Zadomowienie - powitania na forum - Luźne rozmowy bez tematu
Rafał - 17 Września 2009, 17:03
Nie, a po co? W przedostatnim autku od nowości przez 7 lat tylko jedna żarówka się przepaliła.
shenra - 17 Września 2009, 20:20
Dzisiejszy odcinek sponsorowała literka "Ż"
Fidel-F2 - 17 Września 2009, 22:20
Ziemniak napisał/a | a wymieniasz parami? | kiedy one nigdy sie parami nie przepalają, to niby po co?
Ziemniak - 17 Września 2009, 22:56
Fidel-F2 napisał/a | to niby po co? |
To musisz mi uwierzyć na słowo
Anonymous - 17 Września 2009, 23:11
Ziemniak napisał/a | Fidel-F2 napisał/a:
to niby po co?
To musisz mi uwierzyć na słowo |
Ja tu czegoś chyba nie rozumiem. Skoro w fabryce instaluje się w samochodzie takie same żarówki w tym samym czasie, to według Twojej teorii powinny się one zawsze przepalać parami. A tu już trzy osoby napisały, że tak się nie dzieje. Well?
Ziemniak - 17 Września 2009, 23:41
hrabek napisał/a | W serwisie wymienili mi od razu obie, bo powiedzieli, że ta druga długo nie pociągnie. Przypadek mojej żony, która w dwóch samochodach miała taki problem, że dwa razy padły jej obie żarówki w odstępie kilku dni zdaje się potwierdzać tę teorię i nie chodzi tu tylko o wyciąganie pieniędzy przez serwis. |
Well.
Anonymous - 17 Września 2009, 23:59
No ale czego o dowodzi? Że czasem obie, a czasem nie, i tyle.
Piech - 18 Września 2009, 00:00
Jak mi się przepaliła jedna żarówka, to kupiłem od razu dwie, ale wymieniłem tylko tą spaloną. Druga przepaliła się wkrótce potem. To wymieniłem. Po kilku zmianach przepalają się już całkiem asynchronicznie. Wożę w samochodzie zapasową i wymieniam w razie potrzeby. Zajmuje to nie więcej niż dwie minuty. Nie ma potrzeby wymieniać żarówki zanim się przepali. If it ain't broken, why fix it?
Anonymous - 18 Września 2009, 01:03
Też tak uważam. A po tej całej rozmowie o żarówkach włączyłam lampkę nocną i bach! Żarówka strzeliła, prąd wysiadł w całym domu, skończyło się na włamywaniu do skrzynki na klatce schodowej, w dodatku na twarzy miałam niebieską maseczkę a w duchu nadzieję, że sąsiad nie wybierze się nigdzie o tej porze. Ale dałam radę!
Agi - 18 Września 2009, 02:19
Miria, dzielna jesteś
Anonymous - 18 Września 2009, 07:19
Wiem. W dodatku przy korkach w mieszkaniu znalazłam tajemniczy przycisk z napisem "Wcisnąć raz na miesiąc". Ki czort? I czy jak wcisnęłam go wczoraj osiem razy, to wystarczy na najbliższe osiem miesięcy?
Przemek - 18 Września 2009, 08:04
Jeśli masz modułową instalację zabezpieczeniową to może chodzić o przycisk testu na wyłączniku różnicowoprądowym. Po wciśnięciu powinien wywalić, jeśli nie zadziałał to nie masz ochrony dodatkowej.
Nie wystarczy na najbliższe osiem miesięcy
hrabek - 18 Września 2009, 09:22
Ziemniak napisał/a | hrabek napisał/a | O ile wiem, żarówki przednie drogowe w większości samochodów, nawet nowych, podłączane są szeregowo |
Po pierwsze żarówki są połączone równolegle, po drugie nie wzrasta napięcie, bo alternator ma stabilizację i dostarcza zawsze tego samego napięcia, a po trzecie przepalanie się żarówek parami wynika z czasu życia żarówki, który jest bardzo powtarzalny i żarówki mają bardzo zbliżony czas pracy z dokładnością do kilku-kilkunastu godzin. |
Tak mi tłumaczyli w serwisie. A nawet w kilku, więc albo się zmówili, albo coś w tym jest.
Bo inaczej dlaczego wymieniać parami? Wtedy wymieniasz jedną, a druga pochodzi może z miesiąc, to wymienisz za miesiąc. A może pochodzi pół roku, to wtedy wymienisz za pół roku. Czas życia bardzo by się wtedy rozjeżdżał.
Ziemniak - 18 Września 2009, 09:28
Dlatego, bo teraz są różne wynalazki typu podwyższona jasność świecenia albo bardziej białe światło, więc warto zakładać jednakowe żarówki do obydwóch reflektorów. Poza tym po wymianie żarówek powinno się ustawić światła, więc lepiej wymienić obie żarówki, starą zostawić na rezerwie i ustawić raz a dobrze.
Fidel-F2 - 19 Września 2009, 08:30
sptkałem dziewczynę z napisem na koszulce
'Kiss all frog, one of them can he your prince'
Godzilla - 19 Września 2009, 09:39
To wiesz, mi się przypominają "Bajki dla potłuczonych" kabaretu Potem (moje Pluszaki od paru dni to wałkują):
- Tfu, tfu, ile ja się tych żab już nacałowałem! Tfu!
Fidel-F2 - 19 Września 2009, 13:20
Godzilla, ale chodzi w tym o poprawność angielszczyzny, dwa błędy tam są
Godzilla - 19 Września 2009, 13:48
Wiesz, ja je widzę, bo jestem cholerną szczególarą jeśli o to chodzi, tylko przyzwyczaiłam się do niechlujstwa innych. Jeśli ktoś sobie takie coś na grzbiecie nosi, żeby się inni patrzyli, to cóż. Ja z tej przyczyny nie lubię bluzeczek z angielskimi napisami, zwłaszcza w chińskim wykonaniu
Chal-Chenet - 19 Września 2009, 16:27
Mam pytanie. Czy jak ten kartofel ogłosi dwudniową żałobę narodową, to nie mam co wybierać się we wtorek na koncert?
Anonymous - 19 Września 2009, 16:29
idz idz pitol zalobe idz na koncerttttt YAAA!!1
MMA EMA
shenra - 19 Września 2009, 16:31
Hellias, weź zbastuj, idź zatruwać życie innym.
Chal-Chenet - 19 Września 2009, 16:32
O, Lucyfer.
Ozzborn - 19 Września 2009, 16:32
Chal-Chenet, teoretycznie powinni odwołać koncert jak będzie żałoba... a jaki?
Chal-Chenet - 19 Września 2009, 16:33
Massemord.
Ozzborn - 19 Września 2009, 16:35
A to nie znam, ale patrząc po nazwie obstawiam, że jest duża szansa na odwołanie ;]
Anonymous - 19 Września 2009, 16:35
shenra napisał/a | Hellias, weź zbastuj, idź zatruwać życie innym. | prze wez ty sie wgl idz do disney XD moze cie przyjma jako woznego
Chal-Chenet - 19 Września 2009, 16:36
Ozzborn napisał/a | A to nie znam, ale patrząc po nazwie obstawiam, że jest duża szansa na odwołanie ;] |
Btw, to polski black metal.
Anonymous - 19 Września 2009, 16:39
Chal-Chenet napisał/a | Btw, to polski black metal. | prze to na bank odwolaja tak samo ja Judas Priest czy jak tam to sie psize
Godzilla - 19 Września 2009, 16:53
Chłopie, trochę staranności, tu się zdarzają ludzie, którzy czytają książki. Niechlujstwo Twoich postów razi w oczy.
shenra - 19 Września 2009, 16:54
Godzilla napisał/a | Niechlujstwo Twoich postów razi w oczy. | Nawet nie tyle razi, co tego się czytać nie da, nawet w ramach czystej ciekawości.
|
|
|