:37

Cytat
Cavek: Co do prymitywizmu takich Inkow (coz awatarek zobowiazuje) to mozna by popolemizowac :) Mieli doskonale totalitarne panstwo (Lenin moglby sie uczyc :) ) w ktorym nie bylo glodu, biedy itd. itp. Kultura, nauka wszystko na wysokim poziomie.

Tak, tak... Ale wiesz, survival of the fittest. Gdzie oni są teraz?

NURS - 19 Kwietnia 2006, 19:40

Tylko my mówimy o północnej Ameryce, nie centralnej i południowej. tam ponoc miało nie byc państw, miast, tylko struktury plemienne.
Gustaw G.Garuga - 19 Kwietnia 2006, 19:47

Wszedłem na tę stronę z mapą Piri Reisa (Piriego Reisa?), ale nic się na niej nie mogę wyznać.
NURS - 19 Kwietnia 2006, 19:51

bo tam jest rzut z innego miejsca, nie tak, jak my to widzimy teraz
Romek P. - 19 Kwietnia 2006, 20:58

NURS:
Cytat

No właśnie. Anasazi budowali regularne kamienne miasta. Ja bym sie nie odwazył ich, albo indian Pueblo nazwać prymitywnymi :)

Cavek:
Cytat
Na mapach Piri Reisa Antarktyda jest niepokryta lodem wiec cos moze byc na rzeczy :)

I jest. Fałszerstwo :) poszperaj nie na stronach fanatyków, tylko znajdź sobie analizy historyczno-geograficzne. To jest przerys - tylko szczegółów nie pamietam, 18-wieczny?

Cavek:
Cytat
I nie pare milionow lat temu tylko znow pojawia sie to nieszczesne 12 000 lat temu. Czesc przybrzezna byla niezamarznieta.

Ach, ten kult Oriona nawet tam, gdzie go słabo widać :)

Poza tym niezamarznieta to jednak nie to samo, co wolna od lodu. Wikingów z Grenlandii wypędził chłód, chociaż ziemia nadal nie była pokryta lodem. Mimo to nie zdołali się tam utrzymac. To jakim cudem miałaby na antarktydzie powstać jakaś poważna cywilizacja? :) Nie wspominając o tym, że njuz dawno byśmy odnaleźli jej szczątki :D

Cavek - 20 Kwietnia 2006, 07:32

Cytat
Wszedłem na tę stronę z mapą Piri Reisa (Piriego Reisa?), ale nic się na niej nie mogę wyznać.

http://www.world-mysteries.com/sar_1_2.htm

ten link Ci pomoze wyznac co i gdzie.

Cavek - 20 Kwietnia 2006, 07:33

Cytat
Cytat
Cavek: Co do prymitywizmu takich Inkow (coz awatarek zobowiazuje) to mozna by popolemizowac :) Mieli doskonale totalitarne panstwo (Lenin moglby sie uczyc :) ) w ktorym nie bylo glodu, biedy itd. itp. Kultura, nauka wszystko na wysokim poziomie.

Dzejes Tak, tak... Ale wiesz, survival of the fittest. Gdzie oni są teraz?

Nie pierwszy i nie ostatni raz barbarzyncy niszcza cywilizacje :-)

Cavek - 20 Kwietnia 2006, 07:44

Romek P. napisał/a
NURS:
Cytat

No właśnie. Anasazi budowali regularne kamienne miasta. Ja bym sie nie odwazył ich, albo indian Pueblo nazwać prymitywnymi :)

Cavek:
Cytat
Na mapach Piri Reisa Antarktyda jest niepokryta lodem wiec cos moze byc na rzeczy :)

I jest. Fałszerstwo :) poszperaj nie na stronach fanatyków, tylko znajdź sobie analizy historyczno-geograficzne. To jest przerys - tylko szczegółów nie pamietam, 18-wieczny?

W 18 wieku ? To mamy problem bo na mapie sa rzeczy odkryte w latach 50 i pozniejszych XX wieku 8) Z reszta Piri nie jest jedyny bo Antarktydę bez pokrywy lodowej przedstawił też np. - Oronteus Finaeus, znany też jako Oronce Fine, był profesorem matematyki na uniwersytecie w Paryżu. Był też jednym z największych kartografów francuskich XVI wieku. Najbardziej znanym jego dziełem jest mapa: Nova et integra universi orbis descriptio (Nowy i pełen opis okrągłego Wszechświata), wydana w 1531, która przedstawia odkrytą dopiero ok. 300 lat później Antarktydę bez pokrywy lodowej. (wikipedia)

kruczywiatr - 20 Kwietnia 2006, 08:20

O ile dobrze pamiętam (mogę się mylić, bo trochę sie naczytałem i naoglądałem), to tam była wzmianka o przesunięciu biegunów Ziemi (kiedyś północny był w Zatoce Hudsona), co spowodowało, że Antarktyda w całości znalazła się w strefie polarnej. O tych mapach też słyszałem, mało że tam Atlantyda przypominała Antarktydę (Antarktydzie brakuje teraz w porównaniu do tych map kawałka lądu, ale zdjęcia powierzchni Oceanu w tym miejscu kształt z tamtych map potwierdziły), to jeszcze był dokładny obrys obu Ameryk. Zresztą, czytałem jak to paru ignorantów zrobiło z badań nad Atlantydą coś, co naukowcy w późniejszych latach zaczęli wyśmiewać. Wersje o Krecie, Ameryce Południowej, Wyspach Kanaryjskich czy kontynencie na Oceanie Atlantyckim mnie nie przekonały. Była na przykład ciekawe teoria o bananach, które to owoce występują w Afryce i Ameryce Pd., mają skondensowane pożyteczne dla człowieka właściwości i nie dają się wpisać do żadnego gatunku roślin. Autor hipotezy zadał pytanie czy banany nie są czasem produktem inżynierii genetycznej (teraz Amerykanie produkują już takie owoce i warzywa o skondensowanych właściwościach).
NURS - 20 Kwietnia 2006, 09:39

cavek
Cytat
W 18 wieku ? To mamy problem bo na mapie sa rzeczy odkryte w latach 50 i pozniejszych XX wieku

to akurat żadna zagadka, odkrycia mogły byc dokonywane o wiele wcześniej, ale odkrywcy nie potrafili ich udowodnić, albo trafiali w niełaski i szło to w zapomnienie. Dzisiaj wciąz odkrywamy jakies fakty, a co dopiero wtedy, przy takim ograniczeniu do informacji.

Gustaw G.Garuga - 20 Kwietnia 2006, 09:51

Indianie Północnoamerykańscy to nie monolit. Były "prymitywne" szczepy koczownicze, były i bardziej zaawansowane cywilizacyjnie plemiona osiadłe. Nie zmienia to faktu, że w porównaniu z cywilizacjami Zachodu czy Chin były zacofane.

Znacie sprawę Cooka i odkrycia Australii? Kiedy ogłoszono, że Cook odkrył Australię, admirałowie brytyjscy zareagowali oburzeniem - ponoć w archiwach mieli już mapy przedstawiające ten kontynent, było więc jasne, że odkryty został już wcześniej. Za prawdziwość historii nie ręczę, przeczytałem ją na chińskiej stronie poświęconej rozprawie z mitem europejskich wielkich odkryć geograficznych (kto pierwszy dokonał tych odkryć, autorzy strony nie mają najmniejszych wątpliwości).

Romek P. - 20 Kwietnia 2006, 09:52

NURS:
Cytat
to akurat żadna zagadka, odkrycia mogły byc dokonywane o wiele wcześniej, ale odkrywcy nie potrafili ich udowodnić, albo trafiali w niełaski i szło to w zapomnienie. Dzisiaj wciąz odkrywamy jakies fakty, a co dopiero wtedy, przy takim ograniczeniu do informacji.

Bingo! Przyklad: kilka razy odkrywana Australia :)

EDIT:
Gustaw o minutę szybszy :( :)

NURS - 20 Kwietnia 2006, 10:52

A ja gdzieś mam film o tej chińskiej wyprawie, co to wszystko odkryła wcześniej. amber wydał tez ksiażke na ten temat.
Rafał - 20 Kwietnia 2006, 11:20

Dziwnym trafem opściłem sobie ten temat, a całkiem ciekawy. Co do piramid to jest to chyba najprostsza rzecz pod słońcem. Jak ktoś lubi bawić sie w piaskownicy :mrgreen: to niech nabierze suchego piasku do wiaderka i pomału cienką strużką wysypie w jedno miejsce - dostanie piramidę o podstawie koła - fachowo w geologii bodajże stożkiem nasypowym się to zwie. Chcąc wykonać w naturze powiększoną wersję piramidy, napotykamy problem zachowania podstawy kołowej, dużo prostsza jest podstawa kwadratu - proste linie, proste kąty, sprawa banalna. Konstrukcyjnie piramida jest obiektem prymitywnym. Wystarczy nasypać czegokolwiek i albo wybrać ściany do płaszczyzny, albo sypać w kwadrat. Banał. :evil:
Co do wielkości starożytnych budowli to imponujące są konstrukcje ziemne na terenie obecnego Iraku. Nieżadko przekraczają ponad 100 m wysokości. Dużo wcześniejsze od egipskich piramid i nieźle zachowane. Sypane były warstwami, ze zbrojeniem w postaci liści palmowych i róźnych różności przez tysiąclecia uważane były za naturalne wzgórza. Nawet teraz mało kto wie o rozmachu budowli ziemnych międzyrzecza. To bardziej mi imponuje niż prymitywne piramidy w Bośni - co do których sztucznego pochodzenia pozostaje sceptykiem. :wink:

Cavek - 20 Kwietnia 2006, 11:59

Co do chinskich odkryc to bylbym dosc duzym sceptykiem, w tej chwili podobnie jak kiedys w ZSRR okazuje sie ze "wszystko" odkryli Chinczycy. Nacjonalizm daje o sobie znac :/ Zazwyczaj zrodlem sa stare chinskie kroniki albo tajemnicze wykopaliska ktorych wyniki sa weryfikowane jedynie przez Chinczykow :?
Gustaw G.Garuga - 20 Kwietnia 2006, 18:28

No, z tą różnicą, że Chińczycy rzeczywiście mogą się pochwalić niebylejakimi osiągnięciami cywilizacyjnymi. Fakt faktem jednak, że spis rzeczy, które Chińczycy robili/odkryli/poznali pierwsi podejrzanie się ostatnio wydłuża. Częsciowo można to wyjaśnić postępem badań, ale też niestety nastawieniem nacjonalistycznym, o którym piszesz.
NURS - 20 Kwietnia 2006, 18:54

Zważywszy, że nacjonalizmy wystepują wszędzie, to i ta miara powinna być stosowana do naszych odkryć :-) Zapewne było tak, że oni odkrywali dla siebie - np. Australie, a mapę z nią, przez Persje i szlaki poźniej "odkryte" przez M Polo, odkrywali Piri Rejsi i inni. I vice versa.
Cavek - 21 Kwietnia 2006, 18:56

Cytat
No, z tą różnicą, że Chińczycy rzeczywiście mogą się pochwalić niebylejakimi osiągnięciami cywilizacyjnymi. Fakt faktem jednak, że spis rzeczy, które Chińczycy robili/odkryli/poznali pierwsi podejrzanie się ostatnio wydłuża. Częsciowo można to wyjaśnić postępem badań, ale też niestety nastawieniem nacjonalistycznym, o którym piszesz.

Zaslyszane w tym tygodniu chinskie odkrycia to biustonosz i pilka nozna 8)

Gustaw G.Garuga - 21 Kwietnia 2006, 19:22

O tej piłce nożnej też słyszałem. To "odkrycie" każe zadać pytanie, czym tak naprawdę jest "wynajdywanie" czegokolwiek. Piłka nożna nie jest popularnym sportem w Chinach, tymczasem okazuje się, że to oni ją "wynaleźli". To ja się pytam - jeśli polscy archeolodzy za jakiś czas odkryją pod Radomiem stanowisko jakiejś dajmy na to kultury talerzyków rogatych a spośród skorup wydobędą pałeczki i okaże się, że na ziemiach polskich jedzono pałeczkami już 7 tysięcy lat temu, to co - powiemy, że "Europejczycy wynaleźli jedzenie pałeczkami"? ABSURD :shock:

Obecna fascynacja Chinami jest zrozumiała - na nowo odkrywamy jedyną w historii świata cywilizację istniejącą nieprzerwanie od czasów starożytnych, po latach izolacji możemy podziwiać chińskie zabytki, osiągnięcia techniczne i artystyczne itd. A jednak od fascynacji krok do obsesji; zamiast oddawać Chinom, co należne, polityczna poprawność nakazuje oddawać im w nadmiarze, by odpracować dawne grzechy Zachodniej wizji świata. Na to nakłada się chiński nacjonalizm, wedle którego największym ośrodkiem cywilizacji na świecie od zawsze były Chiny (poza Rzymem - to jedno "oni" "nam" przyznają). Myślę (mam nadzieję), że za jakiś czas ekscytacja (widoczna świetnie na Discovery) minie i zacznie się rzeczowe opisywanie świata.

dzejes - 21 Kwietnia 2006, 22:29

Cytat

jeśli polscy archeolodzy za jakiś czas odkryją pod Radomiem stanowisko jakiejś dajmy na to kultury talerzyków rogatych a spośród skorup wydobędą pałeczki i okaże się, że na ziemiach polskich jedzono pałeczkami już 7 tysięcy lat temu, to co - powiemy, że Europejczycy wynaleźli jedzenie pałeczkami? ABSURD

Nie absurd, a postulowana przez Huntingtona wojna cywilizacji :lol:

A odnośnie piłki nożnej: nawet gdyby przyjąć, że to w Chinach najpierw kopano w okrągłe coś - to uznanie państwa Środka za ojczyznę futbolu to perdone kretynizm.
Historia piłki nożnej w dzisiejszym rozumieniu jest w miarę dobrze znana. To gra wywodząca się z Wysp Brytyjskich - tam ma korzenie, tam doszło do rewolucyjnej schizmy, która zapoczątkowała podział na zwoleników uzywania rąk (którzy dali początek rugby, czy futbolowi amerykańskiemu) i zwolenników zakazu (piłka nożna). Włączanie w to Chińczyków byłoby sensowne jedynie gdyby to właśnie oni zainspirowali prawdopodobnie jeszcze starożytną ludność Wysp Brytyjskich.

Godzilla - 24 Kwietnia 2006, 13:09

A Aztekowie czy inni Inkowie, którzy kopali jakąś tam piłkę na swoich stadionach, a przegrany (a może zwycięzca) był składany w ofierze bogom?
Romek P. - 24 Kwietnia 2006, 13:33

Godzilla napisał/a
A Aztekowie czy inni Inkowie, którzy kopali jakąś tam piłkę na swoich stadionach, a przegrany (a może zwycięzca) był składany w ofierze bogom?

Kauczukową piłką w dodatku :)

NURS - 24 Kwietnia 2006, 13:53

Ten facet, ktory propagowal piłkę w anglii, bodajze przywiózł ją z ameryki własnie, chyba, że cos pomylilem. ale Aztekowie pewnie podchwycili grę w Chinach, jak na wczasy jeździli :-)
Hauer - 29 Kwietnia 2006, 19:25

Ale off top. Że tez Logan nie zrobi tu porządku :?

A wracając do tematu to widziałem dziś na TVP 3 program o tej piramidzie. Wyglada całkiem obiecujaco. Przynajmniej w jednej dziedzinie Europa wyprzedzi Amerykę - bedziemy miec większe piramidy :roll:

Partner forum