Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
konopia - 11 Listopada 2014, 14:26
Nokia 515
http://www.microsoft.com/...e/telefony/515/
to chyba ostatni porządny telefon nokii nie będący smart
Dunadan - 11 Listopada 2014, 16:11
Hm, nie wiem czy jest sens jest w sumie w cenie Xperii M...
Doczytałem że czas rozmowy to ok 10h... tyle samo co w Xperii więcej tym bardziej sensu nie widzę
dalambert - 11 Listopada 2014, 17:27
Dunadan, Widzę sens , bo chybać coś z klawiszami, a nie bydle dotykowe
konopia - 11 Listopada 2014, 17:28
przyciski ma, zero androida czy czegokolwiek innego co wymaga aktualizacji, antywirusa, zakładania konta Gmail itp...
teściowa moja ostatnio oświadczyła, że następny telefon będzie zwykły, a nie żadne tam głupie smartfony, wykończają ją ciągłe aktualizacje itp.
dalambert - 11 Listopada 2014, 18:20
konopia, O to, to precz ze srajtfonami
Dunadan - 11 Listopada 2014, 20:14
konopia napisał/a | co wymaga aktualizacji, antywirusa, zakładania konta Gmail itp |
Przecież Android tego w ogóle nie wymaga...
nureczka - 12 Listopada 2014, 16:46
dalambert napisał/a | konopia, O to, to precz ze srajtfonami |
+1
Lowenna - 12 Listopada 2014, 17:44
Pytanie z prawa praca: W przypadku pracy w kilku różnych zakładach chorobowe ciążowe i świadczenia macierzyńskie są wypłacane z tytułu pracy w każdym z nich czy tylko tym uważanym za podstawowy?
Fidel-F2 - 12 Listopada 2014, 17:55
dalambert napisał/a | konopia, O to, to precz ze srajtfonami | niom, a z samochodu powinni wywalić radio, czytniki nośników elektronicznych, termostaty, termometry, podgrzewane fotele, odmrażacze szyb, klimatyzację, oświetlenia kabiny, czujniki, kamery, monitory, nawigacje, amortyzatory i inny badziew, bo samochód jest do jeżdżenia a nie do tych wszystkich wodotrysków
LadyBlack - 12 Listopada 2014, 18:00
Lowenna napisał/a | Pytanie z prawa praca: W przypadku pracy w kilku różnych zakładach chorobowe ciążowe i świadczenia macierzyńskie są wypłacane z tytułu pracy w każdym z nich czy tylko tym uważanym za podstawowy? |
Kilka lat temu pracowałam w dwóch miejscach (mniej więcej po pół etatu) i wszelkie składki były liczone i wypłacane osobno, proporcjonalnie do ilości godzin.
Kiedy wcześniej mi wygasła umowa z jednym z pracodawców, wciąż miałam świadczenia u drugiego.
thinspoon - 12 Listopada 2014, 18:13
Lowenna napisał/a | Pytanie z prawa praca: W przypadku pracy w kilku różnych zakładach chorobowe ciążowe i świadczenia macierzyńskie są wypłacane z tytułu pracy w każdym z nich czy tylko tym uważanym za podstawowy? |
Zasiłek przysługuje z każdego etatu, w końcu z każdego odprowadzane są składki na ZUS.
Fidel-F2 - 12 Listopada 2014, 18:16
thinspoon, jaki zasiłek?
Lowenna - 12 Listopada 2014, 18:24
Fidel-F2, zasiłek macierzyński wypłacany w czasie urlopu macierzyńskiego
Dunadan - 12 Listopada 2014, 18:32
Fidel-F2 napisał/a | niom, a z samochodu powinni wywalić |
Zasadniczo masz racje problem ze smartfonami jest jednak taki że to strasznie *beep* urządzenia które są ciągle BARDZO niedopracowane, mają kiepskie baterie, zmuszą cię do ciągłego zajmowania się, producenci tych urządzeń mają cię w d*pie, nie masz możliwości konfigurowania (w końcu to komputer), mają sztuczne ograniczenia i zasadniczo są kwintesencją szału na popyt - najlepiej jakbyś kupował co roku nowego smartfona. Szkoda że sytuacja nie jest z nimi jeszcze ustabilizowana bo to cholernie przydatne urządzenia
Aha no i jest MILIARD modeli do wyboru :-/ i bądź tu teraz mądry co kupić zastanawiałem się jeszzce nad Xperią SP ale nie am wymiennej baterii (WTF?!?!?!). Kumpel ma LG 4XHD ale jest średnio zadowolony i jest dośc drogie.
Android byłby super gdyby nromalnie chodził, IOS jest super gdyby nie był tak hermetycznym systemem, a Win8... no tylko telefonu microsofotu mają
Luc du Lac - 12 Listopada 2014, 20:20
hmmm;
Chorobowe za 33 dni przysługuje w każdym zakładzie pracy ( w przypadku umowy p pracę) proporcjonalnie do zarobków w tymże - 100%
Od 34 dnia płaci ZUS
Luc du Lac - 13 Listopada 2014, 10:02
Lowenna napisał/a | Pytanie z prawa praca: W przypadku pracy w kilku różnych zakładach chorobowe ciążowe i świadczenia macierzyńskie są wypłacane z tytułu pracy w każdym z nich czy tylko tym uważanym za podstawowy? | ,
warto jeszcze żeby do dnia porodu przebywać na L4(ZLA) i nie dać się wysłać na macierzyński przed porodem,
jeżeli zasiłek macierzyński będzie wypłacał bezpośrednio ZUS, to warto na prawdę zacząć szybko wszystko załatwiać - jeżeli natomiast zainteresowana pracuje w dużych firmach to ciśnienie na czas jest mniejsze
Lowenna - 13 Listopada 2014, 21:53
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czyli znowu ja mam rację
ketyow - 15 Listopada 2014, 10:00
Dosyć głupie pytanie, ale jakoś kurde nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi - w moim okręgu wyborczym do sejmiku wojewódzkiego jest 109 kandydatów, na liście będę mógł głosować na każdego z nich czy tylko tych z mojej miejscowości?
Tzn. logika podpowiadałaby, że powinienem głosować tylko na ludzi ze swojej miejscowości - kłopot w tym, że się ich zna i człowiek wie, że żaden nie jest wart głosu.
Fidel-F2 - 15 Listopada 2014, 10:07
ketyow napisał/a | kłopot w tym, że się ich zna i człowiek wie, że żaden nie jest wart głosu. | swobodnie możesz sobie ekstrapolować to na resztę i dać sobie spokój z uczestnictwem w tej farsie
ketyow - 15 Listopada 2014, 10:21
Bez przesady, akurat w przypadku polityki lokalnej jest u nas kompletna masakra i warto oddać głos, aby spróbować skopać ze stołków tych największych cwaniaków. Tylko, że do sejmiku nie startuje nikt sensowny, a np. jednego gościa z miejscowości obok znam i chętnie bym mu głos dał. Tylko, że raczej nie mogę.
nureczka - 15 Listopada 2014, 14:10
Fidel-F2 napisał/a | swobodnie możesz sobie ekstrapolować to na resztę i dać sobie spokój z uczestnictwem w tej farsie |
A potem narzekać, że wybrano tych, których wybrano.
Fidel-F2 - 15 Listopada 2014, 15:04
naturalnie, niby czemu nie?
ketyow - 17 Listopada 2014, 10:18
Miałeś rację Fidel, ludzie są za głupi na wybory.
nureczka - 26 Listopada 2014, 22:54
Ostatnio bardzo często widzę komunikat "Ta strona internetowa zawiera pętlę przekierowań".
Komunikat jest kompletnie odczapowy. Próbowałam guglać, ale wypatrzyłam tylko, że wiele innych osób ma podobny problem, natomiast rozwiązania nie znalazłam - między innymi dlatego, że po klinięciu w wyguglany link wyświetlała mi się albo strona z rzeczonym komunikatem, albo strona z komunikatem "Nie można znaleźć strony".
Ktoś wie, co to draństwo i jak się tego pozbyć?
PS. Problem występuje głównie gdy korzystam z Chroma, ale ze dwa razy wystąpił także na FireFoxie
thomas2411 - 26 Listopada 2014, 23:08
nureczka ale to problem globalny? Na każdej stornie? Czy kilku konkretnych? Generalnie podczas tworzenia stron często się robi takie przekierowania. Np jak napiszesz post na forum to masz 1 przekierowanie na stronę z wpisami. Często takie przekierowania nie są widoczne dla użytkownika. Np Ty widzisz jedno przekierowanie ze strony pisania wpisu na stronę wpisów tematu, a w rzeczywistości są robione np 3 przekierowania, tak wewnętrznie, od kuchni. Czasami programista coś źle zrobi i tych przekierowań zrobi się zbyt dużo...wtedy wywala się taki błąd.
nureczka - 27 Listopada 2014, 08:38
thomas2411, problem pojawia się losowo. Też myślałam, że to błąd trony, ale:
1. Czasami wystarczy zmienić przeglądarkę i wywołać tę samą stronę
2. Czasem wystarczy "wysiąść i wsiąść" - zamknąć i otworzyć przeglądarką
... a czasem nie pomaga nic i trzeba po prostu odczekać.
Do tego trafia się na różnych stronach, aczkolwiek mam wrażenie, że niektóre (granice.pl, lubimyczytac.pl) są bardziej podatne niż inne.
PS. wczoraj błąd wystąpił mi podczas korzystania z forum. Pisałam odpowiedź na posta, kliknęłam "Wyślij" i zonk.
Dunadan - 27 Listopada 2014, 09:18
nureczka, moim zdaniem coś z łączem jest skopane - albo dostawca albo router - mogli np. zainstalwoac nowe sterowniki które coś spartoliły, ja tak miałem u siebie - przez kilka miesiący miałem internet coś koło 1MB/s zamiast 30MB/s bo producent routerów wypuścił wadliwy update
Fidel-F2 - 27 Listopada 2014, 09:42
Holera, też mi się przed chwilą przydarzyło. Na stronie giełdowej Onetu.
Rafał - 27 Listopada 2014, 13:36
To ja z innej bajki. Mam naście zdjęć do przesłania, razem ponad 120 MB. Idzie to jakoś ogarnąć naraz na jakimś zdalnym darmowym dysku, coby klient dostał link do tych zdjęć, a niekoniecznie ze 20 ciężkich maili? Jak znam życie zaraz poczta by się zapchała i apeć.
Witchma - 27 Listopada 2014, 13:40
WeTransfer?
|
|
|