Blogowanie na ekranie - askyroibmA golB
Martva - 24 Marca 2010, 22:35
Moi rodzice jadą za kilka tygodni. Z wycieczką zorganizowaną głównie dla naukowców zresztą.
ketyow - 25 Marca 2010, 01:50
Agi napisał/a | Ambioryks, na Forum posługujemy się nickami, to że wiesz, jak mam na imię nie zmienia tej zasady. |
No nie mów, że poza forum zwracacie się do siebie po imionach
Szczerze, to chwilę zastanawiałem się jakby to było gdybym wpadł na Skofę - bo absolutnie nie wyobrażam sobie rozmowy po imieniu. Jednak Agi to Agi, Kruk to Kruk, a Gwyn to Gwynwhar... eeem, ok, ostatnie trochę się skomplikowało
BTW. Jak wybuchłem śmiechem przy pomyłce z wiekiem dalamberta "w którą stronę" to po prostu niemożliwe do wyobrażenia, dawno nic mnie tak nie rozwaliło
Nie no, świetny wątek
A tak swoją drogą, co do nureczki, to za pierwszym razem też myślałem - hmm... co ona ma wspólnego z NURSem?
Co do Rumunii byłem w 2004, ale tylko przejazdem. Pamiętam 8h jechania przez pola kukurydzy. W jednym miejscu zatrzymaliśmy się przed torami (idącymi przez pola kukurydzy), przed szlabanem - przejechał po pół godziny (!!) z dwoma wagonami raptem. Zatrzymaliśmy się wysikać na postoju dla tirów ze stacją benzynową i "ubikacją". Poszliśmy tam i zobaczyliśmy toalety - zamiast muszli były po prostu w kabinach wielkie dziury w posadzce (tzn. w betonie). Dziewczyny sikały już wtedy na Małysza, choć nie wiem czy Małysz był wtedy sławny? W każdym razie nie interesowałem się. Natomiast Bukareszt wyglądający na miasto przyzwoite, zachwycił nas tym, że był tam McDonald i można było oddać mocz w normalnych warunkach.
Mam natomiast kolegę Rumuna, z którym pracowałem w Londynie. Naprawdę świetny gość, ale o cyganach potrafi mówić niemal w jedynie wulgarnej formie, czuje wstręt do nich za zruinowanie jego kraju i za to, że przez nich cała ich narodowość jest uznawana za złodziei itd. Zanim go poznałem również pakowałem ich do jednego wora z Romami, tymczasem u nich cyganie żyją (kradzież/żebranie) tak jak u nas, podobnie są traktowani, tylko jest ich od groma więcej.
Kai - 25 Marca 2010, 07:46
ketyow, na mnie sporo ludzi poza forum także mówi Kai.
Nawet bliscy znajomi.
I proszę, niech też pozgadują, nie zdradzaj tego, co o mnie wiesz z laba
feralny por. - 25 Marca 2010, 08:05
ketyow, Małysz był wtedy sławny.
dalambert - 25 Marca 2010, 08:37
ketyow napisał/a | Jak wybuchłem śmiechem przy pomyłce z wiekiem dalamberta |
A no, ta ankieto wyliczanka hipotetycznego wieku forumowiczów dobrze ilustruje błąd popełniany przez Szanownego Gospodarza i wielu jego rówieśników, acz Szanowny popełnia go co i raz i to niejednokrotnie w sposób iście monumentalny.
O co mi biega ?
Dla naprzykładu . A. posiadł wiedze , że w uderzeniu na Polskę w 1939 r. brała udział / drobny / Słowacja , no i skoro ON tego przedtem nie wiedział, to inni też nie wiedzieć muszą !!! dawaj więc krucjata na Forum w wątku historycznym. Podobnie było z rewelacjami awstryjców o ekonomii / jeno bardziej/
.
Każda nowo zdobyta informacja jawi się prawdą objawioną i absolutną.
Podobnie z wiekiem forumowiczów - skoro JA mam jakieś 22 latka to przeca skoro JA jestem na tym Forum to i inni muszą być do MNIE podobni. Taki drobiazg jak to , że czasami forumowicze w profilach podają wiek prawdziwy i można przez profile przeleciawszy nabrać trochę wiedzy, to głowy młodemu entuzjaście nie przychodzi.
Po co?
Wszak ON już wie, ma pogląd więc lu, z tem poglądem w naród i dawaj go oświecać / naród znaczy , bo ciemny ten naród jest/
Ech ta młodość
Ambioryks - 25 Marca 2010, 10:45
dzejes napisał/a | Jakich zamieszek? |
To nie słyszałeś o masowych demonstracjach i starciach z policją spowodowanych kryzysem i rządowym planem reform, którym wielu mieszkańców Grecji jest przeciwnych?
ketyow napisał/a | Poszliśmy tam i zobaczyliśmy toalety - zamiast muszli były po prostu w kabinach wielkie dziury w posadzce (tzn. w betonie). |
Ja nie widziałem w Romanii ani jednej stopy Lenina. Gdzie to było?
No, chyba że od tamtego czasu zdążyli powymieniać. 2004 to jeszcze czasy Iliescu i jego postkomunistów. Antykomuniści wygrali tam wybory dopiero w 2007.
ketyow napisał/a | czy Małysz był wtedy sławny? |
Zaczął być sławny od roku 2001.
ketyow napisał/a | Bukareszt wyglądający na miasto przyzwoite |
Ja nie wiem, czego ludzie szukają w tym Bukareszcie. O ileż ciekawsza jest Transylwania i okolice. Oradea, Timisoara, Bran, Braszow, Sighisoara, Hunedoara, Baia Mare, Sapanta - to najciekawsze.
ketyow napisał/a | jest ich od groma więcej. |
Ja nie widziałem chyba żadnych. Za to na ulicach dość często słyszałem węgierski.
dalambert napisał/a | A. posiadł wiedze , że w uderzeniu na Polskę w 1939 r. brała udział / drobny / Słowacja , no i skoro ON tego przedtem nie wiedział, to inni też nie wiedzieć muszą !!! |
Ciekaw jestem, ile osób na tym forum faktycznie nie wiedziało, a ile wiedziało. Bo - bądź co bądź - to dość mało znany fakt, mimo wszystko.
dalambert napisał/a | awstryjców |
Kogo? Skąd to określenie "awstryjce"?
Wiesz, szkoła austriacka też jest niszowa i mało znana. Zwłaszcza wśród młodzieży. Choć nie tylko - jest mało znana w ogóle.
dalambert napisał/a | czasami forumowicze w profilach podają wiek prawdziwy |
Jednak Rafał sam napisał, że tak naprawdę nie urodził się w roku 1910, jak podał w profilu. I nie wiem, ile on ma naprawdę lat.
dalambert napisał/a | naród znaczy , bo ciemny ten naród jest |
No, gdyby naród nie był ciemny, to nie wybierałby do władzy tych, których wybierał po 1989.
dalambert - 25 Marca 2010, 10:53
Ambioryks napisał/a | No, gdyby naród nie był ciemny, to nie wybierałby do władzy tych, których wybierał po 1989. |
A kogo miał wybrać tego pajaca JKM.
Zas ogólnie to moze Szanowny Gospodarz powoli zaczyna zauważać , że nie każda ciekawostka jest istotną informacją?
Ale pogadać sobie można, ale lepiej mieć nieco większe rozeznanie gdy się zaczyna robić za proroka nieomylnego bo się trafi jak Szanowny z awstryjskimi mędrcami - kupa dymu i jeno *** zostaje .
Wszak obok Szkoły Austriackiej istnieją jeszcze równie zasłużone Falenicka i otwocka
Matrim - 25 Marca 2010, 10:55
Cytat | No, gdyby naród nie był ciemny, to nie wybierałby do władzy tych, których wybierał po 1989. |
Teoretycznie, to każde ugrupowanie polityczne rządziło już po '89, więc za dużego wyboru nie ma. No zostaje jeszcze UPR i monarchiści.
Edit: dalambert
feralny por. - 25 Marca 2010, 10:57
Ambioryks napisał/a | Bo - bądź co bądź - to dość mało znany fakt, mimo wszystko. | Wśród osób nieinteresujących się historią zupełnie, być może.
Ambioryks napisał/a | Ciekaw jestem, ile osób na tym forum faktycznie nie wiedziało, a ile wiedziało. | Przypuszczam, że na tym forum jest wiedza powszechna.
Ambioryks napisał/a | Kogo? Skąd to określenie awstryjce? |
ketyow - 25 Marca 2010, 11:02
Ambioryks napisał/a |
Ja nie widziałem w Romanii ani jednej stopy Lenina. Gdzie to było? |
Gdzieś pomiędzy polami kukurydzy.
Ambioryks napisał/a |
Ja nie wiem, czego ludzie szukają w tym Bukareszcie. O ileż ciekawsza jest Transylwania i okolice. Oradea, Timisoara, Bran, Braszow, Sighisoara, Hunedoara, Baia Mare, Sapanta - to najciekawsze. |
Byłem przejazdem - po jaką cholerę miałbym objeżdżać całą Rumunię? Kukurydzy dość się naoglądałem.
Ambioryks napisał/a |
Ja nie widziałem chyba żadnych. Za to na ulicach dość często słyszałem węgierski.
|
Ja też nie, może zaszyli się w kukurydzy. A w Bukareszcie byłem nocą. Poza tym, to mój kolega Rumun opowiadał, że są ich tam ogromne ilości, on tam mieszkał przez 25 lat - wie lepiej.
Natomiast w tym roku znajomi się wybrali na wycieczkę do Rumunii. Cyganie ich okradli. Nie wiem w jakich dokładnie okolicznościach, ale jednak.
Ambioryks - 25 Marca 2010, 11:09
dalambert napisał/a | A kogo miał wybrać tego pajaca JKM. |
Nie - mógłby być też inny członek UPR. Np. Popiela lub Witczak.
Matrim napisał/a | każde ugrupowanie polityczne rządziło już po '89, więc za dużego wyboru nie ma. No zostaje jeszcze UPR i monarchiści. |
Jeszcze Liga Republikańska, Ruch Odbudowy Polski, Samoobrona, Ikonowicz... parę innych też by się jeszcze znalazło.
dalambert napisał/a | istnieją jeszcze równie zasłużone Falenicka i otwocka |
Tych nie znam. Ale znam m.in. Szkołę Krakowską - bliską austriackiej.
feralny por. napisał/a | Wśród osób nieinteresujących się historią zupełnie, być może. |
Można interesować się historią, ale poszczególnymi epokami. Np. starożytnością, średniowieczem, nowożytnością, a nie okresem II wojny światowej - bo to jeszcze niecałkowicie przeszło do historii. O holocauście nie mówi się jeszcze tak, jak o planach Hamana za czasów królowej Estery, o nieszporach efeskich, pogromie czeskich Żydów w 1095 r., pogromach ukraińskich Żydów w 1648-1652 czy jak chociażby o pogromach Ormian w Turcji 1915-1918. Holocaust nadal wydaje się być czymś "świeżym", co wzbudza duże emocje.
Dla przykładu: obecnie w kodeksach wielu krajów jest zakaz propagowania nazizmu, faszyzmu, komunizmu i treści rasistowskich, ale nie ma zakazu propagowania czyngis-chanizmu, timuryzmu, iwanogroźnyzmu ani cromwellizmu. Dlaczego? Dlatego, że zakaz dotyczący tych pierwszych wynika wyłącznie z bliskości czasowej holocaustu i innych zbrodni II wojny światowej. Za 300 lat i później na pewno będzie inaczej się mówiło o Hitlerze niż mówi się teraz - tak samo jak teraz inaczej się mówi o Czyngis-chanie, Timurze, Iwanie Groźnym i Cromwellu niż mówiło się za ich życia i kilkadziesiąt lat po ich śmierci.
feralny por. napisał/a | Przypuszczam, że na tym forum jest wiedza powszechna. |
Zależy u których użytkowników. Na pewno było kilku takich, którzy już wcześniej wiedzieli o słowackim ataku w 1939 - tak jak na innych forach - ale większość zapewne nie wiedziała. I właśnie z myślą o tej większości to napisałem.
Martva - 25 Marca 2010, 11:12
Ambioryks napisał/a | Samoobrona, |
Amnezję masz?
Agi - 25 Marca 2010, 11:12
Ambioryks napisał/a | dalambert napisał/a:
istnieją jeszcze równie zasłużone Falenicka i otwocka
Tych nie znam. |
Poczytaj klasykę, Młynarski o nich pisał.
feralny por. - 25 Marca 2010, 11:17
Ambioryks napisał/a | ale większość zapewne nie wiedziała | Skąda ta pewność, badania jakieś robiłeś?
Ambioryks - 25 Marca 2010, 11:24
ketyow napisał/a | Gdzieś pomiędzy polami kukurydzy. |
A jakaś nazwa regionu? Miasto? Koło jakiego miasta to było?
ketyow napisał/a | Byłem przejazdem |
Toteż pytam, koło jakich miast i przez jakie miasta przejeżdżaliście. Czy było to w Transylwanii, czy Banacie, czy gdzie indziej?
Martva napisał/a | Amnezję masz? |
Kiedy Samoobrona zdobyła najwięcej głosów i zajęła pierwsze miejsce w parlamencie? Bo nie kojarzę. Wiem tylko, że w 2006, po tym jak w 2005 zdobyli ledwie 10% głosów, zostali wprowadzeni przez Jarka do rządu razem z LPR-em. Ale wyborów nie wygrali nigdy. Podobnie jak LPR nie wygrała wyborów. A to o to mi chodziło.
feralny por. napisał/a | Skąda ta pewność, badania jakieś robiłeś? |
"Zapewne" to tryb przypuszczający. Czyli nie wyrażający pewności. Nie wiesz o tym?
feralny por. - 25 Marca 2010, 11:26
Wyrażajacy jednak Twoje, biorące się z nikąd przekonanie, o prawdziwości własnych sądów.
Matrim - 25 Marca 2010, 11:29
Ambioryks napisał/a | Jeszcze Liga Republikańska, Ruch Odbudowy Polski, Samoobrona, Ikonowicz... parę innych też by się jeszcze znalazło. |
Ludzie, nie szyldy, Ambioryksie...
Liga Republikańska - przespałeś ostatnie kilka lat i działalność pana Kamińskiego? Działał? Działał.
Ruch Odbudowy Polski - do dziś są w Parlamencie, wcześniej też ich wybierano.
Samoobrona - komentarz Martvej wystarczy.
Ikonowicz - dwie kadencje jako poseł.
Każdy miał swoje 5 minut
Martva - 25 Marca 2010, 11:29
Ambioryks napisał/a | Kiedy Samoobrona zdobyła najwięcej głosów i zajęła pierwsze miejsce w parlamencie? |
Była u władzy? Była.
UPR i monarchistom nie wróżę nawet tego. A, i zostają jeszcze Zieloni z cyferką. I Partia Kobiet.
Ambioryks - 25 Marca 2010, 11:37
feralny por. napisał/a | Twoje, biorące się z nikąd przekonanie, o prawdziwości własnych sądów. |
Proponuję zrobić na ulicy sondę, albo na jakimś bardzo popularnym portalu (np. wiadomosci.onet.pl) z pytaniem, czy wcześniej pytany wiedział o słowackim ataku na Polskę w 1939. I przekonać się, ile faktycznie osób o tym wiedziało.
A za 300 lat już na pewno nie będzie zakazu propagowania faszyzmu, nazizmu ani komunizmu, bo nie będzie to miało sensu - nikt nie będzie się do tego odwoływał - tak samo jak dziś nikt nie odwołuje się do Hamana ani do pozostałych wymienionych z dalekiej historii.
Matrim, ok, ale oni nigdy nie byli w koalicji ani jako pierwsza siła polityczna.
Martva napisał/a | Była u władzy? Była. |
Ale tylko jako warunkowa współrządząca, nie jako główna siła. A o to mi chodziło.
Matrim - 25 Marca 2010, 11:42
Ambioryks napisał/a | ok, ale oni nigdy nie byli w koalicji ani jako pierwsza siła polityczna. |
Czasy przewodniej siły narodu już się skończyły. Nie ma znaczenia, czy byli pierwszą siłą, czy nie. Mieli realny wpływ na politykę i to wystarczy. Wiesz co to są partie obrotowe? W Polsce, jeśli partia wygra wybory, ale uzyska tylko 230 mandatów, to ten jeden brakujący jest najpotężniejszym człowiekiem w kraju A możliwe, że dostał tylko 100 głosów w wyborach, od rodziny i znajomych...
dalambert - 25 Marca 2010, 11:47
Ambioryks napisał/a | jak dziś nikt nie odwołuje się do Hamana |
to nie ma już dziś dyktatur, kacyków iinnych tyranów - taki Haman wobec Kimów to pikuś,
Nie zauważyłeś , że ideologia za bardzo się nie zmienia, podobnie jak i natura ludzka - zmieniają się dekoracje , kostiumy i możliwości.
Wojsko Hmana rżnęło ręcznie, niedługo będziemy rżnęli laserem - rżniętemu różnica nie wielka.
Znowu walisz z tezy bez myślenia , czyli jak zwykle!
Zapemniam Cię , że i faszyzm i komunizm i jeszcze parę izmów będą iatniały i za 1000 lat.
Po prostu są wpisane w ułomną naturę ludzką.
corpse bride - 25 Marca 2010, 11:49
ktoś jeszcze coś doda o rumunii? nad morzem ktoś tam był?
Ambioryks - 25 Marca 2010, 11:53
dalambert napisał/a | to nie ma już dziś dyktatur, kacyków iinnych tyranów - taki Haman wobec Kimów to pikuś, |
Wiem. Ale dziś już nikt się do Hamana nie odwołuje, bo mało kto o nim pamięta. Za to o Hitlerze, Stalinie, Mao, Pol Pocie i Chomeinim pamięta się bardzo dobrze (o Czojbalsanie, Mengistu i Aminie już mniej).
dalambert napisał/a | ideologia za bardzo się nie zmienia, podobnie jak i natura ludzka - zmieniają się dekoracje , kostiumy i możliwości. |
Zauważyłem. Wiem przecież, że już Babeuf, Fourier, Owen, Roux, Saint-Simon i Cabet mieli plany jakie mieli, choć dziś już na ogół nikt się do nich nie odwołuje - wolą odwoływać się do późniejszych Marksa, Engelsa i Lenina. Zresztą, już katarowie i albigensi byli swoistymi prekursorami babuwizmu.
dalambert napisał/a | i faszyzm i komunizm i jeszcze parę izmów będą iatniały i za 1000 lat.
Po prostu są wpisane w ułomną naturę ludzką. |
Będą istniały pod zmienionymi nazwami i szyldami. Choć masz rację, że ich istota i praktyka się nie zmieni, bo ludzie są ułomni i błądzący.
dalambert - 25 Marca 2010, 11:54
corpse bride, ja byłem , ale tak dawno temu, iż moja wiedza jest już historią. Bukareszt jeszcze wtedy był przepięknym miastem z willowymi dzielnicami pełnymi secesyjnych, eklektycznych i historyzująych archtektonicznie willii i pałacyków.
I to prawie w centrum mista.
Słońce Karpat / niech mu ziemia ciężką będzie/ kazalo w 3/4 to rozpieprzyć i wznieść na ich miejscu tyn ogromny pałaco, biurowiec komunistyczno partyjno urzędowy . Brrrrrr
dalambert - 25 Marca 2010, 11:55
Ambioryks napisał/a | Ale dziś już nikt się do Hamana |
A byłeś Ty kiedy na Piurimie ?
Matrim - 25 Marca 2010, 11:56
Ambioryks napisał/a | (o Czojbalsanie, Mengistu i Aminie już mniej). |
Zapytaj w Mongolii, Etiopii lub Ugandzie.
Ambioryks - 25 Marca 2010, 11:57
Fakt, na święcie Purim wspomina się o Hamanie - ale jako o zbrodniarzu zasługującym na to, co go spotkało.
Ambioryks - 25 Marca 2010, 11:59
Matrim, chodziło mi o Polskę i kraje sąsiadujące, a nie o Mongolię, Etiopię lub Ugandę.
Tak swoją drogą nie wiem, dlaczego w Europie bardziej pamięta się Pol Pota, Ho Szi Mina i Mao niż Ne Wina, Phomvihane'a, Czojbalsana i Mengistu. Przecież wszyscy oni rządzili w krajach egzotycznych dla nas.
dzejes - 25 Marca 2010, 12:06
dalambert napisał/a | Każda nowo zdobyta informacja jawi się prawdą objawioną i absolutną.
Podobnie z wiekiem forumowiczów - skoro JA mam jakieś 22 latka to przeca skoro JA jestem na tym Forum to i inni muszą być do MNIE podobni. Taki drobiazg jak to , że czasami forumowicze w profilach podają wiek prawdziwy i można przez profile przeleciawszy nabrać trochę wiedzy, to głowy młodemu entuzjaście nie przychodzi. |
Szokujące, zgadzam się z dalambertem.
Ambioryks napisał/a | dzejes napisał/a | Jakich zamieszek? |
To nie słyszałeś o masowych demonstracjach i starciach z policją spowodowanych kryzysem i rządowym planem reform, którym wielu mieszkańców Grecji jest przeciwnych?
|
No i? To jak odwoływać wycieczkę do Polski, bo w Warszawie górnicy palą opony.
[quote="corpse bride"]ktoś jeszcze coś doda o rumunii? nad morzem ktoś tam był?
Ja byłem. Jak nad Bałtykiem, tylko cieplej.
feralny por. - 25 Marca 2010, 12:09
Ambioryks, zrób zatem taka sondę, skoro Ci potrzebna, najlepiej na tym forum, bo do wiedzy tutejszych uzytkowników odnosiły się moje, dalamberta i jak mniemam Twoje wcześniejsze wypowiedzi.
|
|
|