Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Droga przez Empik, czyli gdzie nabywamy?
Ozzborn - 10 Lipca 2009, 18:12
Virgo C. napisał/a | Jaka niemiła, przecież zaczeli zwracać się do płacących kartą po imieniu |
Nie każdy to lubi Galadrielo
Fensir - 10 Lipca 2009, 18:15
Ja płacąc kartą tego nie zauważyłem. Tylko formułka: pin i zielony. Najczęściej bez słowa proszę nawet
nureczka - 10 Lipca 2009, 18:22
Ozzborn napisał/a | Virgo C. napisał/a | Jaka niemiła, przecież zaczeli zwracać się do płacących kartą po imieniu |
Nie każdy to lubi Galadrielo |
Tiaaaa. Może jestem stara i zgrzybiała, ale jakoś się dziwnie poczułam, gdy dziewczę w wieku mojego syna zwracało się do mnie po imieniu.
Ozzborn - 10 Lipca 2009, 18:32
Ale tak w sensie bez 'Pani'? Też bym się mocno zdziwił.
nureczka - 10 Lipca 2009, 18:39
No nie, aż tak źle nie było.
Ale "za moich czasów" (że tak sobie pozwolę pozrzędzić) forma "pani Agnieszko", 'panie Janku", była zarezerwowana dla dobrych znajomych.
Nie, żebym się poczuła urażona, jednakowoż jakoś mi się dziwnie zrobiło.
Ozzborn - 10 Lipca 2009, 18:47
Nie dziwię się, bo sam bym się zdziwił taką dziwnością Ale od jakiegoś czasu bojkotuję empik, więc nie miałem okazji pokazać tam mojej karty.
Fensir - 10 Lipca 2009, 18:54
Ozzborn napisał/a | Nie dziwię się, bo sam bym się zdziwił taką dziwnością Ale od jakiegoś czasu bojkotuję empik, więc nie miałem okazji pokazać tam mojej karty. |
Empik to i ja bojkotuję. Ale jednak klientów mają, pomimo swoich zdzierczych cen.
A co do tych form: IMO to powinni zostać przy "proszę pana/proszę pani.
Agi - 10 Lipca 2009, 18:57
Fensir napisał/a | A co do tych form: IMO to powinni zostać przy proszę pana/proszę pani. |
Też tak uważam. Takie mówienie po imieniu jest sztuczne i irytujące.
BTW najbardziej przy wypisywaniu mandatu przez policjanta wkurzało mnie, że zwracał się do mnie familiarnie. Ktoś im to wymyślił zupełnie bez sensu.
Virgo C. - 10 Lipca 2009, 19:56
Ozzborn napisał/a | Nie każdy to lubi Galadrielo |
Bardziej bym się spodziewał kolejnego namoła z pytanie "A z tych ... ?"
A że nie każdy lubi, baa - że większość nie polubi powinni sobie ludzie w Empiku zdawać doskonale sprawę. Szczęśliwie do Krakowa ta plaga nie dotarła
Pięknie pomysł skomentował Jacek Szubrycht na swoim blogu
Wstukaj PIN Jareczku
Fensir - 10 Lipca 2009, 20:16
No to w Krakowie macie to szczęście
Tak przy okazji: zna ktoś jakieś dobre księgarnie stacjonarne w Wa-wie?
baranek - 10 Lipca 2009, 20:25
mnie ostatnio najbardziej podoba się w Matrasie. obsługa nienachalna, ale pomocna, kiedy trzeba. miło jest całkiem. przynajmniej w Toruniu. i zarąbistą strefę niskich cen mają.
ilcattivo13 - 11 Lipca 2009, 22:41
Fensir - ceny w konwentowym Solarisie nazywasz "przyjemnymi" - Ty chyba jakiś perwers jesteś, albo inny masochista I jeszcze o promocjach wspominasz? Na ostatniej Avie była taka oto promocja: dla "przedpłatowców" 5% jeśli kupią za co najmniej 100 pln. To ma być promocja? Jak za taką sumę kupuję w Domach Książki, to dostaję przynajmniej 10-15% rabatu. W "ździerczym" Empiku, na bonusach i rabatach zaoszczędziłem jakiś 3-4 tyś pln, i to tylko przez ostatnie dwa lata. Teraz jest trochę gorzej, bo nie dają kuponów rabatowych do Empik.com, ale i tak jest nieźle. A traktowanie klienta (i udzielanie rabatów) zależy tylko od kierownictwa danej filii, jeśli coś Ci nie pasuje, to zmień zły EMPIK na lepszy. W dodatku Empiki mają tę zaletę, że można w nich odebrać towar kupiony w Empik.com, bez płacenia kosztów przesyłki - co ma sens przy zakupach małych (jedna-dwie książki).
Wracając do Solarisu - na Avie kupiłem "Ostatni patrol" w okładkowej cenie, a teraz mogę go kupić u siebie w księgarni po 22 peeleny z groszami. Więcej już w Solarisie kupować na pewno nie będę.
Fensir - 12 Lipca 2009, 22:22
ilcattivo13 napisał/a | Fensir - ceny w konwentowym Solarisie nazywasz przyjemnymi - Ty chyba jakiś perwers jesteś, albo inny masochista |
Nie zaprzeczę, nie potwierdzę =P
Ja w Solarisie na Avangardzie kupiłem cztery książki płacąc za trzy, a w dodatku do tego i tak doszedł rabat Więc nie uważam tego za kiepską promocję.
Akurat zamawianie przez empik.com to jedna z niewielu zalet Empiku. Przynajmniej po normalnej cenie można książki i nie tylko kupić.
ilcattivo13 - 12 Lipca 2009, 22:45
Fensir napisał/a | Ja w Solarisie na Avangardzie kupiłem cztery książki płacąc za trzy, a w dodatku do tego i tak doszedł rabat Więc nie uważam tego za kiepską promocję. |
W jaki dzień dokonałeś zakupu? Ja kilka razy (czwartek - sobota) zachodziłem do Solarisu i cały czas była mowa tylko o tych 5%. Więc jeśli gościu wprowadził jakieś inne formy rabatowania (nie informując o tym klienta), to tym bardziej mnie to utwierdza w moim postanowieniu. Mało poważny sprzedawca z niego
Kruk Siwy - 12 Lipca 2009, 22:48
ilcattivo13, sam widziałem. Brałeś trzy książki - mogłeś sobie dobrać czwartą darmo. Ale nie wszystkie tytuły były udostępniane w ten sposób.
ilcattivo13 - 12 Lipca 2009, 22:50
no to facet chyba mnie nie lubi, bo nic o tej formie promocji nie wspomniał. Gdyby wiedział, to pewnie nie wracałbym do domu z forsą w kieszeni i na koncie...
Fensir - 13 Lipca 2009, 00:00
ilcattivo13, ta promocja obowiązuje zawsze, jest to stała solarisowa. Tylko, że dodatkowa książka wyłącznie z wydawnictwa Solaris. Poza tym z Solarisem można się targować. Czasem można bardzo fajne warunki dodatkowe wynegocjować.
ilcattivo13 - 13 Lipca 2009, 23:17
na ostatnim Falkonie było o tym cicho i na Avie też. Jeśli pytam się sprzedawcy o promocje (co najmniej dwa razy - w czwartek i piątek), a ten - mając w ofercie inne (korzystniejsze dla klienta) promocje - mówi mi tylko o 5%, to kij mu w ucho. Gdybym na takich sprzedawcach bazował budując dom, to pewnie po dziś dzień bym powyżej piwnicy nie wylazł.
nureczka - 14 Lipca 2009, 08:40
A ja kupiłam na Avie dwie książki. Fakt, że obie Solarisu, i dostałam fajne zniżnki - na jedną 50%, na drugą 10%.
Tak mi tylko przychodzi do głowy, że najlepsze zniżki można było wytargować, gdy sprzdawał sam Wojtek Sedeńko. Młodzież nie była skora do działań promocyjnych. Może na tym polegał pech ilcattivo13?
Virgo C. - 14 Lipca 2009, 09:58
Na ile pamiętam to przynajmniej dwa razy Ilcattivo rozmawiał z samym Wojtkiem więc chyba jednak brak umiejętności targowania się u niego przejawił.
Kruk Siwy - 14 Lipca 2009, 10:39
Znaczy kismet. Fatum. Pech.
Los spojrzał na ilcattivo13, i powiedział: ja cię facet nie lubię.
hrabek - 14 Lipca 2009, 10:51
A tam. Teraz zapłacił więcej, następnym razem dostanie niespodziewaną obniżkę. I wyjdzie na swoje
Fensir - 14 Lipca 2009, 19:48
nureczka, Wojtek najczęściej sprzedaje i tylko z nim się targuje Z jego dziećmi to tak nie za bardzo
Virgo C. - 5 Sierpnia 2010, 15:18
Sprawa może nie nowa, ale aż dziw że nikt na forum literackim tego nie skomentował
http://wyborcza.pl/1,7547...ow_ksiazek.html
Tym bardziej, że po kilku wyczynach Empiku jego połączenie z Merlinem może spowodować, że na swoje ulubione książki poczekamy sobie naprawdę długo.
hrabek - 5 Sierpnia 2010, 15:39
Ja bym jednak optymistycznie założył w drugą stronę: że dzięki przejęciu Merlina, Empik przejmie też kompetentną obsługę magazynu i dostaw i będzie w stanie skuteczniej dostarczać zakupione produkty.
Może wręcz pójdzie drogą Amazonu i stworzy własny czytnik ebooków?
Ziuta - 5 Sierpnia 2010, 16:14
Długofalowo wszystkie monopole w gospodarce są złe.
Tu coś o ebookach i nie tylko. Zasadniczo się zgadzam:
http://wiadomosci.onet.pl...k,kioskart.html
dzejes - 19 Sierpnia 2010, 22:00
hrabek napisał/a | Ja bym jednak optymistycznie założył w drugą stronę: że dzięki przejęciu Merlina, Empik przejmie też kompetentną obsługę magazynu i dostaw i będzie w stanie skuteczniej dostarczać zakupione produkty. |
Przecież chodzi o kasę. Od wydawców.
Matrim - 12 Października 2010, 21:29
Brytyjski Amazon wprowadza darmową wysyłkę do Polski
Co prawda ostatnio z bidą mogę sobie pozwolić na zakup SFFiH, ale jest to jednak pocieszająca wiadomość.
Witchma - 12 Października 2010, 21:32
To dobra wiadomość
Matrim - 12 Października 2010, 21:35
Witchma,
|
|
|