Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
gorat - 22 Sierpnia 2014, 20:31
Prawdę mówiąc, wszystkie trzy wyglądają badziewnie. Motorolę bym zdyskwalifikował za brak wymiennej baterii, pozostałe dwa bardzo podobnie.
Opisz swoje preferencje, bo obecnie wróżymy z fusów.
Edit: Motorola ponadto ma superbadziewną kamerę.
Lowenna - 23 Sierpnia 2014, 11:47
Mam htc i nie narzekam Bateria mogłaby dłużej trzymać.
figurant - 24 Sierpnia 2014, 22:08
Nie jetem wymagającym użytkownikiem. Nie gram w gry, nie używam komórki do słuchani muzyki. Zdjęć robię dużo ale nie jetem jakimś wielkim fotografem. Fajnie by było gdyby radził sobie z obsługą aplikacji, których używam (evernote, dropbox, sunrise calenadar, itp). Dużo przeglądam internetu i używam youtube. Pomyślałem, że jak będzie większy ekran to zainstaluje aplikacje i będę mógł czytać e-booki. To by było na tyle.
m_m - 24 Sierpnia 2014, 22:39
figurant napisał/a | Pomyślałem, że jak będzie większy ekran to zainstaluje aplikacje i będę mógł czytać e-booki. . | Nie łudź się, nie będziesz, ekrany fonów nie są dobre do czytania książek, oczy męczą się potwornie.
Lowenna - 25 Sierpnia 2014, 06:07
m_m, od 2 lat czytam na fonie i daję radę
Kruk Siwy - 25 Sierpnia 2014, 07:14
Ale okulary nosisz...
Lowenna - 25 Sierpnia 2014, 07:17
Nosiłam zanim miałam smartfona. Ba, nosiłam zanim w PL pojawiły się pierwsze cegłowe komórki
gorat - 25 Sierpnia 2014, 07:33
m_m, do tego używa się niskiej jasności
Skoro jedynym wymaganiem sprzętowym, jakie na oko uważasz za istotne (pozostałe parametry są na tyle podobne, że nie ma w czym grzebać zresztą), jest kamera - to pozostaje porównać.
http://www.techradar.com/...#articleContent
(zgodnie z przewidywaniami - zrównana z ziemią)
http://www.phonearena.com...w_id3677/page/3
http://gadgets.ndtv.com/m...its-salt-515814
(na papierze niby lepiej, ale nadal kiepsko - w sumie podobne zarzuty)
http://www.notebookcheck....e.117531.0.html
(w innych językach tekstem nie znalazłem (!), jedynie ten filmik, więc trudno coś mi powiedzieć z tej krótkiej notki; filmik uznaje kamerę za plus, ale bez konkretów)
Mogę dodać, że tak znikoma ilość informacji o Kazamie może oznaczać później problemy z nawet tak oczywistymi drobiazgami jak osłona czy bateria, a także "samopomocą" techniczną.
Edit: osobiście dodam, że cztery cale w moim przypadku do czytania z ekranu się nie sprawdziły - za mały tekst, za niska rozdzielczość.
Edit2: jako użytkownik SGN3 mogę napisać, że nie potrzebuję oddzielnego aparatu fotograficznego - mój zysk, a także mniej sprzętu do noszenia
figurant - 25 Sierpnia 2014, 08:40
gorat, dzięki za linki. W domu, na spokojnie, je przeanalizuje.
Tymczasem mam drugi problem, który męczył mnie i kolegę przy piwie. Dlaczego w Polsce całujemy się trzy razy na powitanie?
merula - 25 Sierpnia 2014, 14:08
bo Boh trojcu lubit.
merula - 3 Września 2014, 20:52
nie przepadam za holerstwem, ale czasem używam. ostatnio Facebook zaczyna mi meldować, ze podany adres mejlowy jest nieprawidłowy i w związku z tym zaprzestał wysyłania mi powiadomień. dziwi mnie to, bo nic nie zmieniałam, docelowe konto jak najbardziej funkcjonuje i z innych stron nie mam zwrotów, ze coś się z nim dzieje. co może być źródłem problemu i jak go zwalczyć, oczywiście poza udostępnianiem kolejnego adresu?
gorat - 3 Września 2014, 21:30
Niektóre serwisy nie są lubiane, np. op.pl - i to już od dawna; czasem nie jest możliwa rejestracja na taki adres, czasem po prostu maile nie przychodzą i nawet trzeba się ponownie rejestrować, jeśli konieczne jest potwierdzenie. Możliwe, że twój serwis pocztowy "zaraził" się w międzyczasie.
merula - 3 Września 2014, 21:39
najwyraźniej.
a co ciekawe, jak próbowałam zgłosić problem, to mi czasowo wywaliło Fb
nureczka - 9 Września 2014, 14:08
Czy nastepujący problem można zgłosić na policję?
Przesyłka kurierska figuruje w systemie jako odebrana. Co więcej, na potwierdzeniu odbioru figuruje jakiś podpis. Jest ewidentnie sfałszowany przez kuriera, bo mam stado świadków, że w tym czasie byłam gdzie indziej. Do tego firma kurierska odrzuciała moją reklamacje, bo reklamować może tylko nadawca. A nadawca ma potwiedzenie, że ja paczkę odebrałam, więc nie wiem, czy mu się będzie chciało wozić
Jak dla mnie to ewidntne oszutstwo, ze strony firmy kurierskiej, ale nie wiem, czy wszczynanie awantury ma sens. No i do tego wartość przesyłki to ok. 80 zł, więc nie wiem, czy mnie policja nie spuści na drzewo bo to teraz nie przestępstwo.
Luc du Lac - 9 Września 2014, 14:15
nureczka napisał/a | Czy nastepujący problem można zgłosić na policję?
Przesyłka kurierska figuruje w systemie jako odebrana. Co więcej, na potwierdzeniu odbioru figuruje jakiś podpis. Jest ewidentnie sfałszowany przez kuriera, bo mam stado świadków, że w tym czasie byłam gdzie indziej. Do tego firma kurierska odrzuciała moją reklamacje, bo reklamować może tylko nadawca. A nadawca ma potwiedzenie, że ja paczkę odebrałam, więc nie wiem, czy mu się będzie chciało wozić
Jak dla mnie to ewidntne oszutstwo, ze strony firmy kurierskiej, ale nie wiem, czy wszczynanie awantury ma sens. No i do tego wartość przesyłki to ok. 80 zł, więc nie wiem, czy mnie policja nie spuści na drzewo bo to teraz nie przestępstwo. |
wartość paczki to może 80 zł - i policja by się tym nie zajmowała, ale wydaje mi się że tu raczej ważniejsze byłoby sfałszowanie podpisu odbioru
ja bym się wybrał na komisariat - przynajmniej tak kontrolnie
mesiash - 9 Września 2014, 14:42
wartość paczki nie ma znaczenia, bo przestępstwem jest tutaj nie tylko zawłaszczenie mienia, ale tak jak napisał Luc du Lac - fałszowanie danych, czy jak to się tam nazywa. Myślę, że możesz ten problem zgłosić na policję, ale prawdopodobnie powinnaś też zagrozić sprzedawcy że od niego zażądasz zwrotu kasy, bo w końcu paczka do Ciebie nie dotarła. Coś z tym musi dać się zrobić, a jak nie, to zakładam nowy biznes.
Lowenna - 9 Września 2014, 16:59
Prokuratura i zgłoszenie sfałszowania podpisu. Przywłaszczenie paczki, to inny, znacznie mniejszy, kaliber. Tutaj są ## za fałszerstwo.
Rafał - 10 Września 2014, 18:25
Chodzi mi po głowie biuro podróży. Taki punkt kolektorski, może franczyza. Ktoś ma doświadczenie? Że NURS to wiem
Lowenna - 10 Września 2014, 18:46
Rafał, a jak szybko planujesz ogłosić upadłość i zwiać z kasą?
Rafał - 10 Września 2014, 20:10
Tak gdzieś po dwóch bańkach
konopia - 19 Września 2014, 10:55
Seagate STBV2000200 2TB - nada się na backup?
Za dużo mam zdjęć i filmów rodzinnych by w dalszym ciągu wypalać to na płyty.
Podpinać to będę raz na jakiś czas do kompa i zrzucał z karty(z aparatu i kamery) oczywiście druga kopi będzie na dysku na lapku.
Myślałem o NAS-ie z mirrorem w środku, ale szkoda mi forsy.
1 minuta filmu to około 100mb, nie chcę bawić się z żadne chmury gdzieś tam w necie.
Adon - 19 Września 2014, 11:51
Poszukaj czegoś z dłuższą gwarancją. Seagate to kupa - najdroższe dyski, najkrótsza gwarancja. Nie sądziłem, że kiedykolwiek to powiem, ale już WD lepszy. Szkoda, że powykupywały się firmy nawzajem i nie ma praktycznie konkurencji na rynku, bo ceny przestały spadać (także przez pewną powódź), a gwarancje z pięcioletnich zrobiły się roczne (czyżby zaczęli nagle produkować bardziej zawodny ale droższy sprzęt? ).
gorat - 20 Września 2014, 09:52
...są jeszcze na szerokim rynku jakieś firmy poza tymi dwiema? Pozostałe to chyba się bawią dyskami, bo im coś po działach rozwojowych zostało do opchnięcia, by koszty pokryć.
Edit: rzuciłem okiem i nawet trochę razem tego jest, tylko że ceny trochę wyższe. Jak ktoś chce kupić jeden dysk, to może się zainteresować.
Adon - 20 Września 2014, 11:46
No niestety - tak jak piszesz - pozostali to tylko się bawią, choć jakościowo robią lepszy sprzęt. Widziałem ostatnio test wydajności i niezawodności i najlepiej spośród tej garstki producentów wypadało Hitachi, najgorzej Seagate.
konopia - 20 Września 2014, 12:17
STBV2000200 to jest właśnie dysk, który jest polecany w tym zestawieniu:
http://forum.pcformat.pl/...Wrzesien-2014-t
Cytat | Seagate Expansion STBV2000200 274zł;
Lekki, cichy, szybki, dobrze wykonany.
Jedna z najlepszych propozycji jeśli chodzi o dysk zewnętrzny 2000GB. |
Adon - 20 Września 2014, 12:32
Ale to test wykonany przez jakiegoś użytkownika, nie w labie, tak?
Opinie typu:
Cytat | Dobrze wypada w testach. Cichy, nie grzeje się |
to dla mnie za mało. Jakich testach? Jakieś konkretne wyniki?
Polecam sprawdzenie testów wykonanych przez specjalistyczne strony typu tomshardware, kilku, a potem wyciągnięcie wniosków.
A swoją drogą może po złych wynikach testów i złych opiniach (testy, które oglądałem były gdzieś z kwietnia) Seagate wreszcie wziął się za siebie?
nureczka - 20 Września 2014, 13:57
Adon napisał/a | Seagate wreszcie wziął się za siebie? |
Nie.
Adon - 20 Września 2014, 15:21
Tak sądziłem.
Ale odpowiadając na pytanie konopii w tej chwili chyba wziąłbym coś z niebieskiej serii WD
Zerknij też tutaj.
Witchma - 6 Października 2014, 10:08
Takie mam głupie pytanie - jak się zwraca do kobiety-sierżanta?
Pani sierżant wydaje mi się zbyt oficjalne i za długie, a mam w tekście panią sierżant i jej przełożonego komisarza, który jakoś do niej mówi. Po prostu "sierżancie" by mi chyba pasowało najbardziej, ale może to zły pomysł? Jeszcze mnie feministki zlinczują...
hrabek - 6 Października 2014, 10:11
Wydaje mi się, że forma "sierżancie" jest do przyjęcia.
|
|
|