To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

nureczka - 3 Lutego 2015, 19:51

ketyow napisał/a
Ale skąd program będzie wiedział, jakie masz wydanie, żeby ściągnąć resztę z sieci?

W zasadzie wystarczy jedna informacja - ISBN.

ketyow napisał/a
Czemu zależy Ci na wersji offline?

A dlaczego dostęp do prywatne katalogu ma być zależny od tego, czy w danej chwili/miejscu jest dostęp do internetu czy nie?

Fidel-F2 - 3 Lutego 2015, 21:02

nureczka, +1,+1
gorat - 3 Lutego 2015, 22:42

ISBN to za mało - ten sam może obejmować kilka różnych wersji a nawet odrębnych pozycji.

Ja dodam jeszcze brak gwarancji, że serwis się nagle nie zwinie - razem z całym osobistym katalogiem. Dlatego jeśli już miałbym sam korzystać z takiego - to tylko jeśli jest opcja eksportu. W formacie typu CSV, SQL, JSON, tj. prostym do odczytania.

Luc du Lac - 3 Lutego 2015, 23:02

Problem następujący :
Stary dysk SATA, chcę podłączyć do lapka coby wyciągnąć dane ( stary desktop nie działa - przyczyna nieznana )
Kupiłem adapter sata》USB. Odpaliłem, komp widział dysk, ale nie mógł go otworzyć. kilka razy coś tam restartowalem itp. W koncu odpaliłem drugiego lapka i podłączyłem dysk - ale tym razem dysk w ogóle nie pobieral mocy, i lapek go nie widział. Podłączyłem godz powrotem do 1 lapka i tez ten sam problem. Nie pobiera mocy - nieczynny.
Jakieś pomysły co robić?

nureczka - 4 Lutego 2015, 08:25

gorat,
Ja rozumiem, że mam być to system offline ze wspomaganiem wprowadzania danych. Serwis "zasysa dane" dostępne w sieci, żeby nam oszczędzić klepania. Chodzi nie o to żeby zrobił 100% roboty tylko żeby zmniejszył jej ilość.

Adon - 4 Lutego 2015, 08:36

BookCollector + apka do czytania kodów kreskowych na androida. Bardzo dużo polskich tytułów sam im wprowadziłem do bazy online. ;) Do tego jest jeszcze wersja na tel. gdzie można sobie wyeksportować bazę z kompa i mieć ją zawsze przy sobie np. na zakupach w księgarni. ;)

Edek: a serwisy online nie zawsze mają wszystkie tytuły. W collectorze gdy czegoś nie ma wprowadzam ręcznie i, jeśli mam taką fantazję, mogę udostępnić rekord do ich bazy danych online.

konopia - 4 Lutego 2015, 09:08

Luc du Lac, zabierz do kumpla,niech podłączy w swoim desktopie, nie ma pewności czy ten adapter działa poprawnie.
Luc du Lac - 4 Lutego 2015, 10:39

konopia napisał/a
Luc du Lac, zabierz do kumpla,niech podłączy w swoim desktopie, nie ma pewności czy ten adapter działa poprawnie.

no powinien :)
ale problem z dyskiem tłumaczyłby awarię PCeta

ketyow - 4 Lutego 2015, 10:51

Luc du Lac, wiele dysków, które nie były dedykowane dla obudów przenośnych, może się nie rozkręcać przy podpinaniu na USB, bo mają większy pobór zasilania - w niektórych laptopach/desktopach zasilanie USBków jest bardzo słabe. Mam zewnętrznego WD Scorpio ze starego lapka, który na moich komputerach się rozkręca od razu, na niektórych kompach muszę go podpiąć pod dwa porty USB, żeby ruszył, a czasami nie rusza w ogóle i koniec (choć słychać, że silnik próbuje rozkręcić talerz, ale nie daje rady).

E, zaraz - Ty mówisz o dysku 3,5 cala? Jak tak to jeszcze większe szanse, że chodzi o zasilanie. Ale mało danych podałeś i zrobiłeś to trochę chaotycznie.

Luc du Lac - 4 Lutego 2015, 11:17

3,5 cala, z osobnym podpięciem do prądu (zasilacz)

za pierwszym podejściem, dysk "pracował" chociaż nie mogłem się do niego dostać- lapek widział dysk (2 partycje) ale nie mogłem ich otworzyć

jak odłaczyłem dysk od 1 lapka i od prądu i podłączyłem go do drugiego lapka (starszego z winXP ) i oczywiście do prądu to dysk już w ogóle nie ruszył

mBiko - 4 Lutego 2015, 11:23

Fidel-F2, używam Vb books (czy jakoś tak, w domu sprawdzę), można dane ściągać z sieci, albo wprowadzać samemu. Spore możliwości edytowania np słów kluczowych do wyszukiwania.
ketyow - 4 Lutego 2015, 11:55

Luc du Lac, a co przy odpalaniu desktopa? Co to znaczy, że nie działa? Nie ładuje się tylko system? Jeśli tak, to może to być dysk.
konopia - 4 Lutego 2015, 11:59

jeśli uruchamia się bios to desktopa można sprawić odpalając linuxa z bootowalnego CD.
pobierz np. lubuntu, wypal na płyte i odpal z niego peceta, instrukcje co i jak znajdziesz na stronach buntu.

nureczka - 4 Lutego 2015, 11:59

Znalazłam opis książki. Jest nawet ISBN:

http://www.granice.pl/ksi...owiadan,2743322

Ale nigdzie w sieci jej nie widzę. Czy ktoś wie, gdzie można kupić lub wypożyczyć? Czy to dzieło w ogóle istnieje?

ketyow - 4 Lutego 2015, 12:02

Niech zgadnę, może to ma jakiś wpływ:
Cytat
Data wydania: 2015-03-05

;P:

Luc du Lac - 4 Lutego 2015, 12:09

dzisiaj w pracy podłączyłem do prądu i działa (coś tam kręci talerzami, ale co jakiś czas wydaje mniej typowe odgłosy)
podłaczyłem do kompa - i znowu, coś tam widzi ale nie do końca
ale jak dałem restart na podłaczonym dysku - i wszedłem w tryb awaryjny, to nie chciał się odpalić bo widział 2 hdd, jednocześnie w BIOSie widział jeden (podstawowy)

ja podłaczam HDD do kompa, to komp coś tam myśli, zamula i np. www nie chodzą :)
spróbuje jeszcze raz podłaczyć

po jakiś 3-4 minutach komp widzi partycję G:

Luc du Lac - 4 Lutego 2015, 12:12

ale jest jeszcze partycja I: która bardziej mnie interesuje

teraz odblokował www - czyli wysłałem poprzedniego posta,
manager urządzeń powiedział że urządzenie działa poprawnie i ma do niego aktualny sterownik
ale jednocześnie eksplorator widnowsa odmówił działania...

także jest teraz całkiem dziwnie - mogę tutaj sobie pisać, ale cała reszta nie działa.

o właśnie explorator się zrestartował :)

i teraz komp widzi partycję G: oraz I:
co nie zmienia faktu że nie mogę wejść na te partycje :)

[dysk to WD Caviar 80GB z 2007 na Fat32(chyba) - ja mam oczywiście ntfs - czy to może mieć jakiś wpływ?]

ketyow - 4 Lutego 2015, 12:19

Luc du Lac napisał/a
wszedłem w tryb awaryjny, to nie chciał się odpalić bo widział 2 hdd, jednocześnie w BIOSie widział jeden

Tego zdania nie rozumiem, jak to nie chciał odpalić, bo widział 2 HDD?

Luc du Lac napisał/a
ja podłaczam HDD do kompa, to komp coś tam myśli, zamula

W takim razie dysk jest trafiony. Odpal sobie HDTune na nim i puść test na sprawność.

Luc du Lac - 4 Lutego 2015, 12:24

no w czasie ładowania awaryjnego wyskoczyło okienko dosowe okienko z info że nie może kontynuować bo widzi dwa hdd
nureczka - 4 Lutego 2015, 12:37

ketyow napisał/a
Niech zgadnę, może to ma jakiś wpływ:
Cytat
Data wydania: 2015-03-05

;P:

Wiesz chłopie, możesz mieć racje :mrgreen:

Godzilla - 10 Lutego 2015, 17:46

Dostałam prześliczny email:

Cytat
Twoje konto jest zablokowane

Otrzymaliśmy wiele nieudanych prób logowania ze swojego konta online.
Dla Twojego bezpieczeństwa, mamy zablokowane konta.

Aby przywrócić dostępu on-line kliknij: Zaloguj się do iPKO i kontynuować proces weryfikacji.

Prosimy nie odpowiadać bezpośrednio na tego automatycznie generowanych wiadomości e-mail.

Z powazaniem,
PKO Bank Polski

© 2015 PKO Bank Polski

Czy mam to wrzucić do spamu, czy wysłać info do onetu, że oszustów mi wysyłają, czy zgłosić na policję próbę wyłudzenia hasła bankowego? :evil:

Magnis - 10 Lutego 2015, 17:49

Zadzwonić do banku z pytaniem czy wysyłali maila i w żadnym razie nie klikać na nic czyli jakikolwiek link lub rozpakowywać załącznik ;) .
Może się skończyć blokadą kompa i wyświetleniem monitu o zapłatę za odblokowanie lub wpuszczeniem wirusa.

Martva - 10 Lutego 2015, 18:02

Magnis napisał/a
w żadnym razie nie klikać na nic czyli jakikolwiek link lub rozpakowywać załącznik

Myślę że to akurat Godzilla wie, pyta o coś innego.
Bank i Onet by można zawiadomić na pewno.

Godzilla - 10 Lutego 2015, 18:06

Bank już właśnie zawiadomiłam. Jeszcze muszę się przez Onet przekopać, bo nie znalazłam odpowiedniego adresu.
Pako - 10 Lutego 2015, 18:13

No jeśli bank zawiadomiony to w gruncie rzeczy ok. Można zawsze sworwardować maila z paroma słowami wyjaśnienia do serwisów zajmujących się tego typu sprawami, to często dochodzą do sedna,skąd mieli Twój adres (zwłaszcza jeśli był unikatowy dla konta bankowego) itp. ja na przykład śledzę sobie, po trochu z zainteresowań branżowych, niebezpiecznik.pl (redakcja[at]niebezpiecznik.pl)

(swoją drogą podobne informacje ludzie z mbanku dostają, jeśli mieli konto na ichnim forum założone, mbank dał plamę mocno; szczegóły na niebezpieczniku jak kogoś intersują. Dla reszty - ot, uważać mocno :) )

Godzilla - 10 Lutego 2015, 19:07

Jeszcze na policję wysłałam, mają adres mailowy do spraw cyberprzestępczości. Tak na wszelki wypadek.
nureczka - 10 Lutego 2015, 20:54

Godzilla napisał/a
Dostałam prześliczny email:

Cytat
Twoje konto jest zablokowane

Otrzymaliśmy wiele nieudanych prób logowania ze swojego konta online.
Dla Twojego bezpieczeństwa, mamy zablokowane konta.

Aby przywrócić dostępu on-line kliknij: Zaloguj się do iPKO i kontynuować proces weryfikacji.

Prosimy nie odpowiadać bezpośrednio na tego automatycznie generowanych wiadomości e-mail.

Z powazaniem,
PKO Bank Polski

© 2015 PKO Bank Polski

Czy mam to wrzucić do spamu, czy wysłać info do onetu, że oszustów mi wysyłają, czy zgłosić na policję próbę wyłudzenia hasła bankowego? :evil:

Swego czasu podobne otrzymywali klienci City (ja też). Bank wysłał info, że to próba włamu.

Magnis - 10 Lutego 2015, 22:16

Jak już jesteśmy przy takiej sprawie to znalazłem też o mBanku :

mBank

Jak ktoś się nie zorientuje może mieć kłopoty :) .

Agi - 11 Lutego 2015, 07:36

Ja nie mam konta w PKO a dostałam kilka razy takie maile na służbowy adres. Kasowałam je uznając za próbę zainstalowania wirusa.
nureczka - 11 Lutego 2015, 09:15

Ja dzisiaj taki dostałam, chociaż nigdy-przenigdy konta w PKO nie miałam.

Partner forum