To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Hobbit

Fidel-F2 - 24 Stycznia 2014, 09:22

przeszkadzałoby Ci to?
Luc du Lac - 24 Stycznia 2014, 09:33

ja tam bym chciał żeby nakręcił coś innego - bo ma rękę do fantasy (czuje temat)
Fidel-F2 - 24 Stycznia 2014, 09:35

prawda, Wiedźmina nich kręci

albo coś na podstawie Kresa

Dunadan - 24 Stycznia 2014, 09:42

Luc du Lac, też tak uważam. Tyle że czasem przegina z własnymi wizjami które służą tylko i wyłącznie zarobieniu kasy.
fealoce - 24 Stycznia 2014, 17:24

Yes, The Hobbit, or There and Back Again, I'm looking at YOU!

Witchma - 25 Stycznia 2014, 13:58

Zaglądam sobie na stronę autora, żeby sprawdzić, czy coś napisał nowego, a tu proszę - recenzja Hobbita. I to taka, z którą się prawie całkowicie zgadzam. Joe Abercrombie podoba mi się coraz bardziej :D
Dunadan - 25 Stycznia 2014, 14:16

Witchma, hm, faktycznie wiele smutnej prawdy zawarte jest w tej recenzji...
Farin - 23 Lutego 2014, 09:52

Jak powinna się skończyć druga część Hobbita:
http://www.youtube.com/watch?v=nJOSAwNzyi4
;]

Witchma - 23 Lutego 2014, 16:41

Mnie ta wersja nawet przekonuje :D
dalambert - 23 Lutego 2014, 17:07

Gadają po murzyńsku, po za nagłą obecnością Danerys nic nie zrozumiałem ;P:
m_m - 4 Marca 2014, 07:57

Dziś o 17 45 animowany Hobbit na TVP Kultura.
dalambert - 4 Marca 2014, 10:37

m_m, ten co to się kończy "eksperymentalną" bijatyką z wojskami Sarumana ?
m_m - 4 Marca 2014, 17:58

Tak, ten sam. Jakiś czas temu opisałem moje wrazenia w wątku filmowym.
Matrim - 4 Marca 2014, 18:57

To to Władca Pierścieni, a nie Hobbit, choć ten też był animowany, ale wielkiej kariery nie zrobił. Władca... Bakshi'ego ma przynajmniej urok awangardy :)
m_m - 4 Marca 2014, 19:36

A kurde, w pośpiechu pisałem poprzedni post. Tego animowanego Władcę tez oglądałem, a zmyliło mnie Twoje pytanie o bitwę. W tym Hobbicie tez Bitwa Pięciu Armi była nowatorska :lol:
Farin - 2 Maj 2014, 15:10

Takie małe podsumowanie trylogii:

m_m - 2 Maj 2014, 15:21

:bravo :mrgreen:
Dunadan - 28 Maj 2014, 14:22

Baaardzo ciekawy artykuł, nie wiedziałem gdzie wstawić - Viggo Mortensen krytykuje Jacksona za WP ale i za Hobbita, m.in. za nadmiar CGI:
http://popwatch.ew.com/20...ings-interview/

Zawsze lubiłem tego aktora :mrgreen:

Witchma - 28 Maj 2014, 14:36

Dobrze gada, wódki mu dać! :D
Matrim - 25 Października 2014, 00:44

Obejrzałem rozszerzoną wersję "Pustkowia Smauga". I jestem święcie przekonany, że to, co dostaliśmy w kinach, to pocięta przez wytwórnię "wersja dla widzów o słabym pęcherzu" (czas kinowy, circa about 2,5h). Z kolei obie "rozszerzone", to wersje optymalne (circa about 3h, czyli tyle ile "kinowe" wersje Trylogii - wyjąwszy "Powrót Króla"). A gdzieś w sejfie Jacksona siedzą wersje "reżyserskie", czyli tak długie, jak rozszerzone filmy z Trylogii. Zaplątałem? Nie szkodzi, wyjaśniam.

"Pustkowie..." podobało mi się wbrew obiegowym opiniom. Dwa poziomy wyżej, niż "Hobbit 1" (choć i jego wersja rozszerzona sporo dodała, przez co stała się bardziej spójna i oglądliwa, pomimo wciąż obecnych wad), z trochę innym podejściem (sporo rzeczy w drugim planie!) i pasującym mi klimatem. Ale mimo tego, że lepsza, to jednak wciąż jakaś chaotyczna, momentami pospieszna i płytka, jakby ktoś (patrz wyżej...) powycinał, co bardziej nudne fragmenty.

A rozszerzone "Pustkowie..."? Ma to, co powinno mieć od początku, czyli odpowiednio dużo Beorna, w tym między innymi książkową scenę z jego powitania z krasnoludami, dłuższą sekwencję w Mrocznej Puszczy (i śpiącego Bombura), zaskakująco rozbudowany wątek z Dol Guldur (niektóre fragmenty całkiem przemontowane) oraz kilkusekundowe wstawki tu i tam. Czyli sporo prawdziwie tolkienowskiej zawartości. W większości to fragmenty gadane, poszerzające obraz świata i historii - czyli nudne, z punktu widzenia amerykańskiego dwunastolatka, ale zadowalające tolkienowego fana.

Czyli mnie, bo jestem nieobiektywny. Tolkiena kocham miłością odwieczną i wiele nowych elementów przywołało mi nastrój, który miałem przy pierwszej, dawnej lekturze "Hobbita". Nawet finałowa rozprawa ze Smaugiem nie wydała mi się aż tak przesadzona, jak po pierwszym seansie, co może świadczyć albo dobrze o filmie, albo źle o moim podejściu :) Niemniej, tym, którzy byli zawiedzeni, polecam drugie podejście. Moim zdaniem warto.

Homer - 25 Października 2014, 01:53

A ja twardo czekam do premiery.

Znaczy kopia zacna?

Fidel-F2 - 25 Października 2014, 05:57

Matrim, wspieramy Cię
Matrim - 25 Października 2014, 11:22

Homer, premiera cyfrowa była 22 października.

Fidel-F2, a nienienie, dzięki, teraz nie ma potrzeby, ale gdybym był niewypłacalny, to będę pamiętał ;P:

Homer - 6 Listopada 2014, 20:43

Epicki zwiastun finału:

http://www.youtube.com/watch?v=iVAgTiBrrDA

fealoce - 6 Listopada 2014, 21:37

Jest łoś i Radagast! :omg:
nureczka - 6 Listopada 2014, 21:57

Łoś wymiata, ale nie ma mopsów, więc nie wiem... Doprawdy nie wiem...
Matrim - 6 Listopada 2014, 22:23

Ja się cieszę, że jest Bilbo wymykający się cichcem ;P:
Luc du Lac - 7 Listopada 2014, 10:10

jest epicko - w zasadzie to trzeba będzie przerobić oblężenie MinasTirith bo po B5A będzie za mało epickie
Homer - 27 Grudnia 2014, 06:17

Nie trzeba będzie...

Bitwa 5 Armii -- uaaa... najgorsza część... zęby mnie jeszcze bolą... Koło bitwy na Polach Pelennoru to nie stało... Tak się nie kończy panie Jackson...

A... i jeszcze jedno:
Spoiler:

Fani Tauriel/Kili nie będą zawiedzeni... Aha, a najwięcej czasu antenowego dostał... uwaga!
Spoiler:
. Widać
Spoiler:
brał za dużo od minuty i cięli koszty...

Jest nawet akcent ze Starcrafta!

dalambert - 28 Grudnia 2014, 11:28

Homer, PODSTAWOWE PYTANIE : Czy były MOPSY :?:

Partner forum