Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Księgarnie i antykwariaty SF
Ziemniak - 28 Września 2006, 11:51
Pojawił się nowy antykwariat z fantastyką i komiksem przy ulicy Grodzkiej 2 (w oficynie) zaraz przy Rynku Głównym. Mają też stronę internetową http://www.fankomiks.pl ale nic na niej nie ma (może będzie )
gorat - 5 Października 2006, 17:10
dareko: możesz sprawdzić, czy ten antykwariat, o którym pisałeś kilka miesięcy temu, został zlikwidowany czy jednak przeniesiony? Spotkałem jedynie robotników szykujących plac pod budowę...
dareko - 5 Października 2006, 20:52
gorat, oczywiscie postaram sie dowiedziec.
merula - 6 Października 2006, 22:49
Dawno nie sprawdzałam, ale był jeden na Żelaznej , blisko skrzyżowania z Silidarności, no i ta mała budka między halami Gwardii i Mirowską. Jest też "tańsza ksiązka" na Młynarskiej naprzeciwko dawnego PDT Wola.
gorat - 20 Października 2006, 13:43
Co prawda zauważyłem to już jakiś czas temu, ale dopiero teraz pamięć o tym i pobyt na forum się nałożyły.
Niedaleko przystanku Targowisko na Skraju jest drewniana buda z szyldami tania książka, antykwariat. Ktoś wie więcej?
dareko - 20 Października 2006, 14:57
To jest to targowisko przy Multikinie? Bo jak tak, to moge sprawdzic.
gorat - 26 Listopada 2006, 13:49
Już wkleję, choć trzeba jeszcze uzupełnić o kilka wymienionych w temacie (np. Tarchomin i Mokotów). Kod miasta może być np. wzięty z domeny przypisanej miastu, lub też zwykłym skrótem nazwy. Ceny są dla orientacji, a Rotacja ma głównie podpowiadać, jak często powinno się tam zaglądać.
Konwencja:
WAW.000[.1] Nazwa {Kod miasta.numer[.numer stanowiska], potem nazwa}
Adres: {adres}
[Occ: {właściciel, opcjonalnie}]
Strona: {www.lichowieco.pl}
Ceny: {przybliżone określanie poziomu: bardzo niskie ~1zł, niskie ~5zł, średnie ~10zł, wysokie ~25zł, bardzo wysokie >~50zł}
Rotacja: {jak szybko ksiażki w antykwariacie "są wymieniane"}
Opis: {opis po prostu}
WAW.001.2 Chimera II (Pałac Ksiażki)
Adres: Działdowska 8a
Strona: -
Ceny: średnie
Rotacja: mała
Opis: najbardziej zasobny antywariat w Warszawie, głównie literatura i humanistyka, nauki mało i raczej mniej poszukiwane pozycje, osobny dział z ksiażkami sprzed 1945.
WAW.002.1 Antykwariat Troszkiewizów
Adres: Wspólna 51
WAW.002.2 (filia)
Adres: Piękna 54
Strona: www.books-troszkiewicz.com.pl
Ceny: wysokie
Rotacja: ?
Opis: dominujący antykwariat naukowy, prawie poza konkurencją. Obszerny wybór z nauk ścisłych i humanistycznych, trochę literatury, pod 2 jest trochę fantastyki i taniej sensacji/kryminałów.
WAW.003.1 Atticus
Adres: Krakowskie Przedmieście 20/22 (podwórze)
WAW.003.2
Adres: Marszałkowska 116/122 (Empik I piętro)
Strona: http://www.atticus.pl
Ceny: WYSOKIE
Opis: antykwariat humanistyczny, obszerny wybór starej książki, głównie pozycje poszukiwane przez "kasiastych" klientów. Z fantastyki... parę sztuk Lema.
WAW.004 ?
Adres: Wilcza .. (podwórze)
Strona: {www.lichowieco.pl}
Ceny: ?
Opis: humanistyczny.
WAW.005 Zaścianek
Adres: Wilcza 5?
Rotacja: niska
Opis: humanistyczny, jeden regalik (półmetrowy) z fantastyką, spory wybór starszych książek (także lektur szkolnych:-) ). Na wprost wejścia straszą stosy niepoukładanych półek - właściciel apeluje o wykupywanie wystawionych, by można było tamte powstawiać na półki
WAW.005 Antologia
Adres: Mokotowska 63 (podwórze)
Strona: http://www.antologia.pl/
Opis: humanistyczny, klienci nieprzypadkowi, poszukujący starych książek. Literatura śladowo, bez fantastyki.
WAW.006 ?
Adres: Mokotowska? ..
Opis: humanistyczny, dominują stare książki, literatura i poezja obecne, brak fantastyki.
WAW.007 Antykwariat Warszawski
Adres: Aleje Jerozolimskie 55 (podwórze)
Strona: www.antykwariat.waw.pl
Occ: J. Masłowski
Opis: sprzedaż głównie przez sieć - dużo fantastyki. "Fizycznie" wystawiona głównie poszukiwana humanistyka. W planach oddział na Ochocie i przeprowadzanie kiermaszy w sobotę i niedzielę (brak osób do organizacji).
WAW.008 ?
Adres: Mokotowska? ..
Opis: humanistyczny, dominują stare książki, literatura i poezja powojenne, brak fantastyki.
WAW.009.1 Antykwariaty Warszawskie "Lamus"
Adres: Nowomiejska 7
WAW.009.2
Adres: Nowomiejska 8
WAW.009.3
Adres: Rakowiecka 11
Strona: http://www.antykwariat-lamus.pl/
Occ: Andrzej Osełko
Opis: ?
WAW.010 Warszawski Antykwariat Naukowy "Logos"
Adres: Aleje Ujazdowskie 16
Strona: http://www.zabytki.com.pl/logos
Occ: Z. Marciszewski, L. Woźniak
WAW.011 Książka dla każdego
Adres: Conrada 11 pawilon 2
Strona: http://www.conrada11.pl/
Occ: Waldemar Kowalczyk, Waldemar Szatanek
Opis: dużo historii i literatury, fantastyki dość dużo, głównie nowszej (nie nowej!). Baza kiermaszu książki używanej.
WAW.012 -
Adres: Słowackiego 10 paw. 6
Opis: WAW.012, WAW.013, WAW.014 położone są obok siebie przy urzędzie dzielnicy.
WAW.013 -
Adres: Słowackiego 10 paw. 7
mailto:antykwariat7@wp.pl
WAW.014 -
Adres: Słowackiego 10 paw. 10
Ceny: bardzo niskie
Rotacja: bardzo niskie
Opis: antykwariat opisywany w "Lampie", jest o nim film dokumentalny; panuje zasadniczo chaos w ułożeniu książek, trzeba samemu przekopywać stosy pudeł, lecz opłaca się. Fantastyka czasem bywa, ale trzeba jej pilnować.
WAW.015 Warszawski Antykwariat Naukowy "Kosmos"
Adres: Aleje Ujazdowskie 16
mailto:wankosmos@grasoft.com.pl
WAW.016 -
Adres: Dworzec Zachodni, przejście podziemne (przy schodkach)
Ceny: bardzo niskie/księgarskie
Rotacja: bardzo wysoka
Opis: dominuje książka za złotówkę, fantastyka wydzielona, są nowe książki po cenach zbliżonych do księgarskich.
WAW.017.2 (nieaktywny)
Adres: Warszawa Śródmieście, środkowy (2), wschód
WAW.017.3 (nieaktywny)
Adres: Warszawa Śródmieście, północny (3), wschód
WAW.017.4 (nieaktywny)
Adres: Warszawa Śródmieście, północny (3), środek
WAW.017.5 -
Adres: Dworzec Zachodni, przejście podziemne, koło wejść na 4 i 5
Ceny: niskie
Rotacja: wysoka
Opis: obecnie mało aktywny (główne punkty skupu i sprzedaży zamknięte z powodu remontu tunelu średnicowego), coraz bardziej dominuje książka nowa.
WAW.018 ? (nieaktywny)
Adres: -
Ceny: -
Rotacja: -
Opis: antykwariat z Płaskowickiej/Braci Wagów, slot zablokowany
WAW.019 -
Adres: Banacha/Grójecka (pawilon .._)
Ceny: niskie
Rotacja: średnia
Opis: całkiem dużo fantastyki, jest głównie poezja, literatura, historia, czasem trafią się z innych działów. Jest dość ciasno wewnątrz.
WAW.020 -
Opis: naprzeciwko WAW.019, zauważalny dział przedwojennej, fantastyka obecna, prowadzona sprzedaż w miarę nowej prasy.
WAW.021 -
Opis: położony w miarę blisko hal (wyjście na [ulicę] ..), fantastyki średnia ilość, czasme pojawiają się starsze książki, jest trochę książek naukowych, pojawia się stara prasa (np. Mówią Wieki, Przekrój).
WAW.022 -
Opis: malutki antykwariacik (kilkaset książek), głównie romanse i HC z kioskowych serii wydawniczych z klasyką, kilka fantastycznych.
WAW.023 -
Adres: Hala Mirowska (pawilon .._)
Opis: chyba najbardziej zapchany (ksiażkami) antykwariat w stolicy. Dużo dość nowej fantastyki. Wredny właściciel.
gorat - 29 Kwietnia 2007, 12:27
WAW.024 Antykwariat "Tom"
Adres: Żelazna 91
tel. 620 13 01
Opis: antykwariat głównie humanistyczny, choć chyba są dzialiki techniczne (NIE naukowe); dużo książki przedwojennej w dobrym stanie. Fantastyka śladowo, ale są to rzadkie okazy.
gorat - 24 Kwietnia 2009, 13:05
Byłem na placu Szembeka.
Bez wskazówki, w którą stronę iść, chyba bym zaliczył odyseję Bazar chowa się bowiem za kamienicą przy ulicy wychodzącej z placu (jak to opisywała Zgaga - na południe). I wcale nie jest tam tak źle, że można się pogubić - idąc ulicą mija się kolejne "bramy" (pierwsza jest tuż przy kamienicy), przy czwartej wreszcie jest plan z listą użytkowników terenu - antykwariat z oczywistych powodów jest drugi na tej liście . Więc jak dojść? W drugą bramę i w lewo pierwsza uliczka.
A i ci, co mówią, że nie z Warszawy są, a Grochowa, to rację mają - wiocha nie stolica. Lidle, salony samochodowe, rozległe łączki, ludzie handlujący... czym? Korzeniami? I te ich postawy? Znachorów tam mamy!!!
Miasto na Wiatracznej się kończy, dobrze rozumiem?
Sam antykwariat mnie zaskoczył - spory, co tu kryć. Jest w czym grzebać! Sprzed wojny niczego nie widziałem (? ), fantastyki kilka pudeł na zewnątrz, wewnątrz trzy wąskie regaliki - ale co tu narzekać, skoro kryminałów jest taka masa, że czarno się przed oczami robi Różowo też, bo jest połączony ze sklepem zabawkarskim Udało mi się przegrzebać za pierwszym podejściem, zapewne jeszcze wrócę.
Pucek - 25 Kwietnia 2009, 18:28
gorat, witaj na grochowskich włościach
Jeszcze jeden mały antykwariat jest na bazarze przy Wiatracznej, w części między Uniwersamem a pętlą autobusową.
gorat - 25 Kwietnia 2009, 21:01
Uniewersam widziałem, pętla pewnie namierzalna, mam powód, by jechać
Tak czułem, że w tej masie bazar(k)ów coś się powinno jeszcze ukrywać
Zgaga - 26 Kwietnia 2009, 10:22
Uuuu Gorat z listą się postarał w 2006 r. Widać zwiedzał Warszawę.
Ale skoro na Grochów też trafił.... ostatnio...
Tylko niektóre z tych antykwariatów już zniknęły, np. Chimera II .
Niedługo coś dorzucę, bo chyba trzeba będzie zrobić rundę po antykwariatach, przypomnieć się
gorat - 26 Kwietnia 2009, 12:33
Zgaga, masz rację, trzeba nową listę ukręcić - stara mocno nieaktualna
Prosimy o sygnały, jak na coś trafisz
morham - 19 Czerwca 2013, 08:46 Temat postu: Antykwariat w WaWie - muzemu? Nie bardzo wiem gdzie to wrzucić więc jeżeli jest bardziej odpowiedni dział/temat - śmiało można przerzucić.
Wersja zbliżona do raju na ziemi:
http://gadzetomania.pl/20...azek-w-praktyce
Fidel-F2 - 19 Czerwca 2013, 08:50
http://www.science-fictio...ht=antykwariaty
morham - 19 Czerwca 2013, 09:01
W takim razie proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu i skasowanie tego jednego posta (z prośbą o przeniesienie).
Agi - 19 Czerwca 2013, 09:10
Scaliłam i przeniosłam do odpowiedniego działu.
Magnis - 25 Czerwca 2013, 15:36
Trochę pozamykano antykwariatów i Tanie książki. Na targowisku Banacha przy Grójeckiej zlikwidowały się dwa z trzech takich miejsc. Na ulicy Krucza 1 jak kiedyś byłem był antykwariat, ale niestety jak z rok temu byłem w pobliżu i zajrzałem to już go nie było. Jest tam bank, a może został przeniesiony i ktoś wie coś na ten temat.
Wie ktoś może coś o antykwariacie na Nowym Świecie bo dawno temu jak byłem to widziałem szyld i informacje, że jest w podwórzu. Z tego co kiedyś widziałem nawet w tv to gdzieś jeszcze chyba jest lub było takie miejsce.
|
|
|