To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Duke - 22 Grudnia 2009, 08:45

Dunadan napisał/a
Fidel-F2 napisał/a
średnia historia

Bo ja wiem... mnie się bardzo podobała, rzadko kiedy widać cos takiego na ekranie a mnie kręcą takie historie sci-fi z elementami horroru z piekłem w tle :mrgreen: IMHO czegoś takiego jeszcze nie było. Nie było chyba też po tym filmie, poza Dead Space ale to gra.

Błąd! Film też jest ;P:
http://www.filmweb.pl/f49...e+Downfall,2008

Dunadan - 22 Grudnia 2009, 09:23

Duke, rysnkowy, krótkometrażowy, oparty na grze i nie taki fajny jak gra ;P:
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2009, 10:00

Dunadan, nie powiedziałem, że katastrofa i fakt są fajne sceny. Kruk dobrze powiedział, zaczyna się fajnie a potem zamienia się w horror klasy C bez większego sensu. Fabularnie niedopracowany, twórcy uznali, że parę tanich chwytów załatwi sparawę.
Duke - 22 Grudnia 2009, 15:53

Dunadan, ale nie zmiana to faktu że film jako taki jest ;-)
Memento - 22 Grudnia 2009, 19:54

The Beach
Naprawdę fajny, sympatyczny film, i niezły w swej roli DiCaprio. Reżyserował Danny Boyle, gość który zrobił Sunshine, film który to uwielbiam - więc oglądało się tym lepiej.

Pi
Dziwny, zakręcony, momentami trochę zbyt chaotyczny. Ale od czasu do czasu lubię 'wciągnąć' film, który nie do końca (albo wcale) do mnie przemawia i którego nie rozumiem. Dobra robota reżysera, bo udzielił mi się nastrój osaczenia Maxa, jednak wolę go w Requiem For A Dream.
PS Kto mi powie, skąd znam ten motyw z czołówki?

Dunadan - 22 Grudnia 2009, 21:26

Duke,
Cytat
ale nie zmiana to faktu że film jako taki jest

Kwestia gustu :)

Memento,
Cytat
Sunshine, film który to uwielbiam

Ojej, wreszcie ktoś komu się ten film podoba :mrgreen:

Memento - 22 Grudnia 2009, 22:55

A komu się nie podoba i dlaczego? Ja obejrzałem jak do tej pory trzy razy.
Dunadan - 22 Grudnia 2009, 23:34

Memento, ja też coś koło tego. Ludzie uważają ten film za przeciętne sci-fi, nawet lubiący fantastykę znajomi słabo na niego patrzą. Dla mnie to kawał rewelacyjnego sci-fi, na pewno najlepszy film ostatnich lat w tej kategorii.
Fidel-F2 - 23 Grudnia 2009, 02:23

Smokin' Aces Pięknie po prostu pięknie. Tarantinowski luz, porządna akcja, rzeźnia jak najbardziej na miejscu, trochę schizu i humoru, sympatyczne zakończenie. No i Georgia on my Mind. Fajny film.
lucek - 23 Grudnia 2009, 07:06

Nowy sezon Mythbusters - wielkim szokiem było dla mnie czasowe odejście Keri, nie mogę patrzyć na to obrzydliwe blond-świństwo, które ją zastępuje. Hitem sezonu jest, według mnie, rakietowy pług śnieżny :-D
Okej, może to nie jest film. Ale ogląda się świetnie :-)

Memento - 23 Grudnia 2009, 11:25

Mythbusters to jedna z najfajniejszych rzeczy robionych dla telewizji. :mrgreen:

Dunadan napisał/a
Memento, ja też coś koło tego. Ludzie uważają ten film za przeciętne sci-fi, nawet lubiący fantastykę znajomi słabo na niego patrzą. Dla mnie to kawał rewelacyjnego sci-fi, na pewno najlepszy film ostatnich lat w tej kategorii.

Ja się na kinie SF aż tak nie znam, bo SF oglądam raczej mało. Ale Sunshine jest filmem tak pięknie sfotografowanym i tak świetnie zagranym, tak klimatycznym, że po wejściu napisów końcowych chcę go obejrzeć jeszcze raz. Pal licho babole typu przeskok między dwoma statkami w przestrzeni kosmicznej (i to tak blisko Słońca!) czy rozpalanie Słońca atomową zapałką. Film bardzo cieszy oczy i wciąga po uszy, i te dwa atuty moim zdaniem przeważają wszystkie jego wady.

Dunadan - 23 Grudnia 2009, 20:06

Memento,
Cytat
przeskok między dwoma statkami w przestrzeni kosmicznej

To się da zrobić, nawet by nie było tego całego "zamarzania".
Cytat
Sunshine jest filmem tak pięknie sfotografowanym i tak świetnie zagranym, tak klimatycznym, że po wejściu napisów końcowych chcę go obejrzeć jeszcze raz.

Widzę że mamy bardzo podobne gusta :) ten film jest IMHO w bardzo wielu miejscach mocno artystyczny, coś jak Odyseja Kosmiczna bez hardkorowego symbolizmu i psychodelii.

Memento - 25 Grudnia 2009, 16:22

Z cyklu Świąteczne Kino Familijne:

The Last House On The Left (2009)
Niezły thriller, naprawdę. Thrillery i horrory z historią rodzinną w tle to od czasów kingowego Lśnienia mój konik, można powiedzieć. Dość długi, ale nie dłużący się prolog, i jak najbardziej ok finałowa jatka. Apropo tego, co pisał kolega gorbash
Spoiler:

The Hills Have Eyes (2006)
Ciekawe jak bardzo twórcy Wrong Turn inspirowali się oryginałem tego filmu. ;o) Ja nie widziałem, przyznaję, ale rimejk całkiem całkiem. Nie jest tak krwawo jak chciałby recenzent filmwebu, ale wrażliwym nie polecam. Niezła była transformacja ludzia w okularach (nie mogę dojść, który to jest, na FW są do siebie podobni na zdjęciach Oo") - od leszcza do prawdziwego american axe hero. I wcale nie taka niemożliwa.

Polecam oba filmy, na święta w sam raz.

gorbash - 25 Grudnia 2009, 16:49

Powolę sobie odpowiedzieć również spoilerowo
Spoiler:

Agi - 25 Grudnia 2009, 23:27

Obejrzeliśmy "Mamma Mia", świetna Meryl Streep, miło było przypomnieć sobie piosenki ABBY.
Gustaw G.Garuga - 26 Grudnia 2009, 03:12

Dla przyjemności - The Bourne Ultimatum - b.db :)

Z musu - jakaś amerykańska filmszczyzna o Christmas. Dla dzieci, ale to nie tłumaczy, że w filmie, gdzie co pięć minut powtarzano frazkę o "prawdziwym sensie Świąt", o Bogu i Jezusie nie było ani słowa, za to jedna z postaci (NB szczeniak) nazywała się Budda i medytowała przed posągiem tegoż. - ndst :(

Witchma - 26 Grudnia 2009, 10:22

Gustaw G.Garuga, Bourne lepszy od pierwszej części...? Bo w wakacje oglądaliśmy i straaaaasznie się nam nie podobała, więc na Ultimatum już się nie skusiliśmy...
Gustaw G.Garuga - 26 Grudnia 2009, 14:34

O ile mnie pamięć emocyjna nie myli, dwójka podobała mi się bardziej od jedynki (choć największym sentymentem darzę i tak wersję z Chamberlainem), a trójka od dwójki (choć zakończenie w dwójce lepsze). Nie lubię akcyjniaków, ale ten akurat przykuwa mnie do ekranu. Żałowałem, że nie poszedłem do kina.

Dziś w repertuarze Underworld 3 - takie sobie horrofantasy, no i bez Kate - Duma i uprzedzenie - wersja filmowa z Keirą, da się obejrzeć, ale serial BBC z lat 90 wygrywa, bo bardziej szczegółowy - a teraz Vinci Machulskiego - 1/3 OK, zobaczymy jak reszta (oglądam na www.youku.com, bo DVD nie szło).

ilcattivo13 - 26 Grudnia 2009, 15:34

Gustawie, no to co, że U3 bez Kate. Ważne, że jest Rhona :D
Dabliu - 26 Grudnia 2009, 17:45

Najnowszy Terminator to nieprzeciętnie nudny i głupi film. Nic się w nim nie dzieje, poza mało interesującymi pościgami i niezbyt widowiskową rozwałką. Całość wypada sztucznie i bez polotu, sensu brak, emocji towarzyszących seansowi takoż nie stwierdzono. Bardziej zajmująca jest moja kotka, gdy obgryza sobie pazurki.
Ale to jeszcze nic. Po prostu przespałbym ten film, gdyby nie to nagromadzenie patosu, przerastające chyba wszystko, co ostatnio widziałem. Zagęszczenie tzw. "głodnych kawałków" sprawia, że ogląda się to bardziej jak nieudaną parodię gatunku. Do tego różne idiotyzmy, z których post-apokaliptyczne kobiety z nienagannym makijażem należą do tych najlżejszego kalibru.
Film nie broni się ani jako Terminator, ani jako post-apo, ani jako kino akcji, ani jako film w ogóle. Osobiście stawiam go gdzieś, powiedzmy, może szczebelek wyżej niż skrajnie kretyński Wodny świat z K.Costnerem.
A... zapomniałbym - C.Bale w Termosie jest nawet bardziej denerwujący niż w Batmanie, a nawet Equilibrium.
Brrr... omijać z daleka.

Memento - 26 Grudnia 2009, 20:35

Equilibrium to całkiem zacny film, a Bale jako Batman daje radę. Nie wiem co do niego masz. ;]

The Abandoned
Po raz drugi. Jeden z moich ulubionych horrorów o nawiedzeniu, i z tych mi znanych - jeden z najbardziej klimatycznych. Gra światłem, cieniem i kolorami, postaci przemykające na skraju snopu światła latarki i powodująca opad kopary dekoracja w postaci zapuszczonej farmy. Brrr. Co do fabuły, to nie wszystko jest dla mnie do końca jasne. Ale to dodało filmowi tego specyficznego magnetyzmu, bo właśnie dzięki temu tak zapadł mi w pamięć. Jeśli Łukasz Orbitowski tu zagląda - dzięki Ci wielkie za odgrzebanie tej perełki i napisanie o niej w NF.

Stigmata
Trochę bardziej hardkorowe Angels And Demons ze stygmatami w tle. Nie straszy, ale dobrze się ogląda.

Dabliu - 26 Grudnia 2009, 21:15

Memento napisał/a
Equilibrium to całkiem zacny film

Osobiście uważam, że jest całkiem beznadziejny, ale to już kwestia gustu.

Memento napisał/a
Bale jako Batman daje radę.

Nie twierdzę, że nie daje. Po prostu jest dla mnie aktorem z rodzaju tych denerwujących. I właśnie w Batmanie był dość irytujący, w Equilibrium bardzo, a w Termosie po prostu nie da się na niego patrzeć. Te jego miny i ten cholerny kołek w tylcu...
Bale imho wykreował znośne (a nawet niezłe) postaci w Mechaniku, w 3:10 do Yumy i w Imperium słońca.

Memento napisał/a
Stigmata

A tego filmu też nie znoszę. Widziałem już dawno, ale do dziś wspominam jako wyjątkową stratę czasu :evil:

Fidel-F2 - 26 Grudnia 2009, 23:07

dzięki Memento
Easy - 26 Grudnia 2009, 23:17

Dabliu napisał/a
i w Imperium słońca.

Bo miał wtedy 13 lat, zatwardzenie nabywa się z wiekiem.

Memento - 26 Grudnia 2009, 23:55

Fidel-F2 napisał/a
dzięki Memento

Za?

Fidel-F2 - 27 Grudnia 2009, 00:01

wiem czego nie oglądać
NURS - 27 Grudnia 2009, 00:16

Avatar - uczta dla oczu, bezwzględnie najdoskonalsza produkcja 3D, trzy godziny w kinie a fotel nie uciska tyłka. Niestety obcy zbyt antropocentryczni, ale widowisko przednie. Oglądać tylko w 3D.
Chal-Chenet - 27 Grudnia 2009, 01:56

Zombieland. Dobre. Starczy.
dzejes - 27 Grudnia 2009, 12:22

NURS napisał/a
Oglądać tylko w 3D.

A to będzie w ogóle w 2D?<zapytał Dzejes ciesząc się z zarezerwowanych w iMaxie biletów na 30 grudnia >

Martva - 27 Grudnia 2009, 12:41

'Piekarz', angielska komedia o płatnych zabójcach, małych miasteczkach i owcach. Uśmiałam się jak norka :D

Partner forum