To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Luc du Lac - 11 Lutego 2015, 12:28

wszystkie duże firmy (zbierające dane personalne) mają wycieki danych i już
Luc du Lac - 11 Lutego 2015, 12:30

a teraz pytanie techniczne:

jak wyłączyć drukowanie "szarego" tła w dokach .pdf ? - pamiętam że kiedyś miałem drukarkę i do niej sterownik, który pozawalał na "wyłączenie" druku właśnie takich obszarów....

konopia - 15 Lutego 2015, 09:55

"google drive" to w ogóle bezpieczne jest?
Nie używałem tego o tej pory, nawet nie zdawałem sobie sprawy, że coś takiego istnieje,
mam potrzebą przesłania paru zdjęć, niecałe 30mb, chciałem normalnie wrzucić w załącznik do majla i nie mogę. Gmail sugeruje mi użycie tego "drive", ja się nie zgadzam i jestem w punkcie wyjścia, bo innej opcji nie ma dostępnej.

merula - 15 Lutego 2015, 09:59

a wysyłanie zdjęć pojedynczo?

Google Drive używamy w firmie - jest chyba tak samo bezpieczne, jak poczta gmail, bo też musisz się do tego logować.

konopia - 15 Lutego 2015, 10:08

aha, czyli nikt poza upoważnionymi dostępu mieć nie będzie?
To jest raptem 8 zdjęć w jpg, niby można by pojedynczo, muszę się zastanowić. Nie wiedziałem, ze googla przymusza do korzystania z tych rozwiązań :evil:

merula - 15 Lutego 2015, 11:55

może to kwesta ustawienia parametrów skrzynki wychodzącej, albo przyjmującej.
ketyow - 15 Lutego 2015, 12:06

Sam ustawiasz kto będzie miał dostęp. Ja korzystam, bo można parę GB czasem wrzucić, a transfer jest świetny.
Lowenna - 15 Lutego 2015, 13:42

ketyow, +1
konopia - 15 Lutego 2015, 15:23

Dzięki, o tym przesyłaniu plików nie pomyślałem, nie używałem do tej pory rozwiązań tego typu.
Melfka - 15 Lutego 2015, 18:13

Cytat
mam potrzebą przesłania paru zdjęć, niecałe 30mb, chciałem normalnie wrzucić w załącznik do majla i nie mogę. Gmail sugeruje mi użycie tego drive, ja się nie zgadzam i jestem w punkcie wyjścia, bo innej opcji nie ma dostępnej.

konopia napisał/a
To jest raptem 8 zdjęć w jpg, niby można by pojedynczo, muszę się zastanowić. Nie wiedziałem, ze googla przymusza do korzystania z tych rozwiązań :evil:

Z tego, co pamiętam, maksymalna wielkość załącznika w Gmailu to 10mb (i tak dużo, pamiętam czasy, gdy bywało 2-3mb limit), dlatego Cię blokuje. Więcej naraz i tak nie warto wysyłać, bo jak nie Gmail, to skrzynka odbiorcy może zablokować.
A co do Google drive - prawa dostępu (przeglądanie, edycja) możesz ustawić dla każdego pliku z osobna, domyślnie wszystko dostępne jest tylko dla Ciebie.

mesiash - 16 Lutego 2015, 10:20

Opcjonalnie, jest możliwość wysyłania plików przez wetransfer, które znikają po 10-ciu dniach, jeżeli nie opłacisz. Nie wiem, czy to bezpieczne (tj. czy firma nie sprawdza co jest na przesyłanych plikach), ale dostęp możesz wydzielić tylko konkretnym osobom.
konopia - 16 Lutego 2015, 10:47

no i użyłem tego google drive, zdjęcia jak zdjęcia, niby nic takiego na nich nie ma, ale nie chcę by ktoś poza zainteresowanymi je oglądał.
nureczka - 17 Lutego 2015, 13:26

W PIT za 2014 do dochodów doliczono mi wartość egzmplarzy autorskich. Pierwszy raz się z czymś takim zetknęłam. Czy rzeczywiście ezemplarz autorski to dochód? Jeśli tak, to dlaczego nikt nigdy mi tego nie wykazywał? Czy pod tym względem autor jest przez prawo traktowany inaczej niż tłumacz?
Witchma - 17 Lutego 2015, 13:35

:roll: Ciekawe, ja jeszcze czekam na PIT.
Rafał - 18 Lutego 2015, 07:37

Jest to darowizna o określonej wartości i jako taka jest traktowana przez skarbówkę jako dochód - podobnie jak bony dla pracowników w zakładach pracy. Tak mi się to wydaje, choć z księgowością nie sąsiaduję nawet przez ścianę :wink: tu by trzeba xana ponagabywać.
merula - 18 Lutego 2015, 10:49

to z innej beczki - czy ktoś mi powie jak długo ma prawo boleć noga po skręceniu?
nureczka - 18 Lutego 2015, 10:59

Do pół roku. Wiem, bo sama w zeszłym roku skręciłam :)
Fidel-F2 - 18 Lutego 2015, 11:12

Jak mi nawaliło kolano to coś koło roku było a i teraz potrafi pokazać, że pamięta jak coś nie tak stanę.
merula - 18 Lutego 2015, 11:18

dzięki. wygląda na to, że muszę się uzbroić w cierpliwość.
Agi - 18 Lutego 2015, 11:21

merula, nie przejmuj się. Moje biodro stłuczone w wypadku samochodowym 10 lat temu nadal przypomina bólem o doznanej krzywdzie, że o kolanie nie wspomnę. :twisted:
merula - 18 Lutego 2015, 11:37

tez mam takich przywoływaczy wspomnień, tyle, ze rzadko się uaktywniają.

noga jest bardzo aktywna.

Martva - 18 Lutego 2015, 11:39

Mam mętlik. Czy pod jednym adresem może być zarejestrowana więcej niż jedna działalność gospodarcza? W sensie u więcej niż jednej osoby?
thinspoon - 18 Lutego 2015, 11:43

Jasne.

Przykład. Dom. Ojciec prowadzi biuro rachunkowe. Masz tam pokój, chcesz sobie szydełkować i przy okazji dać zarobić ZUS i skarbówce. Podpisujecie umowę użyczenia części lokalu i voila - rejestrujesz działalność pod tym samym adresem.

Agi - 18 Lutego 2015, 11:45

Jeśli są współwłaścicielami, lub wspólnie wynajmują lokal gdzie prowadzą działalność, to czemu nie?
Martva - 18 Lutego 2015, 11:49

Dzięki, nie wiem czemu mi się ubzdurało że nie można.
merula - 18 Lutego 2015, 12:18

możesz mieć nawet sama kilka firm w tym samym adresie, z tego co pamiętam.
Martva - 18 Lutego 2015, 12:28

To że sama jedna mogę mieć kilka, to kojarzyłam, ale nie wiedzieć czemu mi się wydawało że nie mogę szydełkować w jednym pokoju jak ojciec rachunkuje w drugim ;)
merula - 23 Lutego 2015, 13:38

to może mi ktoś powie, co ja zrobiłam swojemu laptopu i co mogę zrobić, żeby mu było lepiej.

zaobserwowałam objaw, którego nie rozumiem. po zamknięciu pokrywy powinien wejść w stan hibernacji. otwieram ją, wciskam magiczny guzik "power", słychać, że coś się uruchamia, ale ekran pozostaje czarny i na tym się aktywność kończy. dopiero po ponownym długim potrzymanie guzika i "wyłączeniu" sprzętu oraz ponownym jego włączeniu zaczyna się po bożemu uruchamiać. i zachowuje jak po uśpieniu/hibernacji, a nie całkowitym zamknięciu systemu.

thinspoon - 23 Lutego 2015, 13:39

Ja wiem, co się zepsuło.
merula - 23 Lutego 2015, 13:51

a co?

Partner forum