Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
ketyow - 19 Października 2014, 17:53
Ustawiasz filtr na wszystkie wiadomości przychodzące spod danego maila a następnie zaznaczasz "nigdy nie przenoś do spamu".
nureczka - 19 Października 2014, 19:37
ketyow, dzięki! Jesteś wielki!.
ilcattivo13 - 28 Października 2014, 09:24
Nietypowe pytanie - gdzie w Warszawie mógłbym zaprosić gości z Tajwanu, żeby mogli zjeść nasze swojskie jedzonko, żeby mogli wypić porządne polskie piwo (żadnych oranżadek chmielowych na spirytusie w rodzaju Tyskacza czy Żywca), żeby było tam można w miarę łatwo i szybko trafić z Centrum, żeby nie było obskurnie i żeby mnie koszty nie zabiły, bo wycieczka jest czteroosobowa
Poza Paradoksem i knajpami studenckimi przez ostatnie 10 lat zahaczyłem raz o Bierhall (czy coś takiego), ale może znacie jakąś lepszą alternatywę?
Z góry dzięki
Lowenna - 28 Października 2014, 09:53
ilcattivo13, nie wiem jak wygląda sprawa piwa, jednak kilka razy bywałam w różnych lokalachZapiecka i zawsze mi smakowało a ceny zupełnie nie warszawskie
mesiash - 28 Października 2014, 10:29
Zdecydowanie polecam starówkę jeśli chodzi o piwo - Celibar. Jak szef był, to wypiliśmy tam po kilka piw, każde 8-10zł, więc ceny Warszawskie zwykłe, ale wybór mają fajny i wystrój w sumie też. No i Zapiecki w okolicy też są, jeżeli pierogami chcesz ich uraczyć
ilcattivo13 - 28 Października 2014, 20:19
Lo, mesiash - dzięki Będę o nich pamiętał, jeśli nie znajdę lokalu, który łączy dobre piwo z dobrym jedzeniem
ketyow - 29 Października 2014, 12:27
ilcattivo13 napisał/a | na spirytusie w rodzaju Tyskacza czy Żywca |
Bujda na resorach. Do piwa nie dodaje się spirytusu. Przeciwnie, często w browarach robiących masówki słabsze piwa uzyskuje się przez rozcieńczanie mocniejszych. (Co nie zmienia faktu, że - do czego zmierzałeś - określenie chmielowymi oranżadkami jest dosyć trafne).
Fidel-F2 - 29 Października 2014, 13:54
ketyow, do piwa się nie dodaje, piwo się robi ze spirytusu
dalambert - 29 Października 2014, 14:22
ketyow, Fidel-F2, Było kiedyś piwo "Kaper" z nieistniejącego Browru Hewliusz w Gdańsku i chybać było "spirytusowane' , ale wcale niezłe.
Rafał - 30 Października 2014, 07:51
Jak w Wordzie 2010 sprawdzić ilość znaków ze spacjami?
thinspoon - 30 Października 2014, 08:01
Rafał napisał/a | Jak w Wordzie 2010 sprawdzić ilość znaków ze spacjami? |
Dolna belka. Klikasz na wyrazy, dostajesz pełną statystykę. Znaczy w 2007 tak jest, może w 2010 też
hrabek - 30 Października 2014, 08:26
W W2013 też, więc tak sobie myślę, że wersja "pomiędzy" też powinna to mieć, chyba, że zabrali, ale oddali "na prośby użytkowników"
Rafał - 30 Października 2014, 08:52
O dzięki! O Wielcy Przedwieczni!
nureczka - 4 Listopada 2014, 12:22
Niestety, mój ukochany WinAmp odszedł w niebyt. Czy ktoś może mi doradzić jakiś analogiczny program. Nie mam wielu wymagań:
- żeby odtwarzał zarówno mp3 jak i płyty CD (głupio mieć oryginalne CD i przerabiać je na mp3)
- żeby nie trzeba było tworzyć list odtwarzania (pożądane dwie funkcje: odtwórz plik i odtwórz folder)
- Idelanie byłoby gdyby "pamiętał" gdzie skończył (chodzi mi głównie o audiobooki - szukanie "ostatniego rozdziału" bywa męczące)
Fidel-F2 - 4 Listopada 2014, 12:35
Nie da się zainstalować jeszcze raz?
thomas2411 - 4 Listopada 2014, 12:54
Dlaczego odszedł? Wyszukaj w Google Winamp 2.91 i pobierz, zainstaluj.
hrabek - 4 Listopada 2014, 13:16
AIMP - pamięta nie tylko ostatni plik, który odtwarzał, ale i ostatnie miejsce w pliku, więc możesz wpół zdania skończyć i na drugi dzień kontynuować.
Odtwarza wszystko.
A czemu piszesz, że Winamp odszedł w niebyt? Wiem, że go nie aktualizują, ale jak pół roku temu był dobry, to czemu nagle przestał być?
konopia - 4 Listopada 2014, 15:09
nureczka, tu jest ten winamp:
http://winamp-classic-1.en.softonic.com/download
Z własnych pyt najlepiej porobić własne pliki i słuchać z dysku, napędy komputerowe dość głośne są, niepotrzebnie hałasują przy słuchaniu muzyki, choć do płyt CD wartko nabyć zestaw stereo i słuchać sobie muzyki niczym meloman. Jakoś tak sie porobiło, że teraz płyta CD to jest niby hi-end przy tych wszystkich poobcinanych mp3.
Jakby co to służę doradztwem. Istotne parametry to wielkość pomieszczenia odsłuchowego i budżet przeznaczony na ten cel.
nureczka - 4 Listopada 2014, 15:11
Moja instalka się zwaliła, a próby pobrania WinAmpa skończyły się spektakularną klęską. W końcu postanowiłam, że nie będę kopać się z koniem - może to znak od losu, że pora poszukać czegoś innego. Sprawdzę AIMP-a, z opisu hrabka wygląda ciekawie.
nureczka - 4 Listopada 2014, 15:22
konopia, dzięki za link. Spróbuję ściagnąć jak dotrę do domu.
Mam zestaw do słuchania muzyki - pewnie jakością nie powala, ale jak na mój słuch jest wystarczający.
Jeśli chodzi o słuchanie CD z komputera, to raczej działa to na zasadzie, że nagle mam "chcicę" na jakąś płytę, a nie mogę odejść od klawiatury. "Zestaw melomana" stoi w pokoju "kominkowym".
hrabek, dzięki za radę. Opcja zapamiętywania wygląda super.
Pako - 4 Listopada 2014, 18:16
Ja przez lata korzystałem z FooBara, prosty wizualnie (w podstawowej wersji) ale dość potężny odtwarzacz jak zacząć głęboko grzebać. I mogę polecić z czystym sumieniem.
Melfka - 4 Listopada 2014, 23:17
Pako napisał/a | Ja przez lata korzystałem z FooBara, prosty wizualnie (w podstawowej wersji) ale dość potężny odtwarzacz jak zacząć głęboko grzebać. I mogę polecić z czystym sumieniem. |
Tak samo. Przesiadłam się z Winampa na Foobara jeszcze za czasów Win 95 i nigdy nie narzekałam.
Matrim - 5 Listopada 2014, 00:08
+1
Używam od kilku lat (odkąd WinAmp się rozrósł do rozmiaru XXL i chyba się sprzedał ). I te dwie opcje: nureczka napisał/a | (pożądane dwie funkcje: odtwórz plik i odtwórz folder) |
jeszcze nigdy mnie nie zawiodły
mesiash - 5 Listopada 2014, 10:47
a czy któryś z tych programów jest aplikacją "stand alone", tj. nie wymagającą instalacji? Bo już mnie windows media player wkurza na służbowym sprzęcie, a instalować nie mogę.
hrabek - 5 Listopada 2014, 11:19
AIMPa możesz zainstalować na pendrive i z niego uruchamiać. Albo utworzyć wersję "portable", czyli nieinstalującą się (chociaż różnica między pierwszą, a drugą podaną przeze mnie wersją to jedynie skojarzenia plików i menu podręczne "Odtwórz w AIMP"). Instalator daje takie możliwości w każdym razie.
Ja mam zainstalowane na pendrive w pracy, żeby nikt się nie czepiał, chociaż akurat moja firma pozwala na instalacje softu, o ile jest darmowy do użytku komercyjnego.
mBiko - 5 Listopada 2014, 13:27
Taa, w pracy to ja nawet pendrive'a nie mogę wrzucić.
hrabek - 5 Listopada 2014, 14:04
No to jak chcesz używać wersji portable, skoro nie masz możliwości przeniesienia jej na firmowy komputer? Zainstaluj w domu na pendrive, spakuj i wyślij sobie na maila/Dropboxa czy co tam, czego ci firma nie blokuje i pozwoli ściągnąć i rozpakować.
mBiko - 5 Listopada 2014, 15:16
Właśnie problem w tym, że gdyby mogli to by mi nawet komórkę blokowali.
gorbash - 5 Listopada 2014, 16:26
Orientujecie się czy Wydawnictwo Dom Snów jeszcze funkcjonuje czy zbankrutowało czy co? Zamówiłem w poprzednią niedzielę książki, przelałem siano i tyle od nich słyszałem. Nie piszą, nie dzwonią. Na maila z kulturalnym WTF nie odpowiadają.
Dunadan - 11 Listopada 2014, 09:48
Kupuje tacie smarkfona na gwiazdkę - potrzebuje już nwoego telefonu a nie chcę żeby się uczył obsługi smartfona wieku 60lat czy coś lepiej żeby to robił teraz. Ma nie być drogi, długo trzymać na baterii (tak, wiem... ) i chodzić w miare płynnie. Wybór padł w sumie na Xperię M - macie jakieś inne pomysły? czytałem na różnych testach o różnych smartfonach i w sumie te Xperie wypadają w większości całkiem rozsądnie - są tanie (ok 400zł), długo trzymają na baterii (jak na smartfon), mają przydatne bajery (m.in. NFC, przyda się do aparatu fotograficznego Sony) i chodzą rozsądnie płynnie.
Ewentualnie - polecicie jakiś sensowny klasyczny telefon komórkowy? jakiś czas temu kupowałem mamie telefon ale to było ponad rok temu i wtedy były jeszcze dostępne Nokie e52 - teraz ciężko jest zdobyć nówkę.
|
|
|