Mechaniczna pomarańcza [film] - Dlaczego tak malo SF w polskiej TV
Sergent - 28 Czerwca 2006, 22:53
Myślę, że z fantastyką w TV nie jest tak źle. W każdym tygodniu można coś znaleźć. Filmów jest tyle, że spokojnie coś się trafi (być może wyemitowane przez pomyłkę, bo opis - sensacja, a nie sf). Jeżeli chodzi o seriale to jest gorzej. Co prawda dawno już nie nagrywam seriali. Ale w zasadzie nie ma jakiego oglądać. Kiedyś Star Treki, Nieśmiertelny, Po tamtej stronie, Z archiwum X. Gdyby coś takiego było w TVP na pewno bym oglądał. Z nagrywania zrezygnowałem, może doczekam się wreszcie, że wypuszczą je (chociażby z napisami PL). W końcu ile można razy wydawać jakieś seriale obyczajowe lub komediowe.
reginald - 1 Lipca 2006, 07:17
Do głosu w TVP dochodzą chyba wymagania elektoratu pewnej partii - moja babcia jak widzi Klingonów w Star Treku, to pyta zawsze "a co to za diabelstwa ??!!" i że lepsze są seriale o życiu a nie jakieś bujdy Mysle że ten sam mechanizm działa w świadomości wiekszości ludzi którzy zarządzają doborem repertuaru w TV. SF występuje na zasadzie zapchajdziury, ewentualnie pozycji która pojawia się na ekranie ze względu na ilość kasy którą na nią wydano, a zatem można wtedy głośno obtrąbić mega hit. Za to Mody na sukces mamy juz przeszło 3 tysiące odcnków i mimo zmieniających się rządów ten tasiemiec wziąż idzie
Radam - 1 Lipca 2006, 10:54
Pewnie, że mało SF w TV, Zwłaszcza jak się ma tylko ogólnie dostępne kanały Chociaż jak puszczą obrady sejmu lub jakąś komisję to dopiero jest "twarda" SF. Być może decydenci uważają, że ST lub SG to tylko dzieci mogą oglądać A przecież wystarczy włączyć neta, googlnąć dany tytuł i polskojęzycznych stron od groma. Ale po co emitować seriale SF jak można n-ty raz puścić jakąś powtórkę (nie, żeby były złe, ale 16 raz w ciągu dekady to samo?). Taniej, oglądalność mimo wszystko spora i nikt nie potępi, że jakieś wartości zostały naruszone A TVP pewnie się sparzyła na "superprodukcji" pt.: Wiedźmin, bo to przecież też fantastyka, gwiazdorska obsada i wszyscy narzekają... Nic to, będzie się trza języków obcych naumieć i satelitkę kupić
Czarny - 1 Lipca 2006, 10:55
Dziś rano na TVP Kultura było "Ja gorę" i jeszcze jedna nowelka, a koło 14 kolejne dwie w cyklu "polski film fantastyczny". W ogóle zapowiadają parę rzeczy na wakacje na tym kanale.
Tomcich - 1 Lipca 2006, 12:49
Ponieważ jednak w TV dalej jest mało fantastyki, to gdy ktoś jest z Warszawy może się udać tutaj: http://csw.art.pl/kino_lab/info.php?id=64 . Niektóre propozycje wyglądają ciekawie.
Ziuta - 1 Lipca 2006, 13:28
Pomarzę sobie:
Może dałoby się przepchnąć ekranizację "Autobahn nach Poznań" jako filmu telewizyjnego? Zdjęcia pustynne zrobiłoby się pd Łeba i na Pustyni Błędowskiej. Czołgi parowe z dykty i blachy. Goliznę by się ocenzurowało, a resztę załatwiliby spece od grafiki komputerowej. Obsada – import z "Tańca z gwiazdami" i telenowel.
Wszyscy byliby zadowoleni.
My mielibyśmy SF w telewizorku.
Lud miałby gwiazdy w nowej produkcji.
Reżim miałby propagandę IV RP, wielkomocarstwowość i kult jednostki (każdy wie, że Pan Jan to pan Jarek, prawda?)
Andrzej Ziemiański miałby honorarium.
Argael - 1 Lipca 2006, 15:15
Oszalałeś? Po co cenzurować goliznę??
Ziuta - 1 Lipca 2006, 18:52
Argael napisał/a | Oszalałeś? Po co cenzurować goliznę?? |
Ja nie mam nic przeciwko, ale Krajowa Rada Tego i Owego mogłaby się czepiać. Pewne Radyjo też. Potem by mówili o "pełnej przemocy i seksu" oraz "proszę się popatrzeć, co Wasze dzieci mają na półkach".
Tomcich - 4 Lipca 2006, 21:44
Przeglądam właśnie program TV na przyszły tydzień i oto co nas czeka:
Sobota - TVP2 (22:40) "Impostor" na motywach Dicka; Polsat (23:15) - "Rytuał" - horror; TVN (21:35) - "Totalna magia" - może to bardziej komedia, ale o urodziwych wiedźmach ; TV4 (22:00) - serial "Kameleon" - podobno mają być nowe odcinki, ale jak ich znam zaczną pewnie od pierwszej serii TVP Kultura - dalej cykl Polski film fantastyczny (m.in. Pożarowisko, Duch z Canterville, Zmartwychwstanie Offlanda, Zbrodnia Lorda Saville'a) oraz "Cowboy Bebop".
Niedziela - TVN (08:35) "Osmosis Jones" - kreskówka; (10:20) "20 000 mil podmorskiej żeglugi", a na TVP Kultura po północy "Ratman"
Poniedziałek - TVN7 (23:00) 2010:Odyseja kosmiczna (powtórka we wtorek o 21:05); TELE5 "Dziewięć żywotów kota Fritza" (też jest tam Adolf ), a na kino Polska (15:30) "Milcząca gwiazda" - space opera Lema
Wtorek - TV4 - Z "Archiwum X", "Millenium" oraz "Przybysze: Ludzie Udary"
Piątek - Bestia z mokradeł - horror
Niby trochę tego jest, jednak większość to jak zwykle powtórki i emitowane dość późno nocą.
Pako - 4 Lipca 2006, 22:06
Ah.. Impostor. Chcę obejrzeć. Przypomnijcie mi koło tego czasu, żebym obejrzał Bo ja zapomnę.
I strasznie późno go puszczają
Grahf - 4 Lipca 2006, 22:56
To zapuść timer w magnetowidzie .
Pako - 5 Lipca 2006, 09:01
Ta.. amgnetowid... jeden co mam, to jest popsuty i dźwięku nie nagrywa. Poza tym cyhyba jest odłączony na rzecz satelity Ot, stary tv mam
Trzeba będzie oglądać, raczej nie przepuszczę, jak nie zapomnę
Tomcich - 29 Lipca 2006, 17:41
Jakby ktoś jeszcze nie widział, są tacy , to dzisiaj w TVP1 o 20:15 film "K-Pax" (genialna rola Kevina Spacey). Polecam. A na Polsacie o 22:40 "Siódmy znak" - thriller z podtestem biblijnym (Apokalipsa, itd. )
Tomcich - 30 Lipca 2006, 21:07
W poniedziałek o 23:00 na TV4 film Terryego Giliama - Brazil. Jak ktoś nie widział, a lubi takie zakręcone historie, to polecam.
ocset - 30 Lipca 2006, 22:12
Tomcich napisał/a | Odyseja kosmiczna, Cowboy Bebop. |
Jeśli ktoś nie widział to polecam
ocset - 30 Lipca 2006, 22:26
Grahf napisał/a | To zapuść timer w magnetowidzie . |
Ja sobie tak zrobiłem, że programuje magnetowid wysyłając sms'a
Murmus - 8 Sierpnia 2006, 00:23
Szefostwa stacji boją się ryzykować sajfaj-costam, wybierają sprawdzone "hity" jak M jak miłość czy Klan :/ Mam nadzieję jednak, że doczekam się czasów kiedy w polskiej tv serial produkcji amerykańskiej będzie trafiał z tygodniowym opóźnieniem...:) A tak trzeba ratować się Internetem, zwłaszcza że już dłuższy czas zdany jestem tylko na cztery kawały, gdyż z Platformy Cyfry+ zrezygnowałem, wydawałoby się, lata temu... W Internecie pojawiły się w swoim czasie plotki o zakupieniu przez TVVN (tak mi się wydaje) serialu Supernatural, ale nie znalazłem nigdize oficjalnego potwierdzenia... Powtarzam obecnie pierwszy sezon oczekując z niecierpliwością sezonu drugiego. Lost do gustu mi nie przypadł, moje klimaty to wyżej wymieniony Supernatural, 4400 i BS Galactica...
Aixen - 8 Sierpnia 2006, 10:17
moze to was zainteresuje
http://www.science-fictio...topic.php?t=460
dareko - 1 Września 2006, 19:05
na Tele 5 wlasnie zaczyna sie The Last Wave - Ostatnia Fala z Chamberlainem
dareko - 1 Września 2006, 21:45
A teraz Czlowiek Demolka na TVN
Ixolite - 1 Września 2006, 21:58
A wczoraj chyba, czy przedwczoraj, był Obcy, parę dni temu Predator... Ale ile można to samo? W kółko i bez przerwy?
Czarny - 9 Października 2006, 14:01
Ostatnio w sobotę rozpoczęto emisję nowego serialu SF na TV4. Tytuł "Agent przyszłości" (oryg. chyba Agent 2.0 nie przyjrzałem się). Rzecz o techniku komputerowym w NSA, do którego ciała dostały się nanity podczas zadymy w laboratorium. Ma chłoptaś teraz krzepę, super słuch i wizję, oddziaływuje na sprzęta elektroniczne on-line i bezkablowo. Oglądał już to ktoś, wygląda na dolną półkę, ale zwsze coś można obejrzeć.
Dabliu - 9 Grudnia 2006, 18:59
Dziś o 22.10 na Polsacie dają thriller science fiction na podstawie opowiadania Philipa K. Dicka "Druga odmiana" (en. Second Variety) - film jest zatytułowany Screamers- Tajemnica Syriusza.
Adashi - 9 Grudnia 2006, 19:51
Ten film to porażka jest. Nawet niezbyt elegancka porażka.
elam - 9 Grudnia 2006, 20:17
o, Jake 2.0 idzi w polish telewirzon? ja to nawet lubilam zagramanica takie ogolnodostepne, od lat 15tu spoko mozna ogladac.
alez tytul wymyslili, agent przyszlosci...
Tomcich - 29 Grudnia 2006, 20:02
Od 4 stycznia na TVP1 w czwartki o 20:20 będzie emitowany serial 4400.
Tomcich - 12 Stycznia 2007, 19:26
W niedziele o 13:10 na TVN film o rodzinie Elam
Tomcich - 25 Lutego 2007, 12:12
Czyżby coś się zmieniało w TVP. Dzisiaj o godz. 13:40 na TVP1 będzie "Misja na Marsa" De Palmy.
Czarny - 18 Kwietnia 2007, 12:37
za stopklatką:
Cytat | W maju ale kino! zaprasza na trzecią już Inwazję Science Fiction. Bohaterami cieszącego się dużą popularnością cyklu tym razem będzie sam Luke Skywalker i kapitan Kirk ze Star Treka.
Dzieci Frankensteina, pierwszy odcinek serialu Kroniki Science Fiction, dotyka od wieków fascynującego ludzi zagadnienia badań genetycznych i biologicznych eksperymentów. Wyjściem do dyskusji jest postać stworzona przez Mary Shelley w XIX-wiecznej powieści Frankenstein, czyli nowy Prometeusz. Powieściowe monstrum, skonstruowane z ciał zmarłych i ożywione wyładowaniem elektrycznym przez doktora Frankensteina, do dziś pozostaje symbolem niebezpieczeństwa, jakie wiąże się z eksperymentowaniem z ludzkim życiem. W filmie znajdą się też bogate materiały z tak znanych filmów opowiadających o mrocznej stronie klonowania i badań nad ludzkimi komórkami, jak Mucha (1986), serial Po tamtej stronie czy 2001: Odyseja kosmiczna (1968).
Harmonogram projekcji w ramach Inwazji Science Fiction przedstawia się następująco:
KRONIKI SCIENCE FICTION: DZIECI FRANKENSTEINA (The Sci-Fi Files: Children of Frankenstein), dokumentalny, Wlk. Brytania, 52'
Premiera: niedziela, 6 maja, godz. 18:55
MISJA NA MARSA (Mission To Mars)
thriller science fiction, USA, 2000, 108'
reż. Brian De Palma, wyk. Tim Robbins, Don Cheadle, Gary Sinise, Connie Nielsen
Premiera: niedziela, 6 maja, godz. 20:00
KRONIKI SCIENCE FICTION: UFO I KOSMICI (The Sci-Fi Files: Spaceships and Aliens), dokumentalny, Wlk. Brytania, 52'
Premiera: niedziela, 13 maja, godz. 18:55
WŁADCY MARIONETEK (The Puppet Masters)
horror science fiction, USA, 1994, 104'
reż. Stuart Orme, wyk. Donald Sutherland, Eric Thal, Julie Warner, Keith David
Premiera: niedziela, 13 maja, godz. 20:00
KRONIKI SCIENCE FICTION: POCHÓD MASZYN (The Sci-Fi Files: March of the Machines), dokumentalny, Wlk. Brytania, 52'
Premiera: niedziela, 20 maja, godz. 18:55
W IMIĘ ZASAD (For the Cause)
science fiction, USA, 2000, 100'
reż. David i Tim Douglas, wyk. Dean Cain, Thomas Ian Griffith, Justin Whalin, Jodi Bianca Wise
Premiera: niedziela, 20 maja, godz. 20:00
KRONIKI SCIENCE FICTION: ŻYCIE W PRZYSZŁOŚCI (The Sci-Fi Files: Living in the Future), dokumentalny, Wlk. Brytania, 52'
Premiera: niedziela, 27 maja, godz. 18:55
STAR TREK IV: POWRÓT NA ZIEMIĘ (Star Trek IV: The Voyage Home)
science fiction, USA, 1986, 119'
reż. Leonard Nimoy, wyk. William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan
Premiera: niedziela, 27 maja, godz. 20:00 |
NURS - 18 Kwietnia 2007, 12:52
Co widze ten temat, to mi sie jakos głupio robi. Przeciez fantastyki w TV jest sporo - liczac oczywiście wszystkie kanały.
|
|
|