Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Godzilla - 14 Stycznia 2015, 11:20
Rzucisz tytułem? Bo ja po niemiecku nie szprechaty, a łatwiej mi będzie znaleźć.
LadyBlack - 14 Stycznia 2015, 11:32
Znalazłam na youtube https://www.youtube.com/watch?v=-AyRtLJO_D8 Wieloskórka czyli Allerleirauh
Jest też dostępna wersja z polskim lektorem, dla sprawdzenia czy wszystko zrozumiałe.
Ps. Widzę, że dostępne są też inne baśnie.
Godzilla - 14 Stycznia 2015, 11:52
Dzięki
Luc du Lac - 23 Stycznia 2015, 11:49
kurcze - mam problem z chromem,
od początku roku (a zwłaszcza w ostatnich dniach) zaczął zużywać kosmiczne ilości pamięci - odpalam Ch. i cały czas narasta mu zużycie, nawet nic nie robiąc. przy 2 GB resetuje go menadżera bo już komp tak zamulony że nic nie da robić.
ktoś coś wie ?
najwięcej zabiera chrome GPU
jest tak źle że musiałem się przesiąść na internet explo - który niewiadomo czemu jest nazwany bingiem. hmm...
Dunadan - 23 Stycznia 2015, 12:02
Luc du Lac, Bing to wyszukiwarka...
Spróbuj w Chromie odinstalować dodatki i zainstalować jakieś blokery reklam itp. Choć Chrome ma wbudowany flash blocker chyba... ew. dokup więcej RAMu
Godzilla - 23 Stycznia 2015, 12:06
A może Firefox? U nas w domu Chrome jest wycinany w pień ile razy sam się spróbuje zainstalować (a wciskany jest wszystkimi szczelinami, pod każdym możliwym pretekstem). Bywają dodatki, które niby mają coś usprawnić, a tylko żrą pamięć. To jest jakieś chore. Poza tym on podobno jest wścibski i nasze prywatne dane wyciekają.
nureczka - 23 Stycznia 2015, 12:39
Luc du Lac napisał/a | kurcze - mam problem z chromem,
od początku roku (a zwłaszcza w ostatnich dniach) zaczął zużywać kosmiczne ilości pamięci |
Mam to samo, niestety...
ketyow - 23 Stycznia 2015, 13:13
Chrome u mnie jest w stanie doprowadzić do zajechania 8 GB RAM. Ostatnio faktycznie mniej zużywa, co nie zmienia faktu, że przy nim staram się mieć odpalone max. 20 zakładek, podczas gdy w starej Operze mam czasami po 70, a RAMu wcina wtedy 2-3 GB.
konopia - 23 Stycznia 2015, 13:15
wy to macie kopoty, mój firefox tnie sie przy kilku zakładkach, ramu nie brakuje 2GB, ale procek ma tylko jeden rdzeń - 1,6 Ghz
Luc du Lac - 23 Stycznia 2015, 13:24
nigdy nie przypuszczałem że do tego dojdzie, IE przestałem lekko 15 lat temu- teraz wracam i śmiga aż miło
Godzilla - 23 Stycznia 2015, 13:26
Mąż pomagał koleżance odbugować komputer, bo mulił okropnie. Zaczął od wtyczek, tam była jakaś taka, która w imię usprawnienia pracy komputera rezerwowała sobie jakąś pokaźną pamięć nie pamiętam na co. Wywalił dziadostwo i od razu pomogło, ale my korzystamy z Firefoxa i w ogóle nie ma takich problemów.
Lowenna - 23 Stycznia 2015, 15:37
Godzilla, +1. Z liskiem problemów nie mam.
Agi - 23 Stycznia 2015, 16:00
Z Chromem rozstałam się bardzo szybko i z obrzydzeniem. Używam Opery, jest ok.
konopia - 23 Stycznia 2015, 16:37
opera beznadziejnie zarządza zakładkami, nie można ich exportować do innej przeglądarki
Agi - 23 Stycznia 2015, 16:59
konopia napisał/a | opera beznadziejnie zarządza zakładkami, nie można ich exportować do innej przeglądarki |
Ta funkcja nie jest mi potrzebna.
Dunadan - 23 Stycznia 2015, 17:41
Ja używałem FF, potem Chrome bo w pracy jest a teraz znó chyba wrócę do FF... mi przy *gb Chrome się nei zapycha nawet jak mam odpalonego Lightrooma ale mam też dysk SSD więc nawet jak mi kompawrzuca pamięć na dysk to tego w sumie nie odczuwam...
gorat - 23 Stycznia 2015, 20:48
ketyow, 70 kart? Coś cienko długi czas poniżej pięciu kolumn nie schodziłem i było OK (tylko się długo uruchamiała).
merula - 25 Stycznia 2015, 13:10
gorat napisał/a | ketyow, 70 kart? |
a moi pyszczą, że nikt tak nie robi i dziwaczka jestem
gorat - 25 Stycznia 2015, 14:38
Ja nawet nie potrafię kart liczyć, pewnie poniżej setki od święta schodzę Jeszcze mam FF!
Luc du Lac - 26 Stycznia 2015, 11:54
Cytat | nigdy nie przypuszczałem że do tego dojdzie, IE przestałem lekko 15 lat temu- teraz wracam i śmiga aż miło |
empirycznie przypomniało mi się że IE w losowym czasie odpala BlueScreena (mam tak od samego początku)
czyli wróciłem do FF vs. Opera - troszke poczytałem (ile zdążyłem zanim CH nie zapchal mi całkiem kompa) i wybrałem Operę19
zainstalowałem, zablokowałem upgreadowanie (co już samo w sobie było całkiem skomplikowane) i na razie wszystko jest ok
Rafał - 27 Stycznia 2015, 15:27
Zainstalowałem Chrome, głownie dla automatycznego tłumacza. I oto takie coś dostaję w postaci okienka z wykrzyknikiem:Cytat | O kurczę! Przeglądarka Google Chrome uległa awarii. Uruchomić ją teraz ponownie? | To normalne czy jakiś, tfu, wirus?
ketyow - 27 Stycznia 2015, 15:50
To normalne, mam to na okrągło na kompie z Chromem, a także na okrągło na drugim kompie, gdzie mam Operę na silniku Chrome'a. Zdarza mi się, że kompletnie nic nie robię na kompie, bo akurat zajmuję się jakimiś papierami, a tu ni z tego, ni z owego, na ekranie wyskakuje taki komunikat.
Dunadan - 27 Stycznia 2015, 16:31
ketyow, na mój gust to może być coś nie tak z dyskiem albo RAMem...
ketyow - 27 Stycznia 2015, 17:59
Nie, to po prostu jakieś przywiechy na niektórych śmieciowych skryptach, którymi stronki są zawalone po brzegi. Jakaś reklama się z opóźnieniem odpali i powoduje crasha etc. Czekam aż flash jeszcze zostanie zbanowany z internetu, to byłby piękny dzień.
Fidel-F2 - 3 Lutego 2015, 14:28
Przeprowadzka i łączenie księgozbiorów wydaje się być dobrą okazją do stworzenia katalogu. Wiem, że już nie raz była o tym mowa ale gdyby można było jeszcze raz prosić o podanie jakich fajnych programów katalogujących. Dzięki.
ketyow - 3 Lutego 2015, 15:02
A możliwość katalogowania w Biblionetce Ci nie wystarcza? Czemu zależy Ci na wersji offline? To znaczy nie wiem po prostu czy jest na tyle dobry program, jak ma to miejsce w serwisach książkowo-społecznościowych, żeby np. można było sobie segregować po gatunku itp. No i jakbyś nawet mógł, to wszystkie dane książkowe musisz sam ręcznie wprowadzać, zamiast po prostu kliknąć, że to a tamto masz. Nawet jakbyś chciał sobie zapisać jakie masz wydanie konkretnie, to w Bnetce do każdej posiadanej książki możesz utworzyć widzianą dla Ciebie notę. Ciekaw jestem po prostu czego Ci brakuje.
Rafał - 3 Lutego 2015, 15:08
Mam serdecznie dość ZUSów, USów i srusów. Koniec patriotyzmu. Ktoś ma działalność rejestrowaną za granicą, a działa sobie w PL? Jak to jest w praktyce? Nie ma problemów z leczeniem, szpitalami (tfu), czy tam ogólnie świadczeniami zdrowotnymi? Bo jak czytam co pośrednik pisze to się napalam. Tylko gdzie ten haczyk?
Fidel-F2 - 3 Lutego 2015, 15:52
ketyow, nie potrzeba mi informować społecznościówki o moich zbiorach. Dwa, nie wszystkie książki tam są a trzy wydaje mi się, że są programy którym wystarczy tytuł, autor i resztę ściągają z sieci.
ketyow - 3 Lutego 2015, 16:31
Ale skąd program będzie wiedział, jakie masz wydanie, żeby ściągnąć resztę z sieci? To raz. Dwa - możesz ukryć w społecznościówce swoje zbiory. Trzy - może nie wszystkie książki są, ale większość na pewno, a i wprowadzić tam książkę możesz - zrobisz coś i dla siebie, i dla innych
Oczywiście rozumiem, że możesz po prostu chcieć mieć na dysku, bo tak i już, to też fajna sprawa pod paroma względami, tylko ja jak się nad tym zastanawiałem jak skatalogować swoje książki, to właśnie wtedy wpadłem na trop społecznościówek, no i w sumie dla mnie wystarczająco wygodne rozwiązanie. Ale jak trafisz jakiś bardzo fajny program, podziel się, też chętnie rzucę okiem (choć drugi raz uzupełniać księgozbioru to mi się raczej nie będzie chciało).
Kruk Siwy - 3 Lutego 2015, 17:10
Fidel-F2, w temacie: Księgozbiory Adon i mBiko podawali chyba jakieś programy do katalogowania.
|
|
|