To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

gorat - 22 Sierpnia 2014, 20:31

Prawdę mówiąc, wszystkie trzy wyglądają badziewnie. Motorolę bym zdyskwalifikował za brak wymiennej baterii, pozostałe dwa bardzo podobnie.

Opisz swoje preferencje, bo obecnie wróżymy z fusów.

Edit: Motorola ponadto ma superbadziewną kamerę.

Lowenna - 23 Sierpnia 2014, 11:47

Mam htc i nie narzekam :) Bateria mogłaby dłużej trzymać.
figurant - 24 Sierpnia 2014, 22:08

Nie jetem wymagającym użytkownikiem. Nie gram w gry, nie używam komórki do słuchani muzyki. Zdjęć robię dużo ale nie jetem jakimś wielkim fotografem. Fajnie by było gdyby radził sobie z obsługą aplikacji, których używam (evernote, dropbox, sunrise calenadar, itp). Dużo przeglądam internetu i używam youtube. Pomyślałem, że jak będzie większy ekran to zainstaluje aplikacje i będę mógł czytać e-booki. To by było na tyle.
m_m - 24 Sierpnia 2014, 22:39

figurant napisał/a
Pomyślałem, że jak będzie większy ekran to zainstaluje aplikacje i będę mógł czytać e-booki. .
Nie łudź się, nie będziesz, ekrany fonów nie są dobre do czytania książek, oczy męczą się potwornie.
Lowenna - 25 Sierpnia 2014, 06:07

m_m, od 2 lat czytam na fonie i daję radę ;P:
Kruk Siwy - 25 Sierpnia 2014, 07:14

Ale okulary nosisz...
Lowenna - 25 Sierpnia 2014, 07:17

Nosiłam zanim miałam smartfona. Ba, nosiłam zanim w PL pojawiły się pierwsze cegłowe komórki ;P:
gorat - 25 Sierpnia 2014, 07:33

m_m, do tego używa się niskiej jasności ;)

Skoro jedynym wymaganiem sprzętowym, jakie na oko uważasz za istotne (pozostałe parametry są na tyle podobne, że nie ma w czym grzebać zresztą), jest kamera - to pozostaje porównać.
http://www.techradar.com/...#articleContent
(zgodnie z przewidywaniami - zrównana z ziemią)
http://www.phonearena.com...w_id3677/page/3
http://gadgets.ndtv.com/m...its-salt-515814
(na papierze niby lepiej, ale nadal kiepsko - w sumie podobne zarzuty)
http://www.notebookcheck....e.117531.0.html
(w innych językach tekstem nie znalazłem (!), jedynie ten filmik, więc trudno coś mi powiedzieć z tej krótkiej notki; filmik uznaje kamerę za plus, ale bez konkretów)

Mogę dodać, że tak znikoma ilość informacji o Kazamie może oznaczać później problemy z nawet tak oczywistymi drobiazgami jak osłona czy bateria, a także "samopomocą" techniczną.

Edit: osobiście dodam, że cztery cale w moim przypadku do czytania z ekranu się nie sprawdziły - za mały tekst, za niska rozdzielczość.

Edit2: jako użytkownik SGN3 mogę napisać, że nie potrzebuję oddzielnego aparatu fotograficznego - mój zysk, a także mniej sprzętu do noszenia ;P: :twisted: :mrgreen: 8)

figurant - 25 Sierpnia 2014, 08:40

gorat, dzięki za linki. W domu, na spokojnie, je przeanalizuje.
Tymczasem mam drugi problem, który męczył mnie i kolegę przy piwie. Dlaczego w Polsce całujemy się trzy razy na powitanie?

merula - 25 Sierpnia 2014, 14:08

bo Boh trojcu lubit. :wink:
merula - 3 Wrzeœśnia 2014, 20:52

nie przepadam za holerstwem, ale czasem używam. ostatnio Facebook zaczyna mi meldować, ze podany adres mejlowy jest nieprawidłowy i w związku z tym zaprzestał wysyłania mi powiadomień. dziwi mnie to, bo nic nie zmieniałam, docelowe konto jak najbardziej funkcjonuje i z innych stron nie mam zwrotów, ze coś się z nim dzieje. co może być źródłem problemu i jak go zwalczyć, oczywiście poza udostępnianiem kolejnego adresu?
gorat - 3 Wrzeœśnia 2014, 21:30

Niektóre serwisy nie są lubiane, np. op.pl - i to już od dawna; czasem nie jest możliwa rejestracja na taki adres, czasem po prostu maile nie przychodzą i nawet trzeba się ponownie rejestrować, jeśli konieczne jest potwierdzenie. Możliwe, że twój serwis pocztowy "zaraził" się w międzyczasie.
merula - 3 Wrzeœśnia 2014, 21:39

najwyraźniej.

a co ciekawe, jak próbowałam zgłosić problem, to mi czasowo wywaliło Fb :twisted:

nureczka - 9 Wrzeœśnia 2014, 14:08

Czy nastepujący problem można zgłosić na policję?

Przesyłka kurierska figuruje w systemie jako odebrana. Co więcej, na potwierdzeniu odbioru figuruje jakiś podpis. Jest ewidentnie sfałszowany przez kuriera, bo mam stado świadków, że w tym czasie byłam gdzie indziej. Do tego firma kurierska odrzuciała moją reklamacje, bo reklamować może tylko nadawca. A nadawca ma potwiedzenie, że ja paczkę odebrałam, więc nie wiem, czy mu się będzie chciało wozić :(
Jak dla mnie to ewidntne oszutstwo, ze strony firmy kurierskiej, ale nie wiem, czy wszczynanie awantury ma sens. No i do tego wartość przesyłki to ok. 80 zł, więc nie wiem, czy mnie policja nie spuści na drzewo bo to teraz nie przestępstwo.

Luc du Lac - 9 Wrzeœśnia 2014, 14:15

nureczka napisał/a
Czy nastepujący problem można zgłosić na policję?

Przesyłka kurierska figuruje w systemie jako odebrana. Co więcej, na potwierdzeniu odbioru figuruje jakiś podpis. Jest ewidentnie sfałszowany przez kuriera, bo mam stado świadków, że w tym czasie byłam gdzie indziej. Do tego firma kurierska odrzuciała moją reklamacje, bo reklamować może tylko nadawca. A nadawca ma potwiedzenie, że ja paczkę odebrałam, więc nie wiem, czy mu się będzie chciało wozić :(
Jak dla mnie to ewidntne oszutstwo, ze strony firmy kurierskiej, ale nie wiem, czy wszczynanie awantury ma sens. No i do tego wartość przesyłki to ok. 80 zł, więc nie wiem, czy mnie policja nie spuści na drzewo bo to teraz nie przestępstwo.

wartość paczki to może 80 zł - i policja by się tym nie zajmowała, ale wydaje mi się że tu raczej ważniejsze byłoby sfałszowanie podpisu odbioru
ja bym się wybrał na komisariat - przynajmniej tak kontrolnie ;)

mesiash - 9 Wrzeœśnia 2014, 14:42

wartość paczki nie ma znaczenia, bo przestępstwem jest tutaj nie tylko zawłaszczenie mienia, ale tak jak napisał Luc du Lac - fałszowanie danych, czy jak to się tam nazywa. Myślę, że możesz ten problem zgłosić na policję, ale prawdopodobnie powinnaś też zagrozić sprzedawcy że od niego zażądasz zwrotu kasy, bo w końcu paczka do Ciebie nie dotarła. Coś z tym musi dać się zrobić, a jak nie, to zakładam nowy biznes.
Lowenna - 9 Wrzeœśnia 2014, 16:59

Prokuratura i zgłoszenie sfałszowania podpisu. Przywłaszczenie paczki, to inny, znacznie mniejszy, kaliber. Tutaj są ## za fałszerstwo.
Rafał - 10 Wrzeœśnia 2014, 18:25

Chodzi mi po głowie biuro podróży. Taki punkt kolektorski, może franczyza. Ktoś ma doświadczenie? Że NURS to wiem :wink:
Lowenna - 10 Wrzeœśnia 2014, 18:46

Rafał, a jak szybko planujesz ogłosić upadłość i zwiać z kasą?
Rafał - 10 Wrzeœśnia 2014, 20:10

Tak gdzieś po dwóch bańkach :wink:
konopia - 19 Wrzeœśnia 2014, 10:55

Seagate STBV2000200 2TB - nada się na backup?
Za dużo mam zdjęć i filmów rodzinnych by w dalszym ciągu wypalać to na płyty.
Podpinać to będę raz na jakiś czas do kompa i zrzucał z karty(z aparatu i kamery) oczywiście druga kopi będzie na dysku na lapku.

Myślałem o NAS-ie z mirrorem w środku, ale szkoda mi forsy.
1 minuta filmu to około 100mb, nie chcę bawić się z żadne chmury gdzieś tam w necie.

Adon - 19 Wrzeœśnia 2014, 11:51

Poszukaj czegoś z dłuższą gwarancją. Seagate to kupa - najdroższe dyski, najkrótsza gwarancja. Nie sądziłem, że kiedykolwiek to powiem, ale już WD lepszy. Szkoda, że powykupywały się firmy nawzajem i nie ma praktycznie konkurencji na rynku, bo ceny przestały spadać (także przez pewną powódź), a gwarancje z pięcioletnich zrobiły się roczne (czyżby zaczęli nagle produkować bardziej zawodny ale droższy sprzęt? :twisted: ).
gorat - 20 Wrzeœśnia 2014, 09:52

...są jeszcze na szerokim rynku jakieś firmy poza tymi dwiema? Pozostałe to chyba się bawią dyskami, bo im coś po działach rozwojowych zostało do opchnięcia, by koszty pokryć.

Edit: rzuciłem okiem i nawet trochę razem tego jest, tylko że ceny trochę wyższe. Jak ktoś chce kupić jeden dysk, to może się zainteresować.

Adon - 20 Wrzeœśnia 2014, 11:46

No niestety - tak jak piszesz - pozostali to tylko się bawią, choć jakościowo robią lepszy sprzęt. Widziałem ostatnio test wydajności i niezawodności i najlepiej spośród tej garstki producentów wypadało Hitachi, najgorzej Seagate.
konopia - 20 Wrzeœśnia 2014, 12:17

STBV2000200 to jest właśnie dysk, który jest polecany w tym zestawieniu:
http://forum.pcformat.pl/...Wrzesien-2014-t

Cytat
Seagate Expansion STBV2000200 274zł;
Lekki, cichy, szybki, dobrze wykonany.
Jedna z najlepszych propozycji jeśli chodzi o dysk zewnętrzny 2000GB.

:roll:

Adon - 20 Wrzeœśnia 2014, 12:32

Ale to test wykonany przez jakiegoś użytkownika, nie w labie, tak?
Opinie typu:
Cytat
Dobrze wypada w testach. Cichy, nie grzeje się

to dla mnie za mało. Jakich testach? Jakieś konkretne wyniki?

Polecam sprawdzenie testów wykonanych przez specjalistyczne strony typu tomshardware, kilku, a potem wyciągnięcie wniosków.
A swoją drogą może po złych wynikach testów i złych opiniach (testy, które oglądałem były gdzieś z kwietnia) Seagate wreszcie wziął się za siebie?

nureczka - 20 Wrzeœśnia 2014, 13:57

Adon napisał/a
Seagate wreszcie wziął się za siebie?

Nie.

Adon - 20 Wrzeœśnia 2014, 15:21

Tak sądziłem. ;)

Ale odpowiadając na pytanie konopii w tej chwili chyba wziąłbym coś z niebieskiej serii WD

Zerknij też tutaj.

Witchma - 6 Października 2014, 10:08

Takie mam głupie pytanie - jak się zwraca do kobiety-sierżanta?
Pani sierżant wydaje mi się zbyt oficjalne i za długie, a mam w tekście panią sierżant i jej przełożonego komisarza, który jakoś do niej mówi. Po prostu "sierżancie" by mi chyba pasowało najbardziej, ale może to zły pomysł? Jeszcze mnie feministki zlinczują...

hrabek - 6 Października 2014, 10:11

Wydaje mi się, że forma "sierżancie" jest do przyjęcia.

Partner forum