To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne

Rafał - 2 Marca 2007, 13:07

:mrgreen:
hijo - 8 Marca 2007, 23:28

Właśnie mam za sobą drugie zajęcia z nauk przedślubnych, niestety spełniły się moje najczarniejsze wizje. Prowadzą to ludzie zupełnie niekompetentni, którzy nie mają do zaoferowania nic ciekawego młodym ludziom decydującym się na zawarcie związku małżeńskiego w kościele katolickim. Wczorajsze zajęcia dawały nadzieję na to że będzie ciekawie. Po dziesięciu minutach mowy o tym co może się w związku wydarzyć z ludzkimi marzeniami wykład zszedł na pomstowanie jakie to złe są środki antykoncepcyjne, a właściwie środki ubezpładniające, bo według statystyk w zdecydowanej większości rozpadają się małżeństwa, w których stosowane środki antykoncepcyjne. Dzisiejszy wykład poświęcony miał być sprawom etyki w życiu małżeńskim, a skończyło się na tym, że ginekolodzy to wcielenie szatana, środki antykoncepcyjne są be (cytuje: prezerwatywy są nielogiczne, a spirala to barbarzyństwo), współżycie przed ślubem prowadzi do nałogu masturbacji, a wspólne mieszkanie przed ślubem jest grzechem śmiertelnym.

Ciemnogród gorszy niż w średniowieczu :evil:

Rafał - 9 Marca 2007, 08:16

Wyrazy współczucia hijo. Może zmień sobie prowadzących? Mało to parafii?
dzejes - 9 Marca 2007, 08:39

hijo napisał/a
[...] a właściwie środki ubezpładniające, bo według statystyk w zdecydowanej większości rozpadają się małżeństwa, w których stosowane środki antykoncepcyjne.

A bezpośrednią przyczyną zwiększonej liczby katastrof naturalnych jest zmniejszenie się liczby piratów :mrgreen:

hijo - 9 Marca 2007, 11:28

Rafał, wynika z tego że w w okolicy tylko w panewnikach są nauki bo ludzie nawet z krakowa przyjeżdżają, poza tym mam już 2 spotkania za sobą i na 3 ostatnie pójdędla świętego spokoju. potem czekają nas wizyty w poradni czegoś tam, czyli sprawa kalendarzyka i tym pododbnych bzdur, no a potem to jeszcze dni skupienia, tragedia
Rafał - 9 Marca 2007, 11:39

O, chłopie, toś się wpakował. Ale jakoś przeżyjesz, najlepsza jazda jest w poradni :mrgreen: Twoja luba będzie musiała kalendarzyk zaprowadzić. Mnie to minęło, bo w przypadku mojej lubej, wykres byłby prostą poziomą :mrgreen: Chociaż znajomi mówili, że jest dużo zabawy z tym codziennym mierzeniem temperatury, szczególnie jak mierzy się wspólnie :mrgreen:
hijo - 9 Marca 2007, 12:45

Rafał, chyba nie pójdę do tej poradni powiem im, że mnie tego w szkole uczyli, co jest zgodne z prawdą i niech się wypchają, a właściwie to pojdziemy tam razem i powiemy im to wspólnie
Fidel-F2 - 9 Marca 2007, 12:54

za moich czasów obiecywano, że śiadectwo z religii w szkole załatwia sprawę nauk przedmałżeńskich
czyżby to była kiełbasa wyborcza?

Rafał - 9 Marca 2007, 13:02

Różnie to bywa w różnych parafiach.
Marudzicie hijo, marudzicie, a tak naprawdę to przecież nie ma przymusu kościelnego. Spróbuj wziąść ślub islamski w/g tradycji beduińskiej. Wtedy będziesz miał prawo marudzić. Co te ludzie teraz takie mientkie, koniec świata :wink:

Anonymous - 9 Marca 2007, 13:11

Fidel-F2 napisał/a
za moich czasów obiecywano, że śiadectwo z religii w szkole załatwia sprawę nauk przedmałżeńskich

Własnie jest różnie. W naszej nie uznali, za to uznali zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich w klasie maturalnej. Ale już koleżance w innej parafii i tego nie uznali, bo stwierdzili, że na pewno nic nie pamięta. :)

Fidel-F2 - 9 Marca 2007, 13:13

a to czubki
Anonymous - 9 Marca 2007, 13:14

No mądre to nie jest, chyba że nastawiają się na to, że wszyscy będa brali ślub zaraz po maturze. :wink:
Agi - 9 Marca 2007, 13:17

Miria,
Cytat
Własnie jest różnie. W naszej nie uznali, za to uznali zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich w klasie maturalnej. Ale już koleżance w innej parafii i tego nie uznali, bo stwierdzili, że na pewno nic nie pamięta.

Czyli jeden ksiądz podważa skuteczność nauczania przez innego księdza?

Anonymous - 9 Marca 2007, 13:20

Sądzę, że można to tak zinterpretować.
hijo - 9 Marca 2007, 13:21

bo oni są każdy mądrzejszy od pozostałych
rumeli - 9 Marca 2007, 13:26

Fidel-F2 napisał/a

Mojej żonie i mnie tego nie uwzględnili i musieliśmy przeżyć masakrę jeszcze raz. Na szczęście to były tylko dwa spotkania :D

Rafał - 9 Marca 2007, 13:30

rumeli napisał/a
Na szczęście to były tylko dwa spotkania

A to masakra :lol:

Anonymous - 9 Marca 2007, 13:32

Nawet dwa spotkania moga byc masakrą (np. jeśli to spotkania przy poradni) :twisted: :wink:
hijo - 9 Marca 2007, 13:45

zastanawia mnie jedno, ten zakonnik nie zwrócił uwagi na to że prawie 100 osób wysmiało go głośno za tezy przezeń głoszone. Zdarzyło się to wczoraj kilkakrotnie. Przedwczoraj prelekcję prowadziła kobieta z poradni i mówiąc o metodzie wielowskaźnikowej rzuciał tekstem:
Cytat
kobiety dzielą się na suche i na mokre. Z tym że suche są łatwiejsze (pauza, wybuch śmiechu na sali)

Czarny - 9 Marca 2007, 13:55

Wiesz hijo, jakby księża i zakonnicy reagowali na wyśmiewanie, to chrześcijaństwo pewnie nigdy by nie powstało :wink:
hijo - 9 Marca 2007, 14:01

nie no tak dobrze by nie było, bo dawniej to ludzie się ich bali. A w czasach dzisiejszych nie potrafią się zmienić i mówią, że ludzie, którzy biora ślub w miesiącach z literką r to wierzący w zabobony ciemniacy i poganie (kolejna z konkluzji jakie można było wyciągnąć po wczorajszych naukach) a sami trwają w straszliwej ciemnocie.
Czarny - 9 Marca 2007, 14:13

hijo napisał/a
nie no tak dobrze by nie było, bo dawniej to ludzie się ich bali.

Ja pisałem o tym jeszcze dawniej, kiedy pierwszych chrześcijan wyśmiewano, kamienowano, palono na arenach itd. Nikt ich się wtedy nie bał. Na szczęście dotrwali do dnia dzisiejszego i nie przejmują się śmiechem ludzi, którzy zazwyczaj z religii biorą tylko to co im pasuje.

hijo - 9 Marca 2007, 14:17

a jakiej to oni religii nauczają? powiedz mi czy nie jest tak, że bóg dał nam swoje słowo, a oni stworzyli katechizm, który jest sztucznym tworem i jedyną słuszną, ich zdaniem, interpretacją słowa bożego.
dzejes - 9 Marca 2007, 14:26

Czarny napisał/a

Ja pisałem o tym jeszcze dawniej, kiedy pierwszych chrześcijan wyśmiewano, kamienowano, palono na arenach itd. Nikt ich się wtedy nie bał.

Chcesz powiedzieć, że pierwsi chrześcijanie umierali za metodę termiczno - objawową?

Czarny - 9 Marca 2007, 14:27

Bóg nie przemówił do 6 miliardów bezpośrednio, tylko przez swoich wybrańców, którzy stworzyli katechizm i inne zasady. Masz wolną wolę i możesz nie zgadzać się z konkretnymi wypowiedziami księdza i jego interpretacją. Ale nie możesz wymagać by Kościół zmienił swe nauki pod wpływem dzisiejszych zachowań (np. seksu przedmałżeńskiego) albo ze względu na wyśmiewanie go. Chcesz coś zmienić, to może zaangażuj się w jakieś działania w parafii na rzecz tych zmian. Albo złóż petycję o zmianę prowadzącego, bo naucza wbrew zasadom Kościoła itp.
Czarny - 9 Marca 2007, 14:30

dzejes napisał/a
Chcesz powiedzieć, że pierwsi chrześcijanie umierali za metodę termiczno - objawową?

Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Napisałem, że pierwsi chrześcijanie działali wbrew wyśmiewaniu i opresjom. A co to jest metoda termiczno-objawowa :shock:

dzejes - 9 Marca 2007, 14:32

Nie ja pierwszy zacząłem rzucać porównaniami nie wiadomo skąd wyjętymi ;) Z tym że ja żartowałem :)
Czarny - 9 Marca 2007, 14:35

Możesz dzejesie tak bardziej łopatologicznie, bo umyka mi ten Twój żart :| A i podaj te moje porównania z nie wiadomo skąd, bo wydaje mi się, że piszę o rzeczach wszystkim znanych (oczywiście mogę się mylić).
dzejes - 9 Marca 2007, 14:36

Porównujesz umieranie za wiarę do nauk przedmałżeńskich. Wystarczająco łopatologicznie?
Czarny - 9 Marca 2007, 14:39

Tak. I nie porównuję, jedynie napisałem, że wyśmiewanie nie jest powodem do zmiany przekonań i nauk, szczególnie w chrześcijaństwie. Gdyby wyśmiewanie wystarczyło, nawet by nie doszło do umierania za wiarę, bo wcześniej by od niej odstąpili. Za daleko pojechałeś dzejesie.

Partner forum